Puţin de la Revoluţie

Publicat în Dilema Veche nr. 567 din 24-30 decembrie 2014
La drum – propriul road movie jpeg

Pe 21 decembrie 1989, dădeam examen la estetică. În Universitate, undeva sus. Învăţasem ca niciodată pentru examenul ăsta: pentru că era una dintre materiile mele preferate; şi pentru că, după o perioadă în care mă cam ocupasem de alte lucruri, luasem hotărîrea să replonjez în studiu profund...

Acolo sus, unde se ţinea examenul, era soare şi senin. Pentru că se profila, în general, un decembrie ireal de frumos şi călduros. (Unii ar spune predestinat, deşi, dacă îl asociem şi cu nenumăratele morţi care au urmat...) Aşteptam cu un calm, pe care nu-l mai simţisem demult, să-mi vină rîndul la examen, sigură pe mine. Deodată, s-a auzit o bubuitură. Era faimoasa petardă, de care, în momentul ăla, habar nu aveam, cum habar nu aveam de mitingul organizat de Ceauşescu în Piaţa Palatului de atunci...

Lumea s-a ridicat, a început să foşnească... Într-o fracţiune de secundă, totul s-a schimbat. Nu doar starea mea, ci a lumii în care vieţuisem, destul de mulţumită, aş putea spune, 20 de ani... Nu am ratat examenul, mi-am spus, grăbită, dar tot sigură, poezia, şi am luat 10. După care m-am repezit, împreună cu alţi colegi, pe scări în jos.

La intrare, portăreasa a devenit inamicul public nr. 1. Simbolul regimului opresiv despre care nu credeam că, vreodată, are să se schimbe, dar care, brusc, începuse să o facă... Portăreasa respectivă primise ordine să nu lase studenţii să iasă. Scandal, înjurături... Primele avînturi revoluţionare... Universitatea devenise, brusc, o puşcărie...

Într-un final (nu foarte lung...) s-a dat drumul la uşi. Studenţii au ţîşnit, literalmente, pe ele, dînd năvală spre o lume care nu mai era cum o lăsaseră. Pe 21 decembrie, în jurul prînzului, strada era într-o fervoare haotică, un amestec de emulaţie şi panică pe care am împărtăşit-o. Aveai senzaţia că trebuie să faci ceva, dar nu ştiai exact ce. Că e momentul tău, dar nu ştiai exact cum. Voiai să acţionezi. Dar nu ştiai dacă nu e o capcană, dacă nu urmează să fii prins. Se prefigurau lucruri cu care nu erai obişnuit...

S-a tot discutat dacă şi în ce măsură a fost revoluţie. Evident, nu sînt în măsură să-mi dau cu părerea, dar pot spune cu certitudine un singur lucru: pentru mine, una, a fost. Mersul meu pe stradă pînă să ajung în locurile cu baricade a fost un drum iniţiatic pe linia revoltei.

Oamenii cu care m-am întîlnit erau pătrunşi de aceleaşi gînduri şi sentimente. Ţin minte că m-am întîlnit cu o colegă, pe care o consideram tocilară; era într-o exaltare şi avea o rană la mînă. O rană uşoară, ce-i drept, dar îi curgea sînge, ceea ce m-a impresionat. Mi-a zis că se tăiase într-o vitrină, n-am înţeles exact cum... Pentru mine, ea fost imaginea primului rănit de la Revoluţie.

Abia după un timp am aflat că primul rănit cu adevărat la Revoluţie, de astă dată chiar împuşcat, în plămîni, a fost tot un – eroic – coleg de-al nostru (nu ştiu sigur dacă-i adevărat, graniţa de atunci între zvonuri şi realităţi era mai mult decît firavă...). Am ajuns la Romană, unde se formaseră primele baricade, se striga deja „Jos Ceauşescu!“ şi „Jos comunismul!“, şi erau nu foarte mulţi oameni. Atmosfera era aparent veselă, repet, în soarele strălucitor şi atipic de decembrie. Cîteva voci spuneau „Plecaţi acasă, că o să iasă urît. O să vă filmeze şi mîine o să vă aresteze. Sînt securişti infiltraţi.“

Frica făcea situaţia şi mai palpitantă. Te simţeai posibil erou, deşi nu făceai nimic. Trăiai doar „mersul istoriei“, sintagmă care pînă atunci nu făcea două parale, dar care, brusc, devenise posibilă, chiar... reală. Am stat ce am stat acolo şi m-am dus să le dau un telefon bunicilor mei, să ştie şi ei ce se întîmplă. M-am îndreptat spre un telefon public, cu fise. Ştiau deja cîte ceva de la televizor. Ţin minte că, în convorbire, mă străduiam să vorbesc cifrat. Spuneam ceva de genul: „Se întîmplă ceva extraordinar, va fi bine. S-a terminat!“ Fără vreun subiect al propoziţiilor. Obsesia urmăririi încă mă bîntuia.

(va urma) 

Cea mai bună parte din noi jpeg
Și dacă nu o să se termine?
Sperăm că celălalt ne va accepta cu toate bandajele noastre.
Zizi și neantul jpeg
Ploi
Eram, se poate spune, invincibilă cu armura asta de plastic: torentele și bulboanele nu mă puteau doborî.
E cool să postești jpeg
Noile adicții ale adolescenților
Sînt aceste nevoi satisfăcute prin adicții? Doar temporar, însă efectele sînt copleșitoare.
p 20 Breugel, Ispitirea Sfintului Anton (detaliu) jpg
Literatură și experiență mistică
Cuvîntul poetic asigura această trecere din „mediul exterior” în „mediul interior”.
foto BTC DV bis jpeg
De ce blîndețea?
E aici ceva din alchimia virtuții la fel de veche ca natura umană.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Pe lîngă ofertele de serviciu, la mica publicitate apar uneori (ca în ziarul Libertatea de vineri, 24 martie 2023) și oferte matrimoniale: „DOMN București doresc doamnă 70 ani pt. a îi oferi feeria vieții“. De nerefuzat. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Iubirea e testul pentru curaj
Cîteodată, îți dorești atît de mult unele lucruri încît, atunci cînd apar în viața ta, te temi că le-ai inventat chiar tu – credibil, pînă la ultimul detaliu.
Zizi și neantul jpeg
Stradale
Uneori, mai ales cînd e frumos afară, strada e pur și simplu bucurie. Te plimbi și te bucuri, fără să ai vreun motiv anume. Sau avîndu-le, de fapt, pe toate.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Ce șanse are copilul ăsta?
Probabil că vecina mea deduce doar că ne certăm și e îngrijorată din cauza asta.
E cool să postești jpeg
Simțire fără rațiune
„Azi, rețelele de socializare au impus emoția, în detrimentul rațiunii”
p 20 Minastirea Sfintul Mihail, Kiev WC jpg
Diferite diversităţi religioase
Întîlnirea religiilor cere, chiar mai intens decît politicul, cunoaşterea interlocutorului: cel din faţa ta şi Cel de deasupra tuturor.
Theodor Pallady jpeg
Religia în școală, o veche poveste
După mine, neîncrederea în autorități (partide politice, instituții publice, lideri) s-a transferat și în tabăra seculariștilor anticlericali.
p 24 D  Stanciu jpg
Cu ochii-n 3,14
L-am rugat pe Siri (aplicația cu funcție de „asistent personal”) să-mi spună istoria controversatei aplicații TikTok.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Vreau să mai verific o dată
Încerc să îmi spun, cînd nu dorm de grija tuturor lucrurilor care ar putea merge prost, că este doar o încercare a minții, care vede pericole peste tot, de a mă proteja.
Zizi și neantul jpeg
Parcul Tineretului
Așa am început să ne apropriem teritoriul parcului, colțișor cu colțișor și tufiș cu tufiș, și să nu ne mai temem de el.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Am vrut să scriu
despre sărăcie, dar am scris despre cîrciumi și despre hipsteri
Oameni tineri, relaxați, care par să nu fi muncit o zi în viața lor sau în nici un caz o muncă din asta mai de duzină, numai treburi fine, intelectuale.
p 20 jpg
Sărăcia lucrurilor. Despre felul de a vedea al celor simpli
Cei simpli se află în posesia unui adevăr pe care îl știu și copiii încredințați de ocrotirea părintească: aceea că lumea, în absența lui Dumnezeu, este prea fragilă pentru a putea exista.
E cool să postești jpeg
Violența contra profesorilor
„Violența împotriva profesorilor este în creștere”, titra la sfîrșitul anului trecut și Tagesschau un articol despre un sondaj recent, potrivit căruia „Insultele, intimidarea și atacurile fizice împotriva profesorilor au ajuns să fie la ordinea zilei în multe școli din Germania”.
foto BTC DV bis jpeg
Latina la bacalaureat
Se poate începe cu pasul just și minimal al reintroducerii latinei ca materie de bacalaureat.
p 24 S  Voinescu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cîndva în anii ’70, Coreea de Nord a făcut o comandă de o mie de mașini Volvo, pe care nu le-a plătit nici pînă azi. La fiecare șase luni, suedezii le reamintesc să facă plata.
Zizi și neantul jpeg
Mame și mama
Nu mi-a plăcut niciodată prea mult ziua de 8 Martie.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ce film revedem astăzi?
Revizionările ne oferă confort emo­țio­nal, ne dau un sentiment de control asupra vieților noastre și ne conectează cu tre­cutul.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Scriitorul – o specie sălbatică
Am prieteni scriitori care îmi zic: lasă, bre, că scriem pentru generațiile viitoare!
p 20 WC jpg
Nimbul după Bizanţ
Ortodoxia ca model de societate – centrat pe viaţa în Biserică, pe liturghie şi monahism – a fost un model viabil în secolele post-bizantine.

Adevarul.ro

image
O familie de români s-a mutat, după 17 ani, din Elveția într-un sat de lângă Urziceni: „Una dintre cele mai bune decizii”
Mulți români care se întorc din străinătatea aleg să-și facă un rost în România, dar la oraș, cu la țară, unde au parte de o viață mai liniștită.
image
Cea mai temută infractoare care a terorizat Spania e româncă. O armată de interlopi o asculta orbește
Tenace, ambițioasă și extrem inteligentă, dar nu în ultimul rând de o frumusețe răpitoare, ea a reușit să câștige toate războaiele cu bandele rivale.
image
Nou scandal sexual în universitate. „Profesorul de 67 de ani i-a propus să devină iubita lui. Să facă sex în fața unei minore“
Elaborarea unor Coduri de etică stricte privind hărțuirea sexuală în universitățile din România devine o prioritate, în contextul numărului din ce în ce mai crescut de astfel de cazuri care apar în spațiul public. Ultimul scandal de acest tip provine din Cluj-Napoca.

HIstoria.ro

image
Statul sovietic paralel în România. Rețeaua colonelului Zudov
Prin sintagma „stat sovietic paralel” înțelegem mecanismul clandestin prin care Uniunea Sovietică a instituit controlul total asupra suveranității statului român.
image
Povestea marilor cutremure ce au zguduit spațiul românesc
La mijlocul lunii februarie a acestui an, orașul Târgu Jiu și localitățile învecinate au fost afectate de o serie de cutremure care, deși nu au produs pierderi de vieți omenești sau pagube materiale majore, au stârnit panică în rândul populației.
image
Irina Bossy-Ghica: „Îmi consacru toate eforturile pentru a reconstrui ceea ce înaintașii mei au clădit”
Stră-strănepoata lui Ion Ghica și a lui Gheorghe Grigore Cantacuzino a plecat din România în liceu, în 1973, și s-a reîntors prima oară 17 ani mai târziu, după „Revoluția” pe care ține s-o scrie cu ghilimele.