Primul an

Publicat în Dilema Veche nr. 962 din 15 septembrie – 21 septembrie 2022
Zizi și neantul jpeg

La școală, prin anii ’70, mergeam, cum bine se știe, în uniforme. Nici nu ne dădea prin cap, pe vremea aceea, că s-ar fi putut și altfel, eram toți niște pitici albaștri cu pepit ascultători. 

În fiecare dimineață cîntam imnul, apoi ne așezam în bănci, relativ cuminți, în clasele înghesuite (eram mulți, eram decreței). Ne scoteam manualele cartonate și jumulite (se moșteneau din generație-n generație), reglementar îmbrăcate în coperți de plastic colorate, și caietele așijderea, și ciuleam urechile la „tovarășa învățătoare”. Tovarășa noastră învățătoare era tînără, frumoasă, elegantă și avea un coc formidabil, impecabil, negru lucios și cu cîteva șuvițe atîrnînd pe ici, pe colo, aparent libere. 

Avea ținută și o oarecare blîndețe, dar ritualul se desfășura destul de standard, ceremonios. Era o blîndețe, dar una în limite permise și oarecum protocolară. Oricum, nu se intrase ușor în clasa în care mă aflam. Era o clasă bună, pe care secretara i-o recomandase mamei cînd se dusese să se intereseze. Nimic nu era ușor, pe vremea aia. Nu-ți puteai înscrie copilul la orice școală, nu exista, evident, varianta privată. Și atunci, dacă voiai o școală mai bună și nu aveai nici „pile” (arhicunoscutul cuvînt al epocii, cheia care deschidea te miri ce uși), totul era chestie de atitudine. Da, trebuia să fii mai bine îmbrăcat (și asta era o provocare, căci haine se găseau greu și erau mai toate asemănătoare), să nu arăți jerpelit. Dar, mai ales, nu trebuia să arăți neajutorat. Orice ar fi fost, ca să „reușești”, ca să ți se deschidă niște uși, chiar din cele mai mici și mai mizerabile, trebuia să ai o anumită atitudine. Să fii stăpîn pe tine și cool, cum am zice azi, într-un mod cu implicații. 

image

Într-un fel din care să se înțeleagă, chiar dacă totul era o cacealma, că ai un spate asigurat. Chiar simbolic, metaforic. Să emani o siguranță de sine care, într-o epocă a oamenilor speriați și de umbra lor, să-i facă pe ceilalți (nu pe toți, doar pe cei sensibili la asemenea lucruri de nimic și de care, vrînd-nevrînd, aveai nevoie) să creadă că ești o persoană cu „relații”. (Pe lîngă „pile”, acesta era al doilea cuvînt magic al epocii. Ca să faci rost de orice, într-o lume în care aproape nimic nu se mai găsea oficial, trebuia să ai aceste „relații”. Să faci parte dintr-un soi de rețea. Dacă nu chiar mafiotă, măcar la negru.) Mama emana chestia asta. Nu pentru că ar fi avut cu adevărat „relații”, ci pentru că poseda o siguranță de sine naturală care-i păcălea pe cei care nu erau în stare să vadă dincolo de aparențe. 

Fără să fie în mod real înfiptă în sistem (de fapt, mult timp n-a fost altceva, oficial vorbind, decît o casnică), așa a reușit mama cu secretara de la școala mea: a impresionat-o pur și simplu și așa am ajuns în cea mai bună clasă din școală, în care majoritatea părinților chiar aveau funcții și relații, și în care aproape toată clasa, dacă nu chiar toată, a luat premii. Și cam trei sferturi premiul întîi. 

Pe lîngă protocoale și alte cele, orele se făceau bine. Scriam cu toții, reglementar, în caietele noastre îngrijite, liniuțe și punctulețe, cu creioanele noastre bine ascuțite, dar și cu stilourile noastre Pelikan, dar și, mai rar, cu cele chinezești aurii, rarități, mîndria cui le poseda. Dacă făceam vreo stîngace pată, aplicam, urgent, sugativa. Eram plini de pete, însă, pe mîini, cînd ne aplecam, concentrați și cam depășiți, asupra foilor. 

Nu ne cunoșteam destul între noi, în clasa întîi, și făceam cu greu trecerea dintre lumi. Eu, cel puțin, nu mă desprinsesem cu totul de mitologia lumii mele de acasă, în care mi-era în continuare ca-n paradis. Observam ce se întîmplă la școală, făceam chiar față, cu ajutorul mamei mele care mi-a fost stîlp la lecții, dar nu asimilam încă acest nou univers ciudat, pus în funcțiune de niște reguli pe care nu le-nțelegeam. Dar pe care le simțeam, atît cît putea să facă asta un copil de șase ani, din altă plămadă, corp străin. 

Nu mă recunoșteam, nu recunoșteam familiarul în comportamentele colegilor și profesorilor mei. Era acolo o altă retorică, erau alte norme și alte referințe care încă mi-erau străine. Cred că în clasa întîi încă am pășit, într-un fel, ca prin vis la școală. Am făcut față, am învățat să scriu și să citesc (țin clar minte că prima mea carte a fost Fram, ursul polar), să socotesc, dar nu m-am simțit cu adevărat parte a întregii povești. Cu excepția unui „tronson”: a orelor de engleză, ținute de doamna Ecaterina Comișel. Am avut privilegiul să facem engleză încă din clasa întîi. Iar felul în care preda dna Comișel m-a determinat să devin o fană pe viață a limbii engleze (și, pînă la urmă, chiar s-o studiez la facultate).

Din clasa doua, însă, lucrurile s-au mai schimbat. Despre asta într-un articol viitor. 

Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)

Adevarul.ro

image
Un român care a vrut să răpească un copilaș, bătut crunt în Irlanda
Un român a fost snopit în bătaie la Dublin, pe o stradă, după ce a vrut să răpească un copil.
image
Patimile lui Jim Caviezel, actorul care l-a jucat pe Iisus: „Operație pe cord deschis și multe medicamente”
„Patimile lui Hristos”, filmul regizat de Mel Gibson, a devenit rapid unul dintre cele mai populare pelicule religioase și se vorbește despre o continuare. Prea puțin este cunoscut cum actorul principal, Jim Caviezel, a fost la un pas de moarte din cauza filmului.
image
Halle Berry, discurs în fața Capitoliului SUA: „Sunt la menopauză!“ Actrița, apel pentru adoptarea unei legi esențiale pentru femei
Actriței Halle Berry i s-a alăturat joi un grup de senatori în fața Capitoliului pentru a promova o lege prin care care să se investească 275 de milioane de dolari în cercetare și educație în ceea ce privește menopauza.

HIstoria.ro

image
Atacul japonez de la Pearl Harbor, o surpriză strategică pentru SUA
Personalului SIGINT din cadrul US Navy urmărea acțiunile și deplasările flotei japoneze prin analiza traficului radio.
image
Judecarea şi condamnarea lui Iisus - reevaluare judiciară
Una dintre cele mai mari religii ale lumii, cu vocaţie universală, Creştinismul, nu s-ar fi născut dacă nu ar fi avut loc procesul judiciar soldat cu condamnarea la moarte şi crucificarea fondatorului său, Iisus din Nazaret (cca 6 î.e.n. - cel mai probabil 30 e.n.). Pentru a i se înţelege pe deplin semnificaţiile şi a-i surprinde rolul biblic conferit, este nevoie de plasarea lui în ansamblul evenimentelor legate de existenţa Mântuitorului.
image
Carol I, fotografiat în timpul Războiului de Independență
Fotografia este interesantă din mai multe puncte de vedere: este una dintre rarele apariții ale domnitorului Carol I, într-o postură mai degajată.