Reacţiunea a prins iar la limbă!

Publicat în Dilema Veche nr. 177 din 30 Iun 2007
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

Onorabili cetăţeni dilematici, După cum probabil vă mai amintiţi, redacţiunea noastră a lansat, acum doi ani, o "Petiţiune", semnată de numeroşi fii ai Capitalei şi ai ţărişoarei noastre, prin care cerea mutarea statuei Maestrului Caragiale înapoi pe soclul său din str. Maria Rosetti, văduvit de dînsa de reacţiunea care l-a smuls de acolo prin mijloace samavolnice şi l-a plantat pe peluza din faţa Teatrului Naţionale. (v. Dilema veche nr. 75 din iunie 2005 sau cetiţi "Petiţiunea" aici:

). Am luptat şi-am cîştigat! Ministerul Culturei a luat în seamă glasul poporului şi a mutat statua la locul dumisale, în str. Maria Rosetti, peste drum de una dintre casele în care a locuit Nenea Iancu şi aproape de colţul străzii care-i poartă numele. Întreaga poveste este spusă de onorabilul d. Virgil Niţulescu, secretar de stat la numitul minister, în Dilema veche nr. 109 (

) Ce ne văzură ochii în noaptea de 4 spre 5 iuliu corent, cînd ne omoram plictisul navigînd pe Internet, această invenţiune care esprimă progresul şi numai progresul şi care pune la îndemîna popolului educaţiune, informaţiune, cultură şi distracţiune? Ziarul Gândul a lansat o campanie intitulată "Statuile din Bucureşti" (fapt pentru care îi dorim succes!). Şi a început-o taman cu statua Maestrului, cerînd cetitorilor săi să voteze electronic unde i-ar şade mai bine lui Caragiale - în strada Maria Rosetti sau în faţa Teatrului Naţionale? Apare şi un articol pe această temă (

) în care sînt preluate informaţii din interviul cu dl Virgil Niţulescu fără a cita sursa, iar despre iniţiativa redacţiunii noastre nu se pomeneşte măcar o vorbă. Drept pentru care, onorabili cetăţeni dilematici, vă aducem la cunoştinţă că reacţiunea a prins iar la limbă şi vă invităm să vă manifestaţi spiritul civic: mergeţi pe site-ul ziarului Gândul , citiţi, comentaţi şi votaţi cum vă îndeamnă conştiinţa. Redacţiunea noastră îşi esprimă în continuare dragostea faţă de Capitala noastră, care a ajuns să trăiască vremi cumplite, în care amploaiaţii Primăriei nu se îngrijesc de Dînsa aşa cum s-ar cuveni. Vivat Constituţiunea! ( M. V. )

Zizi și neantul jpeg
Kitul de supraviețuire și exteriorul
Orice acțiune astăzi simplă era tratată, pe atunci, ca o operațiune de comando.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
E cool să postești jpeg
Vioara lui Ingres
Un hobby este considerat a fi o extensie a personalității noastre dincolo de granițele profesionale și un indicator al faptului că avem pasiuni.
P 20 Sfintii Petru si Pavel WC jpg
Întoarcerea din cer. Conversiunea privirii
Proximitatea mundană a transcendenței este taina aflată în inima creștinismului.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Charles de Foucauld
Accidentul – ca, de altfel, și minunea – a avut loc în biserica de lîngă școala de cavalerie unde învățase Charles de Foucauld.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Mama Natură l-a răsplătit cum se cuvine pentru profunda lui înțelegere.”
Zizi și neantul jpeg
Evadări în absolut
Intrînd în mare și înaintînd în ea, atît cît îți permiteau puterile, sfidai direct determinările.
956 08 Foto LNiculae jpg
Note şi fotografii (3)
Alte sunete vagi compun însăși tăcerea.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Capătul drumului – cum recuperăm anii ’90?
Tramvaiul 21 are o cu totul altă personalitate decît troleul 66 sau autobuzul 135.
p 19 WC jpg
Natura-n bucate
Sînt aceste panacee care promit viață lungă și sănătoasă reale sau doar o găselniță a industriei alimentare?
p 20 WC jpg
Apocalipsa la îndemînă
În orice religie, extremismul secretă o ideologie a „comunităţii aleşilor” eschatologici în luptă cu restul „decăzut” al umanităţii.
Theodor Pallady jpeg
Franciscanul de pe Bega
„Prologul” pelbartian e savuros ca un poem avangardist.
1226px Jesus walking on water  Daniel of Uranc, 1433 jpg
Aventura a doi frați ambițioși
A filozofa despre ambiție fără a ne reconsidera reperele riscă, pe lîngă prețiozitate sau cinism, să ne limiteze pur și simplu la gustul obsesiv de a parveni speculativ, intelectual, moral.
p 24 A  Vrana jpg
Cu ochii-n 3,14
Muștele femele au mai mulți neuroni decît masculii, acesta este rezultatul unui studiu recent care a observat creierul larvelor cu o tehnică inedită.
Zizi și neantul jpeg
La piscină
Pe vremuri, în anii ’70-’80, mersul la piscină era una dintre activitățile cele mai „fancy”.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Corpul
Pe la 15 ani, deja îmi pierdusem toată încrederea în mine.
p 19 Johann Sebastian Bach WC jpg
Muzica lacrimilor. Bach
Muzica nu „reprezintă“ drama christică și nu îi caută o semnificație anume: ea se naște din cutremurarea care cuprinde lumea în momentul suferinței divine și o sădește adînc în sufletul ascultătorului.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Două comentarii la Geneză
Nu puțini s-au întrebat, de-a lungul secolelor, de ce ultimele trei cărți ale „Confesiunilor” lui Augustin sînt, de fapt, o exegeză la primele versete ale „Genezei”.
p 24 A  Damian jpg
Cu ochii-n 3,14
„Cînd viața se întîmplă, puiul e tot pui.“
Window through a window in Röe gård café 2 jpg
Decît un termopan, șefu’
După două ore de spart la daltă de jur împrejur, o opinteală finală a extras tocul ferestrei din perete, cu pervaz cu tot.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
O să fie bine! – recensămînt 2022 –
O să ajung eu în Albania, iar ei or să fie tot la coadă, încremeniți în așteptare.
E cool să postești jpeg
Viața fără Facebook
Cura de dezintoxicare de Facebook i-a făcut pe subiecții studiului mai toleranți față de ideile politice ale taberei adverse.
p 20 jpg jpg
La ceasul fără umbre al amiezii
Pentru viaţa spirituală, pentru căutarea şi întîlnirea cu Cel nelocalizabil, locul mai are importanţă?
Theodor Pallady jpeg
Pe terasă, cu Epictet
Greu de spus dacă stoicismul e la modă pentru că se poartă textele aspiraționale sau pentru că timpul nostru face loc unui anume neo-păgînism.

HIstoria.ro

image
Predica de la Clermont: Chemarea la Prima Cruciadă
În ziua de 27 noiembrie 1095, pe câmpul din fața orașului Clermont, câteva sute de oameni așteptau să audă predica papei Urban al II-lea.
image
Frontul din Caucaz al Războiului ruso-turc din 1877-1878
Războiul din 1877-1878 este cunoscut mai ales pentru frontul din Balcani, la care au luat parte mari unități otomane, rusești și românești în principal, dar și trupe sârbești și muntenegrene.
image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemorării recente a morții voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I” a publicat pe pagina de socializare a instituției povestea inedită a raclei în care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.