Sindromul Șarikov

Publicat în Dilema Veche nr. 952 din 7 – 13 iulie 2022
image

Sylvie Germain, dacă te voi întîlni vreodată pe stradă, o să te fac să gîndești de două ori înainte să te apuci să mai scrii vreo cărțulie – și da, asta e o amenințare!”; „O să-ți dau foc la casă, nenorocito, am pierdut totul din cauza ta!”; „Fii sigură că, dacă te găsesc, n-o să-ți fie deloc bine.” Cam așa au sunat miile de mesaje la adresa scriitoarei Sylvie Germain care au explodat pe rețelele de socializare din Franța, pe data de 16 iunie, în urma probei de franceză pe care o elevii o susținuseră la bacalaureat.

Însă ce anume a declanșat acest potop de injurii și amenințări? Faptul că liceenii au avut de comentat un text, un fragment din cartea lui Sylvie Germain, Zile ale mîniei, căruia nu i-au dat de cap și, drept urmare, au ales să-i dea în cap scriitoarei contra căreia și-au dat frîu liber agresivității pe Twitter și Instagram, sau este vorba și despre altceva? Despre o mentalitate care tinde să se „normalizeze” cum că azi este firesc să înjuri pe oricine, după bunul plac, invocînd dreptul la liberă exprimare și stîrnind, cu bună știință, valuri de ură?

Intervievată, la scurt timp de către jurnaliștii de la Le Figaro, Sylvie Germain a declarat că „Eu nu sînt decît un pretext, nu o iau personal. Sînt mai degrabă îngrijorată de simptomul pe care această întîmplare îl relevă. Este totuși grav că elevii care ajung să termine școala dau dovadă de atîta imaturitate, atîta ură față de limba franceză, față de efortul de reflecție, cît și față de imaginație și, de asemenea, să manifeste atît de puțină curiozitate și destupare a minții. Fragmentul care li s-a dat spre analiză nu este unul delirant, vocabularul este accesibil, dar se pare că unii se mulțumesc doar cu un vocabular redus, bogat doar în insulte și invective, iar dacă le dai o scriere ceva mai elaborată o iau ca pe o sfidare, ca pe o agresiune. (…) Vor diplome fără nici un efort, se proclamă victime (...) și desemnează drept persecutori tocmai oamenii pe care îi insultă și amenință”.

Deși, în interviu, scriitoarea a vorbit despre un simptom, făcînd referire la educația precară, totuși, dacă această tărășenie ar fi luată la bani mai mărunți am putea întrezări nu doar un simptom, ci un adevărat sindrom, un complex de simptome asociate care ajung să caracterizeze societatea noastră care se dorește a fi una modernă și evoluată.

image

În primul rînd, violența online. Pentru că nu este vorba doar despre o lipsă de educație, ci și despre voluptatea unei agresivități manifestate zi de zi, pe rețelele de socializare, care au devenit nu doar un spațiu bun pentru defularea nervilor, ci gazdă generoasă acestei forme josnice de violență. Violența online nu este doar lașă, hrănită de anonimatul și dezinhibarea oferite de Internet, ci și generatoare de cercuri concentrice ale urii – agresivitatea online adunînd și antrenînd haite lătrătoare de amenințări. Chiar dacă mă îndoiesc că unul dintre acei elevi, atît de vocali online cu invectivele, ar avea curajul de a sta singur față în față cu scriitoarea și să-i arunce în față vorbele tari pe care le-a tastat, de altfel, neînfricat pe telefon, nu mă îndoiesc însă de satisfacția pe care a avut-o, reușind să ambaleze și să înfiebînte o întreagă ceată de zampargii aidoma lui. Bineînțeles, există multe studii privind violența online (unele invocînd faptul că „agresorul” este la rîndul său o „victimă”), există, de asemenea, în multe țări, o legislație care o condamnă și o pedepsește. Însă toate aceste instrumente legale nu fac față tsunami-ului de agresivitate care se revarsă dinspre ecrane. De ce? Probabil pentru că azi a face rău cu bună știință a devenit un substitut de personalitate: dacă nu pot să fiu bun, voi fi rău, căci n-am decît de cîștigat.

Or, această agresivitate fără prea mari consecințe negative pentru agresor merge mînă în mînă cu neasumarea unui eșec, a vinei. Pentru că, nu-i așa, trăim într-o societate care a exonerat de mult eșecul. Azi, orice eșec este considerat a fi un pas înainte, nu unul înapoi. Și, mai mult, niciodată un eșec nu ne aparține – căci alții sînt mereu de vină. Ceea ce mă duce cu gîndul la un alt simptom al unei alte maladii sociale: autovictimizarea, o derivată la modă din neasumarea eșecului, din neacceptarea unor minusuri – pentru că azi toți trebuie să fim de nota 10. Dacă nu primesc această notă, nu este vina mea, căci eu nu sînt niciodată de vină – de vină sînt circumstanțele potrivnice sau oamenii răi și invidioși pe calitățile mele. Bineînțeles, acest soi de narcisism al autovictimizării n-are nimic de-a face cu valoarea, ci din contra, cu acele goluri pe care le mascăm prin pseudocalități – căci azi, sub lozinca manipulată a egalității, toți sîntem egali, fie că sîntem elevi de nota 4, fie scriitori premiați și cunoscuți în întreaga lume, pe care ne permitem să-i bălăcărim după pofta inimii. Și ne permitem s-o facem și pentru că este foarte lesne – cum lesne sîntem sfătuiți că se pot face azi toate lucrurile.

De pildă, ni se spune că azi putem slăbi fără efort, la fel de bine cum putem învăța o limbă străină, fără efort, în doar cîteva săptămîni. Că putem obține tot ce dorim, rapid, chiar și acele lucruri pentru care alții, care nu sînt așa șmecheri și inteligenți ca noi, depun eforturi ani și ani, dar pe care noi le putem avea doar așa, la distanță de un click.

Însă, ambalați în aceste „credințe” care tind să intre în firescul nostru cotidian, nu ne îndreptăm oare înspre sedimentarea unei mentalități a mediocrității și superficialității? Iar această mentalitate, atunci cînd dă cu nasul de o lume a valorilor, a cărei limbă nu o înțelege, nu începe oare să latre? Nu începe să invoce tot felul de drepturi, cum ar fi libera exprimare sau principii ale egalității, iar dacă astea nu țin, nu se dă ea victimă?

Și cred că n-ar strica să ne aducem aminte de Șarikov – personajul lui Bulgakov, cîinele transformat în proletar – a cărui filosofie de viață este: „N-are nici un rost să înveți să citești, cînd mirosul cărnii îl simți de la o poștă”.

Dorind să găsească elixirul tinereții și vieții, doctorul Filipp Filippovici transplantează un creier uman în trupul unui cîine, care capătă trăsături umane, însă această evoluție făcută în salturi, fără a păși fiecare treaptă în parte, dă naștere unei mutații periculoase. Cîinele devine o specie umanoidă fără o gîndire proprie, fără a fi cizelată prin cultură, însă cu o ambiție instinctivă de supremație. Pentru a acoperi golurile culturale, acesta recurge automat la lozincile pe care Schwonder, șeful proletar al Comitetului de Bloc, i le furnizează, dorindu-și nu binele și „luminarea” lui Șarikov, ci cîrdășia lui, pentru a pune mîna pe apartamentul doctorului.  

Cîinele astfel umanizat, precum un măr copt la neon, se folosește la rîndul său de „haita” numeroasă de proletari și devine un zbir amenințător. „Te afli pe cea mai de jos treaptă a dezvoltării” – îi spune doctorul –, „ești o ființă abia în formare, neevoluată din punct de vedere intelectual, toate purtările tale sînt pur animalice și dumneata, în prezența a doi oameni cu educație universitară, îți permiți cu o obrăznicie absolut insuportabilă să dai niște sfaturi de o prostie cosmică cum că ar trebui să fim egali. Și asta în timp ce dumneata mănînci pastă de dinți...”

Și poate că una dintre concluziile episodului din Franța o putem găsi tot în nuvela lui Bulgakov. „În perioada vieții de cîine, creierul lui Șarik a acumulat (...) toate cuvintele auzite pe stradă. Acum, trecînd pe stradă, privesc cu groază tainică la cîinii întîlniți. Dumnezeu știe ce se ascunde în creierul lor.”

Foto: Sylvie Germain (wikimedia commons)

DilemaVeche jpg
Neglijăm îngrijirea călcâielor vara! De ce ar trebui să fim mai atenți…
Există o parte a corpului pe care o vezi mai ales când te încalți, dar pe care rar o privești cu adevărat. Și, poate tocmai de aceea, ajungi s-o neglijezi exact atunci când e cel mai expusă: vara.
pexels gustavo fring 5163433 jpg
Unelte, materiale și idei pentru o curte bine amenajată
O curte bine organizată îți oferă nu doar un spațiu estetic, ci și un loc practic în care te poți relaxa, lucra în grădină sau petrece timp de calitate cu familia și prietenii.
rehearsal preparation groom s watch hand jpg
Purtați de Eminem, Pharrell și Kanye West – descoperă cel mai popular ceas printre artiști!
Hai să recunoaștem: când vezi un ceas Casio G-SHOCK pe încheietura cuiva, nu te gândești doar la ore și minute.
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul  jpg
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul?
Radierea unui autovehicul din circulație poate părea un proces complicat, dar, dacă ai toate documentele pregătite și urmezi pașii necesari, totul devine mult mai simplu.
featured image jpg
Minimalismul, o alegere de viață pentru tot mai multe persoane împlinite pe plan profesional
A avea puține bunuri materiale și a efectua puține cheltuieli era în trecut caracteristic doar persoanelor cu venituri modeste.
Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.

Parteneri

ctp digi24
CTP îl ironizează pe George Simion, după ce a anunțat că nu participă la proteste: „Duceți-vă voi, legiunea mea de fraieri, muriți cu ei de gât”
Gazetarul Cristian Tudor Popescu îl ironizează pe liderul AUR, George Simion, după ce acesta și-a îndemnat susținătorii să iasă în stradă și să protesteze, dar i-a anunțat totodată că el nu va participa, deoarece „îi e frică să nu fie arestat”.
dureri de cap jpg
Horoscop duminică, 25 mai. Pentru nativii unui zodii lucrurile se complică
Lorina, astrologul Click!, ştie ce le-au pregătit astrele duminică, 25 mai, tuturor celor 12 semne zodiacale.
WhatsApp Image 2025 05 24 at 20 57 37 02dec68e jpg
Gestul controversat făcut de prietenul lui George Simion în timpul unei dezbateri electorale în Polonia. „Să-l lăsăm pe domnul Karol să explice”
O situație neobișnuită a avut loc în timpul dezbaterii de vineri, 23 mai 2025, înaintea alegerilor prezidențiale din Polonia. La un moment dat, candidatul naţionalist Karol Navrotskyi a pus ceva în gură.
familie gaza reportaj reuters MP4 thumbnail png
Disperarea unei mame din Gaza care încearcă să-şi ţină copiii în viaţă. „Am adormit-o la loc, promițându-i mâncare dimineață. Bineînțeles că am mințit”
În Gaza, între dărâmături și bombardamente, o mamă singură se luptă în fiecare zi cu neputința de a-şi putea hrăni cei nouă copii. Povestea lui Mervat Hijazi este una a rușinii, durerii și supraviețuirii şi, din păcate, nu este unică.
George Simion și Claudiu Târziu FOTO Inquam Photos / Malina Norocea
Claudiu Târziu se întreabă de ce se teme George Simion că va fi arestat la protestul din 26 mai: „Știe că se va întâmpla lucruri ilegale?”
Europarlamentarul Claudiu Târziu, fost co-preşedinte al AUR, s-a întrebat sâmbătă, 24 mai 2025, de ce se teme George Simion că va fi arestat la protestele anunțate în București în ziua învestirii lui Nicușor Dan.
lupescu mihai jpg
Ce spunea Regele Mihai despre amanta pe care o avea tatăl său. Cum o descria pe Elena Lupescu și de ce se ferea să-i spună numele
Relația dintre Regele Mihai și tatăl său, Carol al II-lea, a fost marcată de tensiune, neînțelegeri și absențe dureroase.
Novak Djokovic jpg
„Bornă” pentru Djoković. Sârbul a câștigat cel de-al 100-lea titlu ATP
Fostul lider din tenisul mondial masculin a atins un număr rotund.
al i cuza cartea de istorie jpeg
Micul dejun care nu lipsea niciodată de pe masa domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Este considerat un super aliment
Alexandru Ioan Cuza, primul domnitor al Principatelor Unite ale Moldovei și Țării Românești, avea preferințe culinare influențate de epoca sa, dar și de gusturile moldovenești autentice.
Bernadette Szocs, Facebook jpg