Strada ca birou

Publicat în Dilema Veche nr. 632 din 31 martie - 6 aprilie
Cui i e frică de educaţia sexuală? jpeg

Am văzut mereu, prin filme, scena în care eroul sau eroina primește, de la compania formidabilă la care s-a angajat sau unde a fost promovat, un birou uriaș, cu un scaun superconfortabil și o priveliște senzațională. Iar respectivul erou e atît de încîntat de biroul lui, încîntarea în cauză emanîndu-i prin toti porii, ostentativ, în timp ce deschide larg geamul și trage adînc aer în piept…

S-a nimerit (de fapt, nimic nu se nimerește) să-mi aleg, mereu, slujbe fără un asemenea birou. Uneori, fără nici un fel de birou.

E adevărat, lipsa birourilor de la „serviciu“ am compensat-o cu mulțimea celor de acasă. Mulțime, de fapt, compusă din două elemente. Dar amîndouă au fost și vor fi suprapersonalizate, fiecare diferit, prin propria aglomerare de obiecte mici, nefolositoare și „drăgălașe“. Amestecate cu unele utile și serioase, precum cărțile, dar prezente în teancuri ce blochează puțina lumină capabilă să se strecoare. Dar confortabile pentru mine și intimitatea mea.

De-a lungul timpului, însă, am descoperit că mai am un „birou“: și anume, deși sună ciudat – strada. Pentru că îmi place să fac tot soiul de lucruri din mers, în timp ce văd și trăiesc lumea din jur. Merg pe stradă, cu telefonul-computer în mînă, și din cînd în cînd mă opresc să mai butonez. Scriu mesaje, de multe ori foarte utilitare, trimit e-mail-uri, postez pe Facebook.

În jurul tău se întîmplă, desigur, lucruri pe care nu le poți controla. Un cîine latră isteric cocoțat pe gard, gata să sară, în timp ce altul, aparent fioros, se îndreaptă spre poartă dînd din coadă. Un domn strîmb, la propriu, și furios pe lume povestește cu obidă despre femei: toate, spune el, sînt înșelătoare și trădează, care mai de care. O călugăriță stă liniștită pe o piatră, pe la Romană, și citește din cartea de rugăciuni, cu afișul de donație pentru mînăstirea X în față. Îi dai banii, îi ia placidă și citește iar. O cerșetoare învelită în multe straturi stă și ea, tot pe o piatră, pe la Rosetti, aparent la fel de senină precum călugărița. E doar o aparență, însă: se animă automat cînd trece cineva pe lîngă ea: „Dați-mi…!“, strigă. Un copil trist cere 25 de bani.

O doamnă cu fuste largi și basma aleargă după mine să-mi ghicească. Mă simt ca-n anii ’80, cînd ieșeam de la Școala Centrală și era plin de asemenea doamne care, pentru o atare activitate, îmi cereau 10 lei. Doar că cei 10 lei de atunci erau alții decît cei de acum, mai mici și mai roz. Cît despre valoare, habar n-am. Odată, pentru că nu fusesem destul de agilă, ghicitoarea ambulantă mi-a smuls 10 lei din mînă. De atunci știu că, în cazul lor, singura soluție e fuga și să nu intri în vorbă cu ele, să te legi de catarg, precum Ulise cu sirenele. Cea de acum a început, la fel, să se țină după mine prin parcarea de la Ateneu, recitîndu-mi, în același timp, din preambulurile ghicitului: „Te așteaptă un drum lung, dar…“ etc.

Am scăpat de ea și, la un moment dat, am schimbat modul de trăire a străzii: am luat un autobuz și m-am așezat lîngă geam, dar și cu un ochi la ce se-ntîmplă înăuntru. Au urcat doi domni în salopete, meseriași pe undeva: unul mai mare, în toate felurile, și celălalt arătînd a ucenic, mai mic și fizic, de altfel, și mai stingher. Cel mare vorbea la telefon răspicat, astfel încît cu toții am aflat că s-a lovit foarte tare la un picior în timpul unei misiuni, dar că acum nu se poate întoarce acasă, pentru că trebuie să rezolve unul din apartamentele închiriate ale unei prietene, care tocmai s-a inundat. În tot acest timp, cel mic se uita în jur, aproape schimbînd priviri complice cu ceilalți călători, între reverențioase și ironice. Au coborît și aproape mi-au făcut cu mîna pe geam, precum copiii trenurilor de odinioară.

Iubesc acest „aproape“, care  încă se mai întîmplă în spațiile publice neaoșe: un soi de scrutare-comunicare între oameni necunoscuți, care în­că‑ți mai întîlnesc privirile între curioase și complezente. Domnul pomenit mai devreme, de pe stradă, cel care se revolta împotriva neamului femeiesc, a fost dublat de un altul, cu aceleași opinii, din­tr‑un autobuz. S-a așezat pe scaunele față-n față, pentru persoane în nevoie, vizavi de un alt domn, posibil aurolac, și a început să-și țină discursul misogin, practic public, pentru că vorbea foarte tare.

Eu m-am amuzat și am surprins privirile altor femei din autobuz care, la început, s-au amuzat și ele. Dar, treptat-treptat, au început să se ambaleze, să se revolte și ele împotriva neamului bărbătesc, chiar în starea lui cea mai atavică. Nu mai știu ce s-a mai întîmplat fiindcă am coborît, în plin război mocnit al sexelor.

image png
Oamenii din fotografii
Să-i facem să supraviețuiască.
image png
Malliștii
După film, ne-am dus să ne căutăm mașina în parcarea subterană, acolo, în hruba aia imensă și întunecoasă se termină fericirea.
image png
Lectura, antidotul violenței?
Cel mai des, este invocată lipsa timpului: „N-am mai citit pentru că m-a copleșit oboseala”.
image png
Mărturia lui Pascal
Cuvinte care „nu vor trece”, pline de „har și de adevăr”.
p 20 Iași WC jpg
Provincia ca problemă
Iar faptele, cîte și cum se fac ele, capătă cadențe cosmice, ca în sfîșietorul testament al Olguței.
p 21 la Lorin WC jpg
Olimpul litoralului românesc (2)
Ceva din spiritul stațiunii, un je-ne-sais-quoi, îi face și pe sportivii de performanță să își facă aici cantonamentele.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Lacrimile ei se amestecă cu cele ale acestui bazin“.
image png
Toate lucrurile care s-au schimbat
E nevoie de atît de puțin după ce anii își fac treaba.
image png
Capoate și feminități
Așa, diferențele dintre interior și exterior erau într-o măsură abolite.
image png
Piața Romană
Fetele de 20 de ani de acum nu-și mai pierd vremea în astfel de bodegi.
image png
Zgomotul și furia
Drept urmare, există mai multe metode tradiționale de a riposta unui vecin zgomotos.
image png
Cîteva note despre agapa creștină
Evident că nimeni, mîncînd laolaltă, nu stătea să filosofeze. Eram însă alături de Domnul.
p 20 Arik Ascherman WC jpg
Traumă şi discernămînt
Dar, în ciuda singurătăţii şi a primejdiilor acum mult mai aspre, rabinul îşi continuă patrularea, nu părăseşte paza.
p 24 D  Stanciu jpg
Cu ochii-n 3,14
Într-un supermarket, la raionul de alimente exotice, am descoperit mămăliga ambalată în vid, „gata preparată”.
image png
Lumi fragile
Am perceput „schimbul de scrisori”, formulare care în curînd va trece și ea într-o arhivă a limbii, ca pe un fel de apel la memorie.
image png
Frig și acasă
Cert e că, în ciuda condițiilor aparent vitrege, m-am simțit acasă acolo.
image png
p 20 Nichita Stanescu adevarul ro jpg
Alte vieți
Toate aceste vieți se hrănesc cu posibilul, mai mult decît cu realitatea lumii în care se petrec.
image png
Degetul lui Lazăr
Deși îl vor vedea pe celălalt Lazăr revenind din mormînt, în carne și oase, unii dintre martori nu vor crede.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Radu Cosașu ar fi împlinit săptămîna trecută, pe 29 octombrie, 93 de ani.
image png
Cine ascultă o casă? – despre reutilizarea fondului construit existent –
Pe 8 noiembrie este sărbătorită la nivel mondial Ziua Urbanismului, care aduce în prim-plan problemele și efectele urbanizării asupra societății și a mediului.
image png
Auriu și umbră
Ci păstrîndu-ne, dacă nu auriul, măcar aspirația către el. Și o portiță de acces.
image png
Avoidant sau secure? Mai există limba română?
E un cuvînt care reprezintă o categorie importantă în viața lor de cartier – deduc eu din ce povestesc ei.
image png
Prețuirea incompetenței
Această bursă de merit nu mai are nici o legătură cu valoarea sau cu succesul.

Adevarul.ro

image
Cine a transformat România într-o țară de asistați social
România ocupă locul al doilea în Europa la numărul de persoane inactive în câmpul muncii. Dintre acestea, aproape un milion și jumătate ar putea să-și găsească un job, dar nu vor. Sau, după cum spun unii sociologi, ar vrea, dar acești oameni nu sunt încurajați de autorități.
image
Un bărbat a păstrat ani de zile o piatră crezând că este aur. S-a dovedit că aceasta este mult mai valoroasă
În 2015, David Hole făcea o cercetare în Parcul Regional Maryborough, în apropiere de Melbourne, Australia. Înarmat cu un detector de metale, el a descoperit ceva ieșit din comun - o piatră roșiatică foarte grea, care se afla în niște argilă galbenă.
image
Litoralul românesc, tărâmul uraganelor. Un expert estimează că fenomenele extreme din Marea Neagră vor fi tot mai dese EXCLUSIV
Profesorul universitar Eugen Rusu estimează că litoralul românesc va fi lovit în următorii ani de valuri cu o înălțime de 10 metri și vânturi ce vor atinge viteze de 130 de kilometri pe oră.

HIstoria.ro

image
Vizita lui Cuza la Istanbul, după Unirea din 24 ianuarie 1859: Turcii resping, jigniți, bacșișul!
După Unirea din 24 ianuarie 1859, un eveniment major pentru Domnia lui Cuza l-a constituit vizita domnitorului la Constantinopol.
image
Japonia oferă „despăgubire de consolare” femeilor folosite ca sclave sexuale în al Doilea Război Mondial
Un tribunal sud-coreean a ordonat Japoniei să despăgubească un grup de femei care au fost forțate să lucreze în bordelurile militare în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, relatează BBC.
image
Cum a fost reclasificat un împărat roman ca femeie? Controversele antice și ce a dus la această decizie
Muzeul North Hertfordshire a luat decizia invocând mai multe dovezi în acest sens, inclusiv faptul că textele clasice susțin că împăratul a spus o dată „nu îmi spuneți Domn, întrucât sunt o Doamnă”. „Este doar politicos și respectuos să fim sensibili față de identificarea pronumelor pentru persoane