Timpul de dinainte

Publicat în Dilema Veche nr. 977 din 29 decembrie 2022 – 11 ianuarie 2023
Zizi și neantul jpeg

Înaintea sărbătorilor, mereu există cîteva momente de singurătate sau atipice. Parcă-și au rostul, se cer, cumva. E ca și cum, înainte de a te bălăci cu totul în lumina aurie, cea a bucuriei împărtășite, trebuie să dai o tură prin întuneric și prin necunoscut. 

Cam în fiecare an, cu o noapte, două înaintea Ajunului, sînt, pentru cîteva ore, singură. Mă pierd cu voluptate în orașul aglomerat și fac și lucruri care nu au o legătură directă cu Crăciunul. Desigur, pe lîngă cele „obligatorii”, precum goana după cadouri sau după de-ale gurii. Ori merg pur și simplu pe stradă, printre oameni necunoscuți, de obicei mai pe-nserat, în semiobscuritate, și mă bucur să fiu un element în mulțime. Mă bucur de umanitate, oricît de pompos ar suna. Mă bucur că sînt un punct într-o linie lungă și șerpuitoare. Atunci îmi simt mai dihai apartenența la acest șuvoi omenesc: știu că toți cei care țin mai mult sau mai puțin pasul alături de mine se îndreaptă spre Crăciunul lor, că toți îl vor serba într-un fel sau altul, chiar și cei care vor fi singuri ori vor refuza s-o facă: este și acesta un mod... Sărbătoarea asta simt că ne unește și, cînd înaintez odată cu șuvoiul, simt că diferențele, pe care altădată le consideram pregnante, se tot estompează.

Sentimentul ăsta nu-l am numai pe stradă. Îl am și-n diverse locuri publice în care intru sau în care mă nimeresc în orele de dinainte. În cafenele ori fast-food-uri, de pildă, care, de obicei, atunci sînt încă pline. Îmi place să-mi comand ceva care n-are nici o legătură cu mîncarea tradițională care va urma, precum cartofi prăjiți și un cappuccino. Cînd stau la o masă-nghesuită și rod din cartofii mei aliniați cuminți în punga lor, și sorb din paharul de plastic călduț, e ca și cum nu aș avea o identitate. Ca și cum nu aș fi intrat încă în inima lucrurilor, aș fi încă nu într-un spațiu dintre, ci într-unul de dinainte, premergător bucuriei. Premergător întîmplării. În care încă nu s-a intrat în adevăratul vîrtej. E ca și cum aș sta pe marginea unui tablou în care nu m-aș grăbi încă să intru, așa cum intrau Mary Poppins și Bert în desenele cu creta pe asfalt ale celui din urmă. 

E timpul de răgaz și de pierdere într-un soi de pre-lume. Una nu cenușie, ci mai curînd incoloră, din care te pregătești să faci saltul în cea strălucitoare. Îți mai tragi un pic sufletul și te bucuri de posibilitățile așteptării înainte să plonjezi în auriu. Ești mult mai liber și poți da cu adevărat frîu liber imaginației în momentele astea de non-întîmplare. Într-un fel, e mai mare bucuria tuturor posibilităților, fără limită. 

Anul ăsta am trăit asemenea momente în autobuz. Încărcată cu pungi și toate cele, cu o zi înainte de Ajun, m-am aventurat într-un autobuz nu tocmai gol. Dar asta nu m-a descurajat. Dimpotrivă, m-a bucurat: era momentul meu de pierdere în mulțime. Încă de la început, cînd m-am așezat strivită de excesivele mele bagaje, doamna de alături s-a oferit să-mi țină ea unul. Era o persoană delicată și plăcută. I-am mulțumit și am reușit, totuși, să mi le stăpînesc singură. Însă între noi s-a creat o punte. Și ea a început să-mi vorbească, neașteptat, despre senzația de zădărnicie pe care o trăiește, în fiecare an, în fața sărbătorilor. Cum în fiecare an își propune s-o lase mai moale, pentru că mereu lucrează pînă-n ultimul moment. Și cum, de fiecare dată, sfîrșește prin a face „totul”: gătește cîte o noapte întreagă și aleargă-n ziua următoare după cadourile pe care le vrea fiecare din familie. Pentru că, de fapt, nu poate altfel. 

În timp ce vecina mea de scaun îmi împărtășea trăirile ei sărbătorești, cei doi domni cam de vîrsta a treia de vizavi și-au scos telefonul la vedere. Au format un număr, presupun că pe WhatsApp, și-au așezat telefonul în față și au început să vorbească, răspicat, cu Italia. Mai precis, cu cineva din Milano. Care s-a dovedit a fi un ucrainean, prieten cu ei și vorbitor de română, plecat acolo.

Conversația era foarte vivace și se desfășura cu camera pornită. Domnii cumva o împărtășeau, voit, cu toată lumea din autobuz. Erau veseli și vorbeau tare, iar oamenii din jur se uitau să vadă ce se întîmplă. Cei mai mulți dintre ei zîmbeau. Se apropia doar Crăciunul... Ce ne-ar fi scos din sărite, probabil, altădată, atunci ne bucura. Sau măcar ne amuza. Nimeni nu voia să fie nici Scrooge, nici Grinch.

Și așa, cam întreg autobuzul a vorbit cu Boris din Milano. Cei doi domni au fost eroii noștri. I-am salutat cordial la coborîre.

Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:
pexels cottonbro 3927233 jpg
3 idei de cadouri pe care le poți oferi în funcție de perioadele specifice ale anului
Cadourile bine alese pot avea un impact semnificativ asupra relațiilor de muncă, fie că sunt destinate angajaților sau partenerilor de afaceri.
parfum1 jpg
Rolul parfumului în cultura pop
Oamenii din Occident cred că fenomenul pe care îl definim astăzi drept „cultură pop” a existat aproape întotdeauna. Aceasta se referă la produse culturale pentru artă, muzică, modă, film, dans, televiziune, radio, literatură, animație, sport, etc

Parteneri

test IQ concentrare jpg
Alimentele care ne ajută creierul să se concentreze mai bine. Nu trebuie să ne lipsească din dieta zilnică
Alimentele pe care le consumăm ne vor afecta nu numai greutatea, ci și abilitatea de a ne concentra de-a lungul zilei.
miscare jpg
Cinci obiceiuri pe care le face un gastroenterolog în fiecare zi pentru o îmbătrânire sănătoasă
Plimbările zilnice, o dietă nutritivă, reducerea consumului de băuturi alcoolice și un somn mai bun sunt modalitățile prin care un gastroenterolog își menține sănătatea.
tarantula 1 jpg
Un bărbat a încercat să iasă din Peru cu sute de insecte lipite de corp. Câte specii au identificat polițiștii
Un bărbat aflat în Peru a fost oprit de polițiști în aeroport după ce a încercat să părăsească țara cu sute de insecte.
caine Foto Ilegis jpg
Cuvintele pe care un câine le înțelege. Singurele comenzi care îi atrag atenția
Cuvintele pe care un câine le înțelege și comenzi care îi atrag atenția sunt esențiale pentru o comunicare eficientă între stăpân și animalul de companie.
Racheta balistica FOTO Profimedia jpg
Rusia a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei. Atacul a provocat pagube și întreruperi de curent
Rusia a lansat joi, 21 noiembrie, dimineața devreme, o rachetă balistică intercontinentală (ICBM) asupra Ucrainei, marcând o escaladare semnificativă a atacului său în curs asupra țării, scrie Kyiv Post.
img 33 529 jpg
Pericolul din cartierele-dormitor din Capitală: O junglă urbană expusă catastrofelor
Cartierele-dormitor situate la periferia Bucureștiului, cum este celebrul Militari Residence, atrag tot mai mult atenția experților din cauza riscurilor majore care pândesc locuitorii.
actulde donatie
Donația posesiunii Hunedoara, prima atestare documentară a familiei Hunedoreștilor
Actul de donaţie din 1409 reprezintă prima atestare documentară a familiei Hunedoreștilor. Prin acest act, datat la 18 octombrie 1409, regele Sigismund de Luxemburg (1384-1437), donează posesiunea regală Hunedoara (lat. possessionem nostram regalem Hwnyadwar) lui Voicu şi familiei sale.
Adevarul (2) (7) (1) jpg
Fertilizarea in vitro – Șansa ta la fericirea de a fi părinte
În ultimii ani, a devenit foarte populară metoda de fertilizare in vitro (FIV), care oferă multor cupluri posibilitatea de a fi fericiți, de a-și ține propriul copil în brațe. Multe femei nu reușesc să devină mame prin metoda convențională.
marele hotel jpg
Ce fel de preparate existau în meniul unui restaurant, în 1855: „Se găsește în orice timp mâncări reci și calde” Cât costau ochiurile, borșul de pasăre și friptura?
În ianuarie 1885, Maria Zadic, proprietara unui restaurant situat în prestigiosul Hotel Moldavie din Iași, își invita clienții să descopere un meniu variat și accesibil.