Rutina

Publicat în Dilema Veche nr. 1007 din 27 iulie – 2 august 2023
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg

Multă vreme am disprețuit rutina pînă cînd, spre 40 de ani, mi-am dat seama că e necesară și că 90% din viața omului e alcătuită, de fapt, din rutină. De altfel, și doctorii spun că rutina e secretul longevității, cu cît ai o viață mai plicticoasă și mai disciplinată, cu atît ai șanse să trăiești mai mult. La un moment dat, am simțit-o pe pielea mea cînd tot haosul existențial pe care îl consideram creativ și toată boemia s-au întors împotriva mea, așa că am început să o iau pe calea rutinei și să-mi fac un program, unii ar numi asta schimbarea modului de viață. Nu știu dacă sînt mai fericită acum, n-aș crede, dar măcar mă simt mai împăcată cu mine.

La 10-12 ani, nu înțelegeam cum bunicii mei reușeau să trăiască astfel – să se trezească mereu la aceeași oră, în zorii zilei, să deretice prin casă în fiecare zi, cu aceleași gesturi, urmînd același ritual, să mănînce cu rigurozitate la ore fixe, fără excese, cu un echilibru perfect în farfurie între legume, carne, carbohidrați (vă dați seama că nu auziseră în viața lor de nutriționist), să nu sară niciodată peste mese și, desigur, să stingă toată luminile din casă în momentul în care cucul din ceasul de pe peretele din hol cînta de ora 11. Dar sînt mulți oameni care trăiesc așa, în zilele noastre poate nu chiar atît de strict, iar în momentul în care îi scoți din ale lor sînt complet derutați. 

Pe la 20 de ani, mi se părea de neconceput să-mi petrec întreaga viața mergînd în fiecare zi la un „serviciu”, cu un program de la 8 la 16 (abia scăpasem de rutina școlară pe care o urîsem din tot sufletul, aproape niciodată, în liceu, nu reușeam să ajung la prima oră) și să intru în tot acest tăvălug social, ca un hamster care se învîrte la nesfîrșit pe rotița lui, să ies în oraș și mă îmbăt regulamentar doar în zilele de vineri, să practic turismul de week-end, să tînjesc după „libere” și sărbători legale etc. Nu știu cum de-am reușit pînă la vîrsta mea să fentez toate aceste lucruri, de fapt cam știu, cu mari sacrificii financiare și trăind de azi pe mîine, însă îmi tot ziceam că merită și că am obținut în schimb libertatea. 

Însă și libertatea asta e relativă, cînd e prea multă (și nu ai nici bani) nu prea știi ce să faci cu ea, la un moment dat devine un pic anapoda să trăiești pe dos, să nu știi și să nu-ți pese dacă azi e marți sau vineri, să nu-ți spună absolut nimic conceptul de week-end, de altfel cred că cele mai muncite zile din viața mea sînt cele de sîmbătă și duminică, așa s-a nimerit. Nu sînt nici acum gata să mă „înregimentez”, totuși pot înțelege altfel rutina și beneficiile ei. Uneori prefer sarcinile de rutină, cele previzibile, care să nu mă oblige să gîndesc prea mult și asta înseamnă probabil că încep să îmbătrînesc. Rutina e ca o mantră, te liniștește. Dar, în același timp, te și îndobitocește. Încă îi invidiez pe marii călători, pe cei care se pot muta cu lejeritate dintr-o parte în alta a lumii și care pot lucra de oriunde. Pe Facebook, urmăresc o franțuzoaică – e cam de vîrsta mea, 40 plus – care de trei ani călătorește într-o dubiță transformată în casă împreună cu o pisică. La început, m-a interesat ce face pisica – cum de reușește să se adapteze acestei vieți nomade, pisicile sînt cele mai conservatoare animale pe care le cunosc, ele pur și simplu iubesc rutina. Mi-am dat seama că pisica e bine-mersi, iese din dubiță, se plimbă liberă în jurul ei și se întoarce tot de una singura „acasă”. Apoi, m-am întrebat din ce trăiește franțuzoaica. Nu m-am prins încă, dar am devenit dependentă de postările ei – azi e în Albania, peste o săptămînă în Bulgaria, peste două în Turcia, face poze frumoase și pare fericită. Oricum, trăiește idealul meu de viață. Are doar vreo 15 urmăritori. 

Teoretic, singurele perioade din an cînd oamenii care s-au adaptat, de voie, de nevoie, programului și „serviciului” ies din rutina lor zilnică sînt cele în care pleacă în concediu. Ăsta e rolul vacanței, să te relaxeze și să te scoată din rutină. Oare? Anul trecut, după o lună de colindat prin Albania, mă aflam într-o stațiune grecească plină de români și așteptam niște prieteni care aveau mașină, ca să ne întoarcem împreună în România. În ultima zi, totul era atît de deprimant acolo, mai puțin marea care era frumoasă, încît am decis să nu mai ies „în oraș” ca să mă enervez și să-mi petrec după-amiaza și seara pe balconul generos al camerei mele unde era umbră și bătea un vînticel plăcut. Mi-am luat de la market o sticlă de vin Retsina, la un preț derizoriu, și multă apă și m-am așezat cu un aer contemplativ pe un șezlong. 

În jurul meu vedeam numai blocuri – hoteluri, toate la fel, aceste stabilimente identice de vacanță, cel mai apropiat, din fața mea, se afla la doar zece metri distanță, nici vorbă să văd marea. Toate aveau balcoane deschise, iar pe balcoane erau întinse la uscat prosoapele și costumele de baie. Desigur, puteam vedea lejer în camerele oamenilor care se aflau în vacanță în Grecia, la început pentru că abia trecuse prînzul și era foarte cald, cei mai mulți dormeau, își făceau siesta. Într-o oră și jumătate s-au schimbat mai multe poziții de somn – unii dormeau profund, letargic, alții se întorceau de pe o parte pe alta, mai mergeau la baie, apoi se întorceau în pat. La etajul trei, în blocul din fața mea, doi tineri dormeau aproape dezgoliți și îmbrățișați, la un moment dat băiatul s-a trezit și a plecat din cameră, în locul lui s-a întors o fată care s-a lungit în pat alături de tipa care continua să doarmă și, tot dînd like-uri sau inimioare pe telefon, pînă la urmă a adormit și ea. Băiatul nu s-a mai întors. Primii care s-au trezit au fost niște unguri grași din camera alăturată. Au ieșit năuci de somn pe balcon, s-au dezmeticit, și-au pus un rock unguresc și au deschis o sticlă de whisky, pînă cînd n-au terminat-o nu au mai plecat de acolo. Pe la ora patru după-amiaza, în fiecare balcon deja se petrecea cîte ceva. În balconul unor familiști, ea strîngea prosoapele deja uscate, le împăturea meticulos, în timp ce el, la bustul gol, își deschidea relaxat o bere, copilul se agita printre picioarele lor, nu-i dădeau prea mare importanță. La etajul doi, în blocul din stînga, erau niște oameni în vîrstă care au ieșit pe balcon și timp de vreo oră au tot scotocit prin niște pungi pînă cînd au reușit să încropească o gustare, au mîncat roșii, brînză, măsline, apoi au pus totul la loc în pungi. Pe urmă s-au apucat să joace cărți. Și aici au fost cîteva permutări interesante – un moș a dispărut, în locul lui a apărut altul, din altă cameră probabil, care i-a preluat mîna de cărți și a continuat să joace. Pe la cinci, au mîncat lubeniță, iar bărbatul de la familiști și-a terminat a două bere, apoi în sfîrșit au plecat cu toții spre plajă, iar balconul a rămas gol. Tinerii de la trei s-au înmulțit, se strînseseră deja vreo șase. Mai pe seară, fetele s-au îmbrăcat în haine de seară și s-au machiat, apoi și-au pus muzică pe telefon și au început să danseze în balcon și să se filmeze cu telefonul mobil, foarte greu m-am prins că făceau de fapt TikTok. Au avut această ocupație pînă noaptea tîrziu. 

Tot tîrziu m-am retras și eu în cameră, mulțumită de modul acesta de a privi lumea exterioară. Rareori am ocazia să ajung în stațiuni de acest gen și să observ rutina zilelor de vacanță, iar interesant e faptul că oamenii, oriunde i-ai duce, își găsesc cîte un habitat și un modus vivendi care să nu-i desprindă prea mult de rutina de acasă. Pe mine nu cred că m-a observat nimeni, nu cred că eram interesantă – o femeie singură care a băut cu înghițituri mici dintr-o sticlă de vin Retsina timp de cîteva ore. Și, în fond, și ocupația asta a mea a fost tot un soi de rutină, o modalitate de a-mi umple timpul.

pexels gustavo fring 5163433 jpg
Unelte, materiale și idei pentru o curte bine amenajată
O curte bine organizată îți oferă nu doar un spațiu estetic, ci și un loc practic în care te poți relaxa, lucra în grădină sau petrece timp de calitate cu familia și prietenii.
rehearsal preparation groom s watch hand jpg
Purtați de Eminem, Pharrell și Kanye West – descoperă cel mai popular ceas printre artiști!
Hai să recunoaștem: când vezi un ceas Casio G-SHOCK pe încheietura cuiva, nu te gândești doar la ore și minute.
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul  jpg
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul?
Radierea unui autovehicul din circulație poate părea un proces complicat, dar, dacă ai toate documentele pregătite și urmezi pașii necesari, totul devine mult mai simplu.
featured image jpg
Minimalismul, o alegere de viață pentru tot mai multe persoane împlinite pe plan profesional
A avea puține bunuri materiale și a efectua puține cheltuieli era în trecut caracteristic doar persoanelor cu venituri modeste.
Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.

Parteneri

indulcitor jpeg
Un îndulcitor artificial popular, prezent în mii de alimente, are efecte negative asupra creierului. Poate fi și cancerigen
Aspartamul este un îndulcitor foarte popular, însă medicii avertizeză asupra efectelor negative pe care acesta le poate provoca: dureri de cap, amețeli, accidente vasculare cerebrale și chiar demență.
sosete Kremlinul in flăcări, foto X jpg
Furie în Rusia, după ce un oficial ceh a purtat șosete cu Kremlinul în flăcări la o întâlnire cu Zelenski
Mass-media din Rusia a luat foc după ce trimisul guvernului ceh pentru reconstrucția Ucrainei a fost surprins, la o întâlnire oficială cu Volodimir Zelenski, purtând o pereche de şoşete cu Kremlinul în flăcări.
Vladimir Putin a dat mâna cu generalii nord coreeni prezenți la parada militară FOTO EPA EFE jpg
Actorul american și regizorul celebru care au fost prezenți la parada militară de Ziua Victoriei de la Moscova. Ce relație au cei doi cu președintele Vladimir Putin: „Aș muri pentru el”
Actorul american Steven Seagal și regizorul sârb Emir Kusturica s-au numărat printre personalitățile internaționale invitate vineri, 9 mai, la parada militară organizată în Piața Roșie din Moscova.
Colaj Alfred Simonis și George Simion FOTO Inquam Photos jpg
Simonis continuă lupta cu George Simion. Pe cine susține la prezidențiale: „Mă desparte totul. Absolut totul”
Alfred Simonis, președinte al Consiliului Județean Timiș și fost președinte al Camerei Deputaților, susține că George Simion este un om care pune în pericol democrația. „Mă despart foarte multe lucruri de Nicușor Dan, dar mă desparte totul de George Simion”, a spus acesta.
Adam, Foto Faceboook jpg
Dezamăgit în dragoste, un bărbat a străbătut peste 1.000 km pe jos alături de un prieten special, un măgar pe nume Martin: „Mi-am făcut un prieten pe viață”
Adam Lee, un fotograf din Liverpool, s-a hotărât să pornească în aventura vieții sale. În căutarea liniștii, el a decis să își regăsească spiritul aventurier alături de un companion cu totul aparte, un măgar pe nume Martin.
Péter Szijjártó facebook png
Acuzaţii reciproce de spionaj. Budapesta expulzează diplomaţi ucraineni, după ce Ucraina a arestat spioni maghiari
Tensiunile dintre Kiev și Budapesta cresc după ce Ungaria a decis vineri să expulzeze doi diplomați ucraineni, acuzați că ar fi agenți sub acoperire, ca reacție la arestarea, în aceeași zi, a două persoane suspectate de spionaj în favoarea Ungariei, în Ucraina.
Propaganda fals fake news FOTO Shutterstock
MAE respinge „afirmațiile false” legate de votul din diaspora: „Manipulează publicul”
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a tras un semnal de alarmă cu privire la apariția unor informații false în mediul online, care încearcă să manipuleze opinia publică înainte de turul doi al alegerilor prezidențiale.
delia colaj instagram jpg
Delia rupe tăcerea! Cu cine votează artista: „Mi-e teamă că o să-mi iau o bâtă în cap”
Artista Delia Matache a transmis vineri, 9 mai, un mesaj video în care își exprimă public sprijinul pentru Nicușor Dan în contextul alegerilor prezidențiale programate pentru 18 mai. Mesajul a fost postat pe TikTok, chiar de Ziua Europei, și a stârnit reacții rapide în mediul online.
NICUSOR DAN CONFERINTA 004 POOL INQUAM Photos Octav Ganea jpg
Calculele lui Nicușor Dan pentru turul doi al prezidențialelor: „Sunt optimist! Noi trebuie să fim mai mulți decât ei”
Candidatul independent la alegerile prezidențiale, Nicușor Dan, spune este optimist în privința rezultatului alegerilor din turul doi. „Noi trebuie să fim mai mulți decât ei. Sunt optimist”, a spus acesta.