Sandviș și igienă...

Publicat în Dilema Veche nr. 1017 din 5 octombrie – 11 octombrie 2023
image png

Pentru că cele mai multe lucruri nu se găseau, am fost obișnuită, din copilărie, să car mereu ce-mi trebuie cu mine. Să fiu un fel de perpetuu măgăruș care-și duce desaga în spinare.

La școală nici vorbă de vreun bufet, pe vremea aceea (prin anii 1970). Exista doar „instituția” sandvișului. Pe care, evident, ți-l luai de acasă. În școala primară, ți-l făceau ai tăi. Exista și acolo un standard, nu se făceau lucrurile chiar oricum: sandvișul trebuia să aibă o anumită dimensiune și o anumită consistență. Ba chiar și un anumit fel de a fi ambalat. 

Sigur, nu erau explicite regulile astea. La fel cum nu era explicit precizat pe undeva că o casă din vremurile alea trebuia să conțină o sufragerie cu vitrină, care vitrină trebuia, la rîndul ei, să fie populată de bibelouri. Dar unele lucruri subînțelese erau mai evidente decît cele clar precizate. 

Majoritatea sandvișurilor erau cu pîine albă și unt, cu parizer, șuncă (atunci cînd încă se mai găsea) și/ori cașcaval, sau brînză topită, sau chiar șnițel, din cîte îmi amintesc. Dar ale mele erau mereu diferite. La fel cum nu aveam sufrageria cu vitrină (ci cu o foarte lungă masă la care stăteam cam toți și lucram diverse, deci nici măcar nu se putea numi sufragerie), nici sandvișul meu nu îndeplinea toate condițiile. Pîinea mea era de multe ori neagră sau intermediară și tăiată mai mare. De destule ori conținea și ou, roșii, ardei, într-o formă sau alta, în funcție de ce aveam pe acasă. 

Era poate, uneori, mai sănătos. Și, în orice caz, mai puțin convențional. Dar eu eram la vîrsta la care voiam neapărat să mă adaptez în „colectivitate”. Nefericit termen pe care azi nu-l plac deloc, dar care, pe atunci, mi se părea un deziderat. În loc să apreciez felul alor mei de a fi, mai aproape de o normalitate fără determinare în timp și în spațiu, universală, să zicem, eu îi puneam la îndoială și încercam să mă conformez. 

Mă rog, pînă la o vîrstă. Tot pînă la o vîrstă mi-am mîncat, totuși, conștiincios, sandvișul meu nonconformist. Apoi l-am mai uitat prin ghiozdan. Mai era un motiv pentru care gestionarea sandvișului era complicată. Unul care azi ar fi de la sine înțeles, nici nu s-ar pune problema să fie supus dezbaterii. Și anume, igiena. 

Astăzi, poate ar părea de neînțeles că școlile nu aveau săpun și hîrtie igienică la toalete. Dar atunci nu numai că nu aveau, dar nici nu se punea problema să aibă vreodată. S-a pus de-abia pe vremea copilului meu, la început de ani 2000, și atunci a fost un capăt de țară. Era o veșnică bătălie absurdă la ședințele cu părinții pentru sănătatea copiilor noștri, pînă la urmă. Pe vremea de atunci, însă, mai importante păreau să fie diversele brizbizuri pentru clasă decît ingredientele de bază ale igienei minime. 

Întorcîndu-ne la anii 1970: ghiozdanul, pe lîngă nenumăratele caiete și manuale cartonate, precum și sandvișul, în orice formă ar fi fost el, mai conținea, zilnic, și un săculeț. Săculețul de igienă, i-am putea spune. În el se aflau săpunul și prosopul. Nu, nu se auzise de prosoape de hîrtie pe atunci. Ideea de unică folosință nu era deloc răspîndită. 

Cei mai mulți copii aveau o săpunieră cu un săpun mai mic în ea. (Dacă se putea sau se găsea. În general, săpunașele astea erau apanajul hotelurilor.) Sau cu un săpun normal. Și un prosopel. Scriu intenționat „prosopel”, căci era bine să fie un prosop mai mic. Nici astea nu se găseau ușor, într-o vreme în care dimensiunile erau cam standard și ele. Țin minte că eu aveam unul cu Calimero, adus din Serbia (Iugoslavia de atunci, unde, din fericire, aveam rude). Calimero, pentru cei mulți care n-au cum să știe de el, era un pui negru cu o oajă de ou în cap, erou de desene animate. Desene pe care le văzusem în puținele mele călătorii în Serbia, de pe la 3 și 5 ani (căci două au fost). La bunicul meu de acolo. Dar despre asta într-un articol viitor.

image png
Oamenii din fotografii
Să-i facem să supraviețuiască.
image png
Malliștii
După film, ne-am dus să ne căutăm mașina în parcarea subterană, acolo, în hruba aia imensă și întunecoasă se termină fericirea.
image png
Lectura, antidotul violenței?
Cel mai des, este invocată lipsa timpului: „N-am mai citit pentru că m-a copleșit oboseala”.
image png
Mărturia lui Pascal
Cuvinte care „nu vor trece”, pline de „har și de adevăr”.
p 20 Iași WC jpg
Provincia ca problemă
Iar faptele, cîte și cum se fac ele, capătă cadențe cosmice, ca în sfîșietorul testament al Olguței.
p 21 la Lorin WC jpg
Olimpul litoralului românesc (2)
Ceva din spiritul stațiunii, un je-ne-sais-quoi, îi face și pe sportivii de performanță să își facă aici cantonamentele.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Lacrimile ei se amestecă cu cele ale acestui bazin“.
image png
Toate lucrurile care s-au schimbat
E nevoie de atît de puțin după ce anii își fac treaba.
image png
Capoate și feminități
Așa, diferențele dintre interior și exterior erau într-o măsură abolite.
image png
Piața Romană
Fetele de 20 de ani de acum nu-și mai pierd vremea în astfel de bodegi.
image png
Zgomotul și furia
Drept urmare, există mai multe metode tradiționale de a riposta unui vecin zgomotos.
image png
Cîteva note despre agapa creștină
Evident că nimeni, mîncînd laolaltă, nu stătea să filosofeze. Eram însă alături de Domnul.
p 20 Arik Ascherman WC jpg
Traumă şi discernămînt
Dar, în ciuda singurătăţii şi a primejdiilor acum mult mai aspre, rabinul îşi continuă patrularea, nu părăseşte paza.
p 24 D  Stanciu jpg
Cu ochii-n 3,14
Într-un supermarket, la raionul de alimente exotice, am descoperit mămăliga ambalată în vid, „gata preparată”.
image png
Lumi fragile
Am perceput „schimbul de scrisori”, formulare care în curînd va trece și ea într-o arhivă a limbii, ca pe un fel de apel la memorie.
image png
Frig și acasă
Cert e că, în ciuda condițiilor aparent vitrege, m-am simțit acasă acolo.
image png
p 20 Nichita Stanescu adevarul ro jpg
Alte vieți
Toate aceste vieți se hrănesc cu posibilul, mai mult decît cu realitatea lumii în care se petrec.
image png
Degetul lui Lazăr
Deși îl vor vedea pe celălalt Lazăr revenind din mormînt, în carne și oase, unii dintre martori nu vor crede.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Radu Cosașu ar fi împlinit săptămîna trecută, pe 29 octombrie, 93 de ani.
image png
Cine ascultă o casă? – despre reutilizarea fondului construit existent –
Pe 8 noiembrie este sărbătorită la nivel mondial Ziua Urbanismului, care aduce în prim-plan problemele și efectele urbanizării asupra societății și a mediului.
image png
Auriu și umbră
Ci păstrîndu-ne, dacă nu auriul, măcar aspirația către el. Și o portiță de acces.
image png
Avoidant sau secure? Mai există limba română?
E un cuvînt care reprezintă o categorie importantă în viața lor de cartier – deduc eu din ce povestesc ei.
image png
Prețuirea incompetenței
Această bursă de merit nu mai are nici o legătură cu valoarea sau cu succesul.

Adevarul.ro

image
Situație scandaloasă în Ungaria pentru mai mulți români care voiau să ajungă la Viena cu trenul. „Blesteme și înjurături”
Mai mulți români care călătoreau cu trenul dinspre București spre Viena au avut parte de o surpriză neplăcută la Budapesta. Întâmplarea a fost relatată pe rețelele de socializare de unul dintre călători.
image
Lacul din România care crește continuu, interzis. De ce nimeni nu mai are voie să se apropie de ape VIDEO
Un lac format natural, în ultimii 15 ani, într-o fostă carieră minieră din Hunedoara este considerat riscant, după ce a atins adâncimi impresionante, iar oamenii nu mai au voie să se apropie de el
image
Viața în cel mai mic sat de munte din România. Toate gospodăriile au fost îngrămădite pe un deal VIDEO
Merișoru de Munte se numără printre cele mai mici sate din România. Gospodăriile sale sunt înghesuite pe un deal, iar în sat locuiesc permanent câțiva vârstnici. Așezarea pitorească din Ținutul Pădurenilor îi atrage pe turiști.

HIstoria.ro

image
Muzica elitelor otomane
Muzica clasică otomană reprezintă o muzică orientală cultă, una a elitelor, practicată la Curtea sultanului otoman, cu diferite ocazii. Ea apare ca muzică de Curte a conducătorilor politici din Orientul Apropiat și Mijlociu, fiind o muzică echivalentă a muzicii simfonice din vestul Europei.
image
Unirea Bucovinei „în vechile ei hotare” cu România
Dezmembrarea Austro-Ungariei a permis și românilor din Bucovina să dispună așa cum doresc de propria soartă.
image
Vizita lui Cuza la Istanbul, după Unirea din 24 ianuarie 1859: Turcii resping, jigniți, bacșișul!
După Unirea din 24 ianuarie 1859, un eveniment major pentru Domnia lui Cuza l-a constituit vizita domnitorului la Constantinopol.