Război

Publicat în Dilema Veche nr. 934 din 3 – 9 martie 2022
Război jpeg

Pe vremea lui Ceaușescu, pacea ni se părea doar o noțiune cu care eram îndoctrinați. Ni se tot vorbea la școală despre asta, desenam porumbelul păcii și nu luam în serios nimic. Copii născuți în vreme de pace, habar n-aveam ce-i războiul și nu ne era frică de el.

Cele mai multe povești de război le vedeam în filme. Erau, la televizor, despre al Doilea Război Mondial și ne-au oferit o viziune romantică: urmăriri, rezistență, împușcături, eroism, spionaj, povești de dragoste imposibile... Da, și crime, genocid, Holocaust, doar că, pe atunci, deși le vedeam, nu le percepeam în totalitate, nu le înțelegeam decît parțial. Eram copii și atîta puteam duce, ăsta ne era imaginarul.

Care ne era dublat de imaginile războiului de prin cărțile pe care le citeam. Și acelea romantice. Războiul se transforma în povești de capă și spadă, ca-n Cei trei muschetari. Ori în unele fanteziste, ca-n Peter Pan, unde Băieții pierduți se luptau cu pirații. Sigur, și războaiele astea fanteziste aveau ceva din caracteristicile războaielor adevărate: implicau violență, personajele se încăierau, erau rănite, chiar mureau. Eroii puteau fi luați prizonieri, puteau fi puși la diverse încercări formidabile în care se dovedeau curajoși sau lași, în care li se dezvăluia caracterul. Era o logică a confruntării, în care se opera cu noțiuni precum onoare, loialitate și chiar patriotism. Folosirea forței nu era pusă la îndoială, ca și în luptele din basme: forța era permisă, chiar necesară, trebuia doar folosită de partea bună și conform unor reguli nescrise, dar mereu cam aceleași.

Războiul era permis și-n jocurile copiilor, aveam chiar și eu vreo două pistoale de jucărie. Țin minte, dintr-o excursie cu școala, prea pasionanta joacă de-a cowboy-ii și indienii, în care ne luaserăm rolurile mult prea în serios, pînă la o periculoasă identificare cu personajele. Ori jocul „Săgețile“, pare-mi-se, în care se formau două echipe de copii și una o urmărea pe alta. Era un soi de „fațea” în mișcare, mai complex. Trăiesc întrucîtva și acum senzația de panică amestecată cu efervescență pe care o simțeam cînd stăteam pitulați și camuflați prin diverse tufișuri, așteptînd echipa adversă să se apropie.

Mult mai tîrziu am auzit poveștile bunicului meu din război, de la Odessa. Ne-a povestit cum făcuse războiul la intendență, cum mînca acolo, printre altele, salam de cal, cum a fost împușcat în plămîn într-o poveste pasională, cum a cunoscut acolo o Liudmilă, cu a cărei poză s-a întors pe geamantan. Toate mai curînd istorii pasionale decît de luptă propriu-zisă. Care au contribuit la adîncirea imaginii romantice a războiului. La care a ajuns să se adauge una a derizoriului lui, după lectura Mănăstirii din Parma și a rătăcirilor lui Fabrizio del Dongo.

Care, în perioada adolescenței, s-a accentuat și mai mult. Prin influențele hippie din filme (în special cele cu războiul din Vietnam) ori cîntece. Percepția romantică a războiului s-a estompat pînă la dispariție, fiind înlocuită cu una evident pacifistă. Nu doar războiul, ci orice expresie a violenței fizice au început să mi se pară tot mai inadmisibile. Mi-am dezvoltat chiar un sistem, desigur ipotetic, nonviolent, pașnic, de apărare în fața unei posibile agresiuni.

Încet-încet, am început chiar să uit de război. Și mai ales de logica lui, cea a confruntării, a lui care pe care. Părea că lumea în care trăim e tot mai departe de o asemenea logică, e una în care barbaria se pierde undeva-n zare și ne lasă să uităm de ea.

Ce se întîmplă acum la doi pași de noi, ce li se-ntîmplă vecinilor noștri e incredibil, inadmisibil și aproape suprarealist. Dacă n-ar fi oamenii, concreți, care vin la noi să se adăpostească, și morții lor, și mai concreți, lăsați în urmă, aș zice că nu poate fi realitate. Dar, din păcate, este. Și am fost treziți, brutal, zguduiți cu toții de ea. Logica războiului și a barbariei a intrat, incredibil și inadmisibil, repet, iar în uz. Bunul plac al unei minți bolnave ne-a schimbat iar realitatea, făcîndu-ne să ne transformăm din nou umanitatea. Chiar în condițiile astea extreme, luați prin surprindere și puși în fața imposibilului, vecinii noștri din Ucraina au reacționat eroic. Au demonstrat că, deși părea doar un cuvînt dintre cele de manual, eroismul are acoperire reală, e un comportament cît se poate de concret. Indiferent de ce va urma, într-o lume devenită iar nesigură și amenințătoare, povestea lor va rămîne exemplară. Și o dovadă că, deși răul nu se lasă și te năpădește cînd ți-e lumea mai dragă, binele tot își găsește resurse. Indiferent de orice. În condiții imposibile.

Foto: wikimedia commons

Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale jpg
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale
Succesul unei afaceri depinde de integrarea unor servicii strategice care să optimizeze procesele, să crească vizibilitatea și să personalizeze experiența clienților.
Cu sau fara alarmare incendiu pentru spatiile industriale Ce spune legea jpg
Cu sau fără alarmare incendiu pentru spațiile industriale? Ce spune legea?
Siguranța în spațiile industriale este o prioritate majoră, iar prevenirea incendiilor joacă un rol esențial în protejarea angajaților, a bunurilor și a mediului înconjurător.
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulti  La ce rezultate te poti astepta jpg
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulți. La ce rezultate te poți aștepta?
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar nu mai este considerat o soluție exclusiv pentru copii și adolescenți, fiind din ce în ce mai frecvent întâlnit și în rândul adulților.
pexels tima miroshnichenko 6474471 jpg
Tot ce ai nevoie pentru construcții rezistente și încălzire sustenabilă
Construirea sau renovarea unei case reprezintă o investiție majoră, care necesită materiale de calitate și soluții sustenabile.
Vechea dilema sa alegem un sejur in Palma de Mallorca relaxant sau aventuros jpg
Vechea dilemă: să alegem un sejur în Palma de Mallorca relaxant sau aventuros?
Palma de Mallorca, o destinație idilică în inima Insulelor Baleare, este cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, cultura vibrantă și oportunitățile nesfârșite de distracție. Indiferent dacă îți dorești o vacanță „relaxantă” sau „aventuroasă”, Palma de Mallorca are ceva special pentru toți tur
featured image jpg
Jocul responsabil în cazinouri online: cum protejează operatorii experiențele pasionaților de gambling
Prin natura lor, jocurile de noroc se bazează pe modul aleatoriu în care poate decurge o acțiune.
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.

Parteneri

cub ilie și ioana nastase png
Unde și-au cumpărat vilă Ilie Năstase și soția sa. „E așa cum ne-am dorit noi”
Soţii Ioana şi Ilie Năstase s-au mutat recent în Otopeni, acolo unde celebrul tenisman român a achiziţionat o vilă. Ce spune soţia sa despre noua achiziţie şi despre planurile pe care le au.
image png
Spune la revedere bretonului! Tunsoarea ideală pentru femeile de peste 50 de ani care le întinerește
Moda și frumusețea nu au vârstă, iar tunsorile bine alese pot deveni armele secrete ale unei imagini proaspete și tinerești. Dacă ai trecut pragul vârstei de 50 de ani și simți nevoia unei schimbări, este momentul perfect să renunți la breton și să descoperi tunsoarea care îți scoate în evidență tră
stela enache 04
Stela Enache împlinește 75 de ani. „Pot spune că am muncit o viață întreagă cam degeaba”
Interpreta celebrei piese „Ani de liceu”, Stela Enache, împlinește 75 de ani.
bani euro pixabay jpg
Țara din Europa care îți oferă pensie după o cotizare minimă. Solicită perioada minimă de contribuție
Știai că în Europa există țări care îți oferă posibilitatea de a beneficia de pensie chiar și după o cotizare minimă? Un exemplu relevant este Germania, unde sistemul de pensii este structurat astfel încât să ofere beneficii celor care au contribuit cel puțin cinci ani.
Nicusor Dan isi anunta candidatura la presedentia Romaniei, decembrie 2024  Foto Inquam Photos Octav Ganea (5) jpg
Nicușor Dan, mesaj pentru bucureștenii dezamăgiți de candidatura sa la prezidențiale: „Acesta este motivul”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a transmis, joi seară, un mesaj clar bucureştenilor care se declară dezamăgiţi de intenţia sa de a candida pentru cea mai înaltă funcție în stat. După ce a câștigat detașat Primăria Capitalei, Nicușor Dan a spus că
image png
În imagine este „unul dintre cei mai importanți actori români”. A fost un nume cu greutate în cinematografia românească, și-a pierdut șapte copii și avea un mare regret
Atunci când spui Vladimir Găitan, inevitabil spui „unul dintre cei mai importanți actori români”. Cu o prezență remarcabilă și o eleganță aparte, el a reușit să-și pună amprenta asupra cinematografiei românești, rămânând o figură emblematică chiar și după trecerea sa în neființă.
1 aripioare de pui jpg jpeg
Cum să faci cele mai crocante aripioare de pui. Ingredientul secret care le duce la următorul nivel
Aripioarele de pui sunt o alegere clasică, fie că le savurăm în fața televizorului, la petreceri sau în weekenduri relaxate. Dar ce le face perfecte – crocante la exterior și suculente la interior?
Atac ucrainean cu drone asupra Moscovei  Foto Profimedia (5) jpg
Ucraina a lansat un atac cu drone asupra Moscovei. Trei aeroporturi ruseşti şi-au suspendat activitatea
Un atac cu drone al forţelor ucrainene care a vizat Moscova a determinat autorităţile din Rusia să suspende zborurile care ar fi trebuit să decoleze de pe trei aeroporturi din capitală.
Adrian Șut a marcat două goluri pentru FCSB jpg
Motivul pentru care FCSB nu a putut evolua în Azerbaidjan cu numele sponsorului pe tricou
Roș-albaștrii au învins cu emoții pe Qarabag, în Europa League.