Toate lucrurile care s-au schimbat

Publicat în Dilema Veche nr. 1023 din 16 noiembrie – 22 noiembrie 2023
image png

Am crezut că, atîta vreme cît nu-ți schimbi obiceiurile, alegerile și stilul de viață, timpul poate fi cumva păcălit, obligat să facă o buclă și să nu avanseze niciodată. Nu ai copii, nu te trezești devreme să-i pregătești pentru școală. Nu conduci, nu te enervezi în trafic, nu știi ce străzi sînt blocate și pe ce scurtături să o iei. N-ai semnat în viața ta un contract important, nici nu înțelegi prea bine termenii unuia, doar pe cele de serviciu le-ai citit de mai multe ori, minunîndu-te că ce faci chiar e o meserie pentru care iei bani (deși, pentru tine, ar merge și gratis). Se zice că cei din jur te tratează în raporturile profesionale sau personale așa cum le-o permiți. Așa cum crezi că meriți, așa cum te privești tu însuți. Și, atunci, dacă tu nu te percepi ca fiind cu adevărat adult și lași mereu pentru „mai tîrziu” situațiile de viață care simți că te depășesc, dacă te îmbraci la fel, te tunzi la fel, bei cafea după exact aceeași rețetă, poate că există o șansă să nu se schimbe nimic. Să nu îmbătrînești niciodată. 

Apoi încep să apară nepotriviri între felul în care arăți și cel în care te porți, între situațiile în care te pune existența de zi cu zi și ce ai prefera tu să faci. Stilul în care te îmbraci devine, treptat, „retro” sau „vintage”, iar o seară petrecută în oraș pînă la ore mici îți „aranjează” următoarele două zile cu migrene. La evenimentele la care ajungi ca ziarist, cei cu peste un deceniu mai tineri rămîn treji seara în urma ta, iar dimineața la 8 sînt în picioare, fac interviuri pe bandă și nu obosesc. Și atunci te întrebi dacă ai fost vreodată așa, poate acum 15 sau 20 de ani, cînd nu aveai Internet acasă, iar subiectele se stabileau la telefonul fix și te ridicai întotdeauna, fără excepție, cînd suna alarma sau chiar înaintea ei, de parcă fiecare zi ar fi fost un pas mai aproape de un vis. Sau dacă și atunci erau persoane mai în vîrstă cărora să li se pară că vorbești prea mult, prea tare, te îmbraci prea extravagant în plină zi, lucrezi cam superficial, nu ești destul de atentă, îți scapă lucruri pentru că mereu te grăbești. Mi-am dat seama că acum am ajuns eu la vîrsta lor și atunci îmi repet în gînd, la nesfîrșit, de cîte ori nu înțeleg la cei mai tineri felul în care se poartă, în care arată, în care tratează serviciul sau relațiile din viețile lor că, la aceeași vîrstă, eram la fel. În spate cred că este, de fapt, speranța că, atîta vreme cît pretind că am înțelegere, nu mă transform într-una dintre doamnele pisăloage, între două vîrste, care încercau să mă țină pe loc la început de carieră.

Acum douăzeci de ani nu bănuiam că viața va fi tot mai plină de necunoscute și că, în încercarea noastră de a controla ce reușim, s-ar putea să devenim sclavii propriilor obiceiuri sau manii; că iertarea are mai puțină legătură cu suprimarea amintirilor și mai multă cu nevoia de a merge înainte – de fapt, nici nu înseamnă că simți altfel, doar îți concentrezi atenția pe altceva; că ceea ce vei duce cu tine sînt toate felurile în care ai fost dezamăgit; că, așa cum se spune în mijlocul unei discuții lungi din iernile interminabile ale regizorului Nuri Bilge Ceylan, durează enorm de mult să ajungi să cunoști pe cineva. Dar, dacă chiar lași lucrurile în ritmul lor, uneori se poate dovedi o pierdere de vreme. 

© Gential Lambert / flickr
© Gential Lambert / flickr

În cele din urmă, în mijlocul momentelor în care organismul tău, vechi de decenii, nu mai ține pasul cu mintea care e în continuare curioasă, în care orele de somn nu ajung chiar dacă nu duci copiii la școală (ai de recuperat toate zilele în care te-ai trezit înaintea alarmei ca să te apropii de un vis) și ți se pare că nu te mai regăsești în nimic din ce e la televizor, în căști, în magazine, apar, izolate, ca niște insule, părțile bune – conștientizarea faptului că „trebuie” a fost înlocuit de „aleg să” și că există zile în care nu faci decît ce-ți dorești; starea incredibilă pe care ți-o dau oamenii din viața ta, cu care te simți înțeles, fără măști (le-ai purtat așa de mult, că abia le-ai mai desprins de pe chip); poți să asculți altfel Just Like a Woman“, piesa lui Bob Dylan, poate cîntată de Cat Power, să citești pagini scrise acum cîțiva ani și să zîmbești spunîndu-ți că doar pînă acolo ajunsesei la momentul respectiv, să te bucuri de o cafea afară, la o terasă, într-un oraș pe care-l iubești din nou; poți cunoaște pe altcineva, iar descoperirea în sine să te facă să te simți mai ușor. 

„E nevoie de atît de puțin după ce anii își fac treaba”, scria Florin Partene într-o carte despre Sîngeorz, iar propoziția asta, citită cu intonația potrivită, te face să realizezi că ai venit de departe. Și că n-a fost degeaba.

Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:
pexels cottonbro 3927233 jpg
3 idei de cadouri pe care le poți oferi în funcție de perioadele specifice ale anului
Cadourile bine alese pot avea un impact semnificativ asupra relațiilor de muncă, fie că sunt destinate angajaților sau partenerilor de afaceri.
parfum1 jpg
Rolul parfumului în cultura pop
Oamenii din Occident cred că fenomenul pe care îl definim astăzi drept „cultură pop” a existat aproape întotdeauna. Aceasta se referă la produse culturale pentru artă, muzică, modă, film, dans, televiziune, radio, literatură, animație, sport, etc

Parteneri

Luciana Indre, botez cu 60 de invitați
Luciana Indre, botez cu 60 de invitați. La doar două luni de viață, fiul prezentatoarei TV are deja cont în bancă. Ce semnifică numele băiatului
Luciana Indre, prezentatoarea emisiunii “Sănătate cu stil”, de la Prima TV, și-a botezat pe 9 noiembrie băiețelul, pe micuțul Rafael Ioan, care are acum două luni.
shutterstock 2050732577 jpg
Ce este acidul hialuronic și cum funcționează?
Acidul hialuronic este unul dintre cele mai populare ingrediente în îngrijirea pielii, renumit pentru capacitatea sa de hidratare intensă. Totuși, dacă nu îl aplici corect, efectele sale pot fi limitate sau chiar inverse.
ec1fdbebc45b34e9df4e96d0e4bed813 webp
Putin se pregătește de război nuclear. Cum arată adăposturile mobile care îi pot apăra pe ruși de explozii și radiații
Oficiali ai Federației Ruse au raportat despre lansarea producției în serie de adăposturi mobile moderne, declarate drept „protecție împotriva exploziei nucleare ".
tineri furt textile București png
Doi băieți de 18 ani, filmați în timp ce furau produse textile din depozitul unei firme din Bucureşti
Doi tineri de 18 ani au fost arestați de către poliţiştii din Bucureşti, după ce ar fi intrat în mod repetat, cu feţele acoperite, în depozitul unei firme de unde au furat produse textile.
holloway jpg
Un antrenor dă vina pe fantome pentru rezultatele slabe ale echipei
Managerul echipei Swindon, Ian Holloway, a spus că recenta serie de rezultate slabe a echipei sale ar putea fi cauzată de evenimente supranaturale legate de terenul lor de antrenament, situat în apropierea unui cimitir antic.
banner Catalin Cazacu png
Mai pot fi împreună Cătălin Cazacu și Ramona Olaru? „Nu cred că am greșit ceva punctual”
Cătălin Cazacu și Ramona Olaru au fost mult timp împreună și au trăit o frumoasă poveste de dragoste.
971058ab96690365aa335c9b297a551b webp
„Psihopați care se devorează între ei”. Cine a ordonat uciderea unui celebru Z-blogger rus în Donețk
Conflictele interne dintre propagandiștii ruși și bloggerii Z ies tot mai mult la suprafață.
inspectie tehnica periodica 291469727 1 scaled jpg
Informația pe care trebuie să o cunoască șoferii! Documentul care devine obligatoriu de la 1 decembrie
În curând, românii care vor dori să vândă o mașină second-hand vor fi nevoiți să dețină un certificat RAR AutoPass. Acest document conține informații privind inspecțiile tehnice periodice ale automobilului, dar și detalii despre reparațiile efectuate, dacă este cazul.
alexander hausvater regizor foto eduard enea
Podcastul lui Ionuț Vulpescu - invitat, regizorul Alexander Hausvater (sezonul 4, episodul 11)
Nu crede în avangardă, deși metoda lui a revoluționat teatrul și cinematografia, nu numai în România, ci pe mapamond.