Supraviețuire

Publicat în Dilema Veche nr. 1026 din 7 decembrie – 13 decembrie 2023
image png

Pentru că am aflat de pe Facebook că o pisică îngheață și moare de frig la -15 de grade, ne gîndim cum să încropim niște adăposturi pentru cele două pisici care s-au aciuiat la noi în curte încă din vară. De cînd a venit frigul, una dintre ele doarme într-o cușcă de transport învelită într-o pătură, cealaltă se refugiază sub scară, dimineața ies amîndouă zgribulite și cu ochii lipiți, e clar că nu le e bine, dar nici nu au unde să se ducă în altă parte. După ce au dispărut cîinii vagabonzi, Bucureștiul a devenit orașul pisicilor fără stăpîn, sînt mii și mii de pisici pe străzi, cele mai multe nu trec iarna, căci Bucureștiul nu e Istanbul, unde pisicile sînt rezidente ale orașului cu acte în regulă, îngrijite de oameni, de comunitate. Aici, pisicile de pe stradă sînt în general ignorate și de cele mai multe ori invizibile, se descurcă cum pot într-un oraș care în primul rînd e dușmănos cu oamenii, darămite cu niște animale ale nimănui. 

Lola e cea mai proastă pisică pe care am cunoscut-o vreodată – dacă se spune despre creierul unei pisici că e la fel de dezvoltat ca acela al unui copil de trei ani, Lola nu cred că are mai mult de un an. Deși o hrănim constant de șase luni, îi e frică de noi din principiu, n-am reușit să ne apropiem de ea, îi lăsăm deseori ușa deschisă dinadins, dar nu îndrăznește să intre în casă. În mintea ei, om fi niște animale mari, greoaie și periculoase sau mai degrabă sîntem doar o sursă de hrană și atît, nici un pic de empatie, deși uneori se uită la noi ca la televizor de pe pervazul ferestrei de la bucătărie cu o privire tîmpă, dar nespus de drăgăstoasă.

Marele moment al ei de glorie sau mai degrabă de instinct matern pisicesc a fost cînd a reușit să-și care cei doi amărîți de pui la noi în curte din cotlonul unde i-a născut. Am urmărit-o o zi întreagă cum a făcut du-te-vino, a mieunat, i-a chemat și pînă la urmă a sărit cu puii în gură, două mogîldețe gri de nici două luni, peste gard, i-a abandonat pe dalele de piatră din curtea noastră și i-a privit gîfîind – era iulie, erau 40 de grade atunci –, mîndră și fericită. Lola mi-a dat, în mijlocul Bucureștiului plin de betoane și de asfalt încins, o lecție de supraviețuire a speciei, exact ca-n junglă – ce safari?, imaginați-vă că pisicile citadine sînt de zece ori mai mari și n-o să mai vreți să vedeți lei și pantere, e exact același lucru, dar la o scală mai mică. Unul dintre pui a murit de un virus pisicesc, celălalt a trăit, a avut gene mai bune, că așa e în viață! Apoi, Lola s-a obișnuit cu ideea și atît l-a lins și l-a alintat pe mocofanul ăsta de motan pe care l-a crescut după chipul și asemănarea ei încît nici acum, cînd e deja mare, nu-i iese din cuvînt. Alfi are exact aceleași gesturi ca Lola, același mod de a-și înclina capul și de a se arcui după ce mănîncă și, în plus, mă-sa l-a învățat că oamenii ăștia care zilnic îl îmbuibă cu mîncare sînt niște animale îngrozitoare de care e bine să se ferească – așa că nici o șansă să-i găsim mocofanului vreun om care să-l adopte, nu-i putem atinge nici măcar coada, iar oamenii vor motani care să li se frece de picioare, să li se urce în brațe și să toarcă la gura sobei, îi înțeleg, cine și-ar dori ca pisica lor să-i ignore și să fugă de ei?

Așa că mocofanul se îngrașă la noi în curte, e rotund ca o bilă, nici nu mai are de ce să iasă, de ce ar merge pe stradă dacă are aici tot ce-i trebuie? Uneori vînează muște, alteori se uită după păsări, dar eu, una, cred că se plictisește grozav. Vreo săptămînă s-a jucat cu o minge mică rămasă de la Sushi, dar apoi a pierdut-o. Între timp, dragostea maternă a Lolei a dispărut, nu-l mai cheamă, nu-l mai alintă, ba dimpotrivă, îl ușuiește de la mîncare și din cușca de transport unde e mai cald decît sub scară, dar nu mai încap amîndoi ca în vremurile bune. Pe Lola nu vom reuși în veci să o prindem ca să o sterilizăm, așa că șansa de a avea o pisicărie în curte, un soi de „felisă” de vagaboande, e mare. Pentru că nu sînt doar ele. E suficient să hrănești o pisică pentru ca ea să anunțe toată gașca de pe stradă că ai deschis cantină în curte și, la ceas de seară, vin pe rînd, una cîte una.

De altfel, Lola, proasta, n-a venit de una singură, a adus-o Șefu’. Șefu’ e un motan imens, cred că acum are peste opt kilograme, cu niște testicule pe măsură, cînd sare gardul ca să vină la mîncare se cutremură casa. Iar dacă o pisică are creierul unui copil de trei ani, ăsta are vreo cinci, el a adus toate domnișoarele în suferință, recent a adus-o pe Pufișor, o minunăție de pisică cu ochi verzi, timidă la început, dar afurisită, îi scuipă pe amărîții ăștia doi care nu înțeleg că împrietenirea cu oamenii poate să aducă diferite avantaje. Pufișor se lasă mîngîiată, știe că e în avantajul ei și le mănîncă mîncarea la mocofani, în timp de Șefu’ supraveghează toată această pisicărie de la distanță, știe că e opera lui. Pe Șefu’ – zice o vecină –, noi l-am salvat, hrănindu-l constant. La început era bolnav, slab, cu ochi puchinoși, nici nu putea să sară gardul, după care i-am tot pus niște antibiotic în mîncare și s-a făcut o splendoare de motan.

Ar mai fi și Gigel – motanul cuiva, bătrînel, castrat. Atît de al cuiva încît vine mereu mort de foame, eu nu înțeleg treaba asta – dacă vă luați pisici, de ce nu vi le asumați și le lăsați să umble brambura pe la alții? Gigel vine seara, mănîncă tot, fără mofturi, iar mai nou, de cînd e frig, dacă prinde ușa deschisă, țîșnește pur și simplu în casă și nu se mai oprește decît pe canapeaua din a doua cameră, unde stă covrig cu orele și se preface că doarme. Nu vrea absolut nimic – decît să stea la căldură și să fie lăsat în pace. Cîteodată chiar uităm că-l avem pe Gigel în casă, iar cînd mergem să ne culcăm, ne amintim să-l dăm afară. Trebuie să-l luăm în brațe ca să-l scoatem pe ușă, nu vrea și pace. Plînge în stilul lui de Gigel – chir-chir-chir. 

Dintre toate, ne simțim cumva responsabili pentru Lola și puiul ei mocofan, așa că trebuie să le facem adăposturi de iarnă, ca să nu moară înghețate la -15 grade, așa că mergem la Dedeman, într-o zi cu ploaie măruntă și o vreme cîinoasă, cumpărăm plăci de polistiren, adeziv, cutter, preșuri, I. muncește o zi întreagă ca să le amenajeze sub scară două „garsoniere”. Doar că proastele nu mai vor să intre – li se pare ceva suspect acolo, e o capcană întinsă de ființele astea îngrozitoare care le hrănesc și se numesc oameni. Se înghesuie amîndouă în cușca de transport și se uită la noi cu reproș, le-am „stricat” cotlonul. Între timp, Gigel prinde ușa deschisă și țîșnește în casă direct pe canapea, unde oftează mulțumit. 

Cîteodată mă întreb cum am nimerit eu în acest trip cu pisici. Îmi plac, dar nu sînt chiar înnebunită după ele, iar după moartea pisicii noastre, nu mi-am mai dorit un alt animal, e dificil, îți limitează gradele de libertate, e o responsabilitate în plus. Totuși, chiar sub ochii noștri există o lume paralelă și nu pot rămîne indiferentă, o altă formă de viață, cu dramele, suferințele și ierarhiile ei, se naște, se moare, se fac eforturi de supraviețuire, totul din instinct, așa cum făceam și noi, ca specie, în urmă cu zeci de mii de ani.

În tot acest timp, orașul și civilizația dezumanizează, singurul contact al oamenilor cu animalele devine, din păcate, cel cu carnea procesată din supermarket-uri, copiii cred că vacile sînt mov, ca într-o reclamă, și habar n-au că roșia crește pe un vrej, trebuie să meargă în excursii tematice cu școala la fermă ca să vadă cum arată legumele acolo unde cresc ele și că se pot culege cu mîna. Treptat ajungem să credem, cu trufie, că sîntem singurele ființe vii de pe această planetă. Ei bine, nu sîntem. Și adevărul este că pisicile mă amuză.

sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:

Parteneri

Halep Facebook jpg
Totul despre bărbatul care îi face „marcaj” Simonei Halep la Dubai. Legătura cu medicul care a sfătuit-o să-și taie sânii
Simona Halep pregătește noul sezon la căldură, în Dubai (Emiratele Arabe Unite).
test inteligenta istock jpg
Testul de inteligență care a înnebunit internetul! 99% dintre oameni eșuează. Tu reușești?
Testul de inteligență care a înnebunit internetul! 99% dintre oameni eșuează. Tu reușești?
vremea lapovita bucuresti jpeg
Vremea miercuri, 11 decembrie. Zonele din țară cu ploaie, lapoviță și ninsoare. Cod galben de ceață în două județe
Temperaturile maxime se vor încadra, miercuri, între 0 și 11 grade, potrivit prognozei emisă de Administrația Națională de Meteorologie (ANM). Vremea va fi în general închisă.
Navele au fost detectate în apropierea Taiwanului Foto X   Legitimate Targets jpg
China organizează cea mai mare mobilizare maritimă din ultimii ani. Aeronavele au fost detectate în apropierea Taiwanului
Taiwanul a anunţat miercuri, 11 decembrie, că a detectat 53 de aeronave militare chineze şi 19 nave în apropierea insulei în ultimele 24 de ore. Beijingul organizează cea mai mare mobilizare maritimă din ultimii ani.
Romania   Schengen Foto shutterstock 2345910601 jpg
De ce s-a răzgândit Austria în cazul primirii României în Schengen. Motivele mai puțin cunoscute ale Vienei, explicate de un analist politic
România va fi admisă, într-un final fericit, în Schengen, inclusiv terestru, după ce inițial a fost acceptată doar maritim și aerian. E o veste bună, dar nu reprezintă o performanță, spune politologul Ștefan Popescu, care atrage atenția asupra provocărilor ce vor urma pentru România.
Trump și Biden X Pop Base png
Președintele Joe Biden susține că politica economică anunţată de Trump va fi un „dezastru'”. „Mă rog lui Dumnezeu”
Preşedintele american Joe Biden a criticat marţi, 10 decembrie, politica economică pe care Donald Trump doreşte să o pună în aplicare, calificând-o drep un „dezastru".
Accident mortal în Ploiești Foto Info Trafic 24 jpg
Momentul accidentului din Ploiești în care au murit doi tineri. Din ce cauză s-a produs tragedia
Doi bărbaţi au decedat, marţi seară, într-un grav accident rutier care a avut loc pe bulevardul Independenţei din municipiul Ploieşti. Șoferul a pierdut controlul autovehiculului și a intrat într-un stâlp de electricitate.
coreea de sud haos / FOTO:Getty Images
Israelul, Franța, Coreea de Sud, SUA și România se confruntă cu aceeași criză a democrației?
Deficiențele democrației se manifestă în moduri similare în întreaga lume, dar este exagerat să presupunem că evenimentele din această săptămână de la Seul și Paris, alegerea lui Trump și consolidarea partidelor de extremă-dreapta provin din aceleași cauze fundamentale.
Baigli Covasna jpg
Desert sârbesc de post! Toată familia îl va adora
Desert sârbesc de post! Toată familia îl va adora