Telenovele cu sfinţi

Publicat în Dilema Veche nr. 413 din 12-18 ianuarie 2012
Bucurii uitate jpeg

Eforturile Patriarhiei Române de a diversifica mijloacele de comunicare cu credincioşii săi sînt lăudabile. Organizează întîlniri cu diverse grupuri sociale, conferinţe, concursuri. A înfiinţat o editură, un radio, un ziar propriu şi o televiziune. Din păcate, eforturile Bisericii Ortodoxe nu se manifestă din plin şi în diversificarea, în dezvoltarea creativă a discursului său către enoriaşi. Un exemplu: emisiunile difuzate pe postul Trinitas TV. Programul cuprinde talk-show-uri pe diverse teme – de la Crăciunul comercial, la cum să avem un păr sănătos, de la parabole biblice, la cum ne afectează alcoolul viaţa de familie –, transmisii de la liturghii sau de la diferite festivităţi aniversare, reportaje despre viaţa credinciosului de rînd etc. În principiu, strădania de a acoperi, cu informaţii venite din partea specialiştilor invitaţi, cît mai multe şi mai diverse aspecte ale vieţii zilnice este meritorie. În fapt, însă, ceea ce se vede şi se aude este, de cele mai multe ori, sub aşteptările oricărui privitor cît de cît interesat de problematica creştină: majoritatea protagoniştilor găsesc de cuviinţă să adopte un ton grav, patetic, uşor bolînd, o mimică tristă, pe alocuri îngrijorată de nevrednicia celor care n-au aflat care este calea dreaptă. Dialogul se înjgheabă cu greu, dat fiind că există un consens total între cei care, se presupune, interpretează pentru telespectatori textele biblice: concluziile au mai totdeauna învăţături plat-moralizatoare, previzibile, şcolăreşti, livrate ca într-o oră de dirigenţie.

Şi, pentru că veni vorba de şcoală, Trinitas are şi o emisiune dedicată celor mici: Mugur de lumină. O profesoară ţine lecţii de religie în faţa unui grup de elevi. Atmosfera se schimbă brusc: doamna profesoară adoptă un ton cald, matern, zglobiu, iar poveştile despre Isus se transformă cînd într-o telenovelă, cînd într-un film de aventuri. Discursul este cînd înlăcrimat de sacrificiile sfinţilor, cînd vesel cu prilejul Învierii sau al Naşterii Domnului. Sub povara diminutivelor abundente şi a metaforelor lipicioase folosite în exces de doamna profesoară, personajele biblice capătă culori stridente de bibelouri. Sfîntul Vasile are „chipul luminos“, „fruntea luminoasă“ şi este înconjurat de îngeri cu „haine luminoase“. „Sfîntul Vasile, cînd era elev, învăţa cel mai bine din toată şcoala.“ – spune cu convingere doamna de religie. Cum îi ajută acelaşi sfînt pe copii? Simplu – vine răspunsul din partea dascălului: „Dacă nu reuşiţi să faceţi o temă, rugaţi-l pe Sfîntul Vasile: ajută-mă, Sfinte Vasile, să fac şi eu tema asta, că tu ai fost mereu bun!“. Evaluarea de sfîrşit de lecţie scoate în evidenţă cele mai importante informaţii pe care elevii le-au aflat la cursul de religie: „Deci, cum a învăţat Sfîntul Vasile?“ „A învăţat foarte bine!“, răspund elevii în cor. „Ce a devenit Sfîntul Vasile?“ „Preot şi chiar episcop!“ „Bravo, copii! Îl vom cinsti pe Sfîntul Vasile, făcînd şi aceste lucruşoare, aceste sorcove. Haideţi să-i cîntăm sorcovei!“ Sărbătoarea Crăciunului este şi ea consemnată, într-un discurs mobilizator: „Astăzi ne bucurăm de Naşterea Mîntuitorului nostru, încercăm să facem ceva, încercăm să ne bucurăm şi să iubim mai mult! A iubi este cel mai frumos lucru!“.

Am mai scris despre orele de religie din şcoală: nu ştiu cum ar trebui să fie, astfel încît să stimuleze cu adevărat interesul copiilor. Dar modelul prezentat de Patriarhia Română la Televiziunea Trinitas nu e prea încurajator. Firescul, vorbirea normală, umorul, ingeniozitatea nu-şi fac simţită prezenţa. Păcat! 

Maria Iordănescu este psiholog.

Cea mai bună parte din noi jpeg
Cînd v-ați simțit singuri ultima dată?
Te poți simți însingurat într-o mare de oameni, dacă relațiile cu ei nu sînt potrivite.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum se pleca în State în anii ’90?
Astfel, exemplele pot continua, căci românul, odată ajuns cetăţean american, face tot posibilul să-şi uite limba şi obiceiurile, dar năravurile şi le păstrează.
E cool să postești jpeg
Vînzătorul nostru, stăpînul nostru
Rămîne însă o întrebare: politețea, grija, respectul sînt oare condiționate de bani sau derivă din calitatea umană?
p 20 jpg
Incultură religioasă şi incultură universitară
Numeroasele miniaturi ilustrative preiau, alături de modele musulmane, imagistică de tip budist chinez şi creştin bizantin.
Theodor Pallady jpeg
Un iluminist evreu în Țara Românească
Cronica relațiilor dintre români și evrei a fost uneori armonioasă, alteori convulsivă și tragică, în funcție de contexte sociale, dinamici ideologice și evoluții geopolitice inevitabil fluctuante.
index jpeg 3 webp
Cîtă nefericire în urbea lui Bucur!
La noi, aici, în București și în anul de grație 2023, sub ce pictăm oamenii sfîșiați, absurd, de haite, pe cîmpurile năpădite de buruieni ale unui oraș care agonizează fără să o știe?
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cehoaica Vera Czernak n-a mai suportat infidelitățile soțului ei, așa că într-o zi a decis să se arunce de la balcon. A căzut exact peste soțul ei care tocmai se întorcea acasă. El a murit, ea a supraviețuit.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Ei fac din noapte ziuă ş-a zilei ochi închid”
După ce vorbeam, mă culcam la loc. Nu i-am zis niciodată, dar se pare că știa. Mai tare decît cronotipul (și decît majoritatea lucrurilor) rămîne iubirea, se pare.
Zizi și neantul jpeg
Dimineți de iarnă
Mă făcea să simt că pămîntul nu-mi fuge de sub picioare. Că lucrurile pot avea sens și pot fi la locurile lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
La munca de jos
Oare n-ar trebui, la vîrsta lor, să plece în niște excursii ca să vadă lumea, să-și cumpere autorulote cum fac pensionarii din Germania, să-și petreacă revelioanele prin insule cu o climă mai blîndă?
E cool să postești jpeg
Bătaia e ruptă de rai – chipuri ale răului
Grăitoare pentru acest comportament defensiv este, de altfel, și zicala românească „Bătaia e ruptă din rai”, în fapt, o legitimare a violenței.
p 20 WC jpg
Democrația și Biserica în secolul XXI
Așa cum participarea demos-ului la viața cetății e însăși democrația, participarea laicatului la viața Bisericii e însuși creștinismul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Benedict al XVI-lea
Aproape intactă mi-a rămas, după zece ani, amintirea ultimei slujbe pe care a prezidat-o la San Pietro, în Miercurea Cenușii.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La știrile TV, imagini dintr-un supermarket și apoi opinia unei fete de la carne, despre cum mai merge vînzarea acum, după ce s-a încheiat iureșul sărbătorilor: „E foarte scăzută un picuț“. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Comoara e pretutindeni
Încerc să împing frica mult în fundul rucsacului, undeva între sacul de dormit și polarul de rezervă, amintindu-mi că o să fie vocală, dar n-o s-o las să conducă.
Zizi și neantul jpeg
Tache și cenușiul
Interesant e că pînă și în amintitrile mele culoarea paltonului său a rămas incertă: uneori mi-l amintesc gri, alteori negru.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cabana Caraiman
Nicăieri nu am simțit un munte mai sălbatic decît la cabana Caraiman, simți hăul, abruptul, aproape de tine țopăie caprele negre.
E cool să postești jpeg
Seducția pesimismului
Seducția pesimismului e mare. Abandonul e mai facil decît lupta.
p 20 WC jpg
André Scrima şi „cerurile lumii”
A interoga şi alte tradiţii spirituale decît cea proprie, a percepe relaţia lor cu „cerul” să nu aibă oare nici o legătură cu credinţa, nici o legătură cu Dumnezeu? Să vedem.
Theodor Pallady jpeg
Nevoia unei revoluții a bunului-simț
Creștinii cu scaun la cap sînt primii care au datoria de a se delimita de această grotescă mistificare, chiar dacă au de ce să deteste fandoseala elucubrantă a taberei adverse.
index jpeg 3 webp
Dorință pentru 2023
Ar putea fi arhitecții convingători în a spune că putem salva natura începînd cu oamenii care suferă?
p 24 A  Damian IMG 4760 jpg
Cu ochii-n 3,14
● În a treia zi a acestui an, Greta Thunberg a împlinit 20 de ani. Și ce dacă? (S. V.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Zile din viața noastră
Spunea recent cineva din jurul meu că, în tinerețe, zilele trec repede, iar anii se duc greu.
Zizi și neantul jpeg
Timpul de dinainte
Ce ne-ar fi scos din sărite, probabil, altădată, atunci ne bucura. Sau măcar ne amuza. Nimeni nu voia să fie nici Scrooge, nici Grinch.

Adevarul.ro

image
Fost membru CNA, atac la adresa unui concurent de la Românii au talent. Ce răspunde mama băiețelului luat în vizor
Mama lui Rareș Prisacariu, băiețelul care a primit Golden Buzz-ul la emisiunea Românii au talent a răspuns la reacția dură pe care Radu Herjeu, fost membru CNA, a avut-o după emisiune.
image
Clujul depășește la PIB orașe similare din Estul Europei. „Percepția e una, realitatea e alta”
Zona Metropolitană Cluj a depășit, în ceea ce privește Produsul Intern Brut, zone metropolitane din jurul altor orașe similare din țări estice. Economistul Radu Nechita explică de ce clujenilor nu li se pare că ar trăi mai bine.
image
Marius Manole, în șoc hipotermic pe scenă!
„Ce avem noi aici?”, o piesă de teatru scrisă și regizată de Lia Bugnar, jucată de Carmen Tănase, Maria Obretin și Marius Manole, a fost un succes deplin la Birmingham, unde spectatorii nici măcar n-au observat că Marius Manole a intrat șoc hipotermic.

HIstoria.ro

image
Caragiale: un client râvnit, dar un cârciumar prost VIDEO
Caragiale: un client râvnit, un cârciumar prost
image
Anul 1942, un moment greu pentru Aeronautica Regală Română
Anul 1942 a însemnat pentru Aeronautica Regală Română, ca de altfel pentru toate forțele Armatei române aflate în zona de operațiuni, un moment deosebit de dificil.
image
Moștenirea fabuloasă a lui Heinrich Schliemann, descoperitorul Troiei
Când, în 1891, i s-a citit testamentul, s-a dovedit că Heinrich Schliemann lăsase în urmă o moștenire (apropo de lichidități, judecând după valoarea de azi) de aproximativ 100 de milioane de euro.