Shift Pub ca punct de pornire

Publicat în Dilema Veche nr. 812 din 12-18 septembrie 2019
Shift Pub ca punct de pornire jpeg

La mutarea mea în București și la primele mese luate la Shift Pub-ul de la Romană, localul mi s-a părut o clasică „bijuterie ascunsă“ care a stat acolo cuminte, în umbră și verdeață, într-un amestec interesant de vechi cu nou, doar așteptîndu-mă pe mine. A mai trecut timpul și mi-am dat seama că toată lumea vorbește despre Shift Pub (insist, bine totuși că nu e vreun Fight Club, altfel poate că nici măcar eu nu aflam despre el și n-aș fi putut insista acum că da, domnule, e un loc numai bun, așa cum îmi place mie pentru citit o Dilemă sau o carte, la soare sau la umbră, pentru a mă simți singură în mulțime – cum, ați ghicit, îmi place teribil de mult).

Pe la Romană, pe strada General Eremia Grigorescu, la numărul 17 – acolo se întîmplă magia. Culinară, în primul rînd. Am citit în unele locuri cum că localul ar fi de-a dreptul hippie, dar mie mi se pare mai degrabă un amestec de elemente urbane și decorativ naturale care dau restaurantului un aspect aparte, ușor de recunoscut în marea de localuri, locante, restaurante, baruri și pub-uri bucureștene.

Nu știu dacă aș spune despre Shift că e liniștit, căci are un zumzet continuu caracteristic, pe care doar cu cel de la Simbio l-aș mai asemăna la intensitate. Nu e deranjant, dar nici destul de încet cît să l încadrezi în ce înțeleg eu prin „liniște“. Dar e bine, îmi imaginez, să te prinzi că un loc e viu și alert după zgomotele noastre de termite zăpăcite, ieșite în lume la devorat toate frunzele ivite în cale, oarbe la cei din jur. Dar, ca niște viermi de mătase puși pe îndopat cum sîntem, Shift chiar se poate dovedi locul potrivit; în loc să băgăm în noi toate tipurile de fast și super fast food, aici avem alternative care duc ideea de comfort food ceva mai departe, la un alt nivel. Cum e cazul pastelor făcute de casă și îmbăiate darnic în sos, cu tagliatelle strînse frumos în cuiburi surprinzător de delicioase, însoțite de prăjituri aromate și răcoritoare și cîte un pahar de vin care filtrează lumina apusului mai intens decît orice setare a vreunui filtru de Instagram sau alte aplicații de oameni aflați în contact cu vremurile.

În urmă cu cîțiva ani, localul a trecut printr-un proces de upgrade și acum, uitîndu-mă la poze, nu știu dacă să salut sau să contest decizia. Totuși, de vreme ce este atît de popular în rîndul iubitorilor de mîncare bună, atmosferă plăcută și servire prietenoasă, nu simt că mai am ceva de comentat. Nu de rău, în orice caz. Shift Pub și-a luat haine noi și a pornit iar în lume, reinventat și colorat, cu plante și un amestec de alb și crem pe pereți.

Afară sînt urși și e neplăcut, de cele mai multe ori, într-un oraș poluat, aglomerat, agitat, „smart pentru că cetățenii din el sînt smart“, ca să o citez pe ocîrmuitoarea urbei. Shift Pub este un exemplu de loc unde lumea de-afară poate părea mai bună, mai frumoasă. Fie datorită luminii care trece printre frunze și intră pe geam într un anume fel, care ne duce cu gîndul la vacanță și relaxare, fie datorită muzicii care ne poate da energia necesară, poate chiar motivația pentru încă un proiect dus cu succes la capăt, fie datorită mîncării care să ne dea impulsul să ne urcăm în avion și să o pornim spre Roma, cu pastele ei aromate și fructele de mare indispensabile, sau care să ne trimită spre tren, mașină sau trotinetă – de ce nu? – pentru a da o fugă pînă la mama și la plăcintele și prăjiturile ei din alte timpuri, eterne, general valabile – la fel ca nevoia noastră de astfel de locuri unde să te simți mereu binevenit și unde să ai cam toate motivele să revii.

Văd Shift Pub, prin urmare, drept un punct de pornire al unor aventuri probabil nebănuite din start, așa cum sînt majoritatea – decorul și fundalul sînt asigurate din start, rămîne de văzut cine și cum va decola spre ceva (mai bun, mai frumos?) de aici. În caz contrar, măcar ne putem consola mereu cu mesele gustoase și arătoase din inima orașului. 

Anca Zaharia este, înainte de toate, cititor. Cea mai recentă carte publicată este Suicid, Editura Herg Benet, 2019.

Cea mai bună parte din noi jpeg
Promite-mi doar ce poți
„Pot să-ți promit că voi fi atent, că voi încerca să nu greșesc, dar nu pot să-ți promit că o să mă fac bine”.
Zizi și neantul jpeg
Alte stradale
Dar astăzi strada, în general, a devenit mai agresivă. Poate la fel de plină ca-n anii ’90, dar într-un alt mod.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Două kilograme și jumătate și alte cugetări
Este un text despre lipsa de acceptare a bolii și a morții.
E cool să postești jpeg
Cum inventezi mîndria națională
Ne iubim, așadar, compatrioții? Ne simțim bine în România? Sîntem mulțumiți cu traiul nostru?
p 20 WC jpg
Din ce sînt alcătuite viețile noastre?
Altfel, lumea nu este locuită nici de păcătoși iremediabili, nici de creștini perfecți. Intervalul este numele metafizic al obișnuitului pe care îl locuim.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Marele Premiu pentru filosofie al Academiei Franceze
Anca Vasiliu a contribuit constant la crearea punților dintre cultura care a primit-o și i-a recunoscut totodată expresivitatea stilistică a scrierilor sale
p 24 1 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Gino a intrat în Cartea Recordurilor ca fiind cel mai bătrîn cîine din lume: are 22 de ani și încă se ține bine.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Biroul meu de astăzi e același
Mă întreb tot mai des dacă, în loc să devină o gazdă pentru o viață mai bună, lumea nu s-a transformat cumva într-un birou universal în care ești mereu de găsit.
Zizi și neantul jpeg
Diverse, stradale…
Omniprezenți, pe vremea de atunci, în orele de lucru, erau cerșetorii și cei care sufereau de boli psihice.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
De ce trăiesc nemții cîte o sută de ani, sănătoși și întregi la cap?
Pentru mine, Berlinul este orașul cel mai bine organizat, ca infrastructură și ca tot, dar în care te simți cel mai liber.
E cool să postești jpeg
Unde-i tocmeală mai e păsuire?
„Pot rezista la orice, mai puțin tentației”.
p 20 WC jpg
Cafea sau vin?
La fel ca vinul, cafeaua are, în legendele ei de origine, o întrebuinţare spirituală.
Theodor Pallady jpeg
Energii divine necreate...
Teologia creștină s-a cristalizat în numeroase orizonturi lingvistice, dar ortodoxia a rămas în mare măsură tributară geniului grecesc.
640px Bucharest, Drumul Taberei (16307818580) jpg
Drumul Taberei 2030
Fidel Castro a fost plimbat pe bulevardul Drumul Taberei
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
Pe o dubă destinată livrării unor produse, o adaptare a limbajului telefoanelor „fierbinți“ din anii 2000: „Livrez orice! Ia-mă! Sînt electrică!“
Cea mai bună parte din noi jpeg
Rămîi pe culoarul tău
Mi-a luat o jumătate de viață să înțeleg că oamenii nu pot fi înlocuiți și că creativitatea noastră este cea care ne legitimează unicitatea.
Zizi și neantul jpeg
Obiecte și dispariții
Țin minte că pe ultimele le-am văzut cam atunci cînd s-a născut copilul meu. Atunci au fost, la propriu, obiecte de trusou.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
E cool să postești jpeg
În goana vieții
„Nu juca acel joc la care te obligă un semafor care decide pentru tine cînd e timpul să mergi, cînd să te oprești. Stai puțin nemișcat și gîndește-te.”
p 20 Walter Benjamin  WC jpg
Geografii spirituale (II): orașul
Walter Benjamin nu vorbește, desigur, despre o transcendență personală, nici măcar despre una în sens tradițional.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Hypatia. Adevăr și legend
Uciderea Hypatiei de către un grup de fanatici care-și spuneau creștini e un fapt istoric incontestabil.
p 24 E  Farkas jpg
Cu ochii-n 3,14
Altfel spus: e sexul normal „mai puțin” decît devierile anal-orale sau este perversiunea supremă?
Cea mai bună parte din noi jpeg
Povestea merge mai departe
Unul dintre motivele pentru care am dorit să mă mut în București au fost concertele.
Zizi și neantul jpeg
Călătoria prin orașul-pădure
Paltoanele noastre cu siguranță erau: parcă ne camuflau, ne făceau să ne pitim în peisaj. Într-un fel, așa ne simțeam în siguranță.

Adevarul.ro

image
Andreea Antonescu, supărare mare înainte de naștere. Totul are legătură cu fiica sa: „E foarte greu pentru mine“ | adevarul.ro
Deși așteaptă cu nerăbdarea aducerea pe lume a celui de-al doilea copil, Andreea Antonescu are o amărăciune în suflet. Fiica ei a ales să locuiască în SUA, alături de tatăl său, după ce s-a pronuntat divorțul dintre părinții săi.
image
Halep jubilează: Victorie mare în cazul de dopaj. Explicațiile venite pe filiera TAS | adevarul.ro
Simona Halep (31 de ani) poate răsufla ușurată după mult timp.

HIstoria.ro

image
Katiușa, „orga lui Stalin“: O revoluție în materie de artilerie autopropulsată
Adevărata revoluție în materie de artilerie autopropulsată a venit de la ruși: teribilele lansatoare multiple de rachete Katiușa.
image
Una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor
Fără îndoială, una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor a fost scoaterea de sub cenușă a orașului roman Pompeii, redus la tăcere în vara lui 79 de erupția vulcanului Vezuviu.
image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.