Schimb de mame sau despre cum arată România

Publicat în Dilema Veche nr. 999 din 1 iunie – 7 iunie 2023
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg

Așa cum mulți dintre voi fac binging (un cuvînt la modă) pe Netflix, urmărind seriale, sezon după sezon, tot așa am și eu plăcerea mea vinovată – uneori mă uit în neștire la emisiunea Schimb de mame pe YouTube. Poate e mult spus plăcere, aș zice mai degrabă un interes profesional, dar e și o curiozitate acolo, la limita bîrfei, oricui îi place, în fond, să arunce o privire în casa unor necunoscuți. Schimb de mame (Prima TV) este cel mai longeviv reality show din România, de altfel a rămas cam singurul, căci emisiunile pentru tinere pensionare de tipul Lecții de viață sînt dramatizări, nimic din ce vezi acolo nu se întîmplă în realitate. Adevărul e că un reality show este dificil de produs, lucrezi cu oameni reali, și eu fac documentare și știu ce înseamnă. Formatul nu e original, e împrumutat și în principiu nu pare ceva foarte complicat – două mame din localități diferite ale țării (de preferat un sat și un oraș) fac schimb între ele timp de o săptămînă, adică fiecare are grijă de copiii și de casa celeilalte, fără să țină legătura cu familiile lor, iar la final cele două mame se întîlnesc și trag niște concluzii, cum ar fi, de pildă, dacă au avut ceva de învățat din această experiență. Da, pare simplu, însă sînt convinsă că situația de pe teren e diferită, în plus se adună multe ore de filmare din care trebuie să rezulte doar o oră și jumătate de emisiune (întîmplător o cunosc pe Monica, din echipa emisiunii, este unul dintre cei mai talentați editori de documentar pe care i-am întîlnit, îmi pare rău că nu am montat decît un singur film împreună, ea a ales să rămînă în televiziune). Așadar, care e motivul principal pentru care mă fascinează Schimb de mame? Este una dintre puținele ocazii în care poți vedea la TV, dincolo de emisiunile de știri, o Românie autentică. Îți poți face o idee foarte clară despre țara în care trăim, chiar îți poți da o teză de doctorat în antropologie pornind de la emisiunea Schimb de mame. Iată doar cîteva idei care se desprind de aici.  

 Sărăcia. Trăim în continuare într-o țară foarte săracă, o sărăcie care de la București sau din orașele mari nu se vede, nu mai sîntem conștienți de ea. Există sate în România care arată ca după război, altele parcă sînt din India. Existe locuințe, nu puține, fără baie, unde trăiesc oameni care se spală la lighean (sau nu se spală – de pildă, într-o casă de țărani mai înstăriți periuțele de dinți lipseau cu desăvîrșire, un copil de șapte ani nu știa ce-i ăla spălat pe dinți), ca să nu mai vorbim de tradiționala budă din fundul curții. De multe ori, sărăcia asta merge mînă-n mînă cu puturoșenia oamenilor. Îmi amintesc o locuință dintr-un sat din Dobrogea, casa nu era urîtă, dar se dărîma la propriu peste cei trei sau patru copii care locuiau acolo, nimeni nu bătea un cui, curtea era generoasă, însă nu se gîndise nimeni să planteze o ceapă, o roșie, nimic. Nici măcar iarba nu creștea acolo. Pămînt prăfos în bătătură și atît. Și oriunde există cîte o curte, e plin de maghernițe, de așa-zise magazii unde omul colecționează tot felul de troace pe care nu vrea să le arunce, închipuindu-și că îi vor folosi vreodată la ceva. Așadar, sîntem săraci, dar strîngători. Însă nu toate familiile sărace sînt și leneșe, am văzut și oameni care muncesc, dar parcă nu se alege nimic din munca lor. Toți banii se duc pe mîncare (proastă, mulți copii din țara asta mănîncă la micul dejun margarină sau cel mai ieftin salam) și pe țigări, sîntem o țară în care săracii sînt cei mai mari fumători. Nu-i poți condamna, fumatul e perceput drept singurul „lux”, singura plăcere. Adevărul este că singurele case în care parcă se mai vede cîte ceva, o agoniseală cît de cît sau pur și simplu o baie, sînt cele unde unul dintre membrii familiei muncește sau a muncit în străinătate. Iar asta e o altă observație importantă, fiindcă nu-ți dai seama din fotoliul de acasă de amploarea fenomenului – aproape că nu există familie de oameni simpli din România (la emisiune nu prea participă mame cu facultate) în care cineva la un moment dat să nu fi fost plecat. Mama, tatăl, uneori amîndoi, alteori bunicii (bunici la 40 și ceva de ani!). Au muncit orice – șoferi de TIR, în construcții (cei mai mulți dintre bărbați), la bucătărie, la salon (!), la îngrijit bătrîni (femei). Lejeritatea cu care acești oameni simpli pleacă și se întorc îmi provoacă din nou un sentiment de vinovăție legat de lipsa mea de curaj de a fi încercat să-mi schimb viața, la momentul potrivit. 

 Kitsch-ul. Care merge mînă-n mînă cu țopismul. Și uneori cu analfabetismul funcțional, căci în emisiune auzi deseori replici de genul „Ce face copiii?”. Sînt cîte unii care s-au ajuns (au muncit în străinătate, desigur) și participă la emisiune ca să arate și altora că s-au ajuns. Să-și arate vila cu zece camere și ce „condiții” le oferă ei copiilor lor. Aproape tot ce construim, construim kitsch, nu construim case, construim mausolee, livinguri în care să întorci mașina, plasmă în fiecare cameră, marmură, brizbizuri, gresie de interior, gresie de exterior, bar ca-n filmele americane cu sticlele de whisky „la vedere”, grătar, foișor. Iar orice mamă care se respectă și participă la emisiune are o obsesie legată de curățenie. Cînd ajunge la casa „de schimb”, prima ei grijă e să inspecteze cît este de curat. Și să critice – aici e o pată, dincolo nu s-a măturat, în dulap e dezordine. Eu credeam că treaba asta cu curățenia e de tristă amintire și că doar în copilăria mea se întorcea casa cu fundu-n sus înainte de sărbători sau pur și simplu fără nici o ocazie, pentru că femeia din casă nu avea altceva mai bun de făcut. Dar nu, gospodina româncă desăvîrșită este cea care se învîrte ca un titirez prin casă, cu mopul într-o mînă și mătura în alta. Femeia româncă poate să aibă patru clase și să întrebe „Ce face copiii?”, dar dacă le are cu curățenia și cu gătitul, e valabilă. Nu doar în opinia bărbaților „de schimb”, însă mai ales în cea a altor femei. Țopismul e temperat în emisiune (și prin montaj), dar cred că se manifestă cu prisosință dincolo de ea. Sînt scandaluri care nu „se văd”, dar se intuiesc. Genica și Gina nu prea s-au acomodat ele una în casa celeilalte – Gina a muncit prea mult, Genica s-a plîns că s-a plictisit în cealaltă casă și că soțul Ginei e zgîrcit, n-a scos-o și pe ea la un restaurant, dar emisiunea a ieșit decent. Totuși, cele două familii au început să se înjure și să se bălăcărească (agramat), în mod public, în comentariile de pe YouTube. Așadar, adevăratul show începe după emisiune. 

● Machismul. Chiar dacă românii își fac case moderne, cu marmură și termopane, rolul „tradițional” al bărbatului în familie rămîne unul important. Există clar delimitate „treburi de femeie” și „treburi de bărbat”, iar bărbatul nu se coboară de pe soclu ca să ajute femeia la treburi gospodărești – cînd o face, pentru că insistă producătorii emisiunii, probabil, ai senzația că e o mare favoare. Bărbatul este cel care trebuie servit (parcă mai puțin în cuplurile în care amîndoi au fost plecați în străinătate), în cazul în care acesta mai există pe lîngă casă. A doua observație care merită menționată, căci am perceput-o tot ca pe un fenomen: sînt foarte multe familii monoparentale, foarte multe mame care își cresc copiii singure în România. De multe ori, povestea e cam aceeași – au plecat de acasă la 14, 16, 18 ani pentru că erau bătute/abuzate de către tați sau concubini, au nimerit peste bărbați bețivi și violenți pe care după ceva timp și-au făcut curaj să-i părăsească, s-a întîmplat ca nici a doua încercare să nu fie una cu noroc, așa că în final au decis că le este mai bine fără bărbați sau, în cazuri fericite, au dat, în sfîrșit, peste bărbatul de treabă. În tot acest timp, au apărut doi, trei, patru copii din relații diferite. Eu, una, asta nu înțeleg – în condițiile date, de ce insistă să facă alți copii? Cam așa stau lucrurile cu familia „tradițională” în România. 

Aș vrea să-i felicit în mod sincer pe realizatorii emisiunii Schimb de mame. Pentru perseverență și răbdare. Și pentru că au reușit să ofere un tablou onest al României din ultimii douăzeci de ani, poate și mai mulți, de cînd durează acest reality show.

Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale jpg
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale
Succesul unei afaceri depinde de integrarea unor servicii strategice care să optimizeze procesele, să crească vizibilitatea și să personalizeze experiența clienților.
Cu sau fara alarmare incendiu pentru spatiile industriale Ce spune legea jpg
Cu sau fără alarmare incendiu pentru spațiile industriale? Ce spune legea?
Siguranța în spațiile industriale este o prioritate majoră, iar prevenirea incendiilor joacă un rol esențial în protejarea angajaților, a bunurilor și a mediului înconjurător.
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulti  La ce rezultate te poti astepta jpg
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulți. La ce rezultate te poți aștepta?
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar nu mai este considerat o soluție exclusiv pentru copii și adolescenți, fiind din ce în ce mai frecvent întâlnit și în rândul adulților.
pexels tima miroshnichenko 6474471 jpg
Tot ce ai nevoie pentru construcții rezistente și încălzire sustenabilă
Construirea sau renovarea unei case reprezintă o investiție majoră, care necesită materiale de calitate și soluții sustenabile.
Vechea dilema sa alegem un sejur in Palma de Mallorca relaxant sau aventuros jpg
Vechea dilemă: să alegem un sejur în Palma de Mallorca relaxant sau aventuros?
Palma de Mallorca, o destinație idilică în inima Insulelor Baleare, este cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, cultura vibrantă și oportunitățile nesfârșite de distracție. Indiferent dacă îți dorești o vacanță „relaxantă” sau „aventuroasă”, Palma de Mallorca are ceva special pentru toți tur
featured image jpg
Jocul responsabil în cazinouri online: cum protejează operatorii experiențele pasionaților de gambling
Prin natura lor, jocurile de noroc se bazează pe modul aleatoriu în care poate decurge o acțiune.
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.

Parteneri

donald trump / FOTO:X/@kylenabecker
Fondatorul unei reţele criminale sofisticate de pe internet, grațiat de Donald Trump
Preşedintele Donald Trump a anunţat marţi că a acordat o graţiere lui Ross William Ulbricht, fondatorul reţelei dark web Silk Road, care, în 2013 la momentul închiderii, avea peste un milion de utilizatori înregistraţi.
profimedia 0955585340 jpg
Demonstrație de forță a grupării Hamas. Mesajul liderilor după ce luptători mascați și înarmați au ieșit din tuneluri pe străzile din Gaza
La intrarea în vigoare a armistițiului în Fâșia Gaza, mii de luptători ai Hamas au ieșit la iveală pentru a asigura schimbul de ostatici contra deținuților israelieni, într-o demonstrație de forță ce semnalează faptul că rămâne puterea dominantă în enclava palestiniană, relatează presa americană.
fructe pixabay jpg
Fructul pe care trebuie să-l consumi în fiecare dimineață. Te trezește mai bine decât cafeaua și vei avea energie pe întreg parcursul zilei
Majoritatea atunci când ne trezim bem, cu siguranță, cafeaua. Bineînțeles, nu vrem să-ți răpim plăcerea de a savura o cafea bună, însă vrem să știi că un anumit fruct îți stimulează corpul cu mai multă energie decât o cafea, ajutând în același timp la stabilizarea zahărului din sânge. Este vorba des
crin antonescu jpeg
Crin Antonescu: „Nu-s convins deloc că dacă Brătianu ar fi viu azi ne-ar rezolva problema actuală a României”
Crin Antonescu, candidatul coaliţiei de guvernare la alegerile prezidenţiale, a declarat, marţi seară, că, dacă Brătianu ar învia, nu ar putea rezolva problemele actuale ale României.
farmacie medicamente pastile shutterstock 717437125 jpg
Criză de medicamente în farmacii. „De ce nu se fac plăți? Ca să nu crească deficitul”
O serie de medicamente, unele dintre acestea pentru afecțiuni foarte grave, lipsesc din farmacii. Se întâmplă la fiecare început de an, iar pacienții au relativ puține opțiuni la dispoziție. Farmaciștii vorbesc și de situații aproape disperate.
Ianis Hagi facebook jpg
Ianis Hagi scoate bani din piatră seacă. Fotbalistul nu-și ține banii la ciorap
Ianis Hagi, 26 de ani, ridică un salariu anual de 1,2 milioane de euro la Glasgow Rangers.
image png
Spuneți adio firelor gri cu această vopsea de casă. Oferă o colorare perfectă încă de la prima utilizare
Dacă te-ai săturat de părul gri și vrei o soluție naturală, accesibilă și eficientă pentru a-l acoperi, există o vopsea de casă care promite să facă minuni. Acest remediu nu doar că oferă o acoperire completă a firelor de păr gri, dar folosește ingrediente naturale care sunt blânde cu scalpul și păr
angelina jolie vivienne knox profimedia jpg
Angelina Jolie își pune copiii să-i care cumpărăturile!
Angelina Jolie și gemenii ei, Vivienne și Knox Jolie-Pitt (16 ani), au oferit ajutor prietenilor apropiați în mijlocul incendiilor din Los Angeles. Familia a fost fotografiată făcând mai multe vizite la magazinul local din Los Feliz
porumb afectat de seceta jpg
Semnele bune de la începutul iernii se risipesc. Fermier: „În perioada asta erau ploi, nu puteai să intri, acum curge praful”
După precipitațiile abundente de la sfârșitul anului trecut, care le-au dat fermierilor din zona de sud a țării speranțe că vor avea cel puțin o cultură de toamnă bună, semnele bune se risipesc. În sudul țării apa din sol începe să fie oproblemă.