Succes și eșec

Publicat în Dilema Veche nr. 842 din 28 mai - 3 iunie 2020
Zizi și neantul jpeg

Toată viața ni s-a predicat că trebuie să reușim. Cam de cînd sîntem pe lume ni s-a arătat că unii sînt loser-ii și alții cîștigătorii – cei care pășesc cu fruntea sus în aproape orice situație și pe care ceilalți îi aclamă. Am fost crescuți și educați în spiritul ăsta de care pe care.

Mai ales noi, decrețeii, care am fost întotdeauna prea mulți și mereu a trebuit să ne-ntrecem între noi. Să ne tratăm unii pe alții ca și cum am fi dușmani, deși cei mai mulți dintre noi eram chiar prieteni. Să-i privim cu un oarecare dispreț pe cei care nu luau examenele, să ne credem superiori dacă le luam. Ba chiar să fim mîndri că ne-au făcut pionieri în prima serie.

Acum totul mi se pare o aiureală. Adică, în practică, nu era o aiureală: sistemul ne obliga să luăm în serios lucrurile pentru că, altfel, viețile noastre s-ar fi schimbat radical – una era ca, pe vremea lui Ceaușescu, să-ți petreci tinerețea ca student și alta – ca muncitor într-o fabrică. Era o frică de clasă chiar, aș putea spune, care făcuse din noi, copiii și adolescenții de atunci, în tandem cu ai noștri părinți, un soi de micro-întreprindere eficientă: coordonați de profesorii de la meditații, mergeam pe sistemul punct ochit, punct lovit – știam cam ce fel de subiecte se dădeau la examenele noastre de treaptă și admitere la facultate, și mai știam cum să învățăm. Eram niște maimuțe bine instruite care treceau prin cercul de foc strict cînd le cerea dresoarea cu tutu-ul plin de paiete.

Ne-am cultivat, mai de frică, mai din orgoliu, latura asta eficientă. Mereu am învățat și am citit „ce trebuia”, ca să avem note bune, să rămînem în sistem, să nu ne pierdem pe parcurs. Tot străduindu-ne să fim pe linie, n-am mai avut timp sau am avut prea puțin timp pentru lucrurile esențiale: să citim niște cărți cap-coadă, să cugetăm, pe bune, la scopul nostru în viață și la nemurirea sufletului. Am mers înainte orbește, ca nu cumva să ne abatem de la drumul drept, cel gravat cu sînge (imaginar) în pietre (la fel de imaginare). Ideea era să mergem strict înainte și să le-o luăm înainte și altora, căci competitivitatea era, mereu, dacă nu pusă de-a dreptul pe tapet, măcar subînțeleasă.

Cînd nu reușeam ceva, cînd nu luam vreo slujbă sau nu aveam succes cu ce publicam sau cu ce cursuri țineam etc., mă simțeam ultimul om. Eșecul, teama de eșec era una dintre cele mai mari spaime ale mele: căci cum altfel mă puteam defini, dacă nu prin repetatele mele succese? Cum puteam scoate capul în lume dacă nu eram subțire, într-o relație cu cineva cît de cît prezentabil și cu un oarece statut, și într-o slujbă cu ștaif? Nu aș fi fost decît o loseriță cu acte în regulă.

Ajunsesem chiar, într-o perioadă, să iau examene la mastere pe care nu le duceam pînă la capăt nu chiar de dragul încă unei victorii, dar nici departe de asta. Acceptam sau chiar mă ofeream să fac diverse lucruri pe care nu mi le doream doar pentru că așa făcea toată lumea, se agita în gol și inutil ca să fie vizibilă. Le făceam însă temporar, pentru că, de fapt, nu mă interesau.

Timpul a trecut și a venit, culmea, așa cum se zice, un soi de înțelepciune cu vîrsta. Cred că, de fapt, nu era cine știe ce înțelepciune, ci mai curînd un instinct de apărare mai dezvoltat: am înțeles că nu mai era cazul să mă arunc cu capul înainte în chestii pe care nu le puteam duce. Că eșecul vine tocmai din inadecvarea startului. Ce-i drept, au ajutat la asta și cele cîteva conferințe despre cum să reușești în viață intrînd în vreo schemă piramidală: discursul vehiculat acolo mi s-a părut atît de fals, încît mi-a discreditat aproape orice idee de succes de genul ăsta, pronunțat ierarhic.

Treptat, am început să mă desprind tot mai tranșant de ideea clasică de succes: cea în care te pui pe tine exagerat în fason, în care ești în competiție cu ceilalți pentru locul întîi din orice. Există și o alta: cea în care oamenii colaborează, nu-și dau la gioale (da, știu, expresia asta e din alt film) și construiesc ceva împreună. Sigur că nu sînt toți la fel, unii sînt mai buni la unele lucruri, alții la cu totul altele. Dar accentul nu se pune pe cine e vedeta, cine a bifat mai multe căsuțe în carnețelul lui imaginar, ci pe felul în care oamenii implicați în ceva colaborează și se completează. „No one gets left behind” („Nimeni nu e lăsat în urmă“), vorba lui Little Miss Sunshine, un film fermecător din 2006 (Jonathan Dayton, Valerie Faris), în care membrii în general disfuncționali ai unei familii pornesc într-o călătorie spre un concurs de frumusețe la care trebuia să participe mezina. Drumul se dovedește inițiatic, ca-n basme, iar ceea ce în special tatăl familiei cataloga drept succes se arată a fi, de fapt, un eșec. În timp ce gesturi ale unor personaje pe care le-am fi calificat drept ratate, la o primă vedere, sînt adevăratele reușite: cele în care membrii familiei își unesc puterile și sînt învingători în alt sens decît cel impus de un sistem formal și plin de prejudecăți. Pe scurt, sprijinindu-se reciproc, ajung să se bucure împreună.

Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:
pexels cottonbro 3927233 jpg
3 idei de cadouri pe care le poți oferi în funcție de perioadele specifice ale anului
Cadourile bine alese pot avea un impact semnificativ asupra relațiilor de muncă, fie că sunt destinate angajaților sau partenerilor de afaceri.
parfum1 jpg
Rolul parfumului în cultura pop
Oamenii din Occident cred că fenomenul pe care îl definim astăzi drept „cultură pop” a existat aproape întotdeauna. Aceasta se referă la produse culturale pentru artă, muzică, modă, film, dans, televiziune, radio, literatură, animație, sport, etc

Parteneri

Josep Borrell FOTO EPA-EFE
Statele UE sunt obligate să aplice mandatul de arestare emis de CPI împotriva premierului Netanyahu, spune Josep Borrell
Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a estimat sâmbătă că statele UE au obligaţia să pună în aplicare mandatele de arestare emise joi de Curtea Penală Internaţională (CPI) pe numele premierului israelian Benjamin Netanyahu.
sectie vot
Plângere penală pentru fraudă la vot în Diaspora. O persoană ar fi votat de patru ori într-o secție din Republica Moldova
USR a depus plângere penală pentru fraudă la vot în diaspora, în primul tur al alegerilor prezidențiale din România. Este despre o persoană care ar fi votat de patru ori. Persoana acuzată este reprezentanta unui partid într-o secție de votare din Republica Moldova.
mașini electrice china FOTO shutterstock 2025993740 jpg
China s-ar putea angaja să ofere maşini electrice în UE la un preţ minim. O soluţie privind taxele vamale, foarte aproape
Uniunea Europeană şi China se apropie de o soluţie privind taxele vamale suplimentare la importurile de vehicule electrice chineze în blocul comunitar, a declarat Bernd Lange, preşedintele Comitetului pentru Comerţ al Parlamentului European.
narcisa suciu marius bațu jpg
image png
Florin Piersic, devastat după moartea lui Gabriel Cotabiță: „Te voi iubi mereu, omule!”
Moartea lui Gabriel Cotabiță i-a afectat pe toți cunoscuții săi. Nume mari din Români plâng plecarea lui, printre care și maestrul Florin Piersic. Ce mesaj dureros și plin de emoție a transmis actorul în memoria unuia dintre cei mai renumiți artiști români trecuți în neființă.
Dorin Recean FOTO Facebook jpg
Dorin Recean îndeamnă moldovenii cu cetățenie română să voteze la alegeri: România este un partener foarte important
Prim-ministrul Dorin Recean îndeamnă moldovenii cu cetățenie română să voteze la alegerile prezidențiale din România, subliniind că „România este un partener foarte important pentru Republica Moldova”, care a ajutat-o întotdeauna.
Gabriel Cotabiţă fb jpg
Mihai Trăistariu povestește ce nu știa publicul despre sănătatea lui Gabriel Cotabiță: „În primăvară a venit salvarea și l-a luat”
Mihai Trăistariu spune însă că au existat semne că are probleme mai grave decât lăsa să se înțeleagă.
zodii care vor avea o iarna fericita jpg
Trei zodii care intră în decembrie cu dreptul. Prima lună de iarnă se anunță una de vis pentru acești nativi
Prima lună de iarnă se apropie cu pași repezi, iar unele zodii vor păși în luna decembrie cu dreptul. Astrele se vor alinia perfect în perioada următoare pentru acești nativi. În timp ce unii au noroc pe plan financiar, alții se îndrăgostesc, şi ceilalți vor fi promovați la locul de muncă. Potrivit
dnipro mp4 thumbnail png
De ce ar fi lansat Putin o rachetă goală la Dnipro. „Oreșnik” nu a provocat explozii sau distrugeri la sol
Racheta rusească Oreșnik, care a atacat Dnipro, a fost lansată probabil fără focos. Scopul liderului de la Kremlin ar fi intimidarea Ucrainei și Occidentului, susține publicația BILD.