Primăvară și sărbători

Publicat în Dilema Veche nr. 983 din 9 februarie – 15 februarie 2023
Zizi și neantul jpeg

De pe la mijlocul lui februarie, se simte-n aer primăvara. Sigur că, de fapt, nu e cea adevărată, ci aceea înșelătoare a Babei Dochia. Dar e ceva-n aer și-n zborul păsărilor care anunță sfîrșitul iernii. 

Sf. Valentin, e, de altfel, un prim anunț al acesteia. E un fel de Mărțișor avant la lettre și cu accentul pus explicit pe dragoste. Îmi aduc aminte cum, după 1989, apăruseră intense dezbateri pe tema Sfîntului Valentin. Se trezise în noi, vehement fără rost, un soi de spirit național și, deodată, ne revoltam împotriva sărbătorilor importate. Pe atunci, ideea unei lumi deschise și a liberei circulații, inclusiv a sărbătorilor, nu era destul de clar conturată. 

De unde nenumăratele dezbateri în emisiuni radiofonice pe tema „conflictului” dintre Sf. Valentin și Dragobetele nostru neaoș. Îmi amintesc că am avut și noi, în Dilema, o pagină, cred, pe tema asta, pe care am dezbătut-o la radio cu regratata profesoară Mihaela Irimia. Care a explicat ce e cu Sf. Valentin și care e istoria lui. 

image

În timp ce lumea de atunci își răcea gura în dezbateri intense, industria de Sf. Valentin înflorea. Apăruseră nu numai inimile de tarabă, pentru care făcusem o pasiune în perioada de atunci, tîrgurile de cadouri de Sf. Valentin, ci și cinele romantice și week-end-urile asemenea. Țin minte cum am ieșit, pe la început de ani 2000, la Pizza Hut cu membrii familiei (soț și fiu) și am primit, cred, o pizza în formă de inimioară cadou, precum și o poză cu noi și ea. De asemenea, cum cele mai multe și mai la îndemînă tarabe erau la Romană, iar mama locuia pe atunci în zonă, îmi amintesc cum am sufocat-o cu un număr nepermis de inimi pufoase și blănoase.   

Treptat, Sf. Valentin s-a impus ca sărbătoare consacarată și a fost asimilat în tăvălugul percepției colective. Pe lîngă week-end-uri au apărut vacanțe întregi, concerte. Dragobetele a rămas și el în picioare, oferindu-le posibilitatea „patrioților” să serbeze același lucru, în aproximativ același fel, zece zile mai tîrziu. 

Au rămas în picioare și 1 Martie și 8 Martie. Dacă în cazul Sfîntului Valentin și al Dragobetelui accentul era pus pe dragoste, 1 Martie și 8 Martie sînt centrate pe feminitate. Mărțișoarele sînt destinate femeilor, iar ziua de 8 Martie le aparține cu totul. De la mijlocul lui februarie încolo, deja se simte în aer o idilică și uneori sufocantă aglomerare de sărbători ale reînvierii și fertilității. E o presiune nescrisă de a fi „în rîndul lumii” cu toate, de la inimile blănoase la „tradiționalele” buchete de ghiocei, violete, zambile. De la cinele romantice la spectacolele de strip-tease. 

În ciuda aglomerării, în zilele Babei Dochia și în cele două săptămîni premergătoare, pîndește pe la colțuri o bucurie colectivă. Măcar explozia de flori de primăvară din tot orașul te împinge în starea pe care o avusese Dochia cît urcase, pînă să înghețe. Cînd încă mai spera...

Iar tarabele cu mărțișoare, deși au cam început să se repete și să nu prea mai aducă mare lucru nou, își păstrează hazul, cel puțin pentru mine. Îmi trezesc instinctul latent de vînător: mă fac să mă ambiționez să găsesc ceva nemaibănuit în masa de broșe și de obiecțele asemănătoare. 

Și mereu găsesc. În fiecare an îmi regăsesc taraba de la Romană care are pisici colorate dintr-un fel de fetru. Iar printre broșele care par de argint am răbdare să le găsesc, întotdeauna, pe cele mai delicate și mai neobișnuite. Și, cînd îmi înșir „prada” acasă – să-mi aduc aminte, de fiecare dată, de ritualul mărțișoarelor din școala generală. Cum, înainte de a mă duce la școală, îmi scoteam tacticos setul de plicuri și cutiuța cu cărți de vizită. Cum, cu stiloul meu auriu, chinezesc, scriam de mînă, ușor rotunjit, în colțul din stînga jos al fiecărei cărți de vizită, „1 Martie” urmat de anul respectiv. Iar pe plic numele prietenei ori colegei căreia trebuia să i-l dau. Apoi alegeam mărțișorul, fie că era de metal, din sticlă sau de blană, și-l prindeam atent, cu un ac de gămălie, pe cartea de vizită. Ritualul ăsta mă bucura aproape la fel de mult ca acela al admiratului (îndelung, uneori chiar timp de zile întregi) mărțișoarelor primite.

featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).

Adevarul.ro

image
Femeia moartă în accidentul de tir de la Galați era mama multiplei campioane olimpice Gina Gogean. Sora sportivei este în stare gravă
Mama campioanei Gina Gogean a murit, iar sora este în stare gravă, în urma unui accident de circulație.
image
Cum au schimbat normele la locul de muncă tinerii din Generația Z. Mesajele primite de la angajați de proprietara unei firme
Patroana a împărtășit trei texte pe care le-a primit de la angajatul ei din generația Z, iar concluziile ei sunt de luat în seamă.
image
Alimentul care îți schimbă fizionomia: de ce apar erupții cutanate, roșeață și umflături
Aspectul general al pielii poate fi îmbunătățit dacă reducem consumul unui aliment, spun nutriționiștii.

HIstoria.ro

image
Atacul lui Cuza asupra masoneriei bucureștene
Modernizarea țării, pe care toți românii o doreau, dar care avea reprezentări diferite de la un grup social la altul, a generat tensiuni în tânărul stat. Programul de reforme al lui Cuza a început să fie contestat.
image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.
image
Cadoul de nuntă primit de Zoia Ceaușescu de la părinți
Fabricat în Franța, la o comandă specială a familiei Ceaușescu în anul 1983, automobilul Fuego GTS a fost facturat de către Renault (Service des Ventas Speciales Exportation) pe numele Ceaușescu Elena Zoia, unul dintre copiii familiei prezidențiale, care l-a primit cadou de nuntă de la părinți.