Sandviș și igienă...

Publicat în Dilema Veche nr. 1017 din 5 octombrie – 11 octombrie 2023
image png

Pentru că cele mai multe lucruri nu se găseau, am fost obișnuită, din copilărie, să car mereu ce-mi trebuie cu mine. Să fiu un fel de perpetuu măgăruș care-și duce desaga în spinare.

La școală nici vorbă de vreun bufet, pe vremea aceea (prin anii 1970). Exista doar „instituția” sandvișului. Pe care, evident, ți-l luai de acasă. În școala primară, ți-l făceau ai tăi. Exista și acolo un standard, nu se făceau lucrurile chiar oricum: sandvișul trebuia să aibă o anumită dimensiune și o anumită consistență. Ba chiar și un anumit fel de a fi ambalat. 

Sigur, nu erau explicite regulile astea. La fel cum nu era explicit precizat pe undeva că o casă din vremurile alea trebuia să conțină o sufragerie cu vitrină, care vitrină trebuia, la rîndul ei, să fie populată de bibelouri. Dar unele lucruri subînțelese erau mai evidente decît cele clar precizate. 

Majoritatea sandvișurilor erau cu pîine albă și unt, cu parizer, șuncă (atunci cînd încă se mai găsea) și/ori cașcaval, sau brînză topită, sau chiar șnițel, din cîte îmi amintesc. Dar ale mele erau mereu diferite. La fel cum nu aveam sufrageria cu vitrină (ci cu o foarte lungă masă la care stăteam cam toți și lucram diverse, deci nici măcar nu se putea numi sufragerie), nici sandvișul meu nu îndeplinea toate condițiile. Pîinea mea era de multe ori neagră sau intermediară și tăiată mai mare. De destule ori conținea și ou, roșii, ardei, într-o formă sau alta, în funcție de ce aveam pe acasă. 

Era poate, uneori, mai sănătos. Și, în orice caz, mai puțin convențional. Dar eu eram la vîrsta la care voiam neapărat să mă adaptez în „colectivitate”. Nefericit termen pe care azi nu-l plac deloc, dar care, pe atunci, mi se părea un deziderat. În loc să apreciez felul alor mei de a fi, mai aproape de o normalitate fără determinare în timp și în spațiu, universală, să zicem, eu îi puneam la îndoială și încercam să mă conformez. 

Mă rog, pînă la o vîrstă. Tot pînă la o vîrstă mi-am mîncat, totuși, conștiincios, sandvișul meu nonconformist. Apoi l-am mai uitat prin ghiozdan. Mai era un motiv pentru care gestionarea sandvișului era complicată. Unul care azi ar fi de la sine înțeles, nici nu s-ar pune problema să fie supus dezbaterii. Și anume, igiena. 

Astăzi, poate ar părea de neînțeles că școlile nu aveau săpun și hîrtie igienică la toalete. Dar atunci nu numai că nu aveau, dar nici nu se punea problema să aibă vreodată. S-a pus de-abia pe vremea copilului meu, la început de ani 2000, și atunci a fost un capăt de țară. Era o veșnică bătălie absurdă la ședințele cu părinții pentru sănătatea copiilor noștri, pînă la urmă. Pe vremea de atunci, însă, mai importante păreau să fie diversele brizbizuri pentru clasă decît ingredientele de bază ale igienei minime. 

Întorcîndu-ne la anii 1970: ghiozdanul, pe lîngă nenumăratele caiete și manuale cartonate, precum și sandvișul, în orice formă ar fi fost el, mai conținea, zilnic, și un săculeț. Săculețul de igienă, i-am putea spune. În el se aflau săpunul și prosopul. Nu, nu se auzise de prosoape de hîrtie pe atunci. Ideea de unică folosință nu era deloc răspîndită. 

Cei mai mulți copii aveau o săpunieră cu un săpun mai mic în ea. (Dacă se putea sau se găsea. În general, săpunașele astea erau apanajul hotelurilor.) Sau cu un săpun normal. Și un prosopel. Scriu intenționat „prosopel”, căci era bine să fie un prosop mai mic. Nici astea nu se găseau ușor, într-o vreme în care dimensiunile erau cam standard și ele. Țin minte că eu aveam unul cu Calimero, adus din Serbia (Iugoslavia de atunci, unde, din fericire, aveam rude). Calimero, pentru cei mulți care n-au cum să știe de el, era un pui negru cu o oajă de ou în cap, erou de desene animate. Desene pe care le văzusem în puținele mele călătorii în Serbia, de pe la 3 și 5 ani (căci două au fost). La bunicul meu de acolo. Dar despre asta într-un articol viitor.

sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:

Parteneri

Camera Deputatilor FB jpg
Care este profilul membrilor noului Parlament ales. Împărțirea pe partide, grupe de vârstă și sex
Autoritatea Electorală Permanentă a comunicat, oficial, numărul de mandate obținute de competitorii electorali la alegerile pentru Senat și Camera Deputaților.
bani euro pixabay jpg
image png
De ce a ajuns Carmen Harra să se certe cu Petru Mircea? Vorbele dure adresate soțului Mădălinei Manole: „Nu ai avut grijă de ea. Ești un criminal!”
Mădălina Manole s-a stins din viață pe 14 iulie 2009, în ziua în care a împlinit 43 de ani. A fost găsită, fără suflare, în vila ei din Otopeni, iar moartea sa a stârnit o serie de controverse, în mijlocul cărora s-a aflat cel care i-a fost soț, Petru Mircea. Chiar și Carmen Harra l-a acuzat că a fo
obiect luminos Tuzla, captură video jpg
Un obiect luminos necunoscut a fost observat staţionând pe cer deasupra Aeroportului Tuzla. „Am rămas între OZN și planeta Venus”
Deşi era vizibil, nu apărea pe radar, ceea ce i-a pus pe jar pe piloţii şi responsabilii de trafic aerian din zonă.
banner Dana Rogoz png
Dana Rogoz se pregătește de o vacanță specială de Crăciun: „Sunt foarte entuziasmată”
Dana Rogoz (39 de ani) a avut un an destul de plin în care a muncit mult și s-a bucurat de tot ceea ce a realizat, în mod special de casa de la Viscri pe care a reușit să o renoveze după bunul plac.
Beatrice Mahler FOTO FB Beatrice Mahler jpg
Cine este Beatrice Mahler, managerul managerul spitalului Marius Nasta înlocuit de Alexandru Rafila. Surse Adevărul: „Vor să-i însceneze ceva”
Beatrice Mahler, fostul manager al Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București, a fost înlocuită din funcție în urma unei decizii a Ministerului Sănătății, condus de Alexandru Rafila.
INSTANT ILUSTRATIE VOT PARLAMENTARE 20 INQUAM Photos Octav Ganea jpg
Călin Georgescu nu este singurul care nu a cheltuit „nici un ban” în campania electorală. Ce partid a cheltuit cei mai mulți bani?
Alegerile prezidențiale din 2024 au atras atenția nu doar prin competiția politică acerbă, ci și prin modul în care competitorii și-au gestionat bugetele de campanie.
baba vanga, premonitii pentru romania in 2023 jpg
Cum vorbea Baba Vanga cu oamenii care nu erau liniștiți și calmi. Rudele ei au spus totul despre cei care îi călcau pragul
Baba Vanga, cunoscută pentru previziunile sale făcute de-a lungul timpului, a rămas în memoria oamenilor așa cum îi spunea și denumirea, drept „Nostradamus din Balcani”. Casa sa era deschisă mereu persoanelor care voiau să își afle viitorul, iar ea avea un set de reguli pe care nimeni nu trebuia să
Spitalul Colentina FOTO Adevarul
Nu se mai fac internări la Spitalul Colentina. 220 de paturi sunt desființare. Pacienții cer premierului Ciolacu deblocarea crizei
Apar primele reacții în scandalul de la Spitalul Colentina acolo unde în șase secții nu se mai fac internări până când DSP nu emite o autorizație sanitară de funcționare. Alianța Pacienților Cronici din România cere premierului Marcel Ciolacu să intervină pentru deblocarea situației.