Ritualuri (pre)școlare

Publicat în Dilema Veche nr. 1016 din 28 septembrie – 4 octombrie 2023
image png

Îmi amintesc destul de bine pregătirile pentru școală, în diverse etape ale ei. Mai întîi, era chestiunea uniformei. Nu-mi displăcea uniforma din școala generală, cum nu mi-a displăcut nici cea din liceu. Ideea de uniformă, însă, îmi repugna în sine. Dar nu mi-am dat seama de asta decît tîrziu. Spre clasa a opta, cînd am început să mai înțeleg altfel lucrurile. Atunci a venit momentul în care mai toți copiii din clasă (o clasă bună, chiar foarte bună) ne scoteam cravatele de pionier de la gît de cîte ori aveam ocazia și le îndesam în fundul ghiozdanului. 

Căci, pentru cei care nu au mai avut „onoarea” să prindă uniformele în cauză, ele erau obligatorii. Erau în tonuri de albastru: cele din școala generală chiar albastre, celelalte, de liceu, bleumarin. În fiecare an, înainte de începutul școlii, mergeam cu mama la magazinul Cei trei ursuleți, de pe strada Doamnei, dacă-mi amintesc bine, să-mi reînnoiesc provizia de uniforme, bluze și accesorii. 

Acolo era un întreg ritual. Trebuia să găsim uniformele nu doar potrivite, ci mai de calitate. La fel și bluzele. Mama știa. Nu puteai lua orice, trebuia să alegi infinit... Mama își avea ea tainele ei cu vînzătoarele, care scoteau de prin cotloane uniformele și bluzele din materiale mai puțin sintetice. Ca prin ceață îmi amintesc că, totuși, erau opțiuni. Și că funcționa aceeași corupție mică afectivă: trebuia să le vrăjești pe vînzătoare ca să ai acces la fața nevăzută a lucrurilor. 

Și asta presupunea un întreg ritual. Un proces de seducție, la care mama era expertă. Îi stătea pur și simplu în fire, era o PR-istă instinctivă. Seducea cum respira, fără să-și propună. Și-ntr-o lume total nelalocul ei, asta era o soluție de supraviețuire. Deloc normală, seducția era folosită pentru a obține lucruri la care, într-o societate sănătoasă, ai fi avut pur și simplu dreptul. 

Dar pentru mama asta nu era o problemă, îi venea natural. Și, cum era pasionată de haine, nu se plictisea să pună țara la cale cu vînzătoarele. Eu, care așteptam pe undeva, pe o margine reală ori imaginară, mă mai plictiseam. Dar nu într-atît: eram obișnuită cu oamenii mari și lumea lor mă interesa. O observam și urmăream ce se întîmplă, semi-interesată, semi-amuzată. Plus că știam că ritualul cumpărăturilor e mai larg și include și diverse plăceri ale copiilor. Uneori nu se desfășura la Cei trei ursuleți, ci la Romarta copiilor. Iar acolo era un paradis de-a dreptul: erau niște personaje Disney pe care te puteai da huța dacă, nu mai știu, introduceai o monedă și apăsai pe un buton. Plus niște acvarii uriașe cu o citronadă de o culoare artificială, dar cu atît mai apetisantă. Acolo nu te puteai plictisi niciodată.

Cu atît mai mult dacă știai că, după întreaga poveste, urma, mai de fiecare dată, mersul la cofetărie. Erau mai multe cofetării în zonă, dar cred că noi mergeam la cea a teatrului. Nu țin minte dacă se numea așa în mod oficial, dar știu că era pe lîngă Teatrul „Țăndărică“ de pe Calea Victoriei, unde mi-am petrecut multe ore și zile din copilărie. Și îmi mai aduc aminte că, de cîte ori mă duceam acolo, prăjitura mea preferată era joffre-ul, și că o comandam mereu. De fiecare dată eram uimită de forma și de consistența ei. Și eram la fel de bucuroasă cînd ajungeam la capătul ei, care conținea și ceva cocă: era ca o victorie, ca o răsplată a perseverenței mele de a înota, cuminte, pînă la ea, prin ciocolată. Cu varianta mascotă, în care eram preocupată să detectez micile bucăți de fructe confiate, de cele mai multe ori de (coajă de) portocală, ascunse precum niște comori nebănuite în explozia de ciocolată. 

Cea mai mare răsplată, după ritualul cumpărăturilor școlărești, era mersul la cinema. La cinematograful „Doina“, unde am văzut cele mai multe din producțiile Disney ale epocii, care m-au marcat pînă-n ziua de azi. Dar despre ele într-un articol viitor.

image png
Supraviețuire
Pentru că am aflat de pe Facebook că o pisică îngheață și moare de frig la -15 de grade.
image png
Autenticitatea, între parfum și mujdei
În psihologie, esența unei personalități este definită, în principiu, de cinci caracteristici centrale.
image png
Speranța
Speranţa este una dintre virtuţile teologice.
image png
Scriptura: arbore, spital, cer
Pentru că Dumnezeu însuși li se dezvăluie ca o carte care „nu se închide”.
image png
Inima casei
Acum, la facultate, împreună cu colegele mele, doctorande în arhitectură, Irina Scobiola și Silvia Costiuc, îi învățăm pe studenții noștri cum să proiecteze o locuință.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Sau că liliecii sînt, în unele privințe, niște creaturi de invidiat? Sau că bat sex e totuna cu bad sex?
image png
Moș Nicolae
Poveștile lor nu mi-au diminuat cu nimic credința în Moși.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Sărbătorile vin!”
Problema nu prea are legătură cu renul Rudolf și vorbește mai mult despre tine.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Să găsești oameni la fel ca tine
A îndrăzni să vorbești despre o boală înseamnă a crea o comunitate.
Zizi și neantul jpeg
„Luna cadourilor” și cenușiul
Simțeam cum realitatea tindea, făcea chiar presiuni asupra noastră, a locuitorilor ei, să se transforme în irealitatea din Lumea de lemn.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cine o mai ține minte pe „fata de la pagina 5?” – cum recuperăm anii ’90?
Ar trebui să existe undeva la un loc de cinste într-un muzeu al presei românești de după 1989.
E cool să postești jpeg
Termopanul, valoare națională
„O bojdeucă trendy“, „Parchetul este cumpărat de la Dedeman sau Praktiker?“
p 20 Balaam WC jpg
Originea regilor magi
E un mag dintre caldeeni? Un ghicitor în stele? Un vrăjitor malefic?
Theodor Pallady jpeg
O carte despre oameni și îngeri
Cititorul va descoperi în text rațiunea tainică a Întrupării: doar omul – cu anatomia lui de lut și sufletul său nemuritor – avea să fie o imago Dei.
p 24 F  Prica jpg
Cu ochii-n 3,14
„Un cal a reușit cumva să iasă din boxa lui și umblă prin avion.”
image png
Oamenii din fotografii
Să-i facem să supraviețuiască.
image png
Malliștii
După film, ne-am dus să ne căutăm mașina în parcarea subterană, acolo, în hruba aia imensă și întunecoasă se termină fericirea.
image png
Lectura, antidotul violenței?
Cel mai des, este invocată lipsa timpului: „N-am mai citit pentru că m-a copleșit oboseala”.
image png
Mărturia lui Pascal
Cuvinte care „nu vor trece”, pline de „har și de adevăr”.
p 20 Iași WC jpg
Provincia ca problemă
Iar faptele, cîte și cum se fac ele, capătă cadențe cosmice, ca în sfîșietorul testament al Olguței.
p 21 la Lorin WC jpg
Olimpul litoralului românesc (2)
Ceva din spiritul stațiunii, un je-ne-sais-quoi, îi face și pe sportivii de performanță să își facă aici cantonamentele.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Lacrimile ei se amestecă cu cele ale acestui bazin“.
image png
Toate lucrurile care s-au schimbat
E nevoie de atît de puțin după ce anii își fac treaba.
image png
Capoate și feminități
Așa, diferențele dintre interior și exterior erau într-o măsură abolite.

Adevarul.ro

image
Kim Basinger împlinește 70 de ani: iubirile pasionale ale actriței. Ce roluri i-au adus celebritatea VIDEO
Actriță și fost model, Kim Basinger a devenit celebră datorită rolurilor în filme precum Batman, L.A. Confidential și 9 1/2 Weeks. Vedeta premiată cu Oscar a avut o carieră excepțională, precum și o viață personală fascinantă. Astăzi, vedeta de la Hollywood împlinește 70 de ani.
image
Moartea misterioasă a uneia dintre cele mai mari vedete rock. Ultimele clipe din viața lui Jim Morrison, solistul trupei The Doors
Solistul trupei americane The Doors a fost unul dintre cele mai mari staruri rock din toate timpurile. La 52 de ani de la dispariția sa prematură, moartea sa este încă învăluită în mister, iar mulţi cred că Jim trăieşte şi azi.
image
Cartofii la cuptor, un deliciu. Cum faci cea mai ușoară mâncare de post, condimentele care îi fac irezistibili
Este un preparat simplu, dar deosebit de gustos. În post, cartofii la cuptor sunt o masă sățioasă și ușor de pregătit. Pot fi serviți cu murături, salată de legume ori cu sos de usturoi.

HIstoria.ro

image
Moartea lui Aurel Vlaicu. Concluziile anchetei
În cursul anchetei în cazul accidentului aeronautic în care și-a pierdut viața Aurel Vlaicu (31 august/13 septembrie 1913) s-au conturat două ipoteze, pe care locotenentul av. Gheorghe Negrescu le prezintă astfel:
image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.