Recuzita de iarnă

Publicat în Dilema Veche nr. 1034 din 1 februarie – 7 februarie 2024
image png

Pe lîngă paltoanele cenușii, mai erau și alte obiecte care ne asigurau supraviețuirea în iernile destul de drastice ale anilor 1980. Unele dintre ele erau plăpumile. 

Azi, ni le cam luăm de la IKEA, sînt ușoare și albe ca niște fulgi supradimensionați și le numim pilote. Ne putem alege designul și grosimea lor. Pe atunci, însă, se numeau „plăpumi” și erau doar groase și grele. Fie că erau umplute cu lînă ori cu puf, fie că erau dintr-un material rece și alunecos ori dintr-unul mai fără pretenții, plapuma era ca un fel de capac, pe care, odată pus, nu prea mai era chip să-l dai la o parte. 

Te cuibăreai sub căldura ei și te lăsai strivit de greutatea ei peste măsură, dacă voiai să supraviețuiești unei nopți cu căldură îndoielnică. Sau chiar fără. Sub plapuma ca o piatră de moară, dar totuși protectoare, era lumea ta preț de vreo opt ore. 

Nu-ți permiteai să ieși nici parțial de sub ea, căci înghețai. Te înveleai cît de bine puteai. Totuși, ca să previi eventualele accidente, în această fabuloasă întreprindere nocturnă intrai echipat. Aveai un costum de protecție, destul de etanș: nu de cosmonaut, și nici chiar de explorator polar. Dar unul care să-ți acopere și încălzească o parte cît mai mare a corpului, cînd te îmbarcai în această periculoasă întreprindere a somnului și a viselor.

Pe sub plapumă aveai, mai întîi, o pijama groasă, de finet sau bumbac. Apoi, de destule ori, o jachetă tricotată ori o bluză de trening. În picioare, șosete de lînă. Dacă erai mai sensibil la urechi, de ce nu, și o căciuliță. În această ținută te simțeai cît de cît pregătit să dai o tură prin lumea viselor și să te întorci de acolo întreg. 

Odată ce te obișnuiai cu ritualul, nu ți se mai părea nimic neobișnuit. Eternul diafan feminin, cu cămăși lungi și transparente de noapte și halate fluturînde cu volănașe, ți se părea doar o utopie din filme (de altfel, în Dallas-ul de sîmbăta seara, dacă-mi aduc aminte bine, Pamela a lui Bobby apărea adesea în asemenea veșminte).

Ritualul de culcare nu consta doar în îmbrăcatul gros și acoperitul cu plapuma. Mai era și ceaiul prealabil: în ibricul nostru decolorat, ce fusese cîndva albastru, și înmaronit pe dinăuntru, fierbeam apa și puneam ceaiul. Nu mai știu de care, dar cred că pe vremea de atunci, în afară de cele de plante clasice – mentă, mușețel, tei – se mai găsea doar ceai negru, rusesc sau chinezesc. O cană de ceai fierbinte făcea întregul ritual mai suportabil.

Cu varianta supă din pachet. Nici nu mai știu de unde aveam supele din pachet, cred că trimise din străinătate sau se mai găseau și pe la casele de comenzi. Dar știu că eram pasionată de ele. Era ceva ce-mi puteam face și singură: nu trebuia decît să pun praful din plic în apa care se pregătea să clocotească și să amestec cu sîrg, timp de vreo zece minute. Dacă-mi făceam treaba conștiincios, supa ieșea lină, fără cocoloașe. 

Era cina ideală. Pe care o luam, în general, cu tatăl meu. Și el îmi împărtășea pasiunea pentru supele din pachet: de fapt, chiar el mi-o trezise. Ce putea fi mai potrivit înainte de îmbarcarea în explorarea nocturnă decît lichidul fierbinte, îngroșat de niște sugestii ori esențe de legume și tăieței, cu un gust pregnant, prea sărat, dar confortabil în lipsa lui de nuanțe? 

Mîncam amîndoi, tacticoși, cu lăcomie potrivită. Preferata noastră era supa de roșii. Dar și cea de pui, cu tăieței, mergea. După ce le terminam, la blană, ne luam inimile-n dinți și ne strecuram sub plăpumile ca niște armuri.

featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).

Adevarul.ro

image
Un oraș din România se află în topul celor mai ieftine orașe din Europa de vizitat în 2024. Pe ce poziție s-a clasat
De la Lisabona până în capitala Lituaniei, în urma unei analize făcută de specialiștii englezi, a reieșit o listă cu cele mai accesibile orașe europene pentru turism de weekend, printre care se află și unul din România.
image
Păţania de groază a unor nemți. Au rămas suspendaţi cu autorulota deasupra unei prăpăstii. „Dacă făceau asta românii în Germania...“
Salvamontiştii din Neamţ, care acţionează în zona masivului Ceahlău, au dat detalii despre o misiune care i-a avut în prim-plan pe membrii unei familii germane.
image
Turist speriat de prețurile din centrul unui mare oraș din România: „E prea mult“
Restaurantele, terasele și barurile reprezintă, fără îndoială, puncte importante de atracție pentru foarte mulți turiști. Cu toate acestea, mulți dintre ei se lovesc de prețurile piperate din marile orașe ale României.

HIstoria.ro

image
Atacul lui Cuza asupra masoneriei bucureștene
Modernizarea țării, pe care toți românii o doreau, dar care avea reprezentări diferite de la un grup social la altul, a generat tensiuni în tânărul stat. Programul de reforme al lui Cuza a început să fie contestat.
image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.
image
Cadoul de nuntă primit de Zoia Ceaușescu de la părinți
Fabricat în Franța, la o comandă specială a familiei Ceaușescu în anul 1983, automobilul Fuego GTS a fost facturat de către Renault (Service des Ventas Speciales Exportation) pe numele Ceaușescu Elena Zoia, unul dintre copiii familiei prezidențiale, care l-a primit cadou de nuntă de la părinți.