Surprize și reacții

Publicat în Dilema Veche nr. 740 din 26 aprilie – 2 mai 2018
Surprize și reacții jpeg

Nu toate drumurile sînt la fel de idilice sau de lipsite de evenimente precum cel cu bicicleta (despre care tocmai am scris). Uneori, lucrurile nu se leagă deloc și strada, în loc să fie prietenoasă, devine apăsătoare. Alteori, în locul fluxului liniștit, pe drum ți se întîmplă mereu ceva neșteptat.

De pildă, într-o seară, îmi vedeam de drumul obișnuit pe străduțele cu case dintre Romană și Rosetti. Dintr-una din casele de cele mai multe ori frumoase de pe acolo iese demn, dar rapid, un domn în pijama. Dacă mai țin minte bine, pijamaua era albă cu imprimeuri mici. Domnul era în vîrstă și părea respectabil (ce o mai fi însemnînd asta). Cu pijamaua lui fancy cu tot, s-a urcat tacticos în mașină, a închis portiera și dus a fost. Poate avea o treabă urgentă. Poate era urmărit, ca n filme, și a trebuit să fugă cu ce avea pe el. Poate îl apucase același dor de ducă ce mă apucă pe mine cînd îmi iau bicicleta. Sau poate pur și simplu, lăsînd toată poezia deoparte, plecase să-și cumpere ceva.

Într-o altă azi, trebuia să cumpăr niște cadouri pentru oameni din străinătate: ceva care să fie „tradițional, sau „național“ fără să fie neapărat kitsch. Și niște cărți despre România și spiritul ei (dacă o exista așa ceva), care să nu fie nici prea docte, nici prea convenționale. Așa că m-am dus la Cărturești Carusel, pentru că era la îndemînă, îmi place să intru acolo de fiecare dată și e aproape de alte posibile surse de artizanat (da, știu, ­kitsch). Am intrat, am urcat. Și m-am trezit lîngă un domn subțire, cu păr negru și lung, cu barbă și ochelari. Care avea o chitară și cînta „Ticket to Ride“. Cînd voiam să mai iau cîte o carte din raft, domnul respectiv își lărgea spațiul dedicat mișcării scenice și venea tot mai aproape de mine, executînd niște piruete agile. Cînta frumos și se mișca decent, așa că am întrebat-o pe fata de lîngă mine, care filma cu telefonul, cine e. De fapt, cine sînt, pentru că, dacă te uitai cu adevărat în jurul tău, vedeai că la fiecare balcon, ba chiar și jos, era cîte un domn cu cîte un instrument care cînta. Nimerisem în plin concert Robin and the Backstabbers.

Într-o altă zi, în metrou, am asistat la niște scene ce mi s-au părut uluitoare. Deși, în mod normal (raportat la ce normalitate?), nu ar fi trebuit să mi se pară. O femeie tînără cu copil mic s-a urcat în vagonul în care stăteam și eu. Imediat, un tînăr cu barbă a și sărit să-i dea locul, ca și cum ar fi fost cel mai firesc lucru din lume. A făcut totul cu zîmbetul pe buze. La nici cinci minute după aceea, în același vagon, cred că o domnișoară s-a ridicat la fel de fără farafastîcuri și de grațios și a lăsat-o să stea în locul ei pe o doamnă mai în vîrstă. Eu am rămas înmărmurită pe scaunul meu de vizavi. Nu mai simțisem așa ceva în aer de… de fapt, niciodată.

E adevărat că spiritul civic poate fi, uneori, și obositor. Într-o altă zi, am plecat, cu aceeași bicicletă, spre parc. Numai că de data asta nimic nu se lega. Bicicleta părea că merge, cel puțin eu înaintam pe ea, dar oamenii din jur se uitau fix și, mi se părea mie, urît la mine. Deodată păream să fiu centrul atenției, dar într-un mod negativ. Am surprins un cuplu șușotind de pe margine în spate și mi-am adus aminte de povestea mamei mele și a prietenei ei în drum spre Cîmpulung Muscel: mai toate mașinile care treceau pe lîngă ele le făceau semne și ele credeau că se întîmplă asta pentru că erau zburlite la păr. De fapt, din motor ieșea fum, mai aveau puțin și luau foc.

În ce mă privește, am continuat să înaintez cu bicicleta mea. La un moment dat, aproape că a sărit în fața mea un domn precipitat. Era un biciclist serios, pro­fe­sionist, cu cască și bicicletă adevărată, care mergea pe carosabil. Departe de amatorismul meu. Mi-a spus: „Am venit tocmai de pe partea cealaltă după dvs. ca să vă spun că aveți pană“. „Mulțumesc!“, i-am răspuns eu. După care, părîndu-mi-se că se uită cumva critic și disprețuitor la mine și la nepriceperea mea, am ținut parcă să mă scuz, în timp ce mă urcam înapoi pe bicicletă: „Acum trebuie să ajung undeva cu ea ca s-o repar, nu?“

Pe tot drumul de întoarcere spre casă m-am simțit mizerabil. Lumea se prăbușise cu susul în jos, deși bicicleta, biata, înainta și așa, cu pana ei cu tot. În postura asta de failure, de victimă, să zicem, a propriei nepriceperi, mi se părea că toți se uită cu dispreț la mine (ceea ce, desigur, era departe de adevăr, pentru că celor mai mulți puțin le păsa de mine și habar n-aveau că exist).

Am ajuns cu chiu, cu vai acasă. Am reparat bicicleta cîteva zile mai tîrziu. M-am întors cu aceeași bicicletă în blocul meu fără lift și am început s-o urc încet pe scări pînă la etajul meu. O doamnă în vîrstă și foarte subțire din bloc s-a oprit să mă întrebe dacă nu poate să mă ajute. Apoi a apărut și fiica ei, la fel de subțire, și a început să-mi explice cum ar trebui s-o duc mai ușor. Am tăcut și mi-am urnit mai departe bicicleta, treaptă cu treaptă, agale, dar hotărît. Uneori, singurele soluții sînt doar singurătatea și tăcerea.

implant dentar 11 jpg
De ce să apelezi la implant dentar Megagen?
Dinții reprezintă o parte foarte importantă a corpului uman. Cu ajutorul acestora se produce masticația.
damian jpg
„În artă, nu ești niciodată singur” – Adrian Damian, omul din spatele SynergyX, instalația interactivă care va surprinde zecile de mii de vizitatori de la RDW 2024
Mărturisește că fuge de definiții și se ferește de etichetări. Totuşi, putem spune despre scenograful Adrian Damian că este unul dintre cei mai talentați artiști din generația lui și că superputerea lui este să transforme spațiile în personaje.
eveniment2 jpg
Sadeck Waff a semnat momentul surpriză din cadrul evenimentului IQOS Together X
Evenimentul aniversar a celebrat spiritul IQOS printr-un festival al simțurilor dedicat comunității. Toate simțurile au fost activate într-o simfonie de mișcări și culori al cărei punct culminant a fost invitatul special al evenimentului.
igiena jpg
Lucruri pe care nu le știai despre istoria igienei și a îngrijirii personale
În multe culturi tradiționale ale lumii, femeile necăsătorite trebuiau să acorde mai multă atenție aspectului și igienei corporale, decât altele.
featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.

Adevarul.ro

image
Gheorghe Hagi, „fiert“ din cauza lui Ianis: întrebarea care l-a iritat după România – Ucraina
Fostul căpitan al tricolorilor a asistat din tribune la marea victorie a naționalei.
image
Cântărețul Florin Decuseară a căzut de la înălțime la Centrala de la Cernavodă. Șanse minime de supraviețuire
Un bărbat de 46 de ani este în stare gravă, la spital, după ce a căzut de la 10 metri înălțime la Unitatea 3 a Centralei Nucleare de la Cernavoda, în timpul serviciului. Victima este Florin Decuseară, un cunoscut cântăreț local.
image
Scăldătoarea ursului din Parcul Național Retezat. Imagini rare surprinse în sălbăticia munților VIDEO
Temperaturile ridicate de la începutul verii au fost resimțite și în Munții Retezat, unde animalele sălbatice au căutat locuri de scăldat pentru a se răcori. Camerele de monitorizare a faunei au surprins în imagini un urs, bucurându-se de o baie într-un ochi de apă.

HIstoria.ro

image
Iuliu Maniu interceptat de Siguranță la ordinul lui Armand Călinescu
În 1932 Armand Călinescu e subsecretar de stat la Interne. La 5 decembrie el se mărturisește Jurnalului, ținut zilnic și pe ascuns:
image
,,Haide, haide RPR, du-ne la victorie!” România la preliminariile „Euro 1960”
Pe 6 iunie 1958, Agerpres anunța că Uniunea Europeană de Fotbal (UEFA), în cadrul congresului său ținut la Stockholm, a luat hotărârea organizării competiției internaționale „Cupa Europei”.
image
Jurnalul lui Mihail Bulgakov, confiscat de NKVD
Manuscrisele nu ard!, proclamă solemn domnul Woland în Maestrul şi Margareta al lui Bulgakov.