Ridică ușor piciorul de pe ambreiaj!

Publicat în Dilema Veche nr. 1027 din 14 decembrie – 20 decembrie 2023
image png

Mă așez la volan. Îmi trag scaunul, îmi ajustez cu seriozitate oglinzile, îmi pun cu încetineală centura – așa voi face și la examen. De fapt, trag un pic de timp, pe lîngă noi trec mașini în flux continuu, în intersecția de la Eroii Revoluției, e oră de vîrf, dar de fapt cînd nu mai e oră de vîrf în București? Totul se desfășoară într-o vrie, nu mă stresează traficul, nu m-a stresat de la prima lecție, dar întîrzii un pic momentul în care voi intra și eu în tot acest tăvălug din care nu mai poți ieși. De cînd fac școala de șoferi, simt acest oraș altfel decît pînă acum, altfel decît în toți cei 45 de ani în care am trăit aici, e o experiență cu totul nouă. Îl simt ca pe un monstru care te mestecă, te înghite, te digeră, te scuipă, îl simt ca pe un organism viu, în mișcare. În trafic, nu mai ai unde să te ascunzi, cum faci ca pieton, cînd cauți oaze de liniște, parcurile, străzile pustii. Instructorul cască nerăbdător și îmi spune: „Hai să ne punem în mișcare, apasă ambreiajul!”.

Dau semnal stînga. Prima imersiune e mai dificilă, ca atunci cînd te arunci în apă, la bazin, de pe trambulină, după care totul devine cumva firesc – stai în coloană, ambreiaj, accelerație ușor, schimbă cu a doua, ambreiaj și frînă, semnal, ia semnalul, asigură-te, n-ai văzut pietonul, era să calci pietonul, vai de mine, ba l-am văzut, dar am pus frînă cam tîrziu, alteori pun prea repede și stau la șase metri după ăla din față. „Ești prea crispată la volan!”, îmi zice instructorul. Sînt varză, știam că voi fi un dezastru – ce vreți, la vîrsta asta nu mai ai lejeritatea și reflexele de la 20, deși tot instructorul îmi zice că are elevi de 20 care sînt mai varză decît mine, nu se pot concentra. Cînd nu știu ce să fac, mă agăț de volanul ăla ca de un colac de salvare, mă încleștez pe el și apăs cu îndîrjire ambreiajul pînă la capăt. Pedala de ambreiaj este cel mai mare dușman al meu, încă nu i-am înțeles rostul, mi se pare un mod primitiv de a conduce un vehicul. Cînd conduc alți șoferi, mă uit la ei cum o apasă din instinct, relaxați, fără să se gîndească la ea, oare voi ajunge și eu vreodată în faza asta? „Schimbă cu a treia”, să nu uit de ambreiaj, înainte, nu după. Cîteodată nici nu mai știu unde sînt, n-ai timp să te uiți pe stradă, la clădiri, la „obiective”, orașul însuși devine fluid și parcă se scurge pe lîngă tine, am senzația că mă învîrt în cerc fără nici un sens. Ce m-o fi apucat să fac școala de șoferi tocmai acum, în mijloc de iarnă, cu ploi și fulguieli, cum naiba pornesc ștergătoarele astea?         

În timpul regimului comunist, am fost o familie fără mașină și nu i-am invidiat niciodată pe posesorii de Dacia 1300, brand național și cel mai des întîlnit automobil de pe drumurile patriei – mai tot timpul reparau cîte ceva la ea, mai mereu vedeam pe cîte un nene, într-o parcare, căruia îi ieșeau doar picioarele de sub o Dacie, în plus mai era și stresul cu cozile la benzină, de parcă nu ne-ar fi ajuns cozile ca să nu murim de foame, la carne, la lapte, la unt, mai erau și duminicile cu soț sau fără soț în care nu aveai voie să mergi cu mașina, Ceaușescu visa o Românie a omului econom, o țară eco, rurală, încremenită. Mda, și nici nu prea aveai nevoie de mașină. Eu și taică-miu ne urcam duminica în trenul personal care pleca din Gara de Nord ca să mergem la munte. Tren de plăcere. La mare mergeam tot cu trenul, cu trenul rapid. Unde naiba să mergem în altă parte? Nu mergeam la Viena, la Christmas Market, nici în Grecia, prin insule. Nu mergeam, de fapt, cam pe nicăieri, în România comunistă lipsea ceea ce numim acum mobilitate.  

Sîntem o familie cu tradiție de șoferi „bătrîni”. Maică-mea și-a luat permisul la 48 de ani, taică-miu la 52. Instructorul îmi zice că a avut elevi și de 70 de ani. Prima noastră mașină a fost tot o Dacie, „albăstrica”, mai mult era prin service decît în parcarea din spatele blocului, cu ea am descoperit un sat idilic, pe lîngă Cîmpina, unde ei și-au cumpărat o casă de vacanță – dacă n-am fi avut mașină, n-am fi reușit să ajungem acolo în week-end. O sută de kilometri – nu exista autostradă, nici centura Ploieștiului, îi făceam în trei ore, dar îi făceam. Astăzi, nici în satele dobrogene de la mare, de dincolo de granița cu Bulgaria, cele pe care le iubesc atît de mult, nu poți ajunge fără mașină. Sînt pentru privilegiații care știu să învîrtă volanul, faci pînă acolo tot trei ore. Dacă n-ai permis, te rogi de alții să te ducă.

Apoi, maică-mea a primit o mașină „de la întreprindere” – tot o Dacie break, albă. O conducea în fiecare zi, pe același drum, cu ochelari de cal. Zi de zi era șoferiță. Pînă cînd i-au furat-o din fața blocului. Cine naiba să fure o Dacie albă break? La ce bun? Au găsit-o după o săptămînă abandonată undeva pe la Glina. Taică-miu, proaspăt șofer care se credea deja Schumacher, a pus piciorul în prag – gata, ne cumpărăm mașină nouă, din fabrică! Tot Dacia, de data asta Logan. A iubit-o ca pe copilul lui, a avut grijă de ea cu duioșie. Pînă la urmă a ajuns la noi pentru o vreme, adevărul este că și eu am iubit-o pentru fantastica libertate de mișcare pe care brusc am avut-o. Cutia aia de tablă pe patru roți chiar voia să călătorească, avea potențial. Dar nu se mai putea, mă săturasem – nu mergea aerul condițional, nu mergea dezaburirea, nu mai mergea radioul, nu mai mergea nimic, decît mașina în sine.

La următoarea mașină, iată-mă pe mine, la 45 de ani, back to school, cum se zice acum. Folosim mașina în București cel mult o dată pe săptămînă, nu depindem de ea. Dar o folosim la drumuri lungi. Cele mai fericite momente din viața mea au fost pe aceste drumuri în care ne îndreptam spre necunoscut. Nu-mi doresc să conduc prin București, să contribui și eu la haosul de aici, îmi doresc în schimb ca în nopțile toride de vară, cînd oricum nu pot să dorm, să am această opțiune – să mă pot urca la volanul mașinii și în trei ore să fiu pe o plajă din Bulgaria. Fără să depind de nimeni și de nimic. Într-adevăr se numește mobilitate.  

„Hai, ridică ușor piciorul de pe ambreiaj... accelerăm ușor!” La fiecare lecție fac mici progrese. Nu m-am gîndit că la vîrsta mea mai pot învăța cu atîta ușurință ceva nou, ceva practic, asta înseamnă că încă n-am început să îmbătrînesc. În plus, anul ăsta am suferit ditamai trauma pe care n-am reușit nici acum să o depășesc, Xanax, meditație, scris și citit, nimic n-a funcționat, în schimb lecțiile de șofat sînt terapie pură, îmi golesc capul de gînduri, orașul e fluid, se scurge pe lîngă mine, habar n-am unde sînt și nici nu contează. Descopăr o „specie” nouă – pietonul. 

Ani întregi, am fost doar pieton, acum privesc din cealaltă perspectivă. Pietonul e naiv, vine și el spre casă cu două sacoșe de la Mega, cască gura, e neglijent, se uită pe cer, la păsări, pietonul e viu, dar din mașină e doar „obiectul” care trebuie evitat. O mamă își ceartă copilul chiar pe trecere. O bătrînică pune piciorul cu fereală, nu știe ce vrea să facă mai departe – „Eu ce fac aici, opresc, aștept, trec?”. Trece și un biciclist în viteză, a fost doar o muscă zburînd prin fața ochilor tăi. Mă încleștez cu mîinile de volan, de parcă ar fi un colac de salvare. „Ești prea rigidă!”, îmi spune instructorul, în timp ce vorbește la telefon relaxat cu prietenii lui: „Ești bine? Ai fost la doctor?... Da, lasă-o mai ușor!... Ne vedem week-end-ul ăsta, nu-i așa?... Mai ușor cu accelerația aia!”. Conduc perfect cu picioarele lui. Dar cînd vor fi picioarele mele?

În ziua de azi, copiii fac școala de șoferi înainte să împlinească 18 ani, e un skill necesar, zic părinții, iar atunci cînd intră la facultate le cumpără un Audi sau un BMW să nu fie mai prejos de ceilalți. Clujul, oraș universitar, e sufocat de mașini scumpe. Ale studenților. Îmi mai dau seama din ce în ce mai mult că fac parte dintr-o altă generație –  părinții mei nici nu s-au gîndit la așa ceva pentru mine, mașina nu era un must, nu existau schimburi de experiență între elevi prin programe Erasmus încă din gimnaziu, sîntem o generație încremenită în proiect. O generație traumatizată oricum, care reacționează prost la traume colaterale, inevitabile într-o viață de om. „Ambreiaj și frînă ușor!” Am 45 de ani și pot conduce o mașină.

pexels gustavo fring 5163433 jpg
Unelte, materiale și idei pentru o curte bine amenajată
O curte bine organizată îți oferă nu doar un spațiu estetic, ci și un loc practic în care te poți relaxa, lucra în grădină sau petrece timp de calitate cu familia și prietenii.
rehearsal preparation groom s watch hand jpg
Purtați de Eminem, Pharrell și Kanye West – descoperă cel mai popular ceas printre artiști!
Hai să recunoaștem: când vezi un ceas Casio G-SHOCK pe încheietura cuiva, nu te gândești doar la ore și minute.
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul  jpg
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul?
Radierea unui autovehicul din circulație poate părea un proces complicat, dar, dacă ai toate documentele pregătite și urmezi pașii necesari, totul devine mult mai simplu.
featured image jpg
Minimalismul, o alegere de viață pentru tot mai multe persoane împlinite pe plan profesional
A avea puține bunuri materiale și a efectua puține cheltuieli era în trecut caracteristic doar persoanelor cu venituri modeste.
Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.

Parteneri

Nicolae si Elena Ceausescu jpg
Activitatea practicată de mulți ce o enerva pe Elena Ceaușescu. De ce a fost interzisă
Perioada comunistă a fost una plină de reguli bizare, iar poate că cea mai neașteptată dintre acestea a fost faptul că un anumit joc a fost complet interzis!
horoscop 4 august jpg
Horoscop luni, 12 mai. Racii descoperă noi orizonturi, Gemenii sunt remarcați
Ziua de luni, 12 mai, vine cu revelații pentru toate zodiile. Unii fac pași greșiți, alții sunt răsplătiți pentru eforturi trecute. Lorina, astrologul Click!, vine cu predicțiile complete pentru toate cele 12 semne zodiacale.
image png
Sute de documente naziste, descoperite în arhivele Curţii Supreme din Argentina
Justiţia argentiniană a descoperit sute de documente şi hărţi ale membrilor organizaţiilor naziste în cutii aflate în arhivele Curţii Supreme a ţării, a dezvăluit duminică ziarul Clarin.
image jpeg
Germania protest impotriva AfD FOTO X jpeg
Mii de germani au protestat, cerând interzicerea partidului de extremă dreapta AfD
Mii de persoane au ieșit duminică în stradă, în peste 60 de orașe din Germania, pentru a cere interzicerea partidului Alternativa pentru Germania (AfD), în contextul în care formațiunea este acuzată de extremism de dreapta.
Eric Matson si Roxana, foto Facebook jpg
Americanul care a visat să se căsătorească cu o româncă. A dat anunț în ziar, a primit 200 de răspunsuri, dar primul a fost cel norocos
Un american a venit în România înainte de Revoluţie cu un scop clar: să își găsească o soție româncă. A publicat un anunț matrimonial în ziar și a primit 200 de răspunsuri, însă primul a fost de la cea care avea să-i devină jumătate.
Volodimir Zelenski FOTO AFP
Zelenski acceptă negocierile cu Rusia: „Îl voi aştepta joi pe Putin în Turcia. Personal”
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat duminică, într-un mesaj pe X, că acceptă negocierile directe cu Rusia şi, mai mult, va merge personal să discute cu Moscova la Istanbul, aşa cum a propus liderul de la Kremlin.
trump foto x jpg
Trump cere Ucrainei să accepte propunerea de negociere cu Rusia: „Întâlniți-vă acum!”
Donald Trump susține că președintele Rusiei, Vladimir Putin, nu este interesat de o încetare a focului cu Ucraina, dar vrea o întâlnire în Turcia. Liderul american cere Kievului să accepte negocierile „IMEDIAT”.
image png
Războiul tarifar dintre SUA şi China, pe cale de a fi stins. Cele două părți au ajuns la un acord pentru reducerea deficitului comercial
Secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent, a anunţat duminică că s-au înregistrat ”progrese substanţiale” în cadrul discuţiilor comerciale purtate cu oficialii economici de top ai Chinei.