Toate lucrurile care s-au schimbat

Publicat în Dilema Veche nr. 1023 din 16 noiembrie – 22 noiembrie 2023
image png

Am crezut că, atîta vreme cît nu-ți schimbi obiceiurile, alegerile și stilul de viață, timpul poate fi cumva păcălit, obligat să facă o buclă și să nu avanseze niciodată. Nu ai copii, nu te trezești devreme să-i pregătești pentru școală. Nu conduci, nu te enervezi în trafic, nu știi ce străzi sînt blocate și pe ce scurtături să o iei. N-ai semnat în viața ta un contract important, nici nu înțelegi prea bine termenii unuia, doar pe cele de serviciu le-ai citit de mai multe ori, minunîndu-te că ce faci chiar e o meserie pentru care iei bani (deși, pentru tine, ar merge și gratis). Se zice că cei din jur te tratează în raporturile profesionale sau personale așa cum le-o permiți. Așa cum crezi că meriți, așa cum te privești tu însuți. Și, atunci, dacă tu nu te percepi ca fiind cu adevărat adult și lași mereu pentru „mai tîrziu” situațiile de viață care simți că te depășesc, dacă te îmbraci la fel, te tunzi la fel, bei cafea după exact aceeași rețetă, poate că există o șansă să nu se schimbe nimic. Să nu îmbătrînești niciodată. 

Apoi încep să apară nepotriviri între felul în care arăți și cel în care te porți, între situațiile în care te pune existența de zi cu zi și ce ai prefera tu să faci. Stilul în care te îmbraci devine, treptat, „retro” sau „vintage”, iar o seară petrecută în oraș pînă la ore mici îți „aranjează” următoarele două zile cu migrene. La evenimentele la care ajungi ca ziarist, cei cu peste un deceniu mai tineri rămîn treji seara în urma ta, iar dimineața la 8 sînt în picioare, fac interviuri pe bandă și nu obosesc. Și atunci te întrebi dacă ai fost vreodată așa, poate acum 15 sau 20 de ani, cînd nu aveai Internet acasă, iar subiectele se stabileau la telefonul fix și te ridicai întotdeauna, fără excepție, cînd suna alarma sau chiar înaintea ei, de parcă fiecare zi ar fi fost un pas mai aproape de un vis. Sau dacă și atunci erau persoane mai în vîrstă cărora să li se pară că vorbești prea mult, prea tare, te îmbraci prea extravagant în plină zi, lucrezi cam superficial, nu ești destul de atentă, îți scapă lucruri pentru că mereu te grăbești. Mi-am dat seama că acum am ajuns eu la vîrsta lor și atunci îmi repet în gînd, la nesfîrșit, de cîte ori nu înțeleg la cei mai tineri felul în care se poartă, în care arată, în care tratează serviciul sau relațiile din viețile lor că, la aceeași vîrstă, eram la fel. În spate cred că este, de fapt, speranța că, atîta vreme cît pretind că am înțelegere, nu mă transform într-una dintre doamnele pisăloage, între două vîrste, care încercau să mă țină pe loc la început de carieră.

Acum douăzeci de ani nu bănuiam că viața va fi tot mai plină de necunoscute și că, în încercarea noastră de a controla ce reușim, s-ar putea să devenim sclavii propriilor obiceiuri sau manii; că iertarea are mai puțină legătură cu suprimarea amintirilor și mai multă cu nevoia de a merge înainte – de fapt, nici nu înseamnă că simți altfel, doar îți concentrezi atenția pe altceva; că ceea ce vei duce cu tine sînt toate felurile în care ai fost dezamăgit; că, așa cum se spune în mijlocul unei discuții lungi din iernile interminabile ale regizorului Nuri Bilge Ceylan, durează enorm de mult să ajungi să cunoști pe cineva. Dar, dacă chiar lași lucrurile în ritmul lor, uneori se poate dovedi o pierdere de vreme. 

© Gential Lambert / flickr
© Gential Lambert / flickr

În cele din urmă, în mijlocul momentelor în care organismul tău, vechi de decenii, nu mai ține pasul cu mintea care e în continuare curioasă, în care orele de somn nu ajung chiar dacă nu duci copiii la școală (ai de recuperat toate zilele în care te-ai trezit înaintea alarmei ca să te apropii de un vis) și ți se pare că nu te mai regăsești în nimic din ce e la televizor, în căști, în magazine, apar, izolate, ca niște insule, părțile bune – conștientizarea faptului că „trebuie” a fost înlocuit de „aleg să” și că există zile în care nu faci decît ce-ți dorești; starea incredibilă pe care ți-o dau oamenii din viața ta, cu care te simți înțeles, fără măști (le-ai purtat așa de mult, că abia le-ai mai desprins de pe chip); poți să asculți altfel Just Like a Woman“, piesa lui Bob Dylan, poate cîntată de Cat Power, să citești pagini scrise acum cîțiva ani și să zîmbești spunîndu-ți că doar pînă acolo ajunsesei la momentul respectiv, să te bucuri de o cafea afară, la o terasă, într-un oraș pe care-l iubești din nou; poți cunoaște pe altcineva, iar descoperirea în sine să te facă să te simți mai ușor. 

„E nevoie de atît de puțin după ce anii își fac treaba”, scria Florin Partene într-o carte despre Sîngeorz, iar propoziția asta, citită cu intonația potrivită, te face să realizezi că ai venit de departe. Și că n-a fost degeaba.

image png
Supraviețuire
Pentru că am aflat de pe Facebook că o pisică îngheață și moare de frig la -15 de grade.
image png
Autenticitatea, între parfum și mujdei
În psihologie, esența unei personalități este definită, în principiu, de cinci caracteristici centrale.
image png
Speranța
Speranţa este una dintre virtuţile teologice.
image png
Scriptura: arbore, spital, cer
Pentru că Dumnezeu însuși li se dezvăluie ca o carte care „nu se închide”.
image png
Inima casei
Acum, la facultate, împreună cu colegele mele, doctorande în arhitectură, Irina Scobiola și Silvia Costiuc, îi învățăm pe studenții noștri cum să proiecteze o locuință.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Sau că liliecii sînt, în unele privințe, niște creaturi de invidiat? Sau că bat sex e totuna cu bad sex?
image png
Moș Nicolae
Poveștile lor nu mi-au diminuat cu nimic credința în Moși.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Sărbătorile vin!”
Problema nu prea are legătură cu renul Rudolf și vorbește mai mult despre tine.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Să găsești oameni la fel ca tine
A îndrăzni să vorbești despre o boală înseamnă a crea o comunitate.
Zizi și neantul jpeg
„Luna cadourilor” și cenușiul
Simțeam cum realitatea tindea, făcea chiar presiuni asupra noastră, a locuitorilor ei, să se transforme în irealitatea din Lumea de lemn.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cine o mai ține minte pe „fata de la pagina 5?” – cum recuperăm anii ’90?
Ar trebui să existe undeva la un loc de cinste într-un muzeu al presei românești de după 1989.
E cool să postești jpeg
Termopanul, valoare națională
„O bojdeucă trendy“, „Parchetul este cumpărat de la Dedeman sau Praktiker?“
p 20 Balaam WC jpg
Originea regilor magi
E un mag dintre caldeeni? Un ghicitor în stele? Un vrăjitor malefic?
Theodor Pallady jpeg
O carte despre oameni și îngeri
Cititorul va descoperi în text rațiunea tainică a Întrupării: doar omul – cu anatomia lui de lut și sufletul său nemuritor – avea să fie o imago Dei.
p 24 F  Prica jpg
Cu ochii-n 3,14
„Un cal a reușit cumva să iasă din boxa lui și umblă prin avion.”
image png
Oamenii din fotografii
Să-i facem să supraviețuiască.
image png
Malliștii
După film, ne-am dus să ne căutăm mașina în parcarea subterană, acolo, în hruba aia imensă și întunecoasă se termină fericirea.
image png
Lectura, antidotul violenței?
Cel mai des, este invocată lipsa timpului: „N-am mai citit pentru că m-a copleșit oboseala”.
image png
Mărturia lui Pascal
Cuvinte care „nu vor trece”, pline de „har și de adevăr”.
p 20 Iași WC jpg
Provincia ca problemă
Iar faptele, cîte și cum se fac ele, capătă cadențe cosmice, ca în sfîșietorul testament al Olguței.
p 21 la Lorin WC jpg
Olimpul litoralului românesc (2)
Ceva din spiritul stațiunii, un je-ne-sais-quoi, îi face și pe sportivii de performanță să își facă aici cantonamentele.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Lacrimile ei se amestecă cu cele ale acestui bazin“.
image png
Capoate și feminități
Așa, diferențele dintre interior și exterior erau într-o măsură abolite.
image png
Piața Romană
Fetele de 20 de ani de acum nu-și mai pierd vremea în astfel de bodegi.

Adevarul.ro

image
Răzbunarea unui patron disperat că îl abandonează angajații. „Sunt sigur că o să-mi săriți în cap cu treaba asta”
Tot mai mulți antreprenori se plâng nu doar de faptul că își găsesc cu greu angajați, dar și că mulți dintre ei pleacă după doar câteva săptămâni și îi lasă baltă, fără preaviz și fără să suporte niciun fel de consecințe. Un patron crede că a găsit soluția la această problemă
image
Mircea Badea: „De ce să stea Simona Halep în România?! O viață ai, cu toată dragostea pentru țară”
Prezentatorul de la Antena 3 comentează decizia sportivei de se muta la Dubai.
image
Româncă gravidă în nouă luni, înjunghiată în Țara Galilor. Motivul pentru care agresorul, tot român, o urmărea de o lună
Andreea Pintili, o româncă de 29 de ani care locuiește în Țara Galilor, a fost înjunghiată de mai multe ori de un conațional care o urmărea și posta pe TikTok clipuri cu ea și cu copiii săi.

HIstoria.ro

image
Moartea lui Aurel Vlaicu. Concluziile anchetei
În cursul anchetei în cazul accidentului aeronautic în care și-a pierdut viața Aurel Vlaicu (31 august/13 septembrie 1913) s-au conturat două ipoteze, pe care locotenentul av. Gheorghe Negrescu le prezintă astfel:
image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.