Prizonieratul teatrelor independente

Publicat în Dilema Veche nr. 966 din 13 octombrie – 19 octombrie 2022
E cool să postești jpeg

Pe 1 octombrie a avut loc, la Teatrul de Artă din București, prima dezbatere din cadrul programului „Bucharest Indie Network”, organizată de către Asociația Teatrelor Independente, în cadrul festivalului  Bucharest Fringe. Invitații, Radu Popescu, regizor, directorul teatrului Apropo, din București, și George Constantinescu, directorul Teatrului de Artă, au făcut o radiografie a situației teatrului independent din România: pandemia, anunțata criză economică, sfera legislativă. A ajuns teatrul independent pe marginea prăpastiei?

Dacă vrei să fii independent, de ce ceri ajutorul statului?

Un teatru independent își dorește, în primul rînd, libertatea de creație. Ieșirea din sistem, să nu i se impună direcții, abordări sau teme, să aibă posibilitatea de a aduce în peisajul cultural noutatea și experimentul. Dar, dacă așa stau lucrurile, dacă vor să fie independenți, de ce au nevoie de ajutorul statului? O întrebare, aparent, legitimă, urmărind o logică la fel de legitimă. Totuși, să stăm nițel strîmb și să judecăm drept.

Să ne gîndim, bunăoară, la un tînăr rebel, care nu se regăsește în drumul prestabilit de părinți, care vrea să se facă artist, nu corporatist. În unele cazuri, vor exista părinți care îi vor răspunde cu un categoric: „N-ai decît să faci ce vrei, dar nu pe banii noștri!”, desconsiderîndu-i de la bun început dorințele și aptitudinile, dîndu-l pe ușă afară și lăsîndu-l pradă unei vieți haotice. Poate că tînărul va reuși, în ciuda greutăților și cu multe traume, însă, cel mai probabil, va eșua și, căutînd să supraviețuiască de la o zi la alta, își va pierde menirea, se va abrutiza, și toți, inclusiv părinții, vor avea de suferit. Dar există și cazuri în care părinții acelui tînăr îl vor asculta și se vor învoi să-l susțină, o perioadă, pe drumul său, dîndu-i toate șansele pentru a-și dezvolta aptitudinile, pentru a demonstra dacă e sau nu capabil. Dacă se va dovedi că alegerea a fost cea bună, sînt toate șansele din lume ca tînărul să ajungă un om de succes, împlinit, în jurul căruia toată lumea va fi mulțumită. (Și cum credeți că se vor simți părinții?)

Vorbind despre teatrul independent din România, nu vorbim despre un puști răzgîiat, care cere bani pe care să-i irosească în petreceri și dezmăț, ci despre acel tînăr care și-a dovedit din plin talentul și capacitățile – nu doar nume mari ale scenei românești de azi s-au lansat în spațiul independent, însă teatrul independent s-a impus, cu toate neajunsurile financiare, ca o prezență constantă, absolut necesară într-o societate cu pretenții cosmopolite de alternative culturale. 

Totuși, azi, teatrul independent din România este în criză. Pandemia, lipsurile acute financiare, legislația care îngreunează accesul la fondurile de stat, epuizarea și deprimarea își spun cuvîntul și mulți directori de teatre independente nu știu dacă anul următor vor mai avea bani să-și plătească chiria.

Argumente pragmatice

Dar, cum metaforele și motivele cu ton patetic nu vor deschide ochii guvernanților, există și cîteva argumente pragmatice pentru care statul să reconsidere parteneriatul cu sectorul culturii independente. 

În primul rînd, un teatru independent oferă locuri de muncă, atît calificată (actori, regizori, scenografi), cît și necalificată (personalul de mentenanță). În al doilea rînd, un teatru deschis într-o comunitate nu ajută doar la ridicarea nivelului de cultură, dar poate deveni chiar un nucleu de dezvoltare pentru comunitatea respectivă – imaginați-vă doar ce ar însemna ca într-un cartier mărginaș și sărac să se deschidă un teatru care, dacă ar funcționa la standarde înalte, ar atrage nu doar public (din comunitate și din afara ei), dar, în timp, și investitori adiacenți – s-ar deschide terase, dughene, restaurante, magazine. S-ar crea și mai multe locuri de muncă, valoarea proprietăților ar crește, iar zona ar începe să prindă viață. Și aici vine următorul motiv pragmatic: dezvoltarea turismului. Pentru că acea stradă din cartierul sărac, odinioară nepavată și ignorată, s-ar putea dezvolta, devenind chiar o zonă șic a orașului, unde s-ar petrece tot felul de evenimente culturale, care ar atrage instantaneu atenția turiștilor. Turismul nu s-ar mai concentra, astfel, doar în centrul orașului, ci s-ar răspîndi pînă la periferie, dînd astfel tonul și altor zone să se dezvolte pe acest model. Întregul nivel de dezvoltare al orașului ar crește, atît economic (creîndu-se fluxuri de venituri prin sejururi la hotel, mese la restaurante, cumpărături în magazine), cît și cultural, formînd o imagine de ansamblu pozitivă a întregii regiuni – care va crea cercuri concentrice.

Prea frumos ca să fie adevărat? Este un model pe care țări precum Germania, Austria sau Franța l-au înțeles – investind la momentul oportun, teatrele independente se pot dezvolta și, avînd o bază solidă financiară de start, artiștii nu s-ar mai consuma în alergături zilnice după banii de chirie, n-ar mai depinde nici de publicul plătitor de bilete, ci s-ar putea concentra pe arta lor, care va deveni, în sfîrșit, nu doar independentă, ci un real impuls cultural.

 Realitatea prezentului românesc

„Dacă ar fi un interes real, cum se întîmplă în toată lumea civilizată, un teatru independent ar fi subvenționat din învestirea unui procent al taxelor, plătite de cetățeni, în cultură – acele taxe întorcîndu-se la oameni într-o formulă esențială pentru o societate dezvoltată. E drept, există teatrele de stat, care merg, mai mult sau mai puțin, pe convențional, care au o bază tradițională, extrem de importantă, însă vorbind despre sectorul independent, vorbim despre un alt nivel de percepție a artei – căci vorbim despre nou, avangardă, despre texte contemporane și tehnici noi. Teatrele de stat nu trebuie să fie revoluționare, asta e o sarcină care revine sectorului independent – iar publicul are dreptul să aibă această alternativă”, a afirmat, în timpul dezbaterii, George Constantinescu, directorul Teatrului de Artă din București, adăugînd că „un teatru independent, spre deosebire de un teatru de stat, are cheltuieli mai mari, dar venituri mai mici, însă nu există nici un plan real de a ne susține. Noi sîntem considerați doar buni plătitori de taxe, nu piloni de dezvoltare culturală, iar pînă în pandemie, de fapt, nici n-am existat cu adevărat în ochii guvernanților. Și, chiar dacă există impresia că ne-au ajutat în pandemie, dincolo de faptul că acel ajutor a fost prea mic, problema e generalizată, nu o chestiune care ține de o perioadă de criză – teatrul românesc independent este în criză de cînd s-a născut, de la primele forme și pînă în prezent este un cîine hăituit, care aleargă și e bătut din toate părțile.”

Totuși, problemele s-au acutizat după pandemie – a susținut Radu Popescu, directorul teatrului Apropo și președintele Asociației Teatrelor Independente. „E adevărat, autoritățile nu văd decît un beneficiu mundan al existenței noastre: teatrul independent plătește taxe, cooptează tineri actori absolvenți, ceea ce teatrele de stat nu o fac în mod real. Nevoia unei comunități pentru acel suflu nou, atît în ceea ce înseamnă teatru, cît și teatru ca implicare socială și culturală, este ignorată. Statul are numai beneficii de pe urma noastră, însă nu există nici reciprocitate, nici bunăvoință. De pildă, legislația de care dispunem pentru accesarea fondurilor, prin proiecte, s-a complicat, totul a devenit mult mai birocratic. Ar trebui, în primul rînd, ca Legea 350 să fie amendată, căci e o lege sinistră care oferă posibilitatea autorităților locale să ofere finanțare nerambursabilă către cultură și culte, sport, educație, însă, potrivit legii, poți lua avans doar 30%, iar de rest trebuie să faci rost – de unde, treaba ta! E o lege scrisă special pentru ONG-uri, dar e alcătuită în așa fel încît să descurajeze orice inițiativă. În plus, în baza legilor actuale, teatrele independente trebuie să plătească TVA-ul!”

© wikimedia commons
© wikimedia commons

Soluții?

Capitolul soluții este unul scurt. Dacă în Germania, de pildă, teatrele independente au cerut, de curînd, asigurări sociale mai mari, la noi se contemplă deja perspectiva lacătului pe ușă.

Răspunsul lui George Constantinescu, directorul unui teatru care funcționează de zece ani, este unul franc: „Primul lucru, și cel mai important, bani. Punct. Teatrul independent are nevoie de bani și, după atîția ani în care a cotizat, acesta este drumul oblu. Am oferit atîția ani și societății, și statului român, și cred că e timpul să se întoarcă ceva și la noi. Cînd contribuabilul plătește asigurări sociale, cînd merge la spital are dreptul la îngrijire gratuită. Dacă teatrele independente au cotizat atîția ani, iar statul a rămas cu ochii închiși și buzunarul deschis la încasat, poate înțelege din acest răspuns, care poate părea cinic și direct – vrem bani – că e o cerință mai mult decît firească, e un drept al teatrelor independente. Cînd un teatru independent își dovedește valoarea în timp și prestigiul, cred că trebuie găsită o formulă loială de ajutor, nu mai putem să ne prefacem că teatrele independente nu există, iar cele de stat rezolvă problema cu cultura în România. Realitatea ultimilor ani e alta: teatrul independent are o mare importanță în peisajul cultural românesc. Nu ne mai putem doar folosi de el, iar societatea, prin autorități, trebuie să întoarcă un răspuns care în primă fază e financiar. De ce? E simplu, aceste teatre nu vor mai putea face performanță mai departe, multe dintre ele se transformă încet în aparate facile – pentru că trebuie să atragi publicul. Fără bani, ori ne închidem, ori ne îndreptăm către comercial”. 

De cealaltă parte, Radu Popescu, directorul teatrului Apropo, a conchis: „Cînd vorbesc despre susținerea statului, am două argumente. Primul este că un teatru independent, care face proiecte cu fonduri nerambursabile, care vinde bilete și reușește să-și gestioneze o întreagă activitate, este un mult mai judicios și eficient cheltuitor de bani decît un teatru de stat. Are o structură mult mai flexibilă, se poate adapta. Se poate mișca mai eficient decît un teatru de stat care e o instituție nițel cam anchilozată din punctul ăsta de vedere. Al doilea argument este de ordin constituțional: în Constituție se menționează faptul că cetățeanul are dreptul la acces egal și liber la cultură. În momentul de față avem de-a face cu o discrepanță din perspectiva cetățeanului în materie de drepturi: eu, plătitor de bilet la un teatru independent, și eu, plătitor de bilet la un teatru de stat – în spatele acelui bilet nu există o egalitate, căci, pe de o parte, cetățeanul plătește și TVA-ul, pe de alta, nu”.

Epilog nu există. Concluziile țin de viitor, de capacitatea autorităților de a înțelege, pe de o parte, rolul pe care sectorul cultural independent îl are pentru sănătatea culturală a unei societăți, iar pe de alta, de a-și înțelege propriul rol în această societate. Căci bani s-ar găsi, soluții pentru sprijinirea companiilor independente (precum asigurarea spațiilor de joc) ar fi. Totul depinde însă de dorința reală de a ridica nivelul de trai al oamenilor pe care îi guvernezi.

Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.
avocat legalro 2 png
6 motive pentru care ar trebui să alegi un avocat local
Când vine vorba de probleme juridice, alegerea unui avocat potrivit este esențială. Una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua este să colaborezi cu un avocat local.
termosemineu dolinex 3 png
Avantajele unui termoșemineu pe peleți și cum să faci cea mai bună alegere
Căldura confortabilă a unui termoșemineu pe peleți nu este doar un răsfăț, ci și o soluție eficientă și sustenabilă pentru încălzirea locuinței.
Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.

Parteneri

Efecte apa de trandafiri si cum s o prepari in casa  Sursa foto shutterstock 411614062 jpg
Femeile cu piele impecabilă pariază pe apa de trandafiri. Un truc de frumusețe care face pielea să strălucească rapid
Fața ta poartă povestea ta în fiecare zi, așa că merită mai mult decât o îngrijire obișnuită. Apa de trandafiri nu este doar un parfum subtil, ci o atingere delicată a naturii care redă pielii prospețime și strălucire.
image png
Portret de candidat. Cine este John Ion Banu Muscel, românul ajuns milionar în SUA
John Ion Banu Muscel este printre candidații mai puțini cunoscuți. Românul plecat în SUA și-a mai încercat norocul într-o cursă prezidențială, însă fără succes. Acum pare că este hotărât să câștige, pornind în campanie cu mai multe teme surprinzătoare.
Nucile caju fructele bogate în colagen cunoscute drept „aurul tinereții” Colaj DMS
„Aurul tinereții”. Fructele uscate bogate în colagen care încetinesc îmbătrânirea și ajută la slăbit
Deși nu sunt printre cele mai consumate alimente de acest tip în România, nucile caju sunt o adevărată comoară nutrițională, oferind o sursă bogată de „vitamine, proteine și colagen”.
durere genunchi jpg
Planta medicinală cu proprietăți curative care alină durerea de genunchi și reduce rigiditatea
Durerea de genunchi este o afecțiune comună care afectează milioane de persoane din întreaga lume, cauzată de uzura articulațiilor, artrită sau îmbătrânirea naturală a corpului.
image png
Celebrul prezentator care spune „adio” unei cariere de 43 de ani în televiziune: „Nu e păcăleală!”
Unul dintre cei mai cunoscuți prezentatori de la TVR a anunțat ieri, 1 aprilie 2025, că pune punct carierei sale de 43 de ani în televiziune. Acesta a postat un anunț pe rețelele de socializare prin care își ia rămas-bun de la publicul său.
Cea mai bine vândută casă din Spania în acest moment   cabana din prefabricate Colaj El Espanol & pineca es
O casă de vis la preț de mașină second-hand. Unde și cum poți avea propria locuință cu doar 7.595 de euro
Îți poți imagina să ai o casă modernă, bine compartimentată și luminoasă, la un preț mai mic decât cel al unei garsoniere la marginea unui oraș din România sau chiar în mijlocul naturii?
Papadie  Sursa Freepik com jpg
Ierburile din farmacia dacilor, căutate de români primăvara. Cât de sănătoase sunt urzica, leurda, izma și păpădia
La început de aprilie, natura revine la viață, pajiștile înverzesc și se împodobesc de ierburi căutate pentru proprietățile lor curative. Folosite din cele mai vechi timpuri de români, urzica, leurda, izma și păpădia sunt printre cele mai apreciate.
evaluare nationala
Notele la Matematică de la simularea Evaluării Naționale, cele mai bune din ultimii ani. „Ne-am furat, din nou, căciula”
Rezultatele obținute de elevi la simularea examenului de Evaluare Națională 2025 la Matematică au fost cele mai bune din ultimii ani. Copiii au rezolvat subiectele pe bandă rulantă, unele exerciții fiind atât de simple încât, în anumite cazuri, nici nu au mai avut nevoie de ciorne.
luna 10 urss
3 aprilie, ziua în care stația sovietică Luna 10 a devenit primul satelit artificial al Lunii
La această dată se împlinesc 175 de ani de la înființarea Jandarmeriei Române. Pe 3 aprilie 1973, s-a înregistrat apariţia primului telefon mobil la New York și, astfel, prima convorbire telefonică.