Succes și eșec

Publicat în Dilema Veche nr. 842 din 28 mai - 3 iunie 2020
Zizi și neantul jpeg

Toată viața ni s-a predicat că trebuie să reușim. Cam de cînd sîntem pe lume ni s-a arătat că unii sînt loser-ii și alții cîștigătorii – cei care pășesc cu fruntea sus în aproape orice situație și pe care ceilalți îi aclamă. Am fost crescuți și educați în spiritul ăsta de care pe care.

Mai ales noi, decrețeii, care am fost întotdeauna prea mulți și mereu a trebuit să ne-ntrecem între noi. Să ne tratăm unii pe alții ca și cum am fi dușmani, deși cei mai mulți dintre noi eram chiar prieteni. Să-i privim cu un oarecare dispreț pe cei care nu luau examenele, să ne credem superiori dacă le luam. Ba chiar să fim mîndri că ne-au făcut pionieri în prima serie.

Acum totul mi se pare o aiureală. Adică, în practică, nu era o aiureală: sistemul ne obliga să luăm în serios lucrurile pentru că, altfel, viețile noastre s-ar fi schimbat radical – una era ca, pe vremea lui Ceaușescu, să-ți petreci tinerețea ca student și alta – ca muncitor într-o fabrică. Era o frică de clasă chiar, aș putea spune, care făcuse din noi, copiii și adolescenții de atunci, în tandem cu ai noștri părinți, un soi de micro-întreprindere eficientă: coordonați de profesorii de la meditații, mergeam pe sistemul punct ochit, punct lovit – știam cam ce fel de subiecte se dădeau la examenele noastre de treaptă și admitere la facultate, și mai știam cum să învățăm. Eram niște maimuțe bine instruite care treceau prin cercul de foc strict cînd le cerea dresoarea cu tutu-ul plin de paiete.

Ne-am cultivat, mai de frică, mai din orgoliu, latura asta eficientă. Mereu am învățat și am citit „ce trebuia”, ca să avem note bune, să rămînem în sistem, să nu ne pierdem pe parcurs. Tot străduindu-ne să fim pe linie, n-am mai avut timp sau am avut prea puțin timp pentru lucrurile esențiale: să citim niște cărți cap-coadă, să cugetăm, pe bune, la scopul nostru în viață și la nemurirea sufletului. Am mers înainte orbește, ca nu cumva să ne abatem de la drumul drept, cel gravat cu sînge (imaginar) în pietre (la fel de imaginare). Ideea era să mergem strict înainte și să le-o luăm înainte și altora, căci competitivitatea era, mereu, dacă nu pusă de-a dreptul pe tapet, măcar subînțeleasă.

Cînd nu reușeam ceva, cînd nu luam vreo slujbă sau nu aveam succes cu ce publicam sau cu ce cursuri țineam etc., mă simțeam ultimul om. Eșecul, teama de eșec era una dintre cele mai mari spaime ale mele: căci cum altfel mă puteam defini, dacă nu prin repetatele mele succese? Cum puteam scoate capul în lume dacă nu eram subțire, într-o relație cu cineva cît de cît prezentabil și cu un oarece statut, și într-o slujbă cu ștaif? Nu aș fi fost decît o loseriță cu acte în regulă.

Ajunsesem chiar, într-o perioadă, să iau examene la mastere pe care nu le duceam pînă la capăt nu chiar de dragul încă unei victorii, dar nici departe de asta. Acceptam sau chiar mă ofeream să fac diverse lucruri pe care nu mi le doream doar pentru că așa făcea toată lumea, se agita în gol și inutil ca să fie vizibilă. Le făceam însă temporar, pentru că, de fapt, nu mă interesau.

Timpul a trecut și a venit, culmea, așa cum se zice, un soi de înțelepciune cu vîrsta. Cred că, de fapt, nu era cine știe ce înțelepciune, ci mai curînd un instinct de apărare mai dezvoltat: am înțeles că nu mai era cazul să mă arunc cu capul înainte în chestii pe care nu le puteam duce. Că eșecul vine tocmai din inadecvarea startului. Ce-i drept, au ajutat la asta și cele cîteva conferințe despre cum să reușești în viață intrînd în vreo schemă piramidală: discursul vehiculat acolo mi s-a părut atît de fals, încît mi-a discreditat aproape orice idee de succes de genul ăsta, pronunțat ierarhic.

Treptat, am început să mă desprind tot mai tranșant de ideea clasică de succes: cea în care te pui pe tine exagerat în fason, în care ești în competiție cu ceilalți pentru locul întîi din orice. Există și o alta: cea în care oamenii colaborează, nu-și dau la gioale (da, știu, expresia asta e din alt film) și construiesc ceva împreună. Sigur că nu sînt toți la fel, unii sînt mai buni la unele lucruri, alții la cu totul altele. Dar accentul nu se pune pe cine e vedeta, cine a bifat mai multe căsuțe în carnețelul lui imaginar, ci pe felul în care oamenii implicați în ceva colaborează și se completează. „No one gets left behind” („Nimeni nu e lăsat în urmă“), vorba lui Little Miss Sunshine, un film fermecător din 2006 (Jonathan Dayton, Valerie Faris), în care membrii în general disfuncționali ai unei familii pornesc într-o călătorie spre un concurs de frumusețe la care trebuia să participe mezina. Drumul se dovedește inițiatic, ca-n basme, iar ceea ce în special tatăl familiei cataloga drept succes se arată a fi, de fapt, un eșec. În timp ce gesturi ale unor personaje pe care le-am fi calificat drept ratate, la o primă vedere, sînt adevăratele reușite: cele în care membrii familiei își unesc puterile și sînt învingători în alt sens decît cel impus de un sistem formal și plin de prejudecăți. Pe scurt, sprijinindu-se reciproc, ajung să se bucure împreună.

DilemaVeche jpg
Neglijăm îngrijirea călcâielor vara! De ce ar trebui să fim mai atenți…
Există o parte a corpului pe care o vezi mai ales când te încalți, dar pe care rar o privești cu adevărat. Și, poate tocmai de aceea, ajungi s-o neglijezi exact atunci când e cel mai expusă: vara.
pexels gustavo fring 5163433 jpg
Unelte, materiale și idei pentru o curte bine amenajată
O curte bine organizată îți oferă nu doar un spațiu estetic, ci și un loc practic în care te poți relaxa, lucra în grădină sau petrece timp de calitate cu familia și prietenii.
rehearsal preparation groom s watch hand jpg
Purtați de Eminem, Pharrell și Kanye West – descoperă cel mai popular ceas printre artiști!
Hai să recunoaștem: când vezi un ceas Casio G-SHOCK pe încheietura cuiva, nu te gândești doar la ore și minute.
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul  jpg
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul?
Radierea unui autovehicul din circulație poate părea un proces complicat, dar, dacă ai toate documentele pregătite și urmezi pașii necesari, totul devine mult mai simplu.
featured image jpg
Minimalismul, o alegere de viață pentru tot mai multe persoane împlinite pe plan profesional
A avea puține bunuri materiale și a efectua puține cheltuieli era în trecut caracteristic doar persoanelor cu venituri modeste.
Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.

Parteneri

Elon si Maye Musk profimedia 0734518816 jpg
Silicon Valley, extrema dreaptă și mitul hobbitului. Cum a ajuns trilogia „Stăpânul inelelor“ un simbol pentru putere și nostalgie reacționară
Când J.R.R. Tolkien a scris Stăpânul inelelor, nu și-ar fi imaginat, probabil, că viziunea sa despre coruperea prin putere, distrugerea lumii naturale și pericolul industrializării forțate va fi revendicată decenii mai târziu de miliardari din Silicon Valley și lideri politici de extremă dreapta din
Steagul URSS. Simbol al socialismului, comunismului și Uniunii Sovietice FOTO shutterstock
„Noua Uniune Sovietică”, obsesia imperială a Kremlinului. Falia ireversibilă dintre Rusia și fostele republici sovietice
Într-o nouă demonstrație de sinceritate brutală, dar nicidecum surprinzătoare, deputatul rus Viktor Sobolev, general în rezervă și purtător de idei arhaice, a declarat că scopul final al războiului dus de Federația Rusă în Ucraina este unificarea Rusiei, Belarusului și Ucrainei într-un singur stat.
Sistem Patriot   Foto X(ex Twitter) jfif
Europa ia în considerare cumpărarea de arme pentru Ucraina de la SUA, în timp ce Washingtonul devine tot mai rezervat
În fața unei Americi tot mai reticente să continue sprijinul militar pentru Ucraina, liderii europeni analizează o soluție de avarie: să cumpere ei înșiși armament american și să-l trimită la Kiev.
albina pexels com jpg
Cum asigură albinele viața pe Pământ și din ce cauză sunt pe cale de dispariție
Le vedem mai des primăvara și vara. Uneori le auzim, alteori le alungăm cu un gest grăbit. Și totuși, fără ele nu am avea aproape nimic din ceea ce luăm de-a gata: fructe, legume, flori, viață. Pe 20 mai, odată cu Ziua Mondială a Albinelor, ne aducem aminte că lumea încă funcționează datorită ei.
avion foto x jpg
Incident periculos în aer: zbor internațional deviat după ce un pasager a vrut să deschidă ieșirile de urgență
Un pasager All Nippon Airways a încercat să deschidă ușile avionului în timpul zborului, pe ruta Tokyo–Houston. Din această cauză, cursa a fost deviată sâmbătă, 24 mai, spre orașul american Seattle.
Politie politist Franta FOTO Shutterstock
Franța, afectată de o nouă pană de curent. Autoritățile franceze denunță un act de sabotaj
Autoritățile franceze au demarat o anchetă privind o pană de curent atribuită unui act de sabotaj, care a afectat cel puțin 45.000 de persoane, la doar o zi după ce o defecțiune similară a perturbat ultima zi a Festivalului de Film de la Cannes.
Vladimir Putin Gettyimages 1 jpg
Putin și sfârșitul unui regim în derivă. Patru vulnerabilități care pot duce la colapsul liderului de la Kremlin
La peste trei ani de la declanșarea invaziei în Ucraina, regimul condus de Vladimir Putin pare tot mai izolat și vulnerabil.
Ilie Bolojan FOTO Mediafax
Ilie Bolojan, mesaj de susținere cu ocazia Zilei Românilor de Pretutindeni: „Țara are nevoie de voi”
Ilie Bolojan, actualul președinte interimar al României, a transmis un mesaj dedicat românilor din diaspora, cu ocazia Zilei Românilor de Pretutindeni. El a subliniat importanța implicării statului în sprijinirea comunităților din afara granițelor.
George Simion FOTO Profimedia
George Simion își îndeamnă din nou susținătorii să iasă în stradă. „Mâine nu organizez niciun protest”
Liderul AUR, George Simion, a susținut, într-un nou mesaj postat pe rețelele de socializare, că nu organizează proteste, dar încurajează românii să iasă în stradă împotriva unui „regim ilegitim”