Scheme logice

Publicat în Dilema Veche nr. 967 din 20 octombrie – 26 octombrie 2022
Cea mai bună parte din noi jpeg

În prima zi în care m-am plimbat prin Sîngeorz-Băi, la începutul lunii mai, am realizat cît de multe au în comun orașele mici din diverse zone ale țării. Mă aflam acolo într-o tabără de literatură, alături de alți cinci scriitori, cu toții pentru prima dată la Sîngeorz, cu scopul de a face o radiografie a orașului, de a nota gîndurile, constatările, poveștile pe care le-am găsit în el. Nu știu dacă există un „profil al provincialului”, dar înclin să cred că de oriunde am fi ajuns în Capitală, orașul mic, cu foișor de lemn în parcul central, stradă lungă pe care se află primăria, băncile și liceul și cele două-trei terase unde ne-am povestit adolescența este tatuat dincolo de pielea noastră. „Sînt o fată din Moldova”, „la noi în Ardeal”, „eu sînt dobrogeancă” – presărăm expresii de genul acesta în conversațiile noastre, ne hrănim cu ele rădăcinile replantate în nisipuri mișcătoare.

Sîngeorz-Băi (foto: A. Docea)
Sîngeorz-Băi (foto: A. Docea)

Am văzut recent un film, o comedie lipsită de pretenții, de fapt, dar care te prindea cumva prin idee. Arăta două posibile variante de destin, fiecare dintre ele fiind o succesiune de alegeri determinate de una inițială: într-una dintre „vieți” protagonista rămîne însărcinată la sfîrșitul colegiului și se întoarce în casa părintească pentru a-și crește copilul, în cealaltă nu devine mamă și își vede de parcursul ei așa cum îl avea în minte, cu mutat într-o metropolă alături de cea mai bună prietenă și dedicare totală carierei de grafician. Oricît de mult s-ar fi răsfirat arborele deciziilor în fiecare dintre variante, punctele comune au existat și au dus la rezultate nu tocmai diferite, în linii mari, indiferent care ar fi fost opțiunile urmate pe parcurs.

Urmărind filmul, m-am identificat mai ușor cu viața în care fata pleacă în căutarea unui vis. Mi-am amintit că, acum aproape douăzeci de ani, am făcut ceva similar venind în București. Eram mai naivă, dar și mai curajoasă. Îmi dădeam seama că pierdusem startul, nu aveam plasa de siguranță a celor născuți aici, cu povestea legată într-un mod indestructibil de cea a orașului. Îmi spuneam că eu va trebui doar să muncesc mai mult decît restul și că fiecare zi care trece va fi în avantajul meu. În majoritatea cărților citite, poate nu cele mai potrivite, era mereu vorba despre cineva care nu are totul pe tavă, adică părinți și prieteni care să te ajute să te muți, să îți aranjeze apartamentul, să se ocupe de mașina ta și, în general, de orice problemă ai avea. Cu cît mai greu îmi era și cu cît mai singură mă simțeam, cu atît mă adînceam mai mult în scenariul pe care tot eu mi-l creasem și care, după o schemă logică stufoasă, avea să mă ducă cu siguranță la ceva extraordinar. 

Derulînd fără milă filmul cu douăzeci de ani înainte, „extraordinarul” a întîrziat să apară. La vîrsta de mijloc, am început să mă întreb dacă aș mai face aceleași alegeri sau cum ar fi stat lucrurile dacă aș fi optat diferit. Am încercat să merg de la ramificații către sursă, dar mi-am dat seama în curînd că e o acțiune inutilă. Concentrarea pe efectele alegerilor duce, în majoritatea cazurilor, la frustrare. O idee benefică, spun specialiștii în om, ar fi să ne amintim de ce am decis așa, în ce punct al vieții eram atunci, ce mijloace sau resurse aveam și, mai ales, ce ne lipsea. În acest mod, unele așa-zise greșeli pot fi validate și ne putem elibera de povara lui „Cum ar fi fost dacă?”.

Așa cum protagonista din film ajunge să facă, în ambele scenarii, ce îi place cel mai mult, adică să deseneze cărți pentru copii, mă gîndesc și eu că, independente de hotărîrea mea de a veni în Capitală, coordonatele majore ale destinului meu ar fi putut fi aceleași. Probabil, și în Ardeal aș fi scris. Poate că nici acolo nu aș fi avut copii. Mă întreb dacă nu cumva deciziile care desenează schema logică a existenței noastre nu reușesc decît să ducă la ramificații oarecum similare, fără să dea vreodată un mesaj de eroare. La fel ca atunci cînd nu știm, în trafic, dacă s-o luăm la stînga sau la dreapta și constatăm ulterior că se poate și înainte. Nu există nici un drum care să nu ducă nicăieri.

Revenind la scenariul vieții mele, cel real, departe de cel din imaginația naivă, dacă mi-ar cere cineva să aleg din nou, cunoscînd în amănunt tot parcursul care a urmat, sincer ar fi să spun că nu știu dacă aș mai veni în București. Nisipurile mișcătoare sînt mai greu de îmblînzit la 40 de ani ca la 20, tinerii au mai mult curaj. Am însă certitudinea că, dacă nu aș fi plecat din Ardeal, m-aș fi întrebat mai mereu „Cum ar fi fost dacă?”. Măcar acest regret l-am tăiat de pe listă și, în majoritatea zilelor, este suficient.

Cea mai bună parte din noi jpeg
Biroul meu de astăzi e același
Mă întreb tot mai des dacă, în loc să devină o gazdă pentru o viață mai bună, lumea nu s-a transformat cumva într-un birou universal în care ești mereu de găsit.
Zizi și neantul jpeg
Diverse, stradale…
Omniprezenți, pe vremea de atunci, în orele de lucru, erau cerșetorii și cei care sufereau de boli psihice.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
De ce trăiesc nemții cîte o sută de ani, sănătoși și întregi la cap?
Pentru mine, Berlinul este orașul cel mai bine organizat, ca infrastructură și ca tot, dar în care te simți cel mai liber.
E cool să postești jpeg
Unde-i tocmeală mai e păsuire?
„Pot rezista la orice, mai puțin tentației”.
p 20 WC jpg
Cafea sau vin?
La fel ca vinul, cafeaua are, în legendele ei de origine, o întrebuinţare spirituală.
Theodor Pallady jpeg
Energii divine necreate...
Teologia creștină s-a cristalizat în numeroase orizonturi lingvistice, dar ortodoxia a rămas în mare măsură tributară geniului grecesc.
640px Bucharest, Drumul Taberei (16307818580) jpg
Drumul Taberei 2030
Fidel Castro a fost plimbat pe bulevardul Drumul Taberei
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
Pe o dubă destinată livrării unor produse, o adaptare a limbajului telefoanelor „fierbinți“ din anii 2000: „Livrez orice! Ia-mă! Sînt electrică!“
Cea mai bună parte din noi jpeg
Rămîi pe culoarul tău
Mi-a luat o jumătate de viață să înțeleg că oamenii nu pot fi înlocuiți și că creativitatea noastră este cea care ne legitimează unicitatea.
Zizi și neantul jpeg
Obiecte și dispariții
Țin minte că pe ultimele le-am văzut cam atunci cînd s-a născut copilul meu. Atunci au fost, la propriu, obiecte de trusou.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
E cool să postești jpeg
În goana vieții
„Nu juca acel joc la care te obligă un semafor care decide pentru tine cînd e timpul să mergi, cînd să te oprești. Stai puțin nemișcat și gîndește-te.”
p 20 Walter Benjamin  WC jpg
Geografii spirituale (II): orașul
Walter Benjamin nu vorbește, desigur, despre o transcendență personală, nici măcar despre una în sens tradițional.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Hypatia. Adevăr și legend
Uciderea Hypatiei de către un grup de fanatici care-și spuneau creștini e un fapt istoric incontestabil.
p 24 E  Farkas jpg
Cu ochii-n 3,14
Altfel spus: e sexul normal „mai puțin” decît devierile anal-orale sau este perversiunea supremă?
Cea mai bună parte din noi jpeg
Povestea merge mai departe
Unul dintre motivele pentru care am dorit să mă mut în București au fost concertele.
Zizi și neantul jpeg
Călătoria prin orașul-pădure
Paltoanele noastre cu siguranță erau: parcă ne camuflau, ne făceau să ne pitim în peisaj. Într-un fel, așa ne simțeam în siguranță.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Belgrad și fiorul balcanic
Și mie mi-a plăcut la Belgrad, am regăsit aici „fiorul balcanic” de care m-am îndrăgostit.
E cool să postești jpeg
Negustorii de timp
„Sistemul politic nu poate gestiona totul în același timp (...) și, în prezent, Europa este foarte ocupată.”
p 20 Leviatan jpg
Pe urmele lui Iov
În Biblie, însă, realul nu se reduce la o lume plană, somnolentă, cufundată în necazuri, în nevoi, în cotidian.
Theodor Pallady jpeg
Prietenii latini ai Bizanțului
Împărțirea tîrzie a Imperiului Roman între Orient și Occident n-a subminat unitatea Bisericii creștine, cel puțin pînă la Marea Schismă din 1054, agravată ulterior prin Cruciada a IV-a și eșecul sinoadelor unioniste de la Ferrara-Florența.
Vake Park, Tbilisi City, Georgia Country, autumn Season 05 jpg
Toamnă tristă
Printre blocurile din cartier, vîntul spulberă frunzele care, din cauza secetei, se amestecă rapid cu praful străzii și cu molozul rezultat în urma nenumăratelor și interminabilelor lucrări la infrastructură.
p 24 A  Vrana jpg
Cu ochii-n 3,14
Școlile din Texas le oferă gratis părinților truse DNA pentru ca copiii acestora să poată fi mai ușor identificați în cazul în care vor fi împușcați sau desfigurați în vreun atentat la școală. Orice, numai să nu interzică armele.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ce mai zice gura lumii?
Am dat acest șir nesfîrșit de exemple pentru că alte vieți nu cunosc, dar gura lumii e aceeași pentru toți, iar mie mi-a păsat de ea peste măsură.

Adevarul.ro

1669494557875057 1XMKigNP jpg
Argentina-Mexic. Foștii campioni mondiali au jucat prost, dar au avut un jucător Messianic
Selecţionata Argentinei rămâne în cursă pentru optimile de finală ale Cupei Mondiale de fotbal din Qatar, după ce a învins echipa Mexicului cu scorul de 2-0 (0-0), sâmbătă seara, pe Lusail Stadium din Al Daayen, în Grupa C.
Bataie intre suporteri jpg
Bătaie între fanii englezi și cei galezi. Pumni, picioare și scaune folosite în ciocnire VIDEO
Două grupuri de fani, unul din Anglia, celălalt din Țara Galilor, după cum arată tricourilor pe care le purtau, s-au luat la bătaie în stațiunea spaniolă Tenerife. Meciul dintre cele două naționale va avea loc marți.
smurd masina foto shutterstock
Un șofer de 82 de ani a omorât doi pietoni, după ce, în urmă cu puțin timp, accidentase un biciclist
Un grav accident rutier a avut loc sâmbătă seara în Argeș. Doi pietoni accidentați pe DN7 au murit. Tragedia a fost provocată de un șofer în vârstă de 82 de ani, la scurt timp după ce mai provocase un accident.

HIstoria.ro

image
Planul în 10 puncte de comunizare a României din martie 1945
În timp ce Armata Română participa, alături de cea sovietică, la luptele din Ungaria și Cehoslovacia, partidul comunist, încurajat de Moscova, dădea asaltul final pentru acapararea puterii.
image
Cucerirea Vidinului, cea mai puternică fortăreaţă otomană de pe Dunăre
La începutul lunii mai 1877, Armata Română s-a concentrat în Oltenia pentru a împiedica manevrele otomane și a ține sub control cetatea Vidin, cea mai puternică fortăreață turcească de pe Dunăre.
image
Războiul Fotbalului: Meciul care a declanșat conflictul armat dintre El Salvador și Honduras / VIDEO
În istorie sunt consemnate tot felul de conflicte, pornind de la motive mai mult sau mai puțin întemeiate: pentru teritorii, pentru bogății, pentru glorie, pentru onoare, pentru amor... Iată însă că atunci când două națiuni sud-americane, Salvador și Honduras, au ajuns să se războiască, printre motivele conflictului s-au regăsit și niște partide de... fotbal.