The most beautiful time of the year... pe bune?!

Publicat în Dilema Veche nr. 974 din 8 decembrie – 14 decembrie 2022
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg

Se apropie acea perioadă din an în care, dacă aș avea mai mulți bani, aș lua primul avion cu o destinație necunoscută și cît mai îndepărtată și m-aș întoarce probabil după 7 ianuarie. Mai pe șleau și într-un limbaj de poveste, mi-aș pune traista-n băț și aș pleca cît văz cu ochii. De mai mulți ani mă tot întreb: de ce detest atît de mult sărbătorile de iarnă și de ce mă fac atît de nefericită? De ce aștept să treacă cît mai repede? Unii îmi vor spune: poate pentru că n-ai copii, dacă ai avea, tu n-ai mai conta, te-ai mobiliza ca să-i faci fericiți pe ei. Dar oare eu n-aș fi la fel de nefericită? Oare luna decembrie nu mi-ar mai provoca același sindrom depresiv sezonier pe care în fiecare an încerc, fără succes, să-l evit? Și în care mă afund de la o zi la alta, așa că mă pomenesc pe 7 ianuarie că am început noul an complet epuizată și ne mai așteaptă cel puțin două luni de friguri și cețuri de la care oricum nu aștept mare lucru. Cunosc oameni care se bucură sincer de Crăciun, ca niște copii. Se întîmplă ceva cu ei, încep dintr-o dată să cînte, să zumzăie între patru pereți, să se pregătească, fiecare zi e o plăcută așteptare. Cunosc oameni pe care chiar îi cuprinde voia bună, o țin în petreceri, vizite, sindrofii o lună întreagă și nu simt asta ca pe o corvoadă. Taie porcul, îl tranșează, coboară în beci după vin, a mai venit și vărul Costică, bagă o țuică și la finul Andrei, mîine mergem la tușa Mărioara, ne tot îmbătăm și ne dregem vreo 30 de zile. Oare e din cauza faptului că am o anxietate socială? Sau poate că sînt prea singură – tînjesc după vreun văr Costică sau după vreun fin Andrei? Aiurea. Cred că sînt multe motive și le voi expune mai jos. 

 KitschoșeniaPoate să spună cine ce-o vrea, dar în România, cel puțin, sărbătorile de iarnă sînt culmea kitsch-ului (dincolo de orice semnificație spirituală). Paștele are o decență, o oarecare sobrietate... dar Crăciunul? E greu să te regăsești și să te bucuri în toată această avalanșă kitsch care te înconjoară, în toată această mare de sclipici, bărbi false de Moși, brazi împodobiți încă de prin noiembrie (sînt și astfel de oameni care chiar se plictisesc și bagă bradul la categoria „cum să ne împodobim și să ne dezpodobim locuința“!). În plus, urările, clișeele, „De Crăciun, fii mai bun!”, dăruiește copiilor sărmani, dăruiește bătrînilor cu nevoi (de parcă nu a fost timp să dăruiești tot anul... e ca la primării, se duce naibii bugetul, trebuie să spargem străzile acum!), de-ți vine ca de Crăciun să fii tu ăla rău, zgîrcit și mofluz. Crăciunul, cu siguranță, a devenit în primul rînd o sărbătoare mass-media. Un target pentru publicitari. Și apropo de kitsch, n-oi fi eu vreo snoabă care m-am născut ascultînd Bach și citindu-l pe Hegel, însă tot acest kitsch suprapus peste o țară încă săracă, încă în derivă, încă fără un sistem de valori, sincer mă indispune. Mi se pare că bagi un căcat într-o cutie de cadouri. Și apropo:

 Nu-mi place să fac cadouri. Nu-mi place să primescNu mi-a plăcut niciodată. Pentru că, desigur, aproape toate cadourile pe care le-am primit de-a lungul timpului au fost inutile și a trebuit să mă prefac că mă bucur – „Vai, ce drăguț!”. Știu, trebuie apreciat gestul, dar cadourile în general mi se par bani cheltuiți degeaba (ce-i drept, nu am primit niciodată vreo mașină Porsche, poate că mi-aș schimba părerea). Lasă omul să-și cumpere ce vrea, că știe el ce-i trebuie! Și mai cumplit mi se pare să alegi cadouri pentru alții – o alergătură și un consum de nervi care, doar ele, te pot băga în depresie. Ce naiba să-i iau lui ăsta cadou? Cred în continuare că dorința de dărui ceva, orice, nu este una sezonieră. 

 Românii au petrecut. Așa se spune la știri, în fiecare an. Însă nu e doar o sintagmă de știri, românii chiar petrec, pe bune, au apetit crescut pentru petreceri și mai puțin pentru muncă. Nu că mie nu mi-ar plăcea petrecerile, de multe ori sacrific, în timpul anului, zile întregi de muncă pentru petreceri total neașteptate. Sînt petreceri la care particip de una singură – ies în oraș cu un scop, e soare și e bine, mă opresc să mănînc ceva, beau și un pahar, două de vin, deja am dat o petrecere la care m-am autoinvitat. Nu este nici o petrecere ritualică, nici un fel de orgie. Am petrecut și m-am întors acasă. Însă pe mine, una, grobianismul petrecerilor românești obligatorii de sărbători mă sperie. Sînt petreceri ca la nuntă, frate! Îmbuibare și alcoolizare colectivă de lungă durată. Și toată lumea recunoaște asta. Pe un grup de turism local de pe Facebook, un domn cere o ofertă: „Vreau și eu o recomandare pentru Revelion pe Valea Prahovei, un restaurant, dar să fie așa, frumos, ca la nuntă!”. De sărbători, nimeni nu petrece cu o atenție, o măslină, cumpătarea nu mai există. Cel mai bine ar fi ca acest moment să se petreacă... 

 În familie. Am o problemă și cu reuniunile de familie de sărbători. Una mare. Și cu ideea de clan care e musai să se adune, să se valideze unii prin ceilalți și prin multiplele relații de rudenie dintre ei. Am participat la astfel de întîlniri, nu în familia mea, din fericire, noi sîntem puțini, deși mama mea și-ar dori nespus o familie mare ca să aibă pentru cine găti de sărbători. Nicăieri n-am văzut oameni mai triști, mai convenționali decît acolo, adunați laolaltă într-o sufragerie de bloc, cu un televizor pe fundal, un film cu împușcături sau clasicul Singur acasă pe PRO TV, stînjeniți într-o primă față, încercînd să facă un soi de balet de sărbători, să nu-i lezeze pe ceilalți cu ceva, apoi pe măsură ce alcoolul intră în sînge, din ce în ce mai frustrați și mai puși pe harță. În orice familie există reproșuri și mizerii ascunse sub preș care de-abia așteaptă un prilej precum sărbătorile ca să iasă la iveală.  

  Și, în fond, nu îmi place porcul. Sau îmi place, dar în cantități mici – de pildă, în hala de la Obor, cam pe 1 decembrie, își fac apariția lebărul, toba și caltaboșul. Îmi iau cîte puțin din toate, nu mai aștept pînă la sărbători, gata! – mi-am făcut pofta. Sînt pe un alt grup pe Facebook, pentru amuzament pur și simplu, se numește „Ce mai gătim azi?”. Aici, diverse gospodine, în general femei simple, își etalează talentele culinare și mai încearcă să facă și cîte-un plate care nu are nici o treabă cu gastronomia în general. De pe acest grup mi-am dat seama cît de prost și nediversificat mănîncă, de fapt, poporul român – în general, nici o zi fără ciorbă, cîte o zeamă, apoi fasole, cartofi și prăjeli, rareori cîte o salată.     

 ÎncremenireaMă mai enervează faptul că, începînd cu 1 Decembrie, o zi națională plasată îngrozitor de prost (din nou, dincolo de semnificația ei), nu se mai întîmplă nimic. În cartierele-dormitor bucureștene, mai ales, e o pustietate de te cuprinde amocul. Unde sînt oamenii? Desigur, în sufrageriile lor, mîncînd lebăr, tobă, caltaboș, pe un fundal cu un film cu împușcături sau cu Singur acasă.

 Certuri. În această perioadă, în 23 de ani de conviețuire, m-am certat cel mai des cu I. Din non-motive. Unul dintre ele ar putea fi „Băi, trebuie să mergem să luăm ceva provizii, că vin termitele astea și nu mai găsim nimic! Măcar pîine să avem”.

 VremeaȘi da, ăsta e probabil motivul principal pentru care detest sărbătorile de iarnă. Luna decembrie, cea mai indigestă, întunecoasă lună din an. Luna în care nu-ți vine să ieși din bîrlog. Sinceră să fiu, dacă ar fi măcar plăcut afară, nu 0 grade, cu siguranță m-aș urni în noaptea de Anul Nou pînă în parcul Herăstrău, cu un coș de picnic cu ceva brînză și o sticlă de spumant, zis șampanie, și m-aș uita la cerul orașului nostru, numit București, plin de artificii. Pe 31, mereu îi invidiez pe australieni care sărbătoresc primii Anul Nou pe plajă și mă consolez cu ideea că din nou voi întîmpina un an nou-nouț, poate cel mai bun an din viața mea – cine știe? – în pijama, cu pisica pe burtă (în cazul fericit în care mica și delicata Sushi va supraviețui pînă atunci).

P.S. În timp ce scriam acest text, ca să nu spunem că anumite lucruri nu sînt predestinate, am primit, pe căile astea virtuale pe care le avem cu toții, cea mai frumoasă ofertă de a petrece Revelionul. Voi reveni cu detalii.              

pexels gustavo fring 5163433 jpg
Unelte, materiale și idei pentru o curte bine amenajată
O curte bine organizată îți oferă nu doar un spațiu estetic, ci și un loc practic în care te poți relaxa, lucra în grădină sau petrece timp de calitate cu familia și prietenii.
rehearsal preparation groom s watch hand jpg
Purtați de Eminem, Pharrell și Kanye West – descoperă cel mai popular ceas printre artiști!
Hai să recunoaștem: când vezi un ceas Casio G-SHOCK pe încheietura cuiva, nu te gândești doar la ore și minute.
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul  jpg
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul?
Radierea unui autovehicul din circulație poate părea un proces complicat, dar, dacă ai toate documentele pregătite și urmezi pașii necesari, totul devine mult mai simplu.
featured image jpg
Minimalismul, o alegere de viață pentru tot mai multe persoane împlinite pe plan profesional
A avea puține bunuri materiale și a efectua puține cheltuieli era în trecut caracteristic doar persoanelor cu venituri modeste.
Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.

Parteneri

122   Antonie din Popesti jpg
Domnitorul „marioneta” care a condus Țara Românească doar 3 ani. Nepoata lui a fost o soție faimoasă
În istoria zbuciumată a Țării Românești, Antonie-Vodă rămâne un personaj mai puțin cunoscut, dar emblematic pentru vremurile în care domnia se obținea nu prin merit sau voință populară, ci prin jocuri de culise orchestrate de marii boieri.
horoscop chinezesc
Cele 3 zodii chinezești care atrag succesul financiar în săptămâna 19-25 mai 2025
Care sunt cele 3 zodii chinezești ce atrag bani și oportunități între 19-25 mai 2025. Energia este tensionată, dar Bivolul, Tigrul și Șarpele profită din plin!
macron nd final mp4 thumbnail png
Confruntare diplomatică: Simion critică Franța la Paris, Nicușor Dan discută cu Macron despre viitorul Europei
Candidatul independent Nicușor Dan a purtat vineri un dialog video cu președintele Franței, Emmanuel Macron.
George Simion FOTO AFP
George Simion, despre războiul din Ucraina: „Dispariția biologică e singura soluție. Să avem răbdare, să-i lăsăm să moară”
George Simion, candidat la alegerile prezidențiale, a susținut, vineri, o conferință de presă la Paris, în care a afirmat că „are pericole serioase în față” și că unul dintre cele mai probabile scenarii este ca el sau oponentul său „să fie atacați sau omorâți”
Votul în diaspora. FOTO Inquam Photos / Alex Nicodim
AEP dezminte informațiile lansate de George Simion privind o posibilă fraudă în R. Moldova
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) reacționează la afirmațiile lansate în spațiul public de AUR privind presupuse nereguli în procesul electoral, îndemnând alegătorii să se informeze doar din surse oficiale și să respingă manipulările.
Dua Lipa  foto   Shutterstock jpg
Dua Lipa, pe lista celor mai bogați britanici sub 40 de ani. Ce alte vedete se mai află în top
Vedeta pop Dua Lipa este, în vârstă de 29 de ani, este cea mai tânără membră de pe lista celor mai bogate 40 de persoane sub 40 de ani din Regatul Unit, potrivit clasamentului anual al celor mai înstăriţi britanici, publicat vineri.
bani frauda telefon jpeg
O femeie a rămas fără 50.000 de lei din contul său bancar, în urma unei fraude de tip „spoofing”. Cum funcționează noua metodă de înşelăciune
O femeie de 57 de ani, din Zalău, a fost victima unei fraude de tip „spoofing”, ea fiind convinsă, în urma unui apel telefonic, să vireze aproape 50.000 de lei din contul său bancar într-un alt cont.
balcon shutter (1) jpg
Secretul pentru un balcon de vis, ca în filme! Cum să decorezi ca să te invidieze toți vecinii
Mușcatele, mobilierul și accesoriile transformă terasele, balcoanele și verandele în spații de relaxare în aer liber
masaj
Avocat din Capitală, trimis în judecată pentru proxenetism. Firma de masaj erotic era paravan pentru prostituție
Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București au trimis în judecată un avocat acuzat că administra o firmă care oferea servicii de masaj erotic în care angajatele practicau, de fapt, prostituția.