Tot bulgarii...

Publicat în Dilema Veche nr. 390 din 4-10 august 2011
Mai mult decît servicii jpeg

Am fost, de curînd, iar, la mare la bulgari. Mai fusesem o dată, dar de Paşti, la Nesebar, unde oraşul era femecător, dar hotelul la care am stat – industrial. E drept că nu pot uita, nici pînă acum, faptul că puteam bea, indiferent ce, nelimitat, la barul local; şi că puteam mînca non-stop… De astă dată nu am mai fost atît de… în sistem. Am ales să mergem la Krapetz, un sat nu departe de graniţă. Nu la hotel, ci la o pensiune. Drumul pe care am luat-o, de astă dată prin România, cel de la Cochirleni, semăna cu cele părăsite, fără sate pe kilometri întregi, din Bulgaria.
Ajungînd, în cele din urmă, la pensiune, am descoperit o altfel de lume a… pensiunilor decît în România. În primul rînd, mai puţin kitsch. Case mai puţin urîte, nu atît de megalomanice şi neasortate. Mai normale. Deci, se poate. Se poate ca un sat să arate ca… un sat, fără showing off-uri inutile. Fără verde, portocaliu, roz-bombon şi turnuleţe. Cu piatră pe dinafară, la vedere, expusă într-un mod plăcut. Cu grădini îngrijite, dar mai libere ca la noi, mai sălbatice, lăsînd florile să crească (aproape) cît de mari vor.

Sălbatice, de altfel, sînt şi plantele de pe marginea drumurilor. Bălării, se poate spune. Nu ştiu dacă sînt bălării asumate sau întîmplătoare, cert e că sînt interesante, dau locului o latură ecologică şi una de ţinut neexplorat, cu potenţial: cînd drumul spre plajă trece printr-o junglă, te gîndeşti că pe malul mării te poate aştepta o aventură.

Plaja însăşi era mai sălbatică: în apă nu am văzut vreo geamandură, şi nici vreun salvamar pe margine. După ce i-am testat însă adîncimea, aproape de mal, m-am mai liniştit. Şi am putut constata cît era de... perfectă: nisipul era fin, nu erau alge, şi nici pietre pe fund, era curată. Dacă nu-ţi dădea senzaţia de… Paradis de-a dreptul, ca cea albastră şi transparentă din Grecia, era măcar o variantă, nu se ştie de ce şi cum, îmbunătăţită, a Mării Negre de la noi (mai plină de alge şi alte cele).

Lăsînd poezia (dacă a fost vreuna pînă acum) deoparte, la bulgari e bună şi mîncarea. Da, mîncarea contează şi ea, cu siguranţă. Există, pentru majoritatea celor plecaţi la mare, mitul peştelui pe care trebuie să-l mănînci acolo, ca să fii perfect integrat în atmosfera… marină. Numai că, în România, cu cîteva excepţii, e mai greu să ajungi să-l trăieşti. În Bulgaria, poţi mînca peşte bun, mult şi divers. Şi nu foarte scump. Chiar şi scoici, în demult faimosul Dalboka, unde de fapt sînt două restaurante, unul mai de fiţe şi altul mai puţin, în care găseşti scoici chiar şi la desert. Mai greu, însă, găseşti locuri la masă: vin, în special românii, de peste… staţiuni, la scoica lăudată (cea a cărei coajă, în alte vacanţe, doar o culegeau, s-o pună la colecţie). Acelaşi lucru se întîmplă, de altfel, şi cu melcii, cei pe care îi cumpăram, lăcuiţi, în copilărie, de la tarabe, ori îi culegeam, sparţi, de pe lîngă digul din Mangalia. Gazda noastră de la Vila Kibella ni i-a gătit, într-o seară, şi nu am murit de la ei.

La Dalboka mîncarea a fost bună, şi serviciul… eficient. Întrebîndu-l, deloc politic corect, pe un prieten care se duce mai des la bulgari, cum sînt bulgarii, a răspuns: modeşti. Modeşti mi s-au părut şi mie chelnerii, care pur şi simplu îşi făceau treaba, fără fiţe şi figuri. Alergau, la propriu, cu platourile de colo-acolo, fără bancuri inutile, adăstări aşijderea sau sugestii necerute.

La pensiunea la care stăteam era, de asemenea, piscină. O piscină nu foarte mare, dar curată şi suficient de adîncă şi de lungă cît să faci 10-20 de ture de întreţinere. Şi cît să bifezi şi… mitul piscinei, în care, pe sub pomi şi printre flori, îţi poţi bea liniştit cocktail-ul, în stilul familiei Ewing de altădată…

Una peste alta, la bulgari nu a fost perfect, dar a fost mai aproape de mitul unei vacanţe normale la mare. De, fapt, chiar a fost o vacanţă mai aproape de normalitate. Cu mai puţin stres, mai multă natură, mai puţini bani cheltuiţi aiurea: acolo nu prea aveai pe ce cheltui… Am plecat, totuşi, cu trei căni cu trandafiri, o cutie de jeleuri foarte galbene, ca din copilăria mea, şi o hîrtie igienică cu Scufiţa Roşie pe ambalaj.

sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:

Parteneri

image jpeg
Cornel Ilie, mesaj sfâșietor după moartea toboșarului Nicu Sârghea: „Era prietenul meu cel mai vechi și cel mai bun!”
Cornel Ilie a postat un mesaj emoționant de adio, după decesul toboșarului Nicu Sârghea.
Palatul Buckingham  sursa   Shutterstock jpg
O femeie de serviciu de la Palatul Buckingham a fost arestată, după petrecerea de Crăciun. Ce s-a întâmplat
Tânăra de 24 de ani a fost reținută la un All Bar One din centrul Londrei, după ce „încercat să agreseze un membru al personalului”.
Adina Matei comisar licitatie Artmark record Grigorescu jpg
Moment istoric la Artmark. Noul record al pieței de artă: 365.000 EURO pentru un tablou de Grigorescu. Piața românească de artă atinge noi recorduri în cadrul celei mai bune licitații de iarnă din ultimii cinci ani
Piața românească de artă a fost martora unei seri memorabile, cu multiple recorduri istorice stabilite în cadrul celei mai bune licitații de iarnă din ultimii cinci ani.
Educatoarele de la Grădiniţa „Letea“ sunt apreciate atât de copii, cât şi de părinţi
Ministerul Familiei anunță finalizarea primelor 6 centre de zi pentru sprijinirea copiilor vulnerabili, cu finanțare din PNRR
Ministerul Familiei anunță finalizarea primelor şase centre de zi destinate sprijinirii copiilor expuşi riscului de separare de familie, în cadrul unui proiect național de 50 de milioane de euro, menit să prevină abandonul şcolar și să ajute familiile vulnerabile.
F16 FOTO MApN jpg
Planul pentru Centrul F-16 din România unde se antrenează piloţi ucraineni și români. „Rezultatele sunt clare”
Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a semnat joi, 12 decembrie, împreună cu omologul olandez, Ruben Brekelmans, o scrisoare de intenție care reafirmă angajamentul celor două state de a consolida și extinde pe viitor colaborarea în cadrul Centrului European de Instruire F-16 din România.
politia arges foto ipj arges
Poliţist reţinut pentru trafic de influenţă, fals şi uz de fals. Cât i-a cerut unui șofer ca să-l ajute să-și primească înapoi permisul suspendat
Un agent de poliţie din Câmpulung Muscel a fost reţinut într-un dosar penal privind săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă, fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals.
Dan Grecu cosr colan jpg
Donald Trump FOTO EPA-EFE
Donald Trump a fost adus la realitate: promisiunea de pace rapidă în Ucraina se dovedește a fi mult mai greu de îndeplinit
Președintele ales al Statelor Unite, Donald Trump, a declarat recent că nu va abandona Ucraina în eforturile sale de a pune capăt războiului cu Rusia.
Dorin Recean Parlament Chisinau FOTO Multimedia parlament md jpg
Chișinăul intră în stare de urgență pe fondul șantajului energetic. Premierul Recean: Moscova urmărește destabilizarea Rep. Moldova
Republica Moldova intră în stare de urgență în domeniul energetic pentru o perioadă de 60 de zile, începând cu 16 decembrie. 56 de parlamentari au votat în favoarea măsurii, după ce premierul Dorin Recean a explicat motivele instituirii acesteia, printre care se numără și faptul că Transnistria ar p