Şi binele

Publicat în Dilema Veche nr. 613 din 12-18 noiembrie 2015
Cui i e frică de educaţia sexuală? jpeg

În tăvălugul lucrurilor îngrozitoare care s-au întîmplat la Colectiv, au existat și destui oameni care au făcut mai mult decît bine. Oameni care i-au pus pe alții îna­intea lor și s-au sacrificat pentru ei, care au pus binele altora înaintea propriului lor confort.

Într-o lume egoistă și pragmatică, au ieșit la iveală oameni nobili și gesturi nobile. Semeni de-ai noștri care au acționat așa într-o situație-limită, dintr-un instinct mai presus decît cel al supraviețuirii. Adrian Rugină și Claudiu Petre sînt doar doi dintre cei care s-au întors în club ca să-i salveze pe alții, cu prețul vieților lor. Pe lîngă ei, auzim de tot mai mulți care au reacționat altruist și uman într-o situație imposibilă: bodyguard-ul Florin Cristian Popescu e un alt salvator și, la fel, Adi Despot; Pavlos Popovici, un adolescent de 15 ani, împreună cu un prieten, Laurențiu, l-a salvat pe un alt prieten, Mihai, imobilizat într-un scaun cu rotile; asistentele și doctorii care erau de gardă, în noaptea de 30 octombrie, la Maternitatea Bucur au venit pur și simplu să acorde primul ajutor; Violeta Mariana Naca, asistenta de pe Salvare care a ajuns printre primii la locul tragediei și a povestit apoi despre ce a văzut și a simțit, pe Facebook, s-a dovedit umană, reabilitînd, în sfîrșit, imaginea asistentelor nesimțitoare și șpăgare; doctorii care și-au făcut datoria, cît de bine și de serios au putut, în condiții foarte dificile (așa cum nu toți și-o fac întotdeauna în condiții obișnuite). Un alt fel de erou este și Pavel Popescu, tînărul care a adus medici din Norvegia ca să-i ajute pe răniți.

Pe un alt plan, desigur, la o scală vizibil mai mică, patriarhul și-a cerut scuze, chiar în ceasul al treisprezecelea, recunoscînd, într-un fel, inadecvarea Bisericii și stîngăcia, ca să nu spun incapacitatea de reacție a acesteia în momente de criză, tocmai atunci cînd  e mai mare nevoie de ea. Neștiința Bisericii, ca instituție, și a reprezentanților ei de a empatiza în mod real cu credincioșii și de a ieși în lume cînd e cu adevărat cazul, altfel decît oficial și ceremonios. Spun a Bisericii ca instituție, pentru că știu că sînt mulți preoți care fac destule pentru comunitate în afara slujbelor bisericești.

De altfel, toate scuzele sînt sau ar fi binevenite: cele, iarăși tardive, ale unuia dintre patroni; cele ale patronului de la clubul Expirat, care reflectă starea majorității cluburilor (nu că povestea asta ar scuza ceva); pînă și cele ale lui Piedone…

Și mai binevenită este ieșirea oamenilor în stradă. În semn de solidaritate, de protest și din dorința de schimbare. Sper să urmeze și o schimbare morală, în sensul în care vom deveni nu doar mai puțin corupți și mai eficienți, ci și mai puțin egoiști și mai atenți la nevoile celorlalți. Sper să nu ne mai ghidăm (începînd cu mine însămi) după principiul sau spiritul care ne-a (mi-a) intrat în sînge pe vremea lui Ceaușescu, pe cînd așteptam autobuzul în stația supraaglomerată: cel al îmbrîncelii, pentru a fi primii (la indiferent ce), ca nu cumva să scăpăm ceva sau să ne ia altcineva locul.

Zizi și neantul jpeg
Evadări în absolut
Intrînd în mare și înaintînd în ea, atît cît îți permiteau puterile, sfidai direct determinările.
956 08 Foto LNiculae jpg
Note şi fotografii (3)
Alte sunete vagi compun însăși tăcerea.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Capătul drumului – cum recuperăm anii ’90?
Tramvaiul 21 are o cu totul altă personalitate decît troleul 66 sau autobuzul 135.
p 19 WC jpg
Natura-n bucate
Sînt aceste panacee care promit viață lungă și sănătoasă reale sau doar o găselniță a industriei alimentare?
p 20 WC jpg
Apocalipsa la îndemînă
În orice religie, extremismul secretă o ideologie a „comunităţii aleşilor” eschatologici în luptă cu restul „decăzut” al umanităţii.
Theodor Pallady jpeg
Franciscanul de pe Bega
„Prologul” pelbartian e savuros ca un poem avangardist.
1226px Jesus walking on water  Daniel of Uranc, 1433 jpg
Aventura a doi frați ambițioși
A filozofa despre ambiție fără a ne reconsidera reperele riscă, pe lîngă prețiozitate sau cinism, să ne limiteze pur și simplu la gustul obsesiv de a parveni speculativ, intelectual, moral.
p 24 A  Vrana jpg
Cu ochii-n 3,14
Muștele femele au mai mulți neuroni decît masculii, acesta este rezultatul unui studiu recent care a observat creierul larvelor cu o tehnică inedită.
Zizi și neantul jpeg
La piscină
Pe vremuri, în anii ’70-’80, mersul la piscină era una dintre activitățile cele mai „fancy”.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Corpul
Pe la 15 ani, deja îmi pierdusem toată încrederea în mine.
p 19 Johann Sebastian Bach WC jpg
Muzica lacrimilor. Bach
Muzica nu „reprezintă“ drama christică și nu îi caută o semnificație anume: ea se naște din cutremurarea care cuprinde lumea în momentul suferinței divine și o sădește adînc în sufletul ascultătorului.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Două comentarii la Geneză
Nu puțini s-au întrebat, de-a lungul secolelor, de ce ultimele trei cărți ale „Confesiunilor” lui Augustin sînt, de fapt, o exegeză la primele versete ale „Genezei”.
p 24 A  Damian jpg
Cu ochii-n 3,14
„Cînd viața se întîmplă, puiul e tot pui.“
Window through a window in Röe gård café 2 jpg
Decît un termopan, șefu’
După două ore de spart la daltă de jur împrejur, o opinteală finală a extras tocul ferestrei din perete, cu pervaz cu tot.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
O să fie bine! – recensămînt 2022 –
O să ajung eu în Albania, iar ei or să fie tot la coadă, încremeniți în așteptare.
E cool să postești jpeg
Viața fără Facebook
Cura de dezintoxicare de Facebook i-a făcut pe subiecții studiului mai toleranți față de ideile politice ale taberei adverse.
p 20 jpg jpg
La ceasul fără umbre al amiezii
Pentru viaţa spirituală, pentru căutarea şi întîlnirea cu Cel nelocalizabil, locul mai are importanţă?
Theodor Pallady jpeg
Pe terasă, cu Epictet
Greu de spus dacă stoicismul e la modă pentru că se poartă textele aspiraționale sau pentru că timpul nostru face loc unui anume neo-păgînism.
Jilava Prison jpg
Răutatea și contextul de viață
Oamenii vinovați de ceva rău, cîți or fi ei, provin adeseori din rîndul celor buni.
p 24 1 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Labirintul din tufișuri de tuia și-a deschis porțile pentru 78 de nudiști.
Zizi și neantul jpeg
Mentalități din alt film
Avem, oarecum, un obraz mai gros, ne-am învățat, de nevoie, să fim mai puțin sensibili în momente în care, de fapt, ar trebui să fim.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
M-aș muta din București, dar unde?
Mereu am urît cumva Bucureștiul, deși m-am străduit să-l iubesc, iar în ultimii ani, de cînd nu se întrevede nici o schimbare, l-am urît mai mult decît oricînd.
p 19 WC jpg
Ordinea morală a lumii
Ne place sau nu, chiar există și femei care nu vor să aibă copii. Ce se întîmplă dacă le obligi să ducă sarcina la termen și să dea naștere unui copil pe care nu-l doresc?
p 20 jpg jpg
„Cîntarea Cîntărilor” și tandrețea interpretării
În mijlocul unei istorii a poporului lui Dumnezeu aspru judecată, cu căderi și ridicări neîncetate, cu plîngeri și strigăte de speranță, pocăință, credință neclintită și întunecate lepădări stă un cîntec de dragoste care lovește pe cititor chiar în creștetul sufletului și al cărnii.

Adevarul.ro

image
Bătaie generală la Untold, în faţa scenei la concertul lui David Guetta VIDEO
În cea de-a treia zi a Festivalului Untold, când au fost prezente peste 95.000 de persoane din peste 100 de ţări ale lumii, a izbucnit o bătaie între mai mulţi tineri, în timpul concertului lui David Guetta. Filmarea a devenit virală pe Internet.
image
Pericolul frumos „ambalat“ care îi transformă pe tineri în victime. „Inima lor ajunge ca la 80-90 de ani“
Vârsta pacienţilor la care medicii au ajuns să trateze accidentul vascular cerebral sau infarctul miocardic acut a scăzut dramatic în ultimii ani. Produsele foarte populare printre tineri, consumate de la vârste mici, duc la un astfel de deznodământ.
image
Luptă contracronometru pentru a salva balena beluga blocată în râul Sena. Mamiferul refuză hrana VIDEO
Oficialii francezi încearcă cu disperare să salveze o balenă beluga blocată în râul Sena, cu o injecţie cu vitamine pentru a-i stimula apetitul. Observatorii ştiinţifici spun că balena pare să fie vizibil subnutrită, iar salvatorii speră totuşi să o ajute să-şi recapete apetitul şi energia necesară pentru a se întoarce pe mare.

HIstoria.ro

image
„Răceala diplomatică” dintre Bulgaria și România
Per ansamblu, climatul diplomatic de la sfârșit de secol XIX poate fi definit ca fiind „destins”. O dovadă o constituie și vizita lui Carol I, însoțit de fruntașul liberal D. A. Sturdza (un adept al Triplei Alianțe), la Sankt Petersburg, în iulie 1898, unde s-a bucurat de o foarte bună primire.
image
Dacia romană, o provincie puternic militarizată
Distribuţia armatei în interiorul teritoriului provinciei Dacia a servit scopului strategic principal al acestei provincii, şi anume de a separa şi supraveghea neamuri „barbare” care erau potenţial periculoase, în special dacă se aliau între ele contra Romei, cum au fost în special sarmaţii iazigi.
image
Stalin îl întreabă pe Jukov dacă va putea apăra Moscova
Îngrijorat de înaintarea germanilor și de cucerirea Solnechnogorsk (23 noiembrie 1941), Stalin l-a întrebat pe Jukov dacă va putea menține Moscova. Jukov a răspuns afirmativ, cu condiția trimiterii a încă două armate și furnizării a 200 de tancuri, dar Stalin a replicat că nu mai existau tancuri.