Supraviețuire

Publicat în Dilema Veche nr. 1026 din 7 decembrie – 13 decembrie 2023
image png

Pentru că am aflat de pe Facebook că o pisică îngheață și moare de frig la -15 de grade, ne gîndim cum să încropim niște adăposturi pentru cele două pisici care s-au aciuiat la noi în curte încă din vară. De cînd a venit frigul, una dintre ele doarme într-o cușcă de transport învelită într-o pătură, cealaltă se refugiază sub scară, dimineața ies amîndouă zgribulite și cu ochii lipiți, e clar că nu le e bine, dar nici nu au unde să se ducă în altă parte. După ce au dispărut cîinii vagabonzi, Bucureștiul a devenit orașul pisicilor fără stăpîn, sînt mii și mii de pisici pe străzi, cele mai multe nu trec iarna, căci Bucureștiul nu e Istanbul, unde pisicile sînt rezidente ale orașului cu acte în regulă, îngrijite de oameni, de comunitate. Aici, pisicile de pe stradă sînt în general ignorate și de cele mai multe ori invizibile, se descurcă cum pot într-un oraș care în primul rînd e dușmănos cu oamenii, darămite cu niște animale ale nimănui. 

Lola e cea mai proastă pisică pe care am cunoscut-o vreodată – dacă se spune despre creierul unei pisici că e la fel de dezvoltat ca acela al unui copil de trei ani, Lola nu cred că are mai mult de un an. Deși o hrănim constant de șase luni, îi e frică de noi din principiu, n-am reușit să ne apropiem de ea, îi lăsăm deseori ușa deschisă dinadins, dar nu îndrăznește să intre în casă. În mintea ei, om fi niște animale mari, greoaie și periculoase sau mai degrabă sîntem doar o sursă de hrană și atît, nici un pic de empatie, deși uneori se uită la noi ca la televizor de pe pervazul ferestrei de la bucătărie cu o privire tîmpă, dar nespus de drăgăstoasă.

Marele moment al ei de glorie sau mai degrabă de instinct matern pisicesc a fost cînd a reușit să-și care cei doi amărîți de pui la noi în curte din cotlonul unde i-a născut. Am urmărit-o o zi întreagă cum a făcut du-te-vino, a mieunat, i-a chemat și pînă la urmă a sărit cu puii în gură, două mogîldețe gri de nici două luni, peste gard, i-a abandonat pe dalele de piatră din curtea noastră și i-a privit gîfîind – era iulie, erau 40 de grade atunci –, mîndră și fericită. Lola mi-a dat, în mijlocul Bucureștiului plin de betoane și de asfalt încins, o lecție de supraviețuire a speciei, exact ca-n junglă – ce safari?, imaginați-vă că pisicile citadine sînt de zece ori mai mari și n-o să mai vreți să vedeți lei și pantere, e exact același lucru, dar la o scală mai mică. Unul dintre pui a murit de un virus pisicesc, celălalt a trăit, a avut gene mai bune, că așa e în viață! Apoi, Lola s-a obișnuit cu ideea și atît l-a lins și l-a alintat pe mocofanul ăsta de motan pe care l-a crescut după chipul și asemănarea ei încît nici acum, cînd e deja mare, nu-i iese din cuvînt. Alfi are exact aceleași gesturi ca Lola, același mod de a-și înclina capul și de a se arcui după ce mănîncă și, în plus, mă-sa l-a învățat că oamenii ăștia care zilnic îl îmbuibă cu mîncare sînt niște animale îngrozitoare de care e bine să se ferească – așa că nici o șansă să-i găsim mocofanului vreun om care să-l adopte, nu-i putem atinge nici măcar coada, iar oamenii vor motani care să li se frece de picioare, să li se urce în brațe și să toarcă la gura sobei, îi înțeleg, cine și-ar dori ca pisica lor să-i ignore și să fugă de ei?

Așa că mocofanul se îngrașă la noi în curte, e rotund ca o bilă, nici nu mai are de ce să iasă, de ce ar merge pe stradă dacă are aici tot ce-i trebuie? Uneori vînează muște, alteori se uită după păsări, dar eu, una, cred că se plictisește grozav. Vreo săptămînă s-a jucat cu o minge mică rămasă de la Sushi, dar apoi a pierdut-o. Între timp, dragostea maternă a Lolei a dispărut, nu-l mai cheamă, nu-l mai alintă, ba dimpotrivă, îl ușuiește de la mîncare și din cușca de transport unde e mai cald decît sub scară, dar nu mai încap amîndoi ca în vremurile bune. Pe Lola nu vom reuși în veci să o prindem ca să o sterilizăm, așa că șansa de a avea o pisicărie în curte, un soi de „felisă” de vagaboande, e mare. Pentru că nu sînt doar ele. E suficient să hrănești o pisică pentru ca ea să anunțe toată gașca de pe stradă că ai deschis cantină în curte și, la ceas de seară, vin pe rînd, una cîte una.

De altfel, Lola, proasta, n-a venit de una singură, a adus-o Șefu’. Șefu’ e un motan imens, cred că acum are peste opt kilograme, cu niște testicule pe măsură, cînd sare gardul ca să vină la mîncare se cutremură casa. Iar dacă o pisică are creierul unui copil de trei ani, ăsta are vreo cinci, el a adus toate domnișoarele în suferință, recent a adus-o pe Pufișor, o minunăție de pisică cu ochi verzi, timidă la început, dar afurisită, îi scuipă pe amărîții ăștia doi care nu înțeleg că împrietenirea cu oamenii poate să aducă diferite avantaje. Pufișor se lasă mîngîiată, știe că e în avantajul ei și le mănîncă mîncarea la mocofani, în timp de Șefu’ supraveghează toată această pisicărie de la distanță, știe că e opera lui. Pe Șefu’ – zice o vecină –, noi l-am salvat, hrănindu-l constant. La început era bolnav, slab, cu ochi puchinoși, nici nu putea să sară gardul, după care i-am tot pus niște antibiotic în mîncare și s-a făcut o splendoare de motan.

Ar mai fi și Gigel – motanul cuiva, bătrînel, castrat. Atît de al cuiva încît vine mereu mort de foame, eu nu înțeleg treaba asta – dacă vă luați pisici, de ce nu vi le asumați și le lăsați să umble brambura pe la alții? Gigel vine seara, mănîncă tot, fără mofturi, iar mai nou, de cînd e frig, dacă prinde ușa deschisă, țîșnește pur și simplu în casă și nu se mai oprește decît pe canapeaua din a doua cameră, unde stă covrig cu orele și se preface că doarme. Nu vrea absolut nimic – decît să stea la căldură și să fie lăsat în pace. Cîteodată chiar uităm că-l avem pe Gigel în casă, iar cînd mergem să ne culcăm, ne amintim să-l dăm afară. Trebuie să-l luăm în brațe ca să-l scoatem pe ușă, nu vrea și pace. Plînge în stilul lui de Gigel – chir-chir-chir. 

Dintre toate, ne simțim cumva responsabili pentru Lola și puiul ei mocofan, așa că trebuie să le facem adăposturi de iarnă, ca să nu moară înghețate la -15 grade, așa că mergem la Dedeman, într-o zi cu ploaie măruntă și o vreme cîinoasă, cumpărăm plăci de polistiren, adeziv, cutter, preșuri, I. muncește o zi întreagă ca să le amenajeze sub scară două „garsoniere”. Doar că proastele nu mai vor să intre – li se pare ceva suspect acolo, e o capcană întinsă de ființele astea îngrozitoare care le hrănesc și se numesc oameni. Se înghesuie amîndouă în cușca de transport și se uită la noi cu reproș, le-am „stricat” cotlonul. Între timp, Gigel prinde ușa deschisă și țîșnește în casă direct pe canapea, unde oftează mulțumit. 

Cîteodată mă întreb cum am nimerit eu în acest trip cu pisici. Îmi plac, dar nu sînt chiar înnebunită după ele, iar după moartea pisicii noastre, nu mi-am mai dorit un alt animal, e dificil, îți limitează gradele de libertate, e o responsabilitate în plus. Totuși, chiar sub ochii noștri există o lume paralelă și nu pot rămîne indiferentă, o altă formă de viață, cu dramele, suferințele și ierarhiile ei, se naște, se moare, se fac eforturi de supraviețuire, totul din instinct, așa cum făceam și noi, ca specie, în urmă cu zeci de mii de ani.

În tot acest timp, orașul și civilizația dezumanizează, singurul contact al oamenilor cu animalele devine, din păcate, cel cu carnea procesată din supermarket-uri, copiii cred că vacile sînt mov, ca într-o reclamă, și habar n-au că roșia crește pe un vrej, trebuie să meargă în excursii tematice cu școala la fermă ca să vadă cum arată legumele acolo unde cresc ele și că se pot culege cu mîna. Treptat ajungem să credem, cu trufie, că sîntem singurele ființe vii de pe această planetă. Ei bine, nu sîntem. Și adevărul este că pisicile mă amuză.

jackpot jpg
Păcănelele de iarnă de la Winner Casino - Ce slot-uri să NU ratezi la sfârșitul acestui an!
Sezonul rece a venit cu multe oportunități pentru persoanele pasionate de gambling.
implant dentar 11 jpg
De ce să apelezi la implant dentar Megagen?
Dinții reprezintă o parte foarte importantă a corpului uman. Cu ajutorul acestora se produce masticația.
damian jpg
„În artă, nu ești niciodată singur” – Adrian Damian, omul din spatele SynergyX, instalația interactivă care va surprinde zecile de mii de vizitatori de la RDW 2024
Mărturisește că fuge de definiții și se ferește de etichetări. Totuşi, putem spune despre scenograful Adrian Damian că este unul dintre cei mai talentați artiști din generația lui și că superputerea lui este să transforme spațiile în personaje.
eveniment2 jpg
Sadeck Waff a semnat momentul surpriză din cadrul evenimentului IQOS Together X
Evenimentul aniversar a celebrat spiritul IQOS printr-un festival al simțurilor dedicat comunității. Toate simțurile au fost activate într-o simfonie de mișcări și culori al cărei punct culminant a fost invitatul special al evenimentului.
igiena jpg
Lucruri pe care nu le știai despre istoria igienei și a îngrijirii personale
În multe culturi tradiționale ale lumii, femeile necăsătorite trebuiau să acorde mai multă atenție aspectului și igienei corporale, decât altele.
featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.

Parteneri

ţinţar insecta west nile foto pixabay
Măsuri pentru reducerea pericolului infectării cu virusul West Nile. Nicușor Dan: „Intervenim cu tratamente de combatere a țânțarilor” VIDEO
Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, anunță că în București se intervine cu tratamente suplimentare de combatere a țânțarilor adulți pentru diminuarea pericolului infectării cu virusul West Nile.
semjen zsolt foto via kolozsvaros.ro
Vicepremierul Ungariei, la Băile Tușnad: „Ce oferim noi solicităm şi pentru minorităţile noastre maghiare”
Vicepremierul Ungariei, Semjén Zsolt, a declarat, vineri, la Băile Tuşnad, că interesul autorităţilor de la Budapesta este ca maghiarii să rămână pe plaiurile natale, și statul ungar să aibă relaţii bune cu ţara în care aceştia trăiesc.
Tarom jpg
Tarom estimează un profit net de 278,53 milioane lei în acest an, după 17 ani de pierderi
Tarom estimează un profit net de 278,53 milioane lei în acest an, de la pierderi de 99,47 milioane lei în 2023, potrivit documentelor publicate de Ministerul Transporturilor.
transport in comun bucuresti jpg
Programul mai multor linii de transport public vor fi prelungite vineri pentru meciul FCSB - Oțelul Galați
Liniile 41, 232 şi 385 vor avea un program de circulaţie prelungit vineri seară, pentru a asigura transportul spectatorilor care vor asista la meciul de fotbal FCSB - Oţelul Galaţi, programat, de la ora 22:00, pe stadionul „Steaua”.
Megan  Barton Hanson profimedia jpg
O blondă celebră, cu decolteul la înaintare pe stradă! A întors toate privirile
Megan Barton-Hanson (30 de ani) a fost surprinsă zilele trecute într-o ținută extrem de sexy, în timp ce se îndrepta spre un restaurant cu specific japonez, din Londra. Vedeta britanică a optat pentru o rochie scurtă și albă, care i-a scos în evidență decolteul generos. Fotoreporterii britanici au p
Locomotivă Malaxa, fabricată în anul 1941 (© Peter Bagshawe / Wikimedia Commons)
România Mare și transportul feroviar în anul 1937
Marea Criză Economică a izbucnit în anul 1929 și specialiștii au scris și spun că marasmul afacerilor a continuat până la declanșarea războiului mondial. Datele cuprinse în anuarul statistic publicat în anul 1940 nu surprinde o astfel de situație, Dimpotrivă.
Poza articol jpg
România Sustenabilă: RICHRBT începe construcția a patru parcuri fotovoltaice
România face un pas semnificativ spre un viitor mai verde, odată cu anunțul companiei RICHRBT privind demararea construcției a patru parcuri fotovoltaice moderne.
goldin finance 117 wikipedia jpg
Cea mai înaltă clădire abandonată din lume! Nimeni nu locuiește în acest zgârie-nori de lux
Goldin Finance 117, un zgârie-nori neterminat de 597 de metri înălțime de la periferia orașului Tianjin, al șaptelea oraș ca mărime din China, este în prezent cea mai înaltă clădire abandonată din lume. Construcția lui a început în 2008, însă a fost suspendată de mai multe ori.
A doua ediție a festivalului medieval Teutonic Fest în Cetatea Hărman (foto: Facebook / Teutonic Fest)
A doua ediție a festivalului medieval Teutonic Fest în Cetatea Hărman
Cea de-a doua ediție a „Teutonic Fest Hărman” se va desfășura în zilele de 27 și 28 iulie 2024, în incinta Cetății Medievale din localitatea aflată la opt kilometri de municipiul Brașov.
image
Top 3 filme pe care le poți vedea în cinema în acest weekend
Dacă te întrebi ce filme merită văzute în acest weekend, avem răspunsul. Am selectat pentru tine top 3 filme care rulează acum în cinema și care promit să ofere o experiență de neuitat.
image
Top BBC: Cele mai bune filme pe care să le urmărești în august
BBC a făcut o listă cu cele mai bune filme pe care le poți urmări în luna august, printre acestea regăsindu-se „ Alien: Romulus”, „The Crow” și „Trap”, produs de M Night Shyamalan. Așa că dacă urmează să ai un weekend la munte, la mare sau chiar acasă pe canapeaua confortabilă, pregătește pungile de popcorn, căci te poți delecta cu producții de excepție, scrie BBB.com.
image
Un român dirijează astăzi orchestra 🎻 la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice 2024 din Paris
Paris, 26 iulie 2024 - Dirijorul român Cristian Măcelaru, director muzical al Orchestrei Naționale a Franței, va conduce astăzi cea mai importantă orchestră a Franței în cadrul ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice din Paris. Evenimentul, așteptat cu nerăbdare de întreaga lume, va avea loc astăzi - vineri, 26 iulie 2024.