Ultima zi din vara lui 2023

Publicat în Dilema Veche nr. 1013 din 7 – 13 septembrie 2023
Cea mai bună parte din noi jpeg

Vama Veche e copleșită de amintiri din viețile mele anterioare. Mă raportez la ele amestecat, oscilez între clasica nostalgie după anii mai tineri, dor de felul în care arăta locul acum douăzeci de ani, supărare că n-am potrivit altfel lucrurile, mai priceput. Nu aveam mereu stare să asist la spectacolul fără plasă de siguranță pe care fețele trecutului l-ar fi dat, așa că am ocolit Vama ani în șir. Întîmplarea a făcut ca, la acest final de august, să fiu invitată de două asociații pornite recent din inițiativa unor oameni tineri, pe care am avut bucuria să-i cunosc în împrejurări legate de scris și literatură (GOAL și Gene dobrogene), să țin un atelier de scriere creativă, în cadrul unei tabere de activități non-formale. Gazda era un camping din Vamă, iar participanții, către 15 la număr, aveau pînă în 25 de ani.

Ce am încercat eu să le transmit este că povestea personală a fiecăruia reprezintă cea mai bună sursă de inspirație. Că, atîta vreme cît luăm, din viața noastră, momente, locuri și personaje, nu vom suferi niciodată de „blocajul scriitorului”. Că oricine poate scrie o poezie, dacă o privește ca pe o microficțiune. Că, pornind de la același cuvînt, fiecare poate duce narațiunea în locuri nebănuite de ceilalți și tocmai în asta constau autenticitatea și unicitatea scrisului. Că cei din jur ne văd și ne descriu întotdeauna mai frumoși decît ne simțim noi. Și, mai ales, că menirea cuvintelor pe care le potrivește scriitorul este să creeze imagini – pline, colorate, amănunțite – în mintea celui care le citește.

Povestea mea cu Vama Veche, formația, merge pînă în 1999, anul cu eclipsa de soare, cînd am renunțat la Informatică pentru Jurnalism. Un băiat de la Poli din București era mare fan și tot el mi-a descris locul Vama Veche drept un tărîm magic. Cînd ne-am despărțit de tot în gară, m-a învățat cum să-mi dau seama întotdeauna din ce parte trebuie să vină trenul. După ce am urcat, a început viața.

M-am bucurat că tinerii din tabără ascultă încă piesa „Vara asta“. Le-am spus că aveam vîrsta lor cînd a fost lansată. M-au uimit deschiderea lor, încrederea cu care și-au lăsat poveștile să iasă la suprafață, talentul și sensibilitatea pe care doar le-am bănuit, cînd i-am cunoscut. În feedback-ul pe care i-am rugat să mi-l dea la final mi-au spus că au realizat că scrisul e legat de lumea interioară și vindecă. Dar și că nu sînt singuri – în jur e plin de oameni dornici de confesiune, dacă le creezi ocazia. Că s-au întors spre copilărie, spre părinți, spre amintirile vii din ei. Că a scrie înseamnă, uneori, doar a fi un observator atent al propriei vieți. Că au devenit conștienți de lumina din fiecare.

© A. Docea
© A. Docea

Cred că un astfel de atelier nu te învață, la propriu, cum să scrii, ci îți poate doar oferi sfaturi de care ții cont sau nu, puncte de vedere, un schimb de idei și un mic public în fața căruia capeți un pic de curaj. Îți arată că vulnerabilitatea nu e o slăbiciune ci, din contra, este ceva ce te face să pătrunzi mai adînc în esența lucrurilor care ți se întîmplă și să le transformi în povești scrise, dacă dorești. Iar asta te poate lega în feluri nebănuite, invizibile, de destinele celor din jur și vindeca de însingurare. De fapt, participanții la atelier sînt cei care au făcut ceva pentru mine – mi-am amintit, alături de ei, cît de important e scrisul, în viața mea.

Mi-am parcurs traseul obișnuit din Vamă, cu hamsiile de la Bibi, clătitele dulci sau sărate de pe drumul către mare și sucul cu mult ghimbir, preparat pe loc. Mi-a venit să sun oameni care nu mai sînt și am așteptat mesaje de la cei care nu mai scriu. Am înlocuit amintirile vechi, tatuate cu vîrste diferite, mai tinere toate, cu povești proaspete și tămăduitoare. Sau, poate, cine știe, Tudor Chirilă chiar avea dreptate în versul lui simplu, care a sfidat timpul într-un mod pe care nimeni nu l-ar fi bănuit în anul cu eclipsa de soare – o fi aceeași poveste, care doar merge mai departe.

image png
Supraviețuire
Pentru că am aflat de pe Facebook că o pisică îngheață și moare de frig la -15 de grade.
image png
Autenticitatea, între parfum și mujdei
În psihologie, esența unei personalități este definită, în principiu, de cinci caracteristici centrale.
image png
Speranța
Speranţa este una dintre virtuţile teologice.
image png
Scriptura: arbore, spital, cer
Pentru că Dumnezeu însuși li se dezvăluie ca o carte care „nu se închide”.
image png
Inima casei
Acum, la facultate, împreună cu colegele mele, doctorande în arhitectură, Irina Scobiola și Silvia Costiuc, îi învățăm pe studenții noștri cum să proiecteze o locuință.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Sau că liliecii sînt, în unele privințe, niște creaturi de invidiat? Sau că bat sex e totuna cu bad sex?
image png
Moș Nicolae
Poveștile lor nu mi-au diminuat cu nimic credința în Moși.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Sărbătorile vin!”
Problema nu prea are legătură cu renul Rudolf și vorbește mai mult despre tine.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Să găsești oameni la fel ca tine
A îndrăzni să vorbești despre o boală înseamnă a crea o comunitate.
Zizi și neantul jpeg
„Luna cadourilor” și cenușiul
Simțeam cum realitatea tindea, făcea chiar presiuni asupra noastră, a locuitorilor ei, să se transforme în irealitatea din Lumea de lemn.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cine o mai ține minte pe „fata de la pagina 5?” – cum recuperăm anii ’90?
Ar trebui să existe undeva la un loc de cinste într-un muzeu al presei românești de după 1989.
E cool să postești jpeg
Termopanul, valoare națională
„O bojdeucă trendy“, „Parchetul este cumpărat de la Dedeman sau Praktiker?“
p 20 Balaam WC jpg
Originea regilor magi
E un mag dintre caldeeni? Un ghicitor în stele? Un vrăjitor malefic?
Theodor Pallady jpeg
O carte despre oameni și îngeri
Cititorul va descoperi în text rațiunea tainică a Întrupării: doar omul – cu anatomia lui de lut și sufletul său nemuritor – avea să fie o imago Dei.
p 24 F  Prica jpg
Cu ochii-n 3,14
„Un cal a reușit cumva să iasă din boxa lui și umblă prin avion.”
image png
Oamenii din fotografii
Să-i facem să supraviețuiască.
image png
Malliștii
După film, ne-am dus să ne căutăm mașina în parcarea subterană, acolo, în hruba aia imensă și întunecoasă se termină fericirea.
image png
Lectura, antidotul violenței?
Cel mai des, este invocată lipsa timpului: „N-am mai citit pentru că m-a copleșit oboseala”.
image png
Mărturia lui Pascal
Cuvinte care „nu vor trece”, pline de „har și de adevăr”.
p 20 Iași WC jpg
Provincia ca problemă
Iar faptele, cîte și cum se fac ele, capătă cadențe cosmice, ca în sfîșietorul testament al Olguței.
p 21 la Lorin WC jpg
Olimpul litoralului românesc (2)
Ceva din spiritul stațiunii, un je-ne-sais-quoi, îi face și pe sportivii de performanță să își facă aici cantonamentele.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Lacrimile ei se amestecă cu cele ale acestui bazin“.
image png
Toate lucrurile care s-au schimbat
E nevoie de atît de puțin după ce anii își fac treaba.
image png
Capoate și feminități
Așa, diferențele dintre interior și exterior erau într-o măsură abolite.

Adevarul.ro

image
Caz șocant în Olt. Un bărbat a fost decapitat, iar capul i-a fost aruncat la WC
Un caz șocant de crimă s-a produs miercuri, 6 decembrie 2023, în jurul orei 14,30, în localitatea Slătioara din județul Olt. Un bărbat a fost decapitat de un altul.
image
Manele cu conotații sexuale, la balurile de boboci din Craiova. "Au ajuns să le arate pe scenă și cum se face" VIDEO
Un liceu renumit din Craiova este arătat cu degetul după ce în spațiul public au apărut imagini de la petrecerea elevilor de clasa a IX-a. Artistul Luis Gabriel, anunțat pe afișul evenimentului drept "special guest". este acuzat că a cântat în fața minorilor melodii obscene.
image
Scandal în Italia: Bijutier condamnat la 17 ani de închisoare pentru uciderea a doi hoți care i-au legat fiica și i-au jefuit magazinul VIDEO
Un bijutier din Italia a fost condamnat la 17 ani de închisoare pentru că a împușcat mortal doi hoți care i-au jefuit magazinul și i-au legat fiica. Sentința a declanșat o dezbatere aprinsă privind limitele autoapărării în Italia.

HIstoria.ro

image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.