Promite-mi doar ce poți

Publicat în Dilema Veche nr. 973 din 1 decembrie – 7 decembrie 2022
Cea mai bună parte din noi jpeg

În Les intranquilles / Neliniștiți, filmul regizat de Joachim Lafosse, asistăm la povestea unei familii afectate de tulburarea bipolară de care suferă personajul masculin, Damien. Acesta își neglijează tratamentul și trece de la episodul de manie – în care este euforic, inspirat în pasiunea lui, pictura, plin de energie și gata oricînd să plece cu barca, să rearanjeze mobila prin casă și să-și amuze fiul și pe amicii acestuia comportîndu-se prostește – la cel de depresie, în care este somnolent, abătut și nu-l mai interesează nimic. Leïla, soția lui, cea care își lăsase la o parte de multă vreme preocupările proprii, aspectul fizic, programul, pentru a deveni îngrijitoarea lui, este aproape la capătul puterilor. Îi spune mereu „Calmează-te!”, „Odihnește-te!”, „Ia-ți litiul!”, se teme să îl lase pe fiul lor încă mic în compania lui, amenință cu despărțirea.

Regizorul Joachim Lafosse a declarat că nu a încercat să facă un film despre tulburarea bipolară în sine, ci să fie, mai degrabă, „o chestionare a capacităților și limitelor noastre în privința angajamentului față de iubire”. De multe ori, boala este greu de dus și pentru cei din jur, nu doar pentru cel afectat – familia, prietenii, apropiații. Uneori, chiar mai greu.

Se vorbește mult la noi, mai ales de la începutul pandemiei încoace, despre nevoia de a apela la terapie, de a avea un însoțitor în confruntarea cu problemele inerente ale vieții, pentru unii mai apăsătoare. Nu este o soluție la îndemîna oricui din mai multe motive: procesul este destul de costisitor, nu poate să-ți spună nimeni cît va dura, trebuie să mergi cu regularitate și să fii perseverent în dorința de a lucra cu tine și de a schimba, măcar parțial, ce nu mai funcționează; alteori, oamenii găsesc refugii, moduri de a evita confruntarea directă cu problemele – călătorii care se țin lanț, sport dus la extrem, întîlniri amoroase fără număr, mîncare cu nemiluita, pe principiul „orice ar funcționa”; alții, pur și simplu, au obosit să mai facă atîta analiză, să-și spună povestea vieții săptămînal, să deschidă cutie după cutie ca un iluzionist antrenat, iar problemele să nu se termine niciodată, ar vrea să fie, măcar o vreme, ușor și pentru ei, așa că abandonează, vor să rămînă singuri în povestea asta.

Neliniștiți / Bad Unicorn
Neliniștiți / Bad Unicorn

Depresivii funcționali se mișcă aparent normal prin lume, nu atrag atenția prin nimic fără o privire mai pricepută, dar nu trăim în vremuri de preocupare pentru detalii. Sînt cei care muncesc pînă la epuizare sau verifică lucrurile de o sută de ori ca să fie perfecte, care au ritualuri precise de ieșit din casă, care se întorc de la aeroport să verifice ușa sau care nu vor să revină nici dacă uită ceva vital, care promit că ajung în locuri sau fac lucruri și apoi nimeni nu mai aude de ei cu lunile, oameni care au nevoie de o pregătire de cîteva ore ca să dea un telefon la care să poarte o discuție neplăcută sau cei pe care îi apucă nu teama, ci groaza cînd trebuie să intre într-o încăpere plină de necunoscuți. Persoanele despre care lumea neatentă la detalii spune, cînd se întîmplă ceva tragic: „părea bine”.

Stutz / Phil Stutz: Instrumentele este un film pe care actorul și regizorul Jonah Hill l-a realizat sub forma unei discuții lungi cu terapeutul său despre metodele, mai puțin convenționale, folosite de acesta, așa-numitele „instrumente” prin care se poate dobîndi puțin control asupra simptomelor cauzate de probleme. Ce este la îndemîna oricui și ar putea avea un impact covîrșitor asupra stării noastre de bine este reconectarea cu corpul – mai multă mișcare, alimentație sănătoasă, somn suficient și la ore potrivite. Acestea nu ar trebui să fie recomandate exclusiv în regimurile de slăbire sau în recuperarea după o boală fizică, ci o rețetă sigură pentru îmbunătățirea stării psihice. Dacă, dincolo de asta, am reuși să avem și cîteva persoane de încredere cu care să discutăm, care să înțeleagă că starea noastră nu este o alegere, am parcurs deja o mare parte din drumul înapoi spre viață.

Fraza din finalul filmului Neliniștiți pare să se adreseze tuturor celor care duc poveri în spate, ale lor sau ale celor dragi, și care își doresc să le fie măcar o zi, o vreme, mai ușor. Nu se întîmplă așa ceva, dar se pot obișnui, în timp, cu efortul. Cînd Leïla nu vrea să-l lase pe fiul lor să meargă cu barca cu tatăl lui, temîndu-se pentru siguranța copilului, Damien îi spune: „Pot să-ți promit că voi fi atent, că voi încerca să nu greșesc, dar nu pot să-ți promit că o să mă fac bine”.

Cea mai bună parte din noi jpeg
Cînd v-ați simțit singuri ultima dată?
Te poți simți însingurat într-o mare de oameni, dacă relațiile cu ei nu sînt potrivite.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum se pleca în State în anii ’90?
Astfel, exemplele pot continua, căci românul, odată ajuns cetăţean american, face tot posibilul să-şi uite limba şi obiceiurile, dar năravurile şi le păstrează.
E cool să postești jpeg
Vînzătorul nostru, stăpînul nostru
Rămîne însă o întrebare: politețea, grija, respectul sînt oare condiționate de bani sau derivă din calitatea umană?
p 20 jpg
Incultură religioasă şi incultură universitară
Numeroasele miniaturi ilustrative preiau, alături de modele musulmane, imagistică de tip budist chinez şi creştin bizantin.
Theodor Pallady jpeg
Un iluminist evreu în Țara Românească
Cronica relațiilor dintre români și evrei a fost uneori armonioasă, alteori convulsivă și tragică, în funcție de contexte sociale, dinamici ideologice și evoluții geopolitice inevitabil fluctuante.
index jpeg 3 webp
Cîtă nefericire în urbea lui Bucur!
La noi, aici, în București și în anul de grație 2023, sub ce pictăm oamenii sfîșiați, absurd, de haite, pe cîmpurile năpădite de buruieni ale unui oraș care agonizează fără să o știe?
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cehoaica Vera Czernak n-a mai suportat infidelitățile soțului ei, așa că într-o zi a decis să se arunce de la balcon. A căzut exact peste soțul ei care tocmai se întorcea acasă. El a murit, ea a supraviețuit.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Ei fac din noapte ziuă ş-a zilei ochi închid”
După ce vorbeam, mă culcam la loc. Nu i-am zis niciodată, dar se pare că știa. Mai tare decît cronotipul (și decît majoritatea lucrurilor) rămîne iubirea, se pare.
Zizi și neantul jpeg
Dimineți de iarnă
Mă făcea să simt că pămîntul nu-mi fuge de sub picioare. Că lucrurile pot avea sens și pot fi la locurile lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
La munca de jos
Oare n-ar trebui, la vîrsta lor, să plece în niște excursii ca să vadă lumea, să-și cumpere autorulote cum fac pensionarii din Germania, să-și petreacă revelioanele prin insule cu o climă mai blîndă?
E cool să postești jpeg
Bătaia e ruptă de rai – chipuri ale răului
Grăitoare pentru acest comportament defensiv este, de altfel, și zicala românească „Bătaia e ruptă din rai”, în fapt, o legitimare a violenței.
p 20 WC jpg
Democrația și Biserica în secolul XXI
Așa cum participarea demos-ului la viața cetății e însăși democrația, participarea laicatului la viața Bisericii e însuși creștinismul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Benedict al XVI-lea
Aproape intactă mi-a rămas, după zece ani, amintirea ultimei slujbe pe care a prezidat-o la San Pietro, în Miercurea Cenușii.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La știrile TV, imagini dintr-un supermarket și apoi opinia unei fete de la carne, despre cum mai merge vînzarea acum, după ce s-a încheiat iureșul sărbătorilor: „E foarte scăzută un picuț“. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Comoara e pretutindeni
Încerc să împing frica mult în fundul rucsacului, undeva între sacul de dormit și polarul de rezervă, amintindu-mi că o să fie vocală, dar n-o s-o las să conducă.
Zizi și neantul jpeg
Tache și cenușiul
Interesant e că pînă și în amintitrile mele culoarea paltonului său a rămas incertă: uneori mi-l amintesc gri, alteori negru.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cabana Caraiman
Nicăieri nu am simțit un munte mai sălbatic decît la cabana Caraiman, simți hăul, abruptul, aproape de tine țopăie caprele negre.
E cool să postești jpeg
Seducția pesimismului
Seducția pesimismului e mare. Abandonul e mai facil decît lupta.
p 20 WC jpg
André Scrima şi „cerurile lumii”
A interoga şi alte tradiţii spirituale decît cea proprie, a percepe relaţia lor cu „cerul” să nu aibă oare nici o legătură cu credinţa, nici o legătură cu Dumnezeu? Să vedem.
Theodor Pallady jpeg
Nevoia unei revoluții a bunului-simț
Creștinii cu scaun la cap sînt primii care au datoria de a se delimita de această grotescă mistificare, chiar dacă au de ce să deteste fandoseala elucubrantă a taberei adverse.
index jpeg 3 webp
Dorință pentru 2023
Ar putea fi arhitecții convingători în a spune că putem salva natura începînd cu oamenii care suferă?
p 24 A  Damian IMG 4760 jpg
Cu ochii-n 3,14
● În a treia zi a acestui an, Greta Thunberg a împlinit 20 de ani. Și ce dacă? (S. V.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Zile din viața noastră
Spunea recent cineva din jurul meu că, în tinerețe, zilele trec repede, iar anii se duc greu.
Zizi și neantul jpeg
Timpul de dinainte
Ce ne-ar fi scos din sărite, probabil, altădată, atunci ne bucura. Sau măcar ne amuza. Nimeni nu voia să fie nici Scrooge, nici Grinch.

Adevarul.ro

image
Scrisoarea unui diplomat rus aflat în exil: „Cu toții trebuie să încetăm să ne mai prefacem. Europa este în război”
„Cu toții trebuie să încetăm să ne mai prefacem. Europa este în război. Acum, tot ce contează este ca partea corectă să câștige”, a scris fostul diplomat rus Boris Bondarev.
image
Mută un singur băț de chibrit pentru a rezolva acest test de inteligență. Ai 20 de secunde la dispoziție
Acest exercițiu matematic devine corect printr-o singură mutare. Doar cei cu o inteligență peste medie îl pot face în mai puțin de 20 de secunde.
image
Condimentul ieftin care luptă împotriva cancerului. Poate fi folosit în mâncăruri, deserturi și băuturi
Acest condiment nu doar că este la îndemâna oricui și aromatizează perfect preparatele gătite, dar are și numeroase beneficii pentru sănătate.

HIstoria.ro

image
„Orașul de aur”, de sub nisipurile Egiptului
Pe lista descoperirilor recente și considerate fascinante se înscrie și dezvăluirea unui oraș de aur, din Luxor, Egipt.
image
Din culisele Operațiunii Marte
În istoria războiului sovieto-german, nume ca „Moscova”, „Stalingrad”, „Kursk”, „Belarus” sau „Berlin” evocă mari victorii sovietice.
image
Ce mai mare soprană a nostră, Hariclea Darclée, cea care a salvat opera La Tosca / VIDEO
E duminică, 14 ianuarie 1900, iar pe scena Teatrului Constanzi din Roma are loc o premieră memorabilă:„Tosca”, opera în trei acte a lui Giacomo Puccini. E prima reprezentaţie a poveştii dramatice care va cuceri lumea, iar soprana româncă Hariclea Darclée o interpretează pe Floria Tosca.