#stămacasă (2)

13 aprilie 2020
Fascinații profesorale jpeg

Am rămas dator cu partea a doua a interviului pe care l-am luat elevilor și cu o concluzie pe care cred că o pot trage. Așadar, vă propun mai întîi o selecție de răspunsuri la ultimele trei întrebări pe care le-am formulat.

Cum se văd adulții acum, față de cum păreau înainte?

Alex: Adulții se văd mult mai panicați față de cum erau înainte și mult mai stricți privind regulile de igienă.

Alexia: Mă uit pe geam și văd adulții mult mai gînditori, mai atenți la acțiunile lor, dar și la cei din jurul lor.

Ioana: Adulții sînt speriați, mai ales mama, care lucrează în domeniul medicinii. Bunicii nu sînt speriați deloc și, dacă ar fi după ei, s-ar plimba toată ziua pe la magazin și în vizită la prietenii lor.

Mihai: În perioada aceasta se vede care dintre adulți nu sînt pregătiți pentru evoluția tehnologică. Cei care sînt panicați că nu se pot face aceeași treabă și același tip de comunicare prin rețelele de socializare și cu ajutorul platformelor online sînt cît se poate de nepregătiți pentru prezent, ca să nu mai spunem că în viitor vor fi copleșiți. Pe de altă parte, mulți adulți cad pradă dezinformării, care are drept urmări sentimente (panica) și acțiuni (se cumpără din magazine mai mult decît strictul necesar) nejustificate. Așadar, mare parte nu pot face față acestei perioade, iau decizii drastice pentru ei și pentru familiile lor, deoarece nu știu cum să „cîntărească” echilibrat situația.

Otilia: Abia acum se vede cine este pregătit (știe să acționeze) și cine nu. Cine este indiferent și cine nu. O parte dintre adulții care păreau serioși și calculați dau dovadă de stupizenie (cumpără tot din magazine, cred tot ce li se pune în față, nu respectă regulile, se lasă manipulați de știrile false), alții – spre exemplu, bătrînii – dau dovadă de indiferență (ies din casă și se îngrămădesc în magazine, deși știu foarte bine situația). Alții sînt panicați într-un mod constructiv, stau în casă și ies doar cînd este necesar. Oricum, majoritatea par mai speriați.

Darius Ș.: Adulții, cel puțin în familia mea, sînt mult mai grijulii. Pe cît posibil nu iese nimeni în afara curții, decît pentru strictul necesar. Sînt foarte atenți, chiar și pentru mersul la magazin iau măsuri de siguranță (măști, mănuși etc.). Totuși, am văzut și adulți care se bucurau de această carantină ca și cum ar fi o vacanță, un concediu de relaxare.

Salome: Personal observ că adulții care ar trebui să fie calculați și liniștiți, ca să ne fie exemple, încep să se panicheze și să dispere.

Formulați o întrebare care vă frămîntă!

Alex: Vom merge la școală la vară?

Alexia: Vom recupera orele pierdute la vară?

Ioana: Cît o să mai dureze această pandemie? Și care ar fi riscul să revină acest virus cu un val mai mare și mai periculos care să ne afecteze și pe noi, tinerii?

Mihai: Oare dacă pînă acum învățămîntul românesc ar fi fost mai familiarizat cu tehnologia, situația actuală mai era atît de ieșită din comun?

Otilia: Voi reuși să îmi desfășor planurile pe care le aveam pentru vara aceasta?

Nicoleta: Cînd o să înceteze cei din mass-media să exagereze ce se întîmplă în jurul nostru? Cînd o să devină oamenii mai responsabili și o să respecte niște reguli pentru binele lor și al celor din jur?

Scrie rapid tot ce îți trece prin minte pornind de la cuvintele: izolare, școală, prieteni, familie.

Ioana: Izolarea-i nașpa, nu mă mai duc nici la școală. Într-un fel mă bucur că stau mai mult cu familia, dar îmi e tare dor de prieteni.

Mihai: În situația actuală alegem să stăm mai mult cu familia și mai puțin cu prietenii. La școală nu mergem, dar asta nu înseamnă că nu parcurgem ce trebuie. Nu spațiul îl definește pe om, ci omul definește spațiul. Chiar dacă am intrat într-o mini-izolare, tehnologia din ziua de azi ne poate apropia. Oamenii ar trebui să înțeleagă că e spre binele lor și spre binele celor dragi să respecte regulile impuse pe timpul acestei situații inconfortabile.

Cristina: Datorită izolării învățăm să apreciem lucrurile, prietenii și timpul petrecut alături de ei și de familie. Ce se va întîmpla cu anul școlar este o îngrijorare pentru noi.

Otilia: Acum, că trebuie să stau în izolare, nu mă mai pot duce acasă (în Bacău) pentru a-mi revedea familia și prietenii pe care îi am acolo. Totuși, pentru că nu mai merg la școală, pot folosi acest timp pentru activitățile preferate.

Darius Ș.: Această izolare impusă prin lege a fost o decizie foarte bună pentru a combate răspîndirea virusului. Cu toate că elevii nu mai pot merge la școală, ei nu rămîn în urmă cu materia, deoarece profesorii încă țin legătura cu ei și se asigură că elevii își fac temele. Un lucru care îmi lipsește, însă, este faptul că nu mai pot ieși cu prietenii în oraș, dar în același timp mă bucur că pot să petrec mai mult timp în familie, să socializez cu ai mei și să ne clădim o relație mai bună.

Anticipam o concluzie. Nu e mare filozofie să vezi simplitatea și în același timp seriozitatea cu care niște elevi de clasa a X-a tratează lucrurile. Ocazie să ne dăm seama că școala e, de fapt, un mediu în care nu doar ei învață. Și că, în general, nu doar noi, adulții, îi învățăm pe copii, ci avem la rîndul nostru de învățat de la aceștia. Sau, cum spunea Constantin Noica: „O şcoală în care profesorul nu învaţă și el e o absurditate. Cred că am găsit un moto pentru Şcoala mea. E vorba aceasta extraordinară a lui Leon Bloy: «Nu se ştie cine dă şi cine primeşte»”.

Horia Corcheș este scriitor și profesor de limba și literatura română.

Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:
pexels cottonbro 3927233 jpg
3 idei de cadouri pe care le poți oferi în funcție de perioadele specifice ale anului
Cadourile bine alese pot avea un impact semnificativ asupra relațiilor de muncă, fie că sunt destinate angajaților sau partenerilor de afaceri.
parfum1 jpg
Rolul parfumului în cultura pop
Oamenii din Occident cred că fenomenul pe care îl definim astăzi drept „cultură pop” a existat aproape întotdeauna. Aceasta se referă la produse culturale pentru artă, muzică, modă, film, dans, televiziune, radio, literatură, animație, sport, etc

Parteneri

DNA
Șeful Biroului pentru Imigrări Ialomița a recunoscut că luat mită de zeci de mii de euro în schimbul unor acte de muncă pentru cetățenii străni
Şeful Biroului pentru Imigrări al Judeţului Ialomiţa, comisarul şef de poliţie Rareş-Gabriel Bulimej, va fi judecat în instanţă de procurorii DNA, pledând vinovat. Acesta este acuzat că ar fi luat mită bani pentru a urgenta cereri de angajare pentru cetăţeni străini din afara Uniunii Europene.
Diana Șoșoacă la protestul Aur din piața Victoriei FOTO Inquam Photos Octav Ganea jpg
Diana Șoșoacă îl susține pe Călin Georgescu cu o condiție: „Poate s-o fi schimbat”
Șefa S.O.S Romania, Diana Şoşoacă, a declarat în cadrul unei întâlniri electorale la Focşani, că îl va susţine pe candidatul independent Călin Georgescu în al doilea tur de scrutin pentru alegerile prezidențiale doar dacă o va numi premier
netflix shutterstock jpg
Comedia romantică care a cucerit Netflixul. Se află pe primul loc și a fost vizionată de milioane de ori
Dacă sunteți fani ai comediilor romantice de Crăciun, „The Merry Gentlemen" (Crăciun fericit, domnilor!) este filmul perfect pentru a vă adânci în atmosfera festivă a sărbătorilor. Cu Britt Robertson și Chad Michael Murray în rolurile principale, acest film, regizat de Peter Sullivan
Razvan Burleanu Facebook jpeg
România pune tunurile pe Kosovo. Lipsește un singur element
Președintele FRF susține că România n-a primit motivarea în baza căreia UEFA a luat decizia în dosarul Kosovo.
parlamentul romaniei camera deputatilor jpeg
Alegeri parlamentare 2024. Care este procedura prin care se decid membrii Parlamentului
Duminică, 1 decembrie 2024, vor avea loc alegerile parlamentare, care vor decide viitoarea componență a Senatului și a Camerei Deputaților.
Călin Georgescu
Călin Georgescu a fost consilierul lui Geoană, când acesta era ministru de Externe: „L-am cunoscut la întâlniri la BNR și l-am luat consilier”
În perioada în care Mircea Geoană era ministru de Externe al României, Călin Georgescu a fost angajat în calitate de consilier personal, fără „implicații financiare”.
incendiu racheta japonia png
O rachetă a explodat în timpul unei testări în Japonia
Un incendiu a izbucnit marți, 25 noiembrie, într-o zonă restricționată a Agenției Spațiale Japoneze (JAXA) în timpul testării unei rachete de tip Epsilon S cu combustibil solid. Autoritățile au anunțat că nu a fost niciun rănit în urma incidentului.
Gabriela Firea la vot. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Gabriela Firea încearcă să mobilizeze electoratul pentru alegerile parlamentare, după ce PSD a pierdut circa 30.000 de votanţi doar în Capitală
După eşecul neaşteptat al candidatului PSD, Marcel Ciolacu, în primul tur al alegerilor prezidenţiale, Gabriela Firea face apel la colegii săi de partid, dar şi la electoratul partidului să se mobilizeze pentru alegerile parlamentare.
1 ghiveci de legume cu rozmarin si busuioc jpg jpeg
Ghiveci călugăresc. Un preparat de post care nu ar trebui să lipsească de pe masa ta în această perioadă
În perioada postului, mesele noastre devin mai simple, dar nu mai puțin savuroase. Un preparat tradițional, care face parte din repertoriul culinar mănăstiresc și care ar trebui să fie nelipsit de pe masa celor care respectă această perioadă de abstinență, este ghiveciul călugăresc.