Reîntoarcerea la viață/realitate

23 mai 2020
Zizi și neantul jpeg

Ne-am trezit deodată cu atîta libertate la îndemînă încît nu prea știm ce să facem cu ea. Cel puțin eu, una, nu știu prea bine. Pînă acum era ceva de la sine înțeles. Nici nu o percepeam ca atare.

Acum, deodată, mi se pare formidabil să pot ieși din casă unde vreau. Plimbările pe care, înainte, nici nu observam că le făceam erau doar intermezzo-uri nesemnificative între drumuri utilitare, devin scopuri în sine. Și, mai mult de atît, se transformă în aventuri. E simpatic, pe de o parte, că avem aventura la îndemînă: că ne putem arunca într-o aventură cum ieșim din casă, că avem palpitantul, într-un fel, la degetul mic. E ca atunci cînd, în copilăria mea, mă jucam cu un prieten de-a exploratorii pe recamier: patul era corabia, iar covoarele – oceanul pe care pluteam.

Cînd ajungeam la vreo destinație, unul dintre noi trebuia să coboare de pe recamierul roșu peticit. Deși știam că oceanul erau, de fapt, cele trei carpete chinezești maro, cu model și imperfect aliniate, emoția în momentul în care puneam piciorul jos era imensă, covorul ăla aproape că mă ardea. Ceva aproximativ asemănător am simțit cînd m-am hotărît să pornesc în prima plimbare liberă – fără declarație, cu voie de la stăpînire. Ritualul ambalării pentru ieșirea asta a fost, pentru  mine, precum cel al unui cosmonaut care-și pune pentru prima dată costumul, chiar dacă se pregătește să exploreze o planetă minusculă, pe care nu crește decît o floare.

Momentul culminant, pe care l-am resimțit din alt film, a fost cel al punerii măștii, în oglindă. Am scos masca din cutia comandată în perioada critică, de penurie și suprapreț, aproape ca pe un obiect conspirativ, de la bursa neagră din filmele cu al Doilea Război Mondial. După ce am urmărit vreo două filmulețe pe net, care ne-nvățau cum să ne-o așezăm pe față mai eficient, mi-am potrivit-o, în oglindă, tot în stilul clasic.

Înarmată cu ea și cu dezinfectantul în buzunar, am pornit-o în aventură. Fiecare pas era complicat, ca pe Lună aproape, iar sentimentele față de oamenii care treceau pe lîngă mine – dintre cele mai amestecate. Da, mă bucuram să-i văd, îi iubeam, pompos spus, chiar pe fiecare în parte și pe toți laolaltă, dar, în același timp, mi-era frică de ei. Pe de o parte, simțeam nevoia să-i îmbrățișez, căci erau vii, erau de-ai mei și nu-i mai văzusem de mult. Pe de alta, fiecare dintre ei era și un potențial agresor și răspîndac de COVID-19.

S-a produs, practic, o zguduire a încrederii în umanitatea din jur, pe care am avut-o, mult timp, chiar cînd alții încercau asiduu să mi-o spulbere. Mult timp nu mi-a păsat ce atitudine manifestau cei din jur față de mine, cei de pe stradă ca prim strat cu care interacționam. Defilam cu zîmbetul meu nu neapărat superior, nici chiar atotștiutor, dar cumva complice cu puținii aleși care credeau că, de fapt, „lumea e frumoasă și oamenii buni”. Aveam eu încrederea aia oarbă și tîmpă în omenire, pavoazată cu inimioare și floricele, în bună tradiție Disney. În care toți trebuie priviți cu înțelegere și ajutați, chiar cînd se dovedesc Neanderthali.

Acum am constatat, însă, că spiritul de conservare, nenorocitul, tinde să depășească altruismul. Parcă nu m-aș mai apropia de nimeni cu drag, ca altădată, nici măcar de prieteni. E o dualitate care intră în acțiune ad-hoc: uite-l pe respectivul, ce dor mi-a fost de el, de cînd nu l-am mai văzut, odată cu „O fi el un tip simpatic și avem o istorie comună, dar totul e să nu-mi dea boala, nu poți băga mîna-n foc pentru nimeni…”

Ceea ce vreau să spun este că nu mi se pare chiar floare la ureche să ne păstrăm altruismul și umanitatea în perioada asta. Totul e să continuăm să facem eforturi, chiar dacă nu ne va ieși din prima. Ceva din ferocitatea speciei atunci cînd tu, ca individ care faci parte din ea, ești atacat pare să iasă la iveală în perioada asta, cu surle și trîmbițe. Un strat mai atavic, îngropat în vremuri pașnice, pare să se-mpingă acum către suprafață.

Să ne luptăm să păstrăm dacă nu neapărat floricelele, măcar verdeața din buchet. Chiar dacă ne-am mai încrîncenat, să trecem peste asta și să lăsăm de la noi. Sînt oameni iresponsabili peste tot? OK. Să-i lăsăm să treacă înaintea noastră, să ne dăm doi pași înapoi și să fim noi cei responsabili. Cei care poartă mască și au răbdare.

Așa, încet-încet, ne vom putea întoarce la bucuria de a fi afară și de a contempla lumea. Pe care, cumva, în momentul de față, ne temem s-o mai trăim. Încet-încet, sînt sigură că se va restabili. Apărarea de COVID-19 ne va intra în instinct. Cu masca la gură, cu ochelarii pe nas și dezinfectantul în buzunar, făcînd slalom printre semenii noștri pe care ne reobișnuim să-i iubim, vom amușina, atît cît putem, miresmele florilor și  ne vom bucura de culorile pomilor, ierburilor, acoperișurilor, păsărilor. Al căror ciripit și croncănit ne vor întregi și confirma întoarcerea la realitatea cea firească. La viață în forma ei cea mai simplă, dar și mai desăvîrșită, pînă la urmă.

Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)

Adevarul.ro

image
Un mare retailer polonez intră pe piața din România: se vor deschide 200 de magazine peste tot în țară
Un mare retailer din Polonia are de gând să deschidă o rețea de 200 de magazine în România, unde se vor face și angajări masive în mai multe orașe din țară.
image
Cum s-a răzbunat un bărbat pe o mamă care îi bloca accesul în garaj de fiecare dată când își lua copiii de la școală
Un bărbat a relatat o experiență neplăcută în care s-a confruntat cu o mamă care i-a blocat accesul pe aleea de acasă, în timp ce își aștepta copilul să iasă de la școală.
image
O companie românească a ajuns în topul celor mai valoroase firme din Uniunea Europeană
Una dintre cele mai cunoscute companii de pe piața din România a ajuns în topul celor mai valoroase corporații din Uniunea Europeană.

HIstoria.ro

image
Răscoala de la 1907 - Ieșirea de pe scena politică a Nababului
De-abia se stinseseră ecourile laudative ale Serbărilor din 1906, prilejuite de aniversarea a 40 de ani de domnie ai Regelui Carol I, privite ca o manifestare națională a românilor de pretutindeni, că România se va vedea confruntată cu o mișcare extrem de violentă, proprie Evului Mediu.
image
La un pahar de vin cu Dej. Când comuniștii români vorbeau, pe șleau, despre crimele lui Stalin
Congresul Congresul al XXII-lea al PCUS consfinţeşte oficial victoria lui Nichita Hurşciov asupra concurenţilor stalinişti. După reculul provocat de Rebeliunea din Ungaria, destalinizarea din 1956 capătă un nou avînt.
image
Atacul japonez de la Pearl Harbor, o surpriză strategică pentru SUA
Personalului SIGINT din cadrul US Navy urmărea acțiunile și deplasările flotei japoneze prin analiza traficului radio.