Putem munci de acasă?

Publicat în Dilema Veche nr. 843 din 4 - 10 iunie 2020
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg

De cînd sînt în „cîmpul muncii”, o singură dată am lucrat cu program fix, de la 9 la 5, în redacția unui cotidian, „o fabrică de conținut”, cum se spunea cu mîndrie pe atunci. Redacția era într-o hală uriașă, modernă, unde încăpeam cu toții lejer, peste 100 de oameni, între departamente și birouri nu existau pereți despărțitori (doar șefii aveau birouri separate). Cu toții laolaltă, muncind cu drag și spor, nu-i așa? Nimeni nu venea chiar la nouă, se venea cu lehamite pe la zece, de pe la unșpe toată lumea se gîndea deja la pauza de masă, pe la douășpe din mulțimea care tasta conștiincios la computere sau freca net-ul (a se citi – se documenta) se desprindeau grupuri și grupulețe care plecau să mănînce pe la bodegile din jur. Se întorceau cu burțile pline și cu o lehamite și mai mare, după care iar leneveau pe la computere pînă pe la patru, cînd începea o ușoară rumoare și se făceau planuri: unde ieșim la băut? Dacă aveai norocul să pleci pe teren, dus erai! Departamentul nostru, de cultură/TV, era așezat strategic între cel politic, unde oamenii discutau treburi serioase, nu fleacuri ca noi, și cel de sport, unde jurnaliștii sportivi se uitau non-stop pe niște plasme la meciuri și se mai entuziasmau gălăgios la cîte un gol. Era practic imposibil să scrii ceva. Așadar, după ce pierdeam cele opt ore regulamentare „la fabrică”, după ce ieșeam și la băut, stăteam nopțile ca să-mi scriu articolele. Acasă. A doua zi veneam la birou îmbufnată și mahmură și o luam de la capăt. Cele mai plăcute momente le petreceam pe o scară întunecoasă de serviciu – locul de fumat, pe care îl frecventam des. Acolo se discuta despre filozofie, se recomandau filme și cărți. După prima săptămînă, mi s-au dat legitimația și cardul cu care deschideam toate ușile din redacție, inclusiv pe cele de la toaletă. Am avut pentru prima dată un neplăcut sentiment de prizonierat, de înregimentare. După a doua săptămînă mi-am dat demisia. Cînd mi-am cerut banii pentru cele două săptămîni de muncă, redactorul-șef a răbufnit: „După ce că pleci deja, mai vrei și bani?”. Am mai lucrat prin diferite redacții, însă fără un program (atît de) de fix. Îmi amintesc de o altă experiență traumatizantă. Eram angajată la o revistă de „crimă și mister”, un soi de Infractoarea mov tîrzie, prin anii 2000. Nu trebuia să merg la redacție zilnic, însă dacă lipseam totuși o zi, redactorul-șef mă lua la rost: „Tu mai lucrezi la noi?”. Era musai să fiu, însă, în ziua „de predare”, cînd trebuia să prelucrez niște știri cu infractori de pe Mediafax. Redactorul-șef stătea cu un bici imaginar în spatele meu și mă grăbea: „Hai, bagă marfă, că e tîrziu! Bagă cu sînge! Ai terminat?”.

Nu pot spune că am avut un mare noroc pentru că am muncit toată viața de acasă, însă aș putea scrie un manual despre ce înseamnă să muncești de acasă, asta mi-am dorit și mi-am asumat, pentru că mereu am cîștigat puțin, cu siguranță mult mai puțin decît dacă m-aș fi „înregimentat” undeva. Toată copilăria mea i-am văzut pe ai mei plecînd și întorcîndu-se de la serviciu, muncind inclusiv sîmbăta, numărîndu-și zilele de concediu, chinuindu-se să-și ia „libere”, împărțind puținul timp rămas între mine și treburi domestice care includeau cozile nesfîrșite de la Alimentara. Nu mi-am dorit o astfel de viață. În comunism, nimeni nu muncea de acasă, mersul la un serviciu (unde nu conta că se tăiau frunze la cîini) era un dat, făcea parte din îndobitocirea colectivă, trebuia să fie totul sub control, oamenilor trebuia să li se dea o „ocupație”, să li se facă un program, ca să gîndească mai puțin. Dacă stai acasă ai timp să gîndești și să-ți pui întrebări. Cei care și-au petrecut prea mult timp în „sistem” nu au mai înțeles după aceea profesiile liberale, era clar pentru ei că cine nu merge la serviciu, de fapt nu muncește, e un trîntor și un parazit al societății. Cînd am fost pentru prima dată la TIFF, ca spectator, la sfîrșitul anilor ʼ90, bunicul meu de la Cluj m-a întrebat: „Te-a trimis întreprinderea, nu-i așa?”. Nu l-am contrazis și i-am răspuns că da, eram în „delegație”. Primele multinaționale își făceau timid apariția în România, în parelel cu instituțiile de bugetari, se inventau și primele trusturi de presă – toate aceste „întreprinderi” păreau să urmeze aceleași tipare, cheltuiau resurse ca să-și țină oamenii la un loc de la 9 la 5. Comunismul is not dead?, m-am întrebat la un mod naiv. Și mai aveam o problemă, o mai am și acum: colectivul de oameni ai muncii – se mai zice și „echipa”, teamwork, nu-i așa? Cu rare, foarte rare excepții, am întîlnit un astfel de colectiv care să funcționeze și de obicei funcționează pe perioade scurte de timp (producții de film, de exemplu) sau de la distanță, cu cît e mai mare distanța, cu cît se văd mai rar, cu atît mai bine. Dar să aduni laolaltă niște oameni diferiți din medii sociale diferite, care nu se cunosc între ei, care nu au aceleași afinități și să-i forțezi să-și petreacă cea mai mare parte din viața lor adultă împreună, să empatizeze și să se „împrietenească” nu va duce niciodată la nimic bun. Am observat, de-a lungul timpului, cele mai urîte lucruri legate de specia umană în aceste așa-zise colective de colegi de muncă, mai ales în cele rutinate, uzate – lașități și turnătorii, săpături și dat la gioale, orgolii, ambiții, raporturi de forță aiurea-n tramvai, bisericuțe, hărțuiri sexuale și amantlîcuri. Solidaritate? Nu există, „fiecare e cu pizda mă-sii”, cum spune o înțeleaptă vorbă din popor.    

Așadar, mă bucur că pandemia a început să schimbe perspectiva și să dea o șansă muncii de acasă, sînt voci deja din cadrul corporațiilor care spun că s-a dovedit chiar mai eficientă decît cea „clasică”, de fabrică, de la 9 la 5. Desigur, un șofer de autobuz nu va putea să muncească de acasă. Nici o stewardesă. Și sînt atîtea meserii pentru care e nevoie să te deplasezi ca să le practici, să intri în contact cu alți oamenii. Dar sînt și altele pentru care nu e neapărat nevoie, există e-mail-uri, telefoane, chiar și cea mai importantă ședință poate să aibă loc într-un mod decent pe Zoom. Mai sînt și profesiile creative – cei care „se ocupă cu scrisul” e clar că au o profesie mai solitară, însă un regizor nu poate să facă un film de unul singur din bucătărie, nici un actor nu poate juca între patru pereți.

Totuși, dacă tot ne distanțăm social de frică să nu ne îmbolnăvim, poate că n-ar fi rău să încercăm să ne mai distanțăm și profesional. Rămîne, însă, o întrebare: munca asta de acasă nu duce la o alienare? Și pentru că, așa cum am zis, aș putea scrie un manual despre ce înseamnă munca de acasă, aș răspunde că da, poate să intervină un plictis. O delăsare. O lene. Patul e aproape. Frigiderul e plin. O bere se poate deschide la ora 11, nu te vede nimeni. Mai cerți copilul, mai mîngîi pisica. Și se întîmplă exact lucrul acela de care se temeau comuniștii – începi să gîndești prea mult. Te întrebi de ce faci tu ceea ce faci și la ce bun. După o săptămînă, ai vrea să ieși, să întîlnești un om, poate doi, să bîrfești, să flirtezi cu colega, fără să știe nevasta. Să torni pe cineva, să dai la gioale. Poate că asta e de fapt natura umană, ne putem împotrivi?

pexels gustavo fring 5163433 jpg
Unelte, materiale și idei pentru o curte bine amenajată
O curte bine organizată îți oferă nu doar un spațiu estetic, ci și un loc practic în care te poți relaxa, lucra în grădină sau petrece timp de calitate cu familia și prietenii.
rehearsal preparation groom s watch hand jpg
Purtați de Eminem, Pharrell și Kanye West – descoperă cel mai popular ceas printre artiști!
Hai să recunoaștem: când vezi un ceas Casio G-SHOCK pe încheietura cuiva, nu te gândești doar la ore și minute.
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul  jpg
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul?
Radierea unui autovehicul din circulație poate părea un proces complicat, dar, dacă ai toate documentele pregătite și urmezi pașii necesari, totul devine mult mai simplu.
featured image jpg
Minimalismul, o alegere de viață pentru tot mai multe persoane împlinite pe plan profesional
A avea puține bunuri materiale și a efectua puține cheltuieli era în trecut caracteristic doar persoanelor cu venituri modeste.
Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.

Parteneri

Kim Kardashian, foto Instagram jpg
Kim Kardashian, convinsă că urma să fie violată și ucisă în timpul jafului din 2016
Procesul împotriva celor care au jefuit-o pe vedeta de reality show în 2016, la Paris, a început, iar faimoasa brunetă a luay cuvântul și-a lăcrimat amintindu-și de cel mai înfricoșător moment din viața ei.
George Simion FOTO EPA-EFE
Simion a vorbit în presa americană despre posibilitatea de a-l pune premier pe Călin Georgescu: „Vom lăsa poporul să decidă”
George Simion a oferit un interviu publicației americane The American Conservative. El a declarat că fostul candidat Călin Georgescu, „a fost românul cel mai votat” și, prin urmare, „are dreptul să ocupe orice funcție își dorește”.
event party 3005668 1280 jpg
Zodia care se face întotdeauna de râs la petreceri. Orice face, sfârșește prost!
Când vine vorba de zodia care se face întotdeauna de râs pe la petreceri, majoritatea degetelor astrologice ar putea arăta spre...
Cafea FOTO Shutterstock
Ce impact are cafeaua asupra tensiunii arteriale?
Cofeina este un stimulent natural care oferă un impuls rapid de energie, dar efectul său asupra tensiunii arteriale ar putea să te surprindă.
ploi torentiale vremea furtuna vijelie jpeg
Județele care intră sub Cod galben de ploi torențiale și vânt puternic. Harta zonelor afectate
ANM a emis o informare meteo valabilă până sâmbătă, 17 mai, în care anunță o răcire accentuată a vremii, precipitații abundente și intensificări ale vântului în mare parte din țară.
horoscop, zodii, stres jpg
Zodiile pe care le trădează mimica feței atunci când mint. Îți dai seama imediat că nu spun adevărul!
Minciuna este un joc de aparențe pe care unii oameni îl joacă cu măiestrie, în timp ce alții se pierd rapid printre gesturi trădătoare, grimase ciudate și expresii care nu se sincronizează cu ceea ce spun.
nature 940032 1280 jpg
Ce să pui la rădăcina salatei verzi din curte sau solar, ca să nu i se îngălbenească frunzele? Numai bunicii noștri mai cunosc secretul
Ca să previi îngălbenirea frunzelor la salata verde din curte sau din solar, poți apela la câteva trucuri bătrânești, testate în timp de bunicii noștri. Iată ce poți pune la rădăcina salatei, pentru o creștere sănătoasă și frunze verzi, fragede.
padurea sinca webp
Secretele ascunse ale României. Locul unic în România unde se găsesc „giganții verzi” ai Carpaților
România adăpostește unele dintre ultimele sanctuare naturale ale Europei – pădurile virgine din Carpați. În aceste colțuri izolate ale țării, copaci de dimensiuni impresionante, unii cu o vârstă de până la jumătate de mileniu, au supraviețuit mileniilor fără intervenția omului.
Ionel Ganea. FOTO Mediafax Foto / Sebastian Tătaru
Ce se întâmplă cu Ionel Ganea după accidentul de vineri. Fiul său este în comă indusă
Ionel Ganea, 51 de ani, este în stare de șoc după accidentul de vineri.