The Hunger Games cu zăpadă

Publicat în Dilema Veche nr. 522 din 13-19 februarie 2014
Mîrlanii cu palat jpeg

Într-una dintre zilele în care ninsoarea de acum vreo două săptămîni se ostoise şi oraşul era plin de zăpadă, am luat taxiul spre muncă. Am coborît în faţa clădirii, dar pînă la intrare am avut ceva de luptat. Acolo e un trotuar, iar imediat lîngă el adastă, la orice oră din zi, zeci de maşini parcate. Strada e pe trei benzi, două într-un sens şi una într-altul. Cu ninsoarea şi cu toate cele, rămăseseră două benzi şi un pic. Pe acel un pic opriseră alte maşini care le-au blocat cumva pe cele rămase în parcarea originală, înglodate în nămeţi. De sus, din clădire, desenul e haotic. Cîţiva au mîncat ca rîmele din mormanul de zăpadă şi şi-au scos maşinile la lumină. Alţii au rămas definitiv înţepeniţi acolo. Nou-veniţii şi-au lăsat maşinile în picul de bandă de care vă vorbeam. De sus, toată încrengătura se vede ca un tetris închipuit de un dislexic.

În toată nebunia asta de maşini şi zăpadă, un pieton nu are ce căuta. Lumea se uită cel mult cu milă la cel care e nevoit să caute, ca un Bear Grylls fără tonus muscular, un loc oarecare prin care să se poată strecura pe trotuar. Te avînţi şi bîjbîi, cu picioarele nesigure, în urmele adînci lăsate de alţi temerari de dinaintea ta. Aluneci şi te propteşti cu mîna în capota unei maşini, iar alteia îi agăţi oglinda retrovizoare cu fularul. Ieşi din aventura asta sleit, transpirat şi cu demnitatea ştirbită.

Zăpada şi aruncatul ei de colo-colo, fără altă cale de scăpare, au isterizat oraşul. Vecinii mei, certaţi cu anii, au ieşit din rezistenţa pasiv-agresivă, mai au puţin şi se iau la bătaie. Am văzut zilele trecute la televizor cum nişte oameni au muncit din răsputeri să înzăpezească la loc maşina unuia care se aşezase senin pe locul curăţat de ei. Oamenii ăia au fost în stare să lopăteze zeci de kile de zăpadă numai să i-o facă mîrlanului. Au investit atîta energie, numai ca să se bucure şi să-l vadă p-ăla cum dă la zăpadă, la rîndul lui. Toată lumea a mutat zăpada dintr-un loc în altul, într-o morişcă inutilă şi isterizantă.

S-o luăm micro, cum se zice. La mine pe stradă, pe lîngă maşinile muncitoare, care ies din parcare în fiecare zi, sînt şi cîteva care zac la marginea trotuarului, vară-iarnă, fără a fi urnite. Prima zăpadă afînată de pe trotuar s-a dat peste maşinile parcate lîngă trotuar. Proprietarii maşinilor care au ieşit au dat zăpada în stradă. Strada a fost oarecum curăţată şi zăpada a ajuns iar să flancheze maşinile care fuseseră deszăpezite. Mă mai urmăriţi? Între timp, iar a nins, trotuarul iar s-a umplut de zăpadă, de data asta îngheţată de ger. Ca să nu dea şi gheaţa asta peste maşini, oamenii au găsit o soluţie: au curăţat trotuarul pe jumătate. Zăpada curăţată de pe jumătatea respectivă au făcut-o morman lîngă pereţii caselor.

În tot iureşul, m-am trezit şi eu implicată (nu am maşină), laolaltă cu demonul meu de toate zilele, doamna care face curat, tanti Florica. O găsesc, la un moment dat, vînturînd cu măturoiul zăpada de pe trotuar. Tanti Florica e mică, mică. Trupul ei puţin pare făcut din noduri şi zgîrciuri. (Dacă vrei s-o mănînci pe tanti, trebuie să mesteci la ea o săptămînă, ca la un bocanc vechi.) Pufăia şi ofta într-un nor alb. O însoţesc degrabă, războinică, cu ditamai paleaşca de lopată, din cele de plastic, cu ramă de metal. „Lăsaţi, tanti Florica“, zic, „curăţ eu.“ Şi m-apuc să arunc zăpada printre maşinile lăsate acolo cu anii. „Auoleeeeeeeeeeeeeeeu!“ ţipă micul demon ştirb. „Nu pe maşini, mamă, că a zis unu’ că mă bate dacă dau pe ele.“ „Păi, şi ce facem cu zăpada, tanti?“ întreb. „Lasă, c-o mătur eu de-acilea, zice, învăluită în norul alb. Am făcut o treabă de pomină amîndouă. Eu am rîcîit zăpada cum s-a putut, pînă am făcut un deluşor nevolnic, într-un colţ al trotuarului, tanti a învîrtit de mătură la fel de fără folos. Cînd am terminat de făcut nimicul, mi-am vărsat şi furia. „Şi să-i ziceţi ăluia care a zis că vă bate să vină la mine, da?“ Da, eram caraghios-agresivă, ca un diavol tasmanian cu pui. Alături, un vecin lega de stîlpi afişe: „Atentie cad turturi de gheata.“ Începeau jocurile.

Selma Iusuf este jurnalistă, redactor-şef la ştiri, radio Kiss Fm şi Magic FM.

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Motivele cel mai des întâlnite pentru care se ajunge la divorț. Soluția oferită de un psiholog
Un studiu a dezvăluit motivele pentru care se ajunge cel mai des la divorț. Lipsa banilor este pe primul loc, dar și altele la care ne-am fi așteptat. Psihologul Maria Teherciu vine cu explicații
image
Cum salvezi situația dacă explodează un cauciuc al mașinii în mers. Sfaturi esențiale de la un fost polițist VIDEO
Explozia cauciucului, în timpul mersului, poate fi o experiență foarte periculoasă. Multe accidente grave s-au produs în urma acestei situații. Iar frânarea bruscă te-ar putea costa viața.
image
Orașul important din România unde nu există ambuteiaje în trafic. Cum explică situația celebrul pilot Titi Aur
Dacă la Brașov traficul era infernal încă din 2000, acum acesta este orașul din România în care se circulă cel mai bine la orele de vârf, în special în zonele centrale. Titi Aur a explicat de ce

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.