Rămîi pe culoarul tău

Publicat în Dilema Veche nr. 971 din 17 noiembrie – 23 noiembrie 2022
Cea mai bună parte din noi jpeg

„Comparațiile ucid creativitatea și bucuria de a trăi”, scrie într-una dintre cărți Brené Brown, amintind cum, la un concurs de înot, fiecare participant dă ce are mai bun strict pe culoarul lui, fără să se uite în stînga și în dreapta. Comparația cu ceilalți este legată de conformism și de competiție, în același timp – vrem să aparținem unui grup, dar să fim mai buni decît restul. Nu ne luptăm cu vedetele de cinema sau cu personalitățile de pe meleaguri îndepărtate, ci cu cei din domeniul nostru, de la locul de muncă, de pe strada noastră.

Un studiu la nivel mondial realizat în luna octombrie a acestui an de DataReportal, care analizează tendințele în comportamentul online, arată că timpul mediu petrecut zilnic pe Internet de utilizatorii cu vîrste cuprinse între 16 și 64 de ani este de 6 ore și 37 de minute, dintre care 2 ore și 28 de minute pe rețelele sociale. Nu este nici o surpriză că pe primele locuri la motivele utilizării Internetului sînt găsirea de informații și păstrarea legăturii cu familia și cunoscuții. O expresie veche românească te îndeamnă „să-ți ții prietenii aproape, dar dușmanii și mai aproape”. Altfel spus, să fii cu ochii pe ceilalți, mereu în gardă, nu cumva să facă vreo mișcare neprevăzută și să suporți consecințele. Să nu ți-o ia înainte, să nu-ți „fure” ceva. Iar cu rețelele sociale îi ai pe toți în buzunar și la cap în timp ce dormi. Nu trebuie să fii Brené Brown și nici specialist în tendințe comportamentale ca să ajungi la concluzia, în timp, că a verifica ce se întîmplă pe culoarele alăturate este cel mai mare antidot pentru fericire.

Comparațiile, pe care faptul că sîntem mereu „conectați” ni le pune pe tavă zilnic, se lasă cu cel puțin două urmări care te storc de energie: invidia și gelozia. În primul caz, te simți inferior, ai vrea să ai statutul, realizările, posesiunile cuiva. Gelozia are dinții și mai ascuțiți, e cam ca morsa pe lîngă focă: vine cu frica și furia că ai putea pierde ce consideri că ai avea, că toți cei din jur sînt o amenințare. Pentru că, în mintea ta, așa ceva este inacceptabil, începi să te mulezi după stilul de înot al celorlalți, chiar dacă punctul tău forte sînt picioarele, nu brațele, iar noul ritm de respirație nu îți e prielnic. Scoți timpi tot mai slabi, pentru că nimeni nu a progresat vreodată prin imitație, dar ești prea tînăr să-ți dai seama de asta. Crezi că, dacă respecți toate regulile și faci ce ai văzut că funcționează la alții, nu vei mai pierde niciodată. Așa că tot încerci, iar și iar, pînă rămîi sleit de puteri.

Din păcate, știu multe despre a te compara cu ceilalți în orice moment, a duce războaie imaginare cu oameni care nici măcar nu te cunosc, a copia rețete care au dat rezultate pentru alții și a verifica obsesiv conturile de social media ale unor persoane pe care, de fapt, nu le placi. Am petrecut nopți în șir întrebîndu-mă „Ce are ea și nu am eu?”, găsind propriile răspunsuri la asta, schimbînd tot ce credeam că ar fi necesar la mine, pînă cînd omul care eram înainte s-a dezintegrat. Ba mai mult: din proprie inițiativă mi-am ales cursele cu cei mai numeroși participanți, pentru că îmi place să cîștig, iar victoriile mici ar fi fost irelevante. Fiecare lungime de bazin la care obțineam un timp mai bun decît restul mai turna un pic de combustibil peste orgoliul că i-am lăsat pe ceilalți în urmă. În final, am obosit și corpul nu m-a mai ascultat. Au trecut toți pe lîngă mine, înainte și înapoi, în timp ce eu n-am mai putut decît să mă țin de marginea bazinului, întrebîndu-mă dacă e cu adevărat sportul meu preferat și dacă, prima dată, m-a aruncat cineva în apă sau am sărit chiar eu.

© J. Parrish / flickr
© J. Parrish / flickr

Mi-a luat o jumătate de viață să înțeleg că oamenii nu pot fi înlocuiți și că creativitatea noastră este cea care ne legitimează unicitatea. Că ceea ce faci, ce achiziționezi, ce vîrfuri urci cu recorduri mondiale nu înseamnă cine ești și nici nu te va face neapărat potrivit în ochii altcuiva. În plus, așa cum am găsit formulat într-un articol din The School of Life, care vorbește despre curajul de a fi tu însuți, odată cu vîrsta ne oprim din a mai încerca să-i impresionăm pe cei care nu ne plac – „pe care îi urîm” e citatul exact.

Am ca imagine de fundal pe telefon o fotografie care arată un singur culoar dintr-un bazin. O văd de zeci de ori pe zi, cînd ating telefonul. Îmi amintește că sînt în momentul în care îmi aleg singură cursa și stilul de înot care-mi place. Dar mai ales că, după ce am tras cîteva decenii în sportul ăsta, am învățat că la capătul culoarului nu e finalul, nici pe departe.

Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.
avocat legalro 2 png
6 motive pentru care ar trebui să alegi un avocat local
Când vine vorba de probleme juridice, alegerea unui avocat potrivit este esențială. Una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua este să colaborezi cu un avocat local.
termosemineu dolinex 3 png
Avantajele unui termoșemineu pe peleți și cum să faci cea mai bună alegere
Căldura confortabilă a unui termoșemineu pe peleți nu este doar un răsfăț, ci și o soluție eficientă și sustenabilă pentru încălzirea locuinței.
Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.

Parteneri

Premierul olandez Mark Rutte FOTO Profimedia
Şeful NATO afirmă că aliaţii încă pot avea încredere în SUA. „Nu este momentul să ne descurcăm singuri”
Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a avertizat miercuri Statele Unite şi Europa în privinţa oricărei tentaţii de a „merge singure” în materie de securitate, pe fondul tensiunilor crescute privind viitorul alianţei transatlantice şi a opiniilor divergente în privinţa Rusiei.
leonardo dicaprio profimedia jpg
Leonardo DiCaprio nu vrea să-și accepte vârsta! Și-a vopsit firele albe ca să pară mai tânăr
Leonardo DiCaprio (50 de ani) pare să nu își accepte vârsta și face tot posibilul să pară mai tânăr. Actorul a apărut marți la CinemaCon 2025, în Las Vegas, cu un look proaspăt, dar vizibil artificial. Părul său recent vopsit și barba retușată i-au trădat eforturile de a ascunde firele albe.
Conferinta de presa sustinuta de primarul capitalei, Nicusor Dan, la sediul PMB, in Bucuresti, 31 ianuarie 2025  Foto Inquam Photos Octav Ganea (6) jpg
Care sunt condițiile pe care le pune Nicușor Dan ca să se retragă din cursa pentru prezidențiale
Candidatul independent Nicușor Dan a anunțat că este dispus să se retragă din cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din luna mai. El a pus două condiții care au legătură cu alți candidați și cu estimările făcute de sondaje.
Afișul expoziției  „Tattarescu și școala Tattarescu. Lecția italiană, studii despre proporțiile corpului uman”
Vernisajul expoziției „Tattarescu și școala Tattarescu”
Cu ocazia împlinirii a 205 ani de la nașterea artistului Gheorghe Tattarescu (1820-1894), Muzeul Municipiului București invită publicul la vernisajul expoziției tematice „Tattarescu și școala Tattarescu. Lecția italiană, studii despre proporțiile corpului uman”, care va avea loc miercuri, 9 aprilie.
fabrica auto roboti semiconductori
Producătorii auto din Slovacia vor fi cei mai afectați de tarifele comerciale impuse de Trump
Producătorii auto din Slovacia, supranumită și „Detroitul Europei”, ar putea fi cei mai afectați de tarifele comerciale ce urmează să fie anunțate de președintele Donald Trump miercuri, 2 aprilie.
Imaginea Coifului de la Coțofenești, în Fototeca Institutului de Studii Social-Politice (© Facebook / Arhivele Naționale ale României)
Noi săpături arheologice în zona în care a fost găsit coiful de la Coțofenești
Arheologii din Prahova vor efectua noi săpături în zona în care a fost găsit coiful de la Coțofenești, în urmă cu aproape 100 de de ani, specialiștii presupunând că în această zonă ar exista o cetate getică.
image png
POLITICO: Zilele lui Elon Musk la Casa Albă sunt numărate
Preşedintele Donald Trump a comunicat cercului său restrâns, inclusiv membrilor cabinetului său, că Elon Musk se va retrage în următoarele săptămâni din rolul său actual de partener de guvernare, de animator omniprezent şi de om care mânuieşte securea reducerilor bugetare la Washington.
masina de spalat, foto shutterstock jpg
Un medic spune cum te poate îmbolnăvi mașina de spălat. Mulți fac această greșeală!
Mașina de spălat este indispensabilă în orice locuință, dar dacă nu este folosită corect, ar putea să ne afecteze sănătatea. Un medic a spus că un obicei greșit în folosirea acesteia ne-ar putea îmbolnăvi!
foto facebook alexandru muraru png
Șeful Comisiei SIE avertizează că există riscuri de interferențe în alegeri din partea Rusiei
Alexandru Muraru avertizează că există riscuri de interferențe în alegeri din partea Rusiei, „fie prin amplificarea tensiunilor, a atacurilor cibernetice ori a campaniilor de influență”.