Sîntem o nație de ciorbari?

Publicat în Dilema Veche nr. 1022 din 9 noiembrie – 15 noiembrie 2023
image png

Am ajuns, în sfîrșit, la Kon-Tiki, locul din Sibiu unde, chipurile, s-ar mînca cea mai bună ciorbă de burtă din România sau cel puțin așa am aflat de pe Internet, că sînt oameni care ar veni din orașe apropiate precum Brașov sau Alba Iulia doar pentru ciorba asta. Restaurantul nu are nimic fancy precum cele din centrul turistic, cu prețuri de Viena, ba dimpotrivă, e popular și e relativ ieftin, de pildă ciorba respectivă costă doar 20 de lei, cu pîine ardelenească, ardei iuți murați, smîntînă și mujdei de usturoi incluse. Habar n-am de unde i se trage numele ăsta exotic, funcționează acolo și o pensiune modestă, mai pentru șoferi în tranzit, într-o zonă de case, la doar vreo zece minute de mers pe jos de Piața Mare. Am nimerit duminica la prînz, cam pe la ora cînd ies oamenii de la biserică și era acolo un du-te-vino de nedescris, pentru că nu se fac rezervări, oamenii stau la o coadă ca la restaurantele cu ștaif din New York ca să prindă o masă. Adevărul e că nu am așteptat mai mult de 20 de minute – acolo se vine, se ingurgitează ciorba și se pleacă, nu se stă la povești, n-ai de ce, scopul e clar. Ciorba ca ciorba, atmosfera e fantastică, cum n-am mai întîlnit de multă vreme prin localurile autohtone, are ceva sincer și autentic de birt cinstit, în București așa ceva nu mai vezi pe nicăieri, totul e fusion și o ciorbă banală, apă chioară, a ajuns 30 de lei la restaurant. 

Într-o încăpere cam cît o sufragerie ceva mai mare sau mai degrabă ca o incintă ceva mai mică de cămin cultural, m-am simțit exact ca la o nuntă de la țară unde invitații sorb din blidele lor cu ciorbă în același ritm pînă cînd golesc farfuriile. „Oaspeți” de diverse categorii sociale, dar în general oameni simpli și fără fițe pentru care mîncatul bine este un crez în viață, care comentează o săptămînă despre meniul de la vreo nuntă – ce au dat la aperitiv? cum au fost sarmalele? –, țărani strămutați la oraș, ciobani din Mărginime care au prins ceva cheag, tiriști și pițipoance – fete blonde cu gene false care sorb din ciorbă suav, pensioniști care n-au duminica ce face pe acasă, cocalari și babe în baston. Toată această mulțime simpatică se înghesuia acolo, iar ceea ce ne lega pe toți era ciorba de burtă care a venit surprinzător de repede, n-ai avut nici măcar timp să dai noroc cu o bere rece cu ceilalți comeseni. Pentru că „băieții” – ospătari de modă veche, dar și tineri „trainuiți” cum se cuvine – se mișcă într-o vrie, nici nu ne-am așezat bine la masă că ne-au și întrebat: cîte ciorbe? Imediat au apărut pe masă farfuriile însoțite de toate cele, de la pîine la ardeii iuți, apoi a venit un nene cu o oală de ciorbă și ne-a pus la fiecare cîte o porție aburindă și generoasă. Acum, ce să vă zic? Eu nu sînt fan ciorbă, mai ales ciorbă de burtă și vă spun și de ce – niciodată nu am reușit să mănînc două feluri la masa de prînz, iar ciorba umple burta, asta se știe, și mai ales te îmbie la somn. Pentru că meniul restaurantului e de fapt foarte diversificat, din mica noastră gașcă am fost singura care nu și-a comandat ciorbă, însă venisem aici pentru ideea de ciorbă de burtă, nu pentru ciorba în sine. Mi-am luat creier pane – o mare pasiune, însă prefer să-l mănînc la restaurant, pur și simplu nu-mi vine să-l prepar acasă, întreg procesul de curățare și gătire a creierului mi se pare grețos și îmi dă bătăi de cap. Însă vă asigur că am gustat cu încredere din ciorbele prietenilor mei. Era bună. Poate nu cea mai bună pe care am mîncat-o vreodată, însă burta tăiată feliuțe era fragedă, ți se topea în gură, iar zeama era gustoasă și consistentă. După ce ne-am terminat mîncarea și am și plătit pentru a lăsa loc altor mușterii înfometați, am observat un alt fenomen – erau mulți care veneau și își luau ciorba „la pachet”. Primeau din partea casei, pentru o sumă modică, și o găletușă albă, cum sînt cele ale zugravilor, cu Cerasit. Acolo încăpeau vreo zece porții de ciorbă, oamenii se urcau în mașinile lor și plecau fericiți cu ea. Am surprins doi bărbați grași, genul maneliști de ocazie pe la vreun karaoke, care s-au urcat într-un bemveu cu număr de București, nu înainte de a pune cu grijă, ca pe un bebeluș în scutece, găletușa în portbagaj. „Ne-au dat tot?”, a întrebat suspicios unul dintre ei. „Pîine, ardei iuți?” „Da, frate!”, l-a asigurat al doilea. „Și smantana?” „Da, e intactă... cu tot cu smantana!” Au demarat în trombă.

A doua zi, pe drumul spre București, pentru că tot nu aveam ce face, blocați în coloană pe Valea Oltului, m-am tot întrebat – pentru că e bine să ne gîndim și la lucruri mai mărunte, nu doar la marile filozofii ale vieții – dacă într-adevăr sîntem o națiune de ciorbari. Dacă ciorba asta, zeama, fie ea de burtă, de văcuță, de cartofi cu tarhon, de coastă afumată cu zeamă de varză, de perișoare, de văcuță, ne reprezintă. Dacă putem trăi fără ciorbă. Dacă sîntem unici în univers tocmai datorită ciorbei. Și m-am gîndit, printre altele, la ciorbele din viața mea. Mi-am amintit într-un mod neplăcut de ciorbele pe care trebuia să le mîncăm la o grădiniță cu program prelungit de pe bulevardul Dacia unde primeam și masa de pînz, în anii ’80, atunci cînd nu se găseau de nici unele. Erau ciorbe gătite la cazan, cu gust de cantină, cu multă varză fiartă care împrăștia puturoșenia ei, cu coji de roșii lăsate acolo din lenea bucătăreselor de a le curăța și cu cîțiva tăieței serafici, inexistenți. Desigur, nici urmă de carne. De atunci am început să urăsc ciorbele, deși mi-am dat seama pe parcursul vieții mele că ciorba e un brand de țară. Apoi mi-am amintit de o ciorbă total atipică a mătușii mele din Ardeal, care se numea zeamă aită – o ciorbă de afumătură cu smîntînă și cu un gust foarte asemănător cu cel al ciorbei de burtă, cu mult usturoi, iar în fiecare farfurie plutea cîte un ou fiert în ciorbă, un soi de ou poșat, atunci cînd îl spărgeai se împrăștia gălbenușul ăla în zeamă și era un deliciu. Totuși, noi, cei din sud, nu dregem ciorbele cu smîntînă și nu înțelegem de ce ar trebui făcut acest lucru, ce treabă are smîntîna cu toată combinația de ingrediente. Am experiența ciorbelor cu borș, îmi place gustul acrișor al ciorbei, revigorant, care te trezește din morți, nu-mi plac ciorbele molatice, smîntînoase. Ciorbe ușoare, oltenești, de vară, acrite cu zeamă de corcodușe, ciorba groasă de roșii, cu găluști sau cu tăieței, borșul de pește dobrogean cu gustul acela inegalabil al peștelui fiert care se mănîncă separat. Borșul dens de sfeclă – o legumă destul de subpreciată la noi, cu cartofi rozalii. Dar și primăvăratica ciorbă de salată, în care poți să pui toate verziturile timpurii, spanac, urzici, măcriș, cu bucăți minuscule de slănină și cu o omletă pufoasă pe deasupra – asta chiar cred că nu mai există în altă parte.  

Însă discuția nu este despre ce-mi place mie, tema acestui text este nevoia de ciorbă a acestui neam care într-adevăr se întîmplă să adune oamenii laolaltă și nu doar în filmele minimaliste românești în care orice scenă dramatică de familie se întîmplă la sorbitul ciorbei, în bucătărie. Despre dorința de găsi undeva, în peregrinările tale prin țară, o zeamă caldă care să te întîmpine și să te moleșească ușor, să-ți creeze o stare de confort. Ți-e bine, poți să mergi să te culci! Asta chiar n-am mai întîlnit-o în altă parte. Desigur, în toate țările europene în care am fost am găsit supe, dar ele nu au același rol, în Italia, de pildă, aveam niște probleme digestive și am căutat obsesiv acea zeamă caldă care să-mi potolească crampele și greața. N-am fost în Asia, dar supele asiatice pe care le-am comandat de la restaurantele de aici nu mi-au dat niciodată o senzație de sațietate sau de confort. Nici măcar la frații noștri bulgari, unde merg în fiecare vară, nu am găsit nici o bucurie în a le mînca supa de pește sau cea rece, de iaurt cu castraveți, care e o doar formă de hidratare. De fiecare dată cînd stau mai mult într-o țară străină, după un timp, dorul de casă se manifestă prin pofta de o ciorbă pe care n-o găsești niciodată în nici un meniu. E adevărat, nu m-aș întoarce doar pentru ea, trece. Dar oare ce gîndesc oamenii ăștia care merg cu mașina o sută, două sute de kilometri ca să mănînce o ciorbă de burtă la Kon-Tiki din Sibiu? Ce o fi în capul lor?

img 1 jpg
Don Ro Casino: Ce să faci și ce să nu faci când joci online
Lumea divertismentului digital oferă numeroase opțiuni de recreație, iar casino online reprezintă una dintre formele de entertainment care necesită o înțelegere atentă a regulilor și a etiquettei specifice.
pe tera cristalelor gigantice din mexic este frumoasa dar mortala jpg
Peștera Cristalelor Gigantice din Mexic este Frumoasă, dar Mortală
Gipsul: De la materie primă pentru construcții uscate la cristale gigantice în peștera Naica.
1  Irina Rimes x Roman Tolici x IQOS jpg
Irina Rimes x Roman Tolici – cea mai nouă colaborare a brandului IQOS
A fost prezentată într-un eveniment care a redefinit ideea de spectacol polisenzorial. Curios?
de ce sa alegi o rochie din in pentru evenimentele de vara jpg
De ce să alegi o rochie din in pentru evenimentele de vară
Vara aduce cu ea nu doar zile mai lungi și soare blând, ci și invitații la evenimente speciale – nunți în aer liber, botezuri intime, seri de vară care merită celebrate. În toate aceste contexte, alegerea unei ținute devine mai mult decât o simplă decizie de stil.
featured image jpg
IMSA recunoaște oficial pokerul ca sport al minții: Argumentele pentru această decizie
IMSA (Asociația Internațională a Sporturilor Minții) a recunoscut oficial pokerul ca fiind sport al minții. Practic, pokerul face parte din aceeași categorie ca șahul și bridge-ul.
cifra sapte jpg
Cifra 7 în istoria omenirii și superstițiile în care cred oamenii și în ziua de astăzi
Gândește-te la un număr între unu și zece să vedem dacă putem ghici. A fost șapte, nu? Cercetătorii au descoperit că, atunci când ești rugat să te gândești la un număr între unu și zece, mulți vor avea numărul șapte în minte.
DilemaVeche jpg
Neglijăm îngrijirea călcâielor vara! De ce ar trebui să fim mai atenți…
Există o parte a corpului pe care o vezi mai ales când te încalți, dar pe care rar o privești cu adevărat. Și, poate tocmai de aceea, ajungi s-o neglijezi exact atunci când e cel mai expusă: vara.
pexels gustavo fring 5163433 jpg
Unelte, materiale și idei pentru o curte bine amenajată
O curte bine organizată îți oferă nu doar un spațiu estetic, ci și un loc practic în care te poți relaxa, lucra în grădină sau petrece timp de calitate cu familia și prietenii.
rehearsal preparation groom s watch hand jpg
Purtați de Eminem, Pharrell și Kanye West – descoperă cel mai popular ceas printre artiști!
Hai să recunoaștem: când vezi un ceas Casio G-SHOCK pe încheietura cuiva, nu te gândești doar la ore și minute.
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul  jpg
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul?
Radierea unui autovehicul din circulație poate părea un proces complicat, dar, dacă ai toate documentele pregătite și urmezi pașii necesari, totul devine mult mai simplu.
featured image jpg
Minimalismul, o alegere de viață pentru tot mai multe persoane împlinite pe plan profesional
A avea puține bunuri materiale și a efectua puține cheltuieli era în trecut caracteristic doar persoanelor cu venituri modeste.
Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.

Parteneri

enes sali jpeg
Convoi de tancuri sovietice in timpul anexarii Basarabiei 1940 jpg
Drama trăită de milioane de români în vara anului 1940: „Ne-au luat totul!” Cum a fost cedată Basarabia?
La sfârșitul lunii iunie 1940, România era forțată să cedeze, fără luptă, o parte esențială din trupul țării: Basarabia, Bucovina de Nord și Ținutul Herța.
image png
Care sunt cele ma frecvente greșeli la sădirea plantelor medicinale vara
Cultivarea plantelor medicinale acasă este una dintre cele mai frumoase activități pentru cei care iubesc natura și sănătatea naturală.
sediu google foto x jpg
Google, aproape de o nouă înfrângere în fața UE. Europa „se judecă” cu gigantul de un deceniu
Google încasează o nouă lovitură în lupta sa juridică cu Uniunea Europeană: un consilier al Curții Europene de Justiție a recomandat respingerea recursului depus de companie împotriva unei amenzi antitrust de 4,1 miliarde de euro.
Cină în familie Foto Bon Appetit jpg
Riscurile la care te expui și despre care nimeni nu vorbește dacă renunți la cină timp de o lună
Află ce se întâmplă cu metabolismul, energia și sănătatea ta dacă renunți la cină timp de o lună. Beneficii, riscuri și recomandări de la experți.
Apă hidratare Foto bulletproof com jpg
Adio deshidratării: telefonul îți va spune când să bei apă, cu o simplă atingere. Descoperirea revoluționară a cercetătorilor arabi
Cercetări recente arată cum senzorii din telefoane pot detecta deshidratarea în timp real — o metodă inovatoare care promite să revoluționeze sănătatea digitală.
image png
Saramură de păstrăv, gata în doar 45 de minute. Rețeta care îți va da peste cap tot ce știai despre acest preparat
Dacă ai crezut că saramura de pește este un preparat care necesită ore întregi și tehnici complicate, pregătește-te să fii surprins!
Brigada Hartia FOTO Profimedia jpg
O celebră brigadă ucraineană lansează prima campanie de recrutare adresată femeilor: „Puterea ei este mintea”
Una dintre cele mai de succes brigăzi ucrainene a lansat recent prima campanie de recrutare a femeilor în rândurile sale, relatează Kyiv Independent.
drislea seceta (2) jfif
Una dintre cele mai absurde situații din România: oamenii din județul apelor au ajuns să sufere de sete: „Ajungi să râzi ca prostu-n ogradă”
Mii de oameni au ajuns să trăiască una dintre cele mai absurde situații din România. Deși trăiesc într-un județ al apelor, suferă de sete și nici nu mai au cu ce să-și adapte animalele. Multe comunități din Botoșani primesc apă cu țârâita iar localnicii au ajuns la capătul răbdărilor.