Stai un pic mai departe

Publicat în Dilema Veche nr. 1015 din 21 septembrie – 27 septembrie 2023
image png

„Ai limite personale slabe“, ți se spune de cîte ori te plîngi că rezolvi o problemă care nu e responsabilitatea ta, că asculți criticile fără să ripostezi, participi la activități care nu-ți sînt pe plac, preiei fără comentarii munca altcuiva, îi lași pe ceilalți să decidă pentru tine. Cred că săptămînal dau peste un articol care vorbește despre importanța setării și menținerii unor limite sănătoase – un semn de echilibru și o modalitate de a le comunica ferm celorlalți cum dorești să fii tratat.

Putem vorbi despre limite în mult mai multe aspecte decît ne-am fi gîndit. Cele fizice, legate de spațiul personal și de contactul direct cu ceilalți, se referă și la comentariile nepotrivite despre greutatea, vestimentația sau aspectul unei persoane; cele de comunicare implică felul și tonul în care ți se spun lucruri sau ți se trasează cum să vorbești sau cînd să taci, în special la locul de muncă; cele emoționale privesc mai mult raportul cu familia și prietenii, cît de multe dintre problemele lor poți duce și cîtă nevoie ai de spațiu; ar mai fi unele legate de energie, care poate fi epuizată dacă preluăm starea negativă a celor din jur, de bani și de ce sîntem dispuși sau nu să facem cu ei, de timp, unde îl alocăm și cum îi tratăm pe cei care nu ni-l respectă, mentale, care țin de relația cu noi înșine și de maniera în care, uneori, ne certăm singuri și, în sfîrșit, limitele în relații interpersonale, care le înglobează pe toate cele de mai sus și prin care, practic, determinăm raporturile cu cei din jur, comportamentele pe care le acceptăm și reacția noastră la cele indezirabile. Într-un fel, cine sîntem în relație cu ceilalți.   

În momentele în care încă ne mai întrebăm dacă ne sînt încălcate limitele, cel mai simplu este să fim atenți la senzațiile din corp. Dacă întîlnirea cu anumite persoane sau situații ne face să ne simțim inconfortabil, secătuiți de energie, anxioși, îngrijorați, cu un gol în stomac, ba chiar pe punctul de a plînge, răspunsul nu poate fi decît unul singur. Dacă acceptăm ca cineva să întîrzie mereu la întîlnirile cu noi pe motiv că „așa este el“, dacă nu ripostăm cînd ne ironizează pe motiv că „a glumit“, dacă participăm la evenimente unde nu dorim să fim numai pentru a evita confruntarea verbală cu o persoană suficient de nepoliticoasă încît să ne bată obrazul în public, ne dizolvăm singuri limitele și ne facem rău. Pandemia a venit și ea cu ceva extrem de nociv pentru relațiile de cuplu sau de familie: a anulat, în multe cazuri, limitele dintre serviciu și timp liber. Mulți dintre noi putem lucra acum de oriunde, dar mai știe să spună cineva, cu exactitate, cît și cînd muncește?

Citesc lista de cauze ale lipsei limitelor sănătoase și mi se pare că o copilărie petrecută parțial în comunism ne-a făcut să le bifăm aproape pe toate: violență domestică, abuz de orice fel, atașament nesigur sau anxios de părinți, traumă. Dar, cine știe, poate mă înșel și felul în care s-au format unii dintre noi are mai puțină legătură cu realitățile istorice. Poate există și acum copii educați să facă totul perfect și la timp, să ia întotdeauna notă mai mare decît colegul (decît toți colegii), să-și țină părerile (de copil) pentru ei, să nu țipe niciodată și, pentru nimic, dar absolut nimic în lume, să nu-și facă părinții de rîs. Copiii aceștia ajung, majoritatea, niște tineri manierați și molatici, care nu ocupă niciodată prea mult loc, nu fac zgomot, nu spun ce cred ca să nu supere sau să nu se rîdă de ei. Oameni manipulabili care nu numai că nu au limite clare, dar de-a dreptul țin sus o pancartă pe care scrie, cu majuscule: Călcați-mă în picioare! Și pe care o citesc (și nu-ți trebuie studii de psihologie, astrologie sau chiromanție ca să explici asta) taman destinatarii potriviți.

Foto: flickr
Foto: flickr

Treci de 40 de ani și abia atunci începi să te întrebi ce îți place cu adevărat, a cui companie îți dă o stare bună, unde îți dorești să fii și cum accepți să fii tratat (teoria „stai, schimbă sau pleacă“ se aplică cu succes peste tot). Înveți că există limite care nu sînt negociabile, care trebuie apărate cu orice preț și unde nu e loc de compromisuri. Și unele mai puțin ferme, care nu îți ies întotdeauna, cu care mai cedezi, din cînd în cînd, fără ca acest lucru să fie grav. Încerci să nu încalci limitele altora și atunci cînd îi cauți după mult timp pentru că ai nevoie de ceva, cum procedăm cu toții, pornești de la întrebarea „Tu ce mai faci?“ și chiar îl asculți pe celălalt, măcar cîteva minute. Și, mai ales, ai certitudinea că declararea limitelor nu este decît începutul. Urmează munca grea, de reafirmare și întărire a lor, chiar dacă pe moment te simți inconfortabil și un pic egoist. Iar munca asta nu se termină nicicînd.

image png
Supraviețuire
Pentru că am aflat de pe Facebook că o pisică îngheață și moare de frig la -15 de grade.
image png
Autenticitatea, între parfum și mujdei
În psihologie, esența unei personalități este definită, în principiu, de cinci caracteristici centrale.
image png
Speranța
Speranţa este una dintre virtuţile teologice.
image png
Scriptura: arbore, spital, cer
Pentru că Dumnezeu însuși li se dezvăluie ca o carte care „nu se închide”.
image png
Inima casei
Acum, la facultate, împreună cu colegele mele, doctorande în arhitectură, Irina Scobiola și Silvia Costiuc, îi învățăm pe studenții noștri cum să proiecteze o locuință.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Sau că liliecii sînt, în unele privințe, niște creaturi de invidiat? Sau că bat sex e totuna cu bad sex?
image png
Moș Nicolae
Poveștile lor nu mi-au diminuat cu nimic credința în Moși.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Sărbătorile vin!”
Problema nu prea are legătură cu renul Rudolf și vorbește mai mult despre tine.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Să găsești oameni la fel ca tine
A îndrăzni să vorbești despre o boală înseamnă a crea o comunitate.
Zizi și neantul jpeg
„Luna cadourilor” și cenușiul
Simțeam cum realitatea tindea, făcea chiar presiuni asupra noastră, a locuitorilor ei, să se transforme în irealitatea din Lumea de lemn.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cine o mai ține minte pe „fata de la pagina 5?” – cum recuperăm anii ’90?
Ar trebui să existe undeva la un loc de cinste într-un muzeu al presei românești de după 1989.
E cool să postești jpeg
Termopanul, valoare națională
„O bojdeucă trendy“, „Parchetul este cumpărat de la Dedeman sau Praktiker?“
p 20 Balaam WC jpg
Originea regilor magi
E un mag dintre caldeeni? Un ghicitor în stele? Un vrăjitor malefic?
Theodor Pallady jpeg
O carte despre oameni și îngeri
Cititorul va descoperi în text rațiunea tainică a Întrupării: doar omul – cu anatomia lui de lut și sufletul său nemuritor – avea să fie o imago Dei.
p 24 F  Prica jpg
Cu ochii-n 3,14
„Un cal a reușit cumva să iasă din boxa lui și umblă prin avion.”
image png
Oamenii din fotografii
Să-i facem să supraviețuiască.
image png
Malliștii
După film, ne-am dus să ne căutăm mașina în parcarea subterană, acolo, în hruba aia imensă și întunecoasă se termină fericirea.
image png
Lectura, antidotul violenței?
Cel mai des, este invocată lipsa timpului: „N-am mai citit pentru că m-a copleșit oboseala”.
image png
Mărturia lui Pascal
Cuvinte care „nu vor trece”, pline de „har și de adevăr”.
p 20 Iași WC jpg
Provincia ca problemă
Iar faptele, cîte și cum se fac ele, capătă cadențe cosmice, ca în sfîșietorul testament al Olguței.
p 21 la Lorin WC jpg
Olimpul litoralului românesc (2)
Ceva din spiritul stațiunii, un je-ne-sais-quoi, îi face și pe sportivii de performanță să își facă aici cantonamentele.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Lacrimile ei se amestecă cu cele ale acestui bazin“.
image png
Toate lucrurile care s-au schimbat
E nevoie de atît de puțin după ce anii își fac treaba.
image png
Capoate și feminități
Așa, diferențele dintre interior și exterior erau într-o măsură abolite.

Adevarul.ro

image
Kim Basinger împlinește 70 de ani: iubirile pasionale ale actriței. Ce roluri i-au adus celebritatea VIDEO
Actriță și fost model, Kim Basinger a devenit celebră datorită rolurilor în filme precum Batman, L.A. Confidential și 9 1/2 Weeks. Vedeta premiată cu Oscar a avut o carieră excepțională, precum și o viață personală fascinantă. Astăzi, vedeta de la Hollywood împlinește 70 de ani.
image
Moartea misterioasă a uneia dintre cele mai mari vedete rock. Ultimele clipe din viața lui Jim Morrison, solistul trupei The Doors
Solistul trupei americane The Doors a fost unul dintre cele mai mari staruri rock din toate timpurile. La 52 de ani de la dispariția sa prematură, moartea sa este încă învăluită în mister, iar mulţi cred că Jim trăieşte şi azi.
image
Cartofii la cuptor, un deliciu. Cum faci cea mai ușoară mâncare de post, condimentele care îi fac irezistibili
Este un preparat simplu, dar deosebit de gustos. În post, cartofii la cuptor sunt o masă sățioasă și ușor de pregătit. Pot fi serviți cu murături, salată de legume ori cu sos de usturoi.

HIstoria.ro

image
Moartea lui Aurel Vlaicu. Concluziile anchetei
În cursul anchetei în cazul accidentului aeronautic în care și-a pierdut viața Aurel Vlaicu (31 august/13 septembrie 1913) s-au conturat două ipoteze, pe care locotenentul av. Gheorghe Negrescu le prezintă astfel:
image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.