Umbra Califatului

Publicat în Dilema Veche nr. 632 din 31 martie - 6 aprilie
Umbra Califatului jpeg

Martie 2004, Madrid – 191 de morţi, iulie 2005, Londra – 52 de morţi. Sînt o parte dintre atacurile din Europa care au purtat marca Al-Qaeda. Ianuarie 2015, Paris – 11 morţi la sediul revistei Charlie Hebdo şi alţi 4 la un magazin evreiesc. Atacuri care au purtat marca Daesh şi Al-Qaeda. Noiembrie 2015, Paris – 130 de morţi într-o serie de atacuri revendicate de Daesh. Tot autoproclamatul Stat Islamic a lovit din nou la Bruxelles, pe 22 martie 2016 – 31 de morţi şi 270 de răniţi.

Cifrele macabre nu spun, însă, diferenţele între cine a ucis europeni în urmă cu zece ani şi cine i-a ucis în ultimii doi. A înţelege diferenţele dintre Al-Qaeda şi Daesh înseamnă a înţelege cum poate fi contracarată noua ameninţare la adresa Europei şi a lumii.

În timp ce Al-Qaeda a fost şi este încă, deşi slăbită, o organizaţie aproape pur politică şi cu trăsături de gherilă, activă în subteran, Daesh se reclamă a fi un stat al lui Dumnezeu, un califat, la vedere, cu o obligaţie existenţială şi religioasă de a nu recunoaşte graniţe teritoriale şi de a-şi extinde acţiunile. Al-Qaeda şi Daesh sînt produse ale globalizării, dar expresii diferite de radicalizare cu rădăcini în spaţiul islamic.

Da, Al-Qaeda avea în Afganistan un punct din care radia coordonare pentru diverse celule împrăştiate pe glob, dar nu avea stabilit un stat propriu, ci doar o cooperare cu talibanii. Al-Qaeda a avut şi are aliaţi statali sau elemente din diverse state, în timp ce Daesh este în război global cu toată lumea pentru că nu recunoaşte nici un sistem politic, administrativ şi social creat de om, ci doar sistemul propriu, despre a cărui formulă spune că este dată de Dumnezeu – califatul. Al-Qaeda şi Bin Laden nu au vorbit despre realizarea unui califat decît ca scop viitor, ca despre un vis cu o dată imprecisă de realizare. De altfel, Al-Qaeda nu recunoaşte califatul Daesh şi a spus public că proclamarea acestuia a fost făcută prea devreme.

În schimb, Daesh are sub control un teritoriu propriu, un califat din care, conform ideologiei inspirate de primele texte islamice, îşi reclamă legitimitatea şi autoritatea. Cîtă vreme Daesh are un califat real, Europa este în pericol. Dacă atacurile Al-Qaeda în Europa au avut ca scop să forţeze schimbări de strategii guvernamentale în Orientul Mijlociu sau au reprezentat pedepse pentru politica externă a Europei, atacurile cu semnătura Daesh sînt parte a unui război religios clar şi declarat împotriva modernităţii, a tot ceea ce reprezintă Uniunea Europeană ca sistem politic, social şi de valori, dar şi un război de extindere permanentă a califatului, o extindere care este o obligaţie pentru calif, conform primelor texte islamice.

Natura Daesh încă nu este înţeleasă şi, în unele cazuri, ideologia religioasă a Daesh nu este luată serios în calcul, iar analiştii fenomenului se împart în două categorii: cei care spun că totul în cazul Daesh este motivat religios şi cei care susţin că ideologia religioasă este doar o mască pentru motivaţii pur politice şi teritoriale. Mai mult, o serie de oficiali occidentali, între care preşedintele american Barack Obama, au declarat ferm că Daesh este neislamic, că nu are nimic de‑a face cu islamul. Evident, motivaţia sa a venit din nevoia de a asigura populaţia musulmană americană că autorităţile nu asimilează curentele islamice principale cu terorismul şi cu formulele islamiste radicale.

De partea cealaltă, teologi şi specialişti în terorism, ca Bernard Haykel, de la Princeton, spun că, în mod evident, Daesh este o organizaţie teroristă religioasă pentru că ideologia Daesh îşi are rădăcinile în primele texte islamice medievale. Haykel mai spune că ideologia Daesh e construită pe legislaţia islamică specifică secolului VII şi respinge orice inovaţie teologică, orice interpretare în afara puritanismului islamului de început, ba chiar şi unele hadith-e mai tîrzii, cu conţinut tolerant, ale Profetului. În esenţă, Daesh respinge orice text islamic din perioada de după primele cuceriri teritoriale ale Profetului şi ale primilor califi.

Dacă Bin Laden cerea, de exemplu, retragerea trupelor străine din spaţiul islamic, plecarea tuturor nonmusulmanilor din Peninsula Arabică, distrugerea statului Israel – solicitări specifice unei organizaţii teroriste politice –, Daesh este în război global cu lumea modernă. Daesh nu recunoaşte graniţe ori sisteme de guvernămînt, fie ele în Orientul Mijlociu ori în Occident. Scopul declarat al Daesh este întoarcerea la o civilizaţie islamică medievală de secol VII şi pregătirea pentru Apocalipsă.

O altă diferenţă dintre Al-Qaeda şi Daesh e că autoproclamatul Stat Islamic este mult mai infuzat în argumente religioase. E important de spus că teologii Daesh sînt convinşi că luptătorii săi sînt menţionaţi în Apocalipsă şi fac trimitere la texte islamice în care se vorbeşte de­spre apariţia unui Anticrist, provenit din estul Iranului, care va fi pe punctul de a învinge luptătorii califatului (adică ai Daesh, în lectura teologilor organizaţiei teroriste) într-o bătălie în zona Ierusalimului, dar Mesia va interveni, îl va ucide şi îi va conduce pe luptători spre victoria împotriva răului.

Toate acţiunile Daesh, ideologic, se circumscriu pregătirilor pentru Apocalipsă.

Un prim pas pentru organizaţie a fost stabilirea unui teritoriu în Siria şi Irak, iar mai nou extinderea influenţei în Libia şi Yemen. Alt pas a fost apariţia unui calif, în persoana lui Al-Baghdadi, pe modelul de comportament al primilor califi medievali. Analiştii din serviciile de informaţii au remarcat că, imediat după anunţarea califatului, numărul de susţinători ai Daesh a crescut brusc, la fel numărul celor care au început să se îndrepte, cu tot cu familiile lor, spre Siria şi Irak. În paralel au apărut imagini cu susţinători Daesh care, odată ajunşi în califatul proclamat, şi‑au ars paşapoartele europene sau americane, gest simbolic de respingere a lumii moderne din care veneau.

Califatul face obligatoriu pentru Daesh şi pentru susţinătorii săi „jihadul ofensiv“. Conform textelor islamice pe care le invocă teologii Daesh, califul are obligaţia să poarte război cel puţin o dată pe an, pentru extinderea teritoriului, dar şi pentru terorizarea inamicului – de unde şi atentatele din Europa şi SUA.

Al-Qaeda nu are astfel de obligaţii religioase, ci se orientează numai în funcţie de oportunităţi. Şi limbajul este diferit. Dacă mesajele Al-Qaeda sînt în­tr‑un limbaj şi în termeni inteligibili pentru lumea occidentală modernă, formulele Daesh, chiar şi cele ambalate în videoclipuri moderne şi profesionist realizate, sună ciudat de medieval în urechile occidentale, cu referinţe greu de înţeles fără texte religioase vechi alături. De exmplu, purtătorul de cuvînt al Daesh, Abu Muhammad al-Adnani, a transmis musulmanilor din Occident mesajul de a „strivi cu pietre capetele necredincioşilor, de a-i otrăvi, de a le distruge culturile agricole“. Este, de fapt, o trimitere la regulile medievale de război, de jihad, conform cărora civilii şi bunurile nu trebuie atacate decît dacă luptătorii musulmani sînt în poziţie defensivă sau slăbită. Unii analişti din zona de informaţii spun că tocmai datorită limbajului diferit, arhaic, unii tineri se simt atraşi de ideologia Daesh, de lumea pe care o propune organizaţia teroristă, o lume a eroismului, a luptei dintre „bine“ şi „rău“, în alb şi negru, o lume a idealurilor pure, simplificate, foarte diferită de lumea societăţilor moderne colorate în nuanţe greu de des­crifrat uneori, multiculturale şi generatoare de alienare.

În plus faţă de alte organizaţii teroriste, Daesh nu ezită să pună rapid eticheta de „apostazie“ pe orice contravine ideologiei sale. În general, în islam, un act sau o persoană nu primesc prea uşor această etichetă. Daesh însă îi consideră din start apostaţi pe toţi musulmanii care nu aderă la ideologia organizaţiei, în special şiiţii şi yazidii, dar şi sunniţii care nu acceptă formula ideologică şi religioasă a Daesh. Conform Daesh, apostaţii pot fi ucişi sau luaţi ca sclavi, iar femeile pot fi folosite, fără nici un păcat, drept concubine. Mărturii ale unor femei scăpate din infernul Daesh arată că luptătorii organizaţiei primesc drept recompensă sclave pe care, dacă li se opun, le pot viola fără să se teamă de păcat, în baza unor argumente formulate de teologi ai Daesh.

Apostaţi sînt consideraţi şi musulmanii care participă la viaţa politică sau publică, deţinînd funcţii în sisteme de guvernare ori administrare, altele decît cele ale califatului, pentru că Daesh consideră neislamică orice legislaţie ori sistem făcute de om şi nu de Dumnezeu. De aici porneşte justificarea Daesh pentru execuţii zilnice, în masă sau individuale, care au loc în teritoriile pe care le controlează.

Fervoarea religioasă a Daesh este un motiv de dispută între analiştii fenomenului. Robert Pape, de la Universitatea Chicago, susţine că întreaga construcţie religioasă are ca scop doar să facă mai uşoară recrutarea de susţinători şi motivarea atentatorilor sinucigaşi. Dar numai asta, spune Pape, nu explică fenomenul sau motivaţia, pentru că, de exemplu, atentatori sinucigaşi foloseau şi Tigrii Tamil în Sri Lanka, o grupare marxistă secularistă.

Olivier Roy, unul dintre cei mai cunoscuţi specialişti în cercetarea islamului politic, e de părere că avem de-a face cu exploatarea unei revolte personale a tinerilor occidentali şi că, de fapt, e vorba despre o islamizare a radicalismului şi nu de o radicalizare a islamului, iar o eliminare a Daesh nu elimină şi revolta pe care o resimt mulţi tineri europeni. „A existat, bineînţeles, un ordin al Daesh ca să fie atacată Franţa, dar Daesh nu a trimis trupe din Siria, ci pur şi simplu a făcut recrutări dintr-un bazin de tineri radicalizaţi care sînt francezi sau belgieni, adică europeni. Se pune problema dacă războiul contra Daesh va pune capăt radicalizării acestor tineri. Răspunsul meu e «Nu» pentru că sînt deja douăzeci de ani de cînd avem de-a face cu un val de radicalizare, în rîndul tinerilor, nu neapărat de origine musulmană, pentru că avem un procent mare de convertiţi“, a explicat Olivier Roy după atacurile din Franţa.

Specialiştii francezi de la Centrul de Prevenire a Derivelor Sectare legate de Islam spun că îndoctrinarea în stil Daesh funcționează mai ușor la tinerii sensibili care îşi pun întrebări cu privire la sensul lor în viață, inclusiv în legătură cu senzaţia lor că nu aparţin nici unui spaţiu anume, şi mai ales că nu aparţin ţării europene în care s-au născut. În esenţă, fervoarea de tip religios în combinaţie cu frustrarea în faţa lumii moderne, seculariste, reprezintă un cocktail letal specific Daesh, un cocktail care ademeneşte şi îmbată în special minţile unor tineri europeni care se simt străini în societăţile şi familiile în care s-au născut.

Al-Qaeda şi Daesh au fost produse ale momentelor istorice în care au apărut. Al-Qaeda a fost cea mai eficientă mişcare teroristă de gherilă, creată, iniţial, ca reacţie la dictaturile din Orientul Mijlociu. Daesh a apărut şi s-a dezvoltat pe fondul unei serii de crize globale, succesive sau suprapuse, de la criza economică la Primăvara Arabă, la statele eşuate din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord. Daesh ar primi o lovitură decisivă, mai ales ideologic, dacă ar rămâne fără califatul din Irak şi Siria, dar Daesh are toate şansele să supravieţuiască pentru că propune segmentelor de populaţie frustrate şi radicalizate ori deschise la radicalizare din spaţiul islamic şi din lumea occidentală un răspuns războinic global la vechi crize globale care au fost doar peticite, dar şi la crizele incipiente în prezent – o Uniune Europeană tot mai ineficientă intern şi extern, confuză în a-şi formula o identitate pe orice plan, o Americă gata să voteze un populist (chiar dacă Trump nu ajunge preşedinte, faptul că un mare număr de americani l-ar vota demonstrează probleme şi frustrări interne majore), o economie globală în stagnare, o Rusie agresivă, un Orient Mjlociu dominat politic şi economic de dictaturi încremenite, incapabile de reformă şi oarbe la schimbările prin care trece lumea.

Carmen Gavrilă este jurnalist, trimis special al Radio România în Iran.

Foto: adevarul.ro

Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:
pexels cottonbro 3927233 jpg
3 idei de cadouri pe care le poți oferi în funcție de perioadele specifice ale anului
Cadourile bine alese pot avea un impact semnificativ asupra relațiilor de muncă, fie că sunt destinate angajaților sau partenerilor de afaceri.
parfum1 jpg
Rolul parfumului în cultura pop
Oamenii din Occident cred că fenomenul pe care îl definim astăzi drept „cultură pop” a existat aproape întotdeauna. Aceasta se referă la produse culturale pentru artă, muzică, modă, film, dans, televiziune, radio, literatură, animație, sport, etc

Parteneri

image jpeg
image png
Momente de groază pentru pasagerii unui avion care a căzut în gol peste două mii de metri: „Am crezut că vom muri, oamenii de lângă noi au intrat direct în tavan”
Pasagerii unei curse transatlantice au trecut prin momente de groază în timpul unui zbor între Stockholm și Miami. Mai mulți oameni au fost aruncați din scaune după ce aeronava a fost lovita de turbulențe.
Ioana Ginghină, la lansarea unui magazin de încălțăminte în Dâmbovița Mall foto: Alina Erimia
BeFunky collage (2) jpg
Cel mai delicios salam de biscuiți cu fructe uscate și gust magic de Crăciun. Rețeta care a făcut furori pe internet
Salamul de biscuiți este cu siguranță unul dintre deserturile memorabile ale copilăriei. E consistent, dulce și absolut savuros. Iată o rețetă ceva mai deosebită decât cele clasice, specială pentru sărbătorile de iarnă sau zilele în care avem poftă de ceva dulce.
Isu Smurd
Octogenari atacați în propria casă pentru a fi jefuiți de trei tineri și doi copii. Bătrânii au ajuns la spital
Doi octogenari, frate şi soră, din județul Gorj au fost atacaţi în propria locuinţă, în noaptea de 14 spre 15 noiembrie. Cinci tineri au intrat forțat în locuința acestora și ar fi lovit cu obiecte din lemn pe unul dintre bătrâni.
surse ap racheta cazuta in polonia lansata de fortele ucrainene impotriva unei rachete rusesti 18809622 webp
Două rachete rusești ar fi survolat spațiul aerian al Republicii Moldova în timpul atacului masiv de azi asupra Ucrainei
Două rachete rusești ar fi survolat ilegal spațiul aerian al Republicii Moldova, fiind observate în dimineața zilei de astăzi în nordul țării de către unii localnici, scrie presa locală.
toaleta publica pixabay jpg
De ce tinerii din Generația Z evită să folosească toaleta de la serviciu
Generația Z pare să aibă o mulțime de probleme și de ciudățenii, după cum arată unele studii, dar unul dintre ele le întrece pe toate. Presa americană vorbește despre o cercetare care relevă un aspect nebănuit.
adriana bahmuteanu
Adriana Bahmuțeanu, apel disperat către Marcel Ciolacu. Jurnalista vrea să își recupereze copiii după moartea lui Silviu Prigoană: „Vă scriu în numele tuturor părinților”
După ce Silviu Prigoană s-a stins din viață, Adriana Bahmuțeanu a solicitat emiterea unei ordonanțe președințiale prin care să îi ia pe cei doi copii minori la ea, deoarece domiciliul lor trebuie să fie la mamă. Jurnalista are și o avocată care o ajută în acest sens.
Cartofi dulci  jpg
Cartoful dulce, tot mai căutat și în România! Cât costă un kilogram
În ultima perioadă, cartofii dulci sunt tot mai căutați. Au devenit nelipsiți de pe mesele românilor. Dacă în trecut, un kilogram costa zeci de lei, în prezent, în piaţă, un kilogram se cu 15 lei.