Seri marine

Publicat în Dilema Veche nr. 1010 din 17 august – 23 august 2023
image

Serile, la mare, în copilăria mea, erau și ele strict organizate: plimbarea pe dig era cam obligatorie. Era o chestiune de aerosoli și sănătate, ni se spunea, de la care nu puteam face rabat. 

Obligativitatea, însă, în cazul ăsta, era complet diferită. În cadrul ei era loc, mult mai mult, de bucurie. Era loc de zburdat printre reguli. Și farmecul lucrurilor tocmai în asta adăsta. 

De la Hotel Mangalia, spre dig, drumul trecea, mai întîi, pe la ruine. Ruinele cetății Callatis. Pentru noi, copiii de atunci, ruinele nu erau, în nici un fel, prilej de introspecții și nostalgii. Relația noastră cu ele era luarea în stăpînire, cucerirea lor: ne cocoțam pe ele și le străbăteam, destul de în goană, de la un capăt la altul. Era voie să te sui pe ele, pe atunci, cel puțin. Și nu era prea greu. Nu-mi aduc aminte ce jocuri ne imaginam cînd făceam asta, căci mereu, în copilărie, trăiam și-ntr-o lume paralelă pe care învățaserăm s-o alimentăm non-stop, dar știu că simpla lor parcurgere nu putea lipsi. Era ca un ritual de trecere, ca o probă din care trebuia să scăpăm întregi ca să putem merge mai departe. Ca să putem ieși din locul nostru, pentru percepția de atunci, magic: hotelul în care aproape că băteau valurile și unde venea, constant, Zîna Mării (despre care am mai scris și despre care voi mai povesti).

După ruine și după ce, dacă-mi amintesc bine, urcam niște scări, ne trezeam într-o altă lume: cea a vacanțelor standard de pe litoral. Ajungeam pe faleză, unde oamenii veniți în general prin sindicate, cu bilete, se plimbau în fiecare seară. Îmbrăcați cu ce aveau mai bun, festivi și zîmbitori, își făceau și ei aceiași aerosoli ca noi. Dar se și arătau în lume, căci mai curînd ăsta era rostul promenadei. Acolo, pe faleză, prietena mea și cu mine eram în continuare prinse în jocurile noastre, dar, cu un ochi – și mai ales cu trecerea anilor – observam și lumea din jur. Simțeam că mai e ceva acolo de care nu știam, un fel de ispită a freamătului mulțimii și a lucrurilor de care mamele noastre ultracorecte ne feriseră. Și aspiram, mai mult sau mai puțin explicit, la o cunoaștere mai îndeaproape a acelor lucruri, la o experimentare a lor. Oamenii din jur păreau că împărtășesc un secret la care noi nu aveam acces: nu al tinereții fără bătrînețe și al vieții fără de moarte, ci al unei mici fericiri ușor de obținut, fără atîtea reguli și mitologii, mai light. Una în afara turnului de fildeș și a clopotului de sticlă în care ne ținuseră mamele noastre, fără aspirație la perfecțiune. În mulțimea de pe faleză mă simțeam precum Mica Sirenă care e gata să renunțe la tronul ei submarin (nu că aș fi avut vreunul) pentru o pereche de picioare. Sigur, ea din iubire pentru un muritor. Eu, dintr-un soi de iubire-tînjire pentru omenire, în general.

După faleză, însă, ne întorceam, cumva, în lumea noastră. Pe dig reintram în universul regulilor și al visărilor. Al aerosolilor și al Zînei Mării. Cu cît înaintam mai mult pe limba de asfalt din mare, cu atît uitam mai mult de ispitele carnavalescului. Zgomotul și, mai ales, amenințarea valurilor care se izbeau de stabilopozi ne rearuncau în teritoriul fricii de mare și al fascinației față de ea. Unde nu mai prea era loc de gregar și convivial. 

Noroc că la întoarcerea de pe dig ne aștepta un carusel. Erau călușeii de demult acolo. De fiecare dată ne dădeam în ei cînd ne terminam aerosolii. Nu se ridicau în zbor cu noi, precum cei din Mary Poppins. Și nici nu ne azvîrleau într-o lume imaginară. Ci pur și simplu restabileau, cu calmul bucuros al plutirii lor, echilibrul dintre lumea regulilor și a visării și cea gregară, omenească.

Cea mai bună parte din noi jpeg
Să găsești oameni la fel ca tine
A îndrăzni să vorbești despre o boală înseamnă a crea o comunitate.
Zizi și neantul jpeg
„Luna cadourilor” și cenușiul
Simțeam cum realitatea tindea, făcea chiar presiuni asupra noastră, a locuitorilor ei, să se transforme în irealitatea din Lumea de lemn.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cine o mai ține minte pe „fata de la pagina 5?” – cum recuperăm anii ’90?
Ar trebui să existe undeva la un loc de cinste într-un muzeu al presei românești de după 1989.
E cool să postești jpeg
Termopanul, valoare națională
„O bojdeucă trendy“, „Parchetul este cumpărat de la Dedeman sau Praktiker?“
p 20 Balaam WC jpg
Originea regilor magi
E un mag dintre caldeeni? Un ghicitor în stele? Un vrăjitor malefic?
Theodor Pallady jpeg
O carte despre oameni și îngeri
Cititorul va descoperi în text rațiunea tainică a Întrupării: doar omul – cu anatomia lui de lut și sufletul său nemuritor – avea să fie o imago Dei.
p 24 F  Prica jpg
Cu ochii-n 3,14
„Un cal a reușit cumva să iasă din boxa lui și umblă prin avion.”
image png
Oamenii din fotografii
Să-i facem să supraviețuiască.
image png
Malliștii
După film, ne-am dus să ne căutăm mașina în parcarea subterană, acolo, în hruba aia imensă și întunecoasă se termină fericirea.
image png
Lectura, antidotul violenței?
Cel mai des, este invocată lipsa timpului: „N-am mai citit pentru că m-a copleșit oboseala”.
image png
Mărturia lui Pascal
Cuvinte care „nu vor trece”, pline de „har și de adevăr”.
p 20 Iași WC jpg
Provincia ca problemă
Iar faptele, cîte și cum se fac ele, capătă cadențe cosmice, ca în sfîșietorul testament al Olguței.
p 21 la Lorin WC jpg
Olimpul litoralului românesc (2)
Ceva din spiritul stațiunii, un je-ne-sais-quoi, îi face și pe sportivii de performanță să își facă aici cantonamentele.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Lacrimile ei se amestecă cu cele ale acestui bazin“.
image png
Toate lucrurile care s-au schimbat
E nevoie de atît de puțin după ce anii își fac treaba.
image png
Capoate și feminități
Așa, diferențele dintre interior și exterior erau într-o măsură abolite.
image png
Piața Romană
Fetele de 20 de ani de acum nu-și mai pierd vremea în astfel de bodegi.
image png
Zgomotul și furia
Drept urmare, există mai multe metode tradiționale de a riposta unui vecin zgomotos.
image png
Cîteva note despre agapa creștină
Evident că nimeni, mîncînd laolaltă, nu stătea să filosofeze. Eram însă alături de Domnul.
p 20 Arik Ascherman WC jpg
Traumă şi discernămînt
Dar, în ciuda singurătăţii şi a primejdiilor acum mult mai aspre, rabinul îşi continuă patrularea, nu părăseşte paza.
p 24 D  Stanciu jpg
Cu ochii-n 3,14
Într-un supermarket, la raionul de alimente exotice, am descoperit mămăliga ambalată în vid, „gata preparată”.
image png
Lumi fragile
Am perceput „schimbul de scrisori”, formulare care în curînd va trece și ea într-o arhivă a limbii, ca pe un fel de apel la memorie.
image png
Frig și acasă
Cert e că, în ciuda condițiilor aparent vitrege, m-am simțit acasă acolo.
image png

Adevarul.ro

image
Criticile unui american îndrăgostit de România. „Acele creaturi cretacice cred că mai trăim sub Ceaușescu“ VIDEO
Un american a povestit pe YouTube lucrurile care le detestă la țara sa adoptivă, România. Totuși, el susține că se simte bine aici și că este îndrăgostit de România, dar nu poate închide ochii la unele probleme.
image
Dr.Vlad Ciurea, despre un obicei banal care poate ucide: „Este adevărat, mai ales dacă persoana este și hipertensivă”
Deși la prima vedere poate părea inofensivă, o ceartă între două persoane se poate încheia tragic. Emoțiile puternice și furia creează condițiile propice unei afecțiuni, care, în unele cazuri, poate fi fatală.
image
Motivele pentru care România are apartamente nelocuite. „Nu ține de vreo criză imobiliară“
Tot mai multe locuințe sunt nelocuite în marile orașe ale României, deși criza imobiliară despre care vorbesc mulți nu a sosit, cel puțin deocamdată. La mijloc ar fi vorba despre alte fenomene.

HIstoria.ro

image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.
image
Trucul folosit Gheorghiu-Dej când a mers la Moscova pentru ca Stalin să tranșeze disputa cu Ana Pauker
Cînd merge la Moscova pentru ca Stalin să tranşeze în disputa cu Ana Pauker, Dej foloseşte, din instinct, un truc de invidiat.
image
Sfântul Andrei și Dobrogea, între legendă și istorie
Îndelung uitate de către establishment-ul universitar românesc, studiile paleocreștine încep să își facă din ce în ce mai clară prezența și la noi. Încurajarea acestor studii și pătrunderea lor în cadrul cursurilor s-au dovedit lucruri absolut necesare. Ultimii ani au dus la noi dezvăluiri arheologice privind primele comunități paleocreștine (paleoeclesii) din Scythia Minor (actuala Dobrogea), conturând două ipoteze și direcții de cercetare pentru viitor: ipoteza pătrunderii pe filieră apostolic