Să găsești oameni la fel ca tine

Publicat în Dilema Veche nr. 1025 din 30 noiembrie – 6 decembrie 2023
Cea mai bună parte din noi jpeg

A fi sociabil este o trăsătură eronat asociată cu bucuria de a participa la petreceri și la evenimente cu mulți oameni, unii necunoscuți, și cu capacitatea de a întreține conversații spumoase și a te adapta pe deplin unui mediu zgomotos, citesc în articolul Why Truly Sociable People Hate Parties din The School of Life. Adevăratele conexiuni între oameni nu apar în mijlocul camerelor pline, cu băutură la discreție și muzică dată tare. Apropierile nu se construiesc aproape nicicînd într-o împrejurare veselă, ci din contra – în momentele în care ne permitem să devenim vulnerabili, în care îndrăznim să scoatem la iveală părțile mai puțin funcționale din noi și să ne arătăm așa cum sîntem: confuzi, singuratici și uneori pierduți. Abia atunci, nemaiavînd încotro, vorbim clar, fără menajamente, despre ce ne doare sau despre cum sîntem construiți, lăsînd ușa deschisă la umilință și rușine. De fapt, la a fi viu. Nu mai avem timp și energie să cosmetizăm totul în cea mai bună versiune a noastră, ca la o petrecere pentru care îmbrăcăm cel mai scump costum, sau să mințim în privința lucrurilor care se întîmplă cu adevărat în viețile noastre. Putem să fim triști sau disperați împreună cu altcineva și, totuși, să ne simțim în siguranță.

Săptămîna trecută am văzut la Teatrul Odeon Stai jos sau cazi, primul spectacol din România care abordează scenic epilepsia și demonstrează că a îndrăzni să vorbești despre o boală înseamnă, de fapt, a crea o comunitate în jurul tău. O producție a Teatrului pentru Copii și Tineret „Luceafărul” Iași, în regia lui Cristi Avram, adaptare după romanul omonim al lui Bogdan Munteanu, apărut anul trecut la Editura Nemira, spectacolul este o oglindă a unei boli invizibile, multă vreme neînțeleasă și, din pricina fricii de stigmatizare, tăinuită. Am realizat că, de cele mai multe ori, puși față în față cu boala celuilalt, ne pierdem. Nu știm cum să reacționăm. Că suferința reconfigurează viețile celor pe care îi atinge, direct sau indirect. Că a avea curajul să te expui în cel mai intim mod îi ajută pe cei din jur să realizeze că mimarea normalității nu este o soluție pe termen lung.

Teatrologul Oltița Cîntec, curatorul spectacolului, ne-a vorbit despre noțiunea de „medicină performativă” și despre felul în care legătura profundă, deloc nouă, dintre medicină și arta teatrului poate avea resurse vindecătoare. Prima e preocupată de sănătatea trupului, a doua țintește partea emoțională, echilibrul interior, sufletul. Unele universități de medicină din lume au introdus cursuri cu accent pe abordarea empatică a bolilor, în care actorii joacă rolul pacienților cu diverse maladii, iar comunicarea cu medicul cîștigă la capitolul umanitate, după cum aflăm din volumul care însoțește spectacolul, Culisele creierului. Epilepsia, perspective narative, coordonat de Oltița Cîntec, Daniela Șilindean și Richard Constantinescu, apărut la Editura Gr. T. Popa din Iași, cu intenția de a transforma boala, dintr-un stigmat, într-o situație de viață.

© Teatrul „Luceafărul” Iași
© Teatrul „Luceafărul” Iași

Noiembrie a fost Luna conștientizării epilepsiei – 65 de milioane de oameni din întreaga lume, adică aproape unul din o sută, au această boală, la fel ca protagonistul spectacolului Stai jos sau cazi și al romanului cu accente autobiografice. Bogdan Munteanu a renunțat la sentințe în favoarea poveștii, după cum declară, și a reușit să spună una cu amărăciune și mult umor, așa cum și-a propus. Teatrul își îndeplinește miza socială și vine cu informații despre epilepsie și apariția ei, diagnosticare și mod de manifestare, despre ce se întîmplă exact în mintea bolnavului, în timpul unei crize, cum pot reacționa cei din jur și ce e de făcut, de fapt. Imaginea finală a spectacolului, deși diferită de sfîrșitul romanului, este, în cuvintele regizorului Cristi Avram, despre „căderea unor oameni într-un spațiu în care fragilitatea e îmbrățișată cu tandrețe”, o invitație la solidaritate.

„Dacă reușești să afli cine ești, poți să găsești oameni la fel ca tine”, scria Andrew Solomon, citat în cartea amintită mai sus. Comunicarea în momentele în care sîntem confuzi, singuratici și uneori pierduți nu vindecă boli, nici nu salvează, dar poate ajuta și face lucrurile mai ușoare, pe parcurs.

pexels gustavo fring 5163433 jpg
Unelte, materiale și idei pentru o curte bine amenajată
O curte bine organizată îți oferă nu doar un spațiu estetic, ci și un loc practic în care te poți relaxa, lucra în grădină sau petrece timp de calitate cu familia și prietenii.
rehearsal preparation groom s watch hand jpg
Purtați de Eminem, Pharrell și Kanye West – descoperă cel mai popular ceas printre artiști!
Hai să recunoaștem: când vezi un ceas Casio G-SHOCK pe încheietura cuiva, nu te gândești doar la ore și minute.
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul  jpg
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul?
Radierea unui autovehicul din circulație poate părea un proces complicat, dar, dacă ai toate documentele pregătite și urmezi pașii necesari, totul devine mult mai simplu.
featured image jpg
Minimalismul, o alegere de viață pentru tot mai multe persoane împlinite pe plan profesional
A avea puține bunuri materiale și a efectua puține cheltuieli era în trecut caracteristic doar persoanelor cu venituri modeste.
Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.

Parteneri

Amber Heard a devenit mama  jpg
Vedeta care a devenit mamă în secret: „Sunt mai fericită decât pot exprima în cuvinte”. Ce nume a ales pentru gemenii săi?
Amber Heard, în vârstă de 39 de ani, a devenit mamă de gemeni. Actrița americană a împărtășit fericita veste cu fanii săi pe Instagram, duminică, 11 mai, și a dezvăluit inclusiv numele ales pentru bebeluși.
George Simion FOTO Mediafax
CNA reacționează după ce George Simion a filmat jurnaliști pe ascuns: „Libertatea de exprimare nu include dreptul de a amenința”
Consiliul Național al Audiovizualului a transmis luni seara un comunicat de presă în care își exprimă „profunda îngrijorare” față de recentele „derapaje la adresa jurnaliștilor”. CNA face referire la videoclipul publicat de liderul AUR, George Simion, pe pagina sa de Facebook.
Papa Ioan Paul al II lea
13 mai: Ziua în care a avut loc tentativa de asasinare a Papei Ioan Paul al II-lea, împușcat în abdomen și în braț
Într-o zi de 13 mai, s-a născut Stevie Wonder, cântăreț, compozitor, producător și multi-instrumentist – admirat de milioane de oameni din întreaga lume. Tot la 13 mai, începe cucerirea Franței de către Germania, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.
image png
Tunsoarea anti-îmbătrânire care te face să pari mai tânără cu până la 15 ani. E musai să o încerci și tu
După ce bob-ul și tunsoarea claviculă au fost cele mai populare alegeri pentru multe femei, o nouă tunsoare capătă din ce în ce mai multă atenție, datorită efectului său anti-îmbătrânire: tunsoarea tip „perdea”.
cirese2 jpg
Cireșele care se vând acum în piețe cu un preț de lux sunt din import sau nu? Ce spun producătorii
În mai 2025, cireșele au revenit în piețele din România, însă prețurile ridicate și originea incertă a fructelor stârnesc controverse. Un kilogram se vinde cu 80 de lei, iar mulți români se întreabă dacă aceste delicii chiar merită costul.
Orașul Reșița, imagini aeriene  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL (6) JPG
Reșița, orașul oțelului traversat de Via Transilvanica. Atracțiile unicat ale „micului Krupp al Balcanilor”
Structura unui vechi funicular, înaltă de circa 30 de metri, trece pe deasupra Reșiței, un fost mare oraș al oțelului. Capitala banatului montan păstrează câteva atracții turistice unicat, care au făcut-o atractivă pentru călătorii de pe Via Transilvanica.
Victor Ponta FOTO Mediafax
Ponta, previziuni sumbre despre rezultatul alegerilor prezidențiale: „Doamne ferește, numai când spun asta! Nu avem bani pentru salarii, pensii”
Fostul candidat la alegerile prezidenţiale, Victor Ponta, susține că, indiferent de cine va câștiga alegerile prezidențiale, România va trece printr-o perioadă grea din punct de vedere economic. „De luni, o să fie Simion sau Nicușor. Doamne ferește, numai când spun asta”, a afirmat fostul premier.
Radu Mazăre a fost eliberat din penitenciarul Jilava. FOTO Inquam Photos / George Călin
Cum își trăiește Radu Mazăre viața în Madagascar. Cu ce se ocupă fostul edil după ce a fost eliberat din închisoare
După o perioadă marcată de scandaluri răsunătoare, dosare penale și ani petrecuți în detenție, fostul primar al Constanței, Radu Mazăre, pare să fi întors definitiv pagina.
Via Transilvanica, foto Shutterstock jpg
Ce au găsit doi vloggeri pe „drumul care unește” România. Peisajul i-a lăsat fără cuvinte: „Bucovina, te iubesc!” VIDEO
Ion și Andreea, ce doi vloggeri de la „HaiHui in 2”, au decis să parcurgă o mică parte din Via Transilvanica, „drumul care unește” România. În prima fază, au mers aproximativ 17 kilometri și au descoperit peisaje spectaculoase.