Rockabilly Rock & Roll Pub, definiția prieteniei

Publicat în Dilema Veche nr. 792 din 25 aprilie – 1 mai 2019
Rockabilly Rock & Roll Pub, definiția prieteniei jpeg

Să începem cu o recapitulare: insistînd că afară sînt urși, deci tot ce ne înconjoară e neprietenos, murdar, neplăcut sau măcar enervant (nu că așa ar fi urșii, ci pentru că nu știm să ne vedem de ale noastre în pătrățica desemnată), pledez pentru indoor activities: descoperirea de localuri prietenoase cu muritorii de rînd, unde un pahar de vin te face să visezi, o bere cu amicii capătă alt gust, un desert te poartă-n timp pînă-n copilăria în care bunicile te îndopau cu papanași unsuroși și dulci, un plating te intrigă și te face să-l admiri în primul rînd ca pe-un tablou și-abia apoi ca pe o operă de artă cu termen de viață limitat și cu destinație extrem de bine definită.

E a patra mea lună în București, a patra lună de colindat prin cîrciumile bucureștene aproape zi de zi, și cel mai des m-am regăsit, în ultima vreme, în drum spre Rockabilly. Poate pentru că e aproape de casă, poate pentru că e un loc știut de toată lumea, poate că e, de-mi aduc bine aminte, primul local în care am fost acum cîțiva ani, cînd am început să mă împrietenesc ușor cu Capitala. Întrebată de cineva și rugată să dau răspunsuri concrete, n-aș prea ști să spun ce îmi place aici, dar aș putea confirma că nu există ceva care să nu-mi placă. E o lume pestriță cea care se perindă pe la mesele din Rockabilly, dar unde nu e lumea astfel? Bine, unde nu e… e elitismul acela inutil instaurat de patronii care, din varii motive, vor praguri călcate numai de tălpile importante din urbe, nu de orice pantof casual.

La Rockabilly mîncarea nu e uimitoare, dar cu siguranță nu e rea; nu te dezamăgește mai mult decît porția de cartofi pe care ți-o prăjești singur, duminica, atunci cînd n-ai energie de ieșit și nici chef de comandat. E plăcut. E plăcut să te afli aici, la una dintre mesele lor, să golești farfuria, în ciuda posibilelor exigențe, îți crește încrederea în noi și-n ceilalți cînd vezi personalul atît de amabil, de bine pregătit, gata să te ajute mereu, să te informeze că programul li se termină mai devreme duminica, de exemplu, și să te îndrume spre vecini de-ai lor, concurență pe care mulți alții ar nega o, să-ți ofere alternative pentru ce nu-ți poate aduce, să nu te facă să te simți, așa cum mi-e mie groază, ca un musafir nepoftit în sufrageria unei cunoștințe îndepărtate.

Uite, poate de asta îmi place să-mi dau întîlnire cu prietenii la Rockabilly, poate de asta nu mă împotrivesc cînd cineva sugerează localul: am aceeași senzație ca-n Fire, locul rockerilor trecuți de prima tinerețe, sentimentul de căldură, de îmbrățișare a unei familii care îți oferă tot din ce are și sfaturi calde pentru tot ce nu-ți poate da.

În vreme ce în unele crîșme simți că ai pășit într-un lăcaș de cult și că trebuie să vorbești în șoaptă și să te supui „stăpînilor“ locului, fiind făcut prost pe față sau pe Internet dacă nu le „înțelegi conceptul“, demonstrînd clar că-ți lipsește vreun element-cheie pe care doar inițiații îl posedă, pe Rockabilly l-aș compara mai degrabă cu o sectă cu membri puțini și a cărei misiune nu e alta decît aceea de a sări să-și deschidă larg ușa oricărui fiu rătăcitor aflat în drum spre casă, de a-i pune ceva pe masă și a nu-l judeca pentru alegerile făcute, evident, greșit de-a lungul vieții care l-a condus, în cele din urmă, pe una dintre băncuțele roșii de pe strada Covaci 4.

Mi-a devenit tot mai clar că Rockabilly Rock & Roll Pub se aseamănă, la mine în minte, cu oamenii cu care mă văd acolo la cel puțin o bere și, poate din acest motiv, înainte de oricare altul, aș spune că Rockabilly este definiția prieteniei. Din motivele expuse anterior și din altele, multe, zeci sau poate sute. Cînd calci des în aceleași locuri, nu numai legenda spune că acolo te simți bine, ci și logica elementară. Sau că n-ai de ales, dar aici nu vorbim despre măsuri luate contra voinței cuiva. Sau că e afacerea ta, ceea ce, sigur că recunosc, nu mi-ar displăcea. Cîndva, poate în viața asta, poate într-un univers paralel (nu fantasmagoricul stat paralel, domnule Dragnea!), m-aș bucura să am grijă de un Rockabilly al meu la care, de-ar fi să schimb ceva, poate doar că aș pune mai puțin roșu pe pereți și-n elementele de decor. Nu din vreo antipatie declanșată de omniprezentul și etern conflictualul partid prea puțin subtil invocat mai devreme, ci dintr-o sensibilitate proprie la culorile prea agresive în combinație cu muzica bună, constantă din an în an. 

Anca Zaharia este, înainte de toate, cititor. Cea mai recentă carte publicată este Jurnal de librar, Editura Herg Benet, 2017.

Cea mai bună parte din noi jpeg
Biroul meu de astăzi e același
Mă întreb tot mai des dacă, în loc să devină o gazdă pentru o viață mai bună, lumea nu s-a transformat cumva într-un birou universal în care ești mereu de găsit.
Zizi și neantul jpeg
Diverse, stradale…
Omniprezenți, pe vremea de atunci, în orele de lucru, erau cerșetorii și cei care sufereau de boli psihice.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
De ce trăiesc nemții cîte o sută de ani, sănătoși și întregi la cap?
Pentru mine, Berlinul este orașul cel mai bine organizat, ca infrastructură și ca tot, dar în care te simți cel mai liber.
E cool să postești jpeg
Unde-i tocmeală mai e păsuire?
„Pot rezista la orice, mai puțin tentației”.
p 20 WC jpg
Cafea sau vin?
La fel ca vinul, cafeaua are, în legendele ei de origine, o întrebuinţare spirituală.
Theodor Pallady jpeg
Energii divine necreate...
Teologia creștină s-a cristalizat în numeroase orizonturi lingvistice, dar ortodoxia a rămas în mare măsură tributară geniului grecesc.
640px Bucharest, Drumul Taberei (16307818580) jpg
Drumul Taberei 2030
Fidel Castro a fost plimbat pe bulevardul Drumul Taberei
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
Pe o dubă destinată livrării unor produse, o adaptare a limbajului telefoanelor „fierbinți“ din anii 2000: „Livrez orice! Ia-mă! Sînt electrică!“
Cea mai bună parte din noi jpeg
Rămîi pe culoarul tău
Mi-a luat o jumătate de viață să înțeleg că oamenii nu pot fi înlocuiți și că creativitatea noastră este cea care ne legitimează unicitatea.
Zizi și neantul jpeg
Obiecte și dispariții
Țin minte că pe ultimele le-am văzut cam atunci cînd s-a născut copilul meu. Atunci au fost, la propriu, obiecte de trusou.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
E cool să postești jpeg
În goana vieții
„Nu juca acel joc la care te obligă un semafor care decide pentru tine cînd e timpul să mergi, cînd să te oprești. Stai puțin nemișcat și gîndește-te.”
p 20 Walter Benjamin  WC jpg
Geografii spirituale (II): orașul
Walter Benjamin nu vorbește, desigur, despre o transcendență personală, nici măcar despre una în sens tradițional.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Hypatia. Adevăr și legend
Uciderea Hypatiei de către un grup de fanatici care-și spuneau creștini e un fapt istoric incontestabil.
p 24 E  Farkas jpg
Cu ochii-n 3,14
Altfel spus: e sexul normal „mai puțin” decît devierile anal-orale sau este perversiunea supremă?
Cea mai bună parte din noi jpeg
Povestea merge mai departe
Unul dintre motivele pentru care am dorit să mă mut în București au fost concertele.
Zizi și neantul jpeg
Călătoria prin orașul-pădure
Paltoanele noastre cu siguranță erau: parcă ne camuflau, ne făceau să ne pitim în peisaj. Într-un fel, așa ne simțeam în siguranță.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Belgrad și fiorul balcanic
Și mie mi-a plăcut la Belgrad, am regăsit aici „fiorul balcanic” de care m-am îndrăgostit.
E cool să postești jpeg
Negustorii de timp
„Sistemul politic nu poate gestiona totul în același timp (...) și, în prezent, Europa este foarte ocupată.”
p 20 Leviatan jpg
Pe urmele lui Iov
În Biblie, însă, realul nu se reduce la o lume plană, somnolentă, cufundată în necazuri, în nevoi, în cotidian.
Theodor Pallady jpeg
Prietenii latini ai Bizanțului
Împărțirea tîrzie a Imperiului Roman între Orient și Occident n-a subminat unitatea Bisericii creștine, cel puțin pînă la Marea Schismă din 1054, agravată ulterior prin Cruciada a IV-a și eșecul sinoadelor unioniste de la Ferrara-Florența.
Vake Park, Tbilisi City, Georgia Country, autumn Season 05 jpg
Toamnă tristă
Printre blocurile din cartier, vîntul spulberă frunzele care, din cauza secetei, se amestecă rapid cu praful străzii și cu molozul rezultat în urma nenumăratelor și interminabilelor lucrări la infrastructură.
p 24 A  Vrana jpg
Cu ochii-n 3,14
Școlile din Texas le oferă gratis părinților truse DNA pentru ca copiii acestora să poată fi mai ușor identificați în cazul în care vor fi împușcați sau desfigurați în vreun atentat la școală. Orice, numai să nu interzică armele.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ce mai zice gura lumii?
Am dat acest șir nesfîrșit de exemple pentru că alte vieți nu cunosc, dar gura lumii e aceeași pentru toți, iar mie mi-a păsat de ea peste măsură.

Adevarul.ro

 Recruți ruși la un antrenament FOTO Profimedia
Văduva colonelului rus care s-ar fi sinucis cu cinci gloanțe i-a trimis o scrisoare deschisă lui Putin
Văduva unui colonel care s-ar fi sinucis cu cinci gloanțe i-a scris o scrisoare deschisă lui Vladimir Putin în care i-a cerut să ancheteze moartea soțului ei, relatează portalul rus Meduza.
Sabia lui Ștefan cel Mare FOTO Mariana Iancu jfif
Cum a ajuns sabia lui Ștefan cel Mare la turci. Misterul nedezlegat de peste 400 de ani
În muzeul Topkapî din Istanbul, marele palat al sultanilor otomani, în sala dedicată armelor, se află sabia lui Ștefan cel Mare. Românii care vizitează impozantul edificiu oriental se opresc cu evlavie lângă vitrina unde este expusă spada.
horoscop financiar 1 webp
Horoscop 30 noiembrie. Zodia care se concentrează pe bani și-i ignoră pe cei dragi
Citește horoscopul zilnic din 28 noiembrie, cu previziuni pentru toate semnele zodiacale, realizat de astrologul Click!, Lorina. Iată ce ți-au pregătit astrele ziua de marți, 30 noiembrie.

HIstoria.ro

image
Trezirea naționalismului în Balcani
Vreme de secole, populațiile din Balcani au trăit în cadrul unor state multietnice, dinastice. Acest lucru nu a determinat însă o omogenizare, fiecare populație fiind conștientă, însă, de faptul că vecinii ei vorbeau o limbă diferită, practicau altă religie și aveau un stil de viață diferit.
image
Rusia, pământul sfânt al Iluminismului francez
Emergența rapidă a Rusiei ca mare putere europeană s-a petrecut într-o perioadă în care gânditorii Iluminismului european chestionau teme fundamentale, legate de natura societății și a guvernului: care este cea mai bună formă de guvernare, autocrația sau guvernul reprezentativ
image
Planul în 10 puncte de comunizare a României din martie 1945
În timp ce Armata Română participa, alături de cea sovietică, la luptele din Ungaria și Cehoslovacia, partidul comunist, încurajat de Moscova, dădea asaltul final pentru acapararea puterii.