Prea tîrziu și prea devreme

Publicat în Dilema Veche nr. 1000 din 8 iunie – 14 iunie 2023
Cea mai bună parte din noi jpeg

Scriu textul acestei rubrici pentru numărul 1.000 (o mie!) al Dilemei vechi, revistă aflată în al douăzecilea an de cînd iese de la tipar. Putem adăuga încă zece ani în care publicația a purtat numele Dilema și așa ajungem la rotunjirea celor 30 de ani de la prima apariție, aniversați tot anul acesta.

În 1993, cînd revista era la cele dintîi numere, mă aflam la început de liceu. Dilema am ajuns s-o citesc abia în facultate, unde era folosită des ca „material didactic” pentru stiluri jurnalistice, tehnici de interviu, exemple de titluri și calambururi. Erau vremuri cu multe, foarte multe ziare și reviste tipărite. Anul acesta împlinesc și eu 20 de ani de presă „cu carte de muncă”, ultimii patru fiind la Dilema veche. Primul meu articol în revistă a fost însă cu zece ani în urmă, în noiembrie 2013, cînd am colaborat la un Dosar coordonat de Adina Popescu, cu tema „România văzută de alții“. Am scris despre străini stabiliți în România, care ne învățaseră limba și se adaptaseră la traiul de aici, și despre țara noastră deslușită prin ochii lor. Avusesem ocazia să-i cunosc și să le filmez poveștile de viață pentru Prefix 0040, o emisiune a TVR. Recunosc că nu am simțit emoții mai mari la nici un alt articol, în toată activitatea mea de jurnalist. Am ales, sucit și răsucit personajele, am redat cu acuratețe citatele (pentru care am căutat transcrierile interviurilor, făcute de mînă pe vremea aceea) și, după ce am cumpărat revista, mi-a fost mult timp teamă să o răsfoiesc, nu cumva să nu găsesc articolul meu acolo.

© Nick Kenrick / flickr
© Nick Kenrick / flickr

Derulînd pe repede-înainte istoria mea cu Dilema veche, rubrica „Vîrsta medie“pe care o semnez, a ajuns la articolul cu numărul 40. Am început-o cu gîndul la generațiile născute în anii ’70 și la începutul anilor ’80, din care fac parte. Sînt cele care au prins și teama din comunism, dar s-au trezit și într-o democrație pe care nu știau prea bine cum s-o gestioneze. Au fost crescute cu reguli care ar părea revoltătoare și absurde azi și apoi li s-au deschis, la propriu, porțile unei lumi în care totul era permis. Mi se pare că noi sîntem cei care, de decenii, tot încercăm cumva să ne găsim locul. Să ne potrivim, să corespundem, să fim acceptați.

În primul text din această rubrică am vorbit despre o anumită conștiință a timpului trecut, care se dobîndește după 40 de ani. Despre consecințele alegerilor făcute și despre trenurile care nu se mai întorc. Faptul că, în aceste aproape zece luni care au trecut de atunci, am primit multe reacții pozitive de la oameni mai tineri decît mine, care mai au niște experiențe de consumat pînă la această „vîrstă de mijloc”, m-a determinat să nu vreau să o descriu ca pe un tărîm al renunțării sau al resemnării. Există, e adevărat, o ușoară detașare care vine cu anii, dar sînt și multe altele, de dorit, care se dobîndesc pe parcurs.

Faptul că nu mai crezi că ai tot timpul din lume te face să-l folosești mai bine, să nu-l mai lași să-ți scape printre degete, devii egoist cu el, iar „egoist” e un cuvînt minunat cîteodată. Ba mai mult, timpul tău devine mai important decît banii, ajungi adesea să fii dispus să plătești din greu pentru el și să merite. Maturizarea vine cu a realiza de cît de puține lucruri ai nevoie, de fapt, și cu a conștientiza că liniștea și sănătatea ta nu sînt negociabile. Ai trăit, deja, cel puțin un moment năucitor care te-a făcut să constați că viața se poate schimba brusc, cu totul, în bine sau în rău și acum ești pregătit pentru ambele variante. Nu mai vrei să ai mereu răspunsuri la ce te frămîntă și nu te mai simți atît de vinovat pentru eșecuri. Spui „nu știu” tot mai des. Nu mai încerci să fii expert în toate. În mare, îți e din ce în ce mai puțină rușine, iar asta te aduce mult, mult mai aproape de tine și mai departe de a face pe plac altora. Înveți că nimeni nu e proprietatea nimănui, dar că oamenii rămîn, dacă le dai motive. Și că, uneori, chiar și după convorbiri întrerupte mai urmează ceva.

Pregătesc, pentru săptămîna viitoare, un Dosar despre regrete. Într-unul dintre textele primite de la colaboratorii mei am găsit un mod original de a privi regretele: ca pe un fel de „borne narative”, semnalînd momentele de răscruce ale poveştii de viaţă. Așa cuantificăm lungimea drumului, trecerea noastră prin lume, oamenii care ne traversează. E devreme și tîrziu în același timp, scriam legat de vîrsta de mijloc cînd am pornit rubrica, și așa este în orice călătorie. Depinde în care direcție privești.

eveniment2 jpg
Sadeck Waff a semnat momentul surpriză din cadrul evenimentului IQOS Together X
Evenimentul aniversar a celebrat spiritul IQOS printr-un festival al simțurilor dedicat comunității. Toate simțurile au fost activate într-o simfonie de mișcări și culori al cărei punct culminant a fost invitatul special al evenimentului.
igiena jpg
Lucruri pe care nu le știai despre istoria igienei și a îngrijirii personale
În multe culturi tradiționale ale lumii, femeile necăsătorite trebuiau să acorde mai multă atenție aspectului și igienei corporale, decât altele.
featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.

Adevarul.ro

image
Rațele alergătoare indiene, folosite în România în loc de pesticide: „Au curățat, într-o săptămână, 1.200 mp”
O tânără din Sibiu, designer de permacultură, a implementat mai multe proiecte în care rațele indiene au fost folosite pentru „combaterea dăunătorilor, de către unele familii sau restaurante care au dorit să producă, ecologic, alimente pe proprietățile lor”.
image
O modificare facială ar putea fi un semn de cancer pulmonar, spun pneumologii
Potrivit unui studiu din 2022, cancerul pulmonar este cel mai frecvent tip de cancer din România,12.122 de pacienții fiind diagnosticați în fiecare an. De asemenea, tot el cauzează şi cele mai multe decese - 10.779 pe an.
image
Coreea de Nord spune că declarația nucleară emisă de China, Japonia și Coreea de Sud îi încalcă grav suveranitatea. „Este o bătaie de joc și o înșelătorie...”
Luni, după ce la Seul, în cadrul unui summit tripartit, China, Japonia și Coreea de Sud au discutat despre programul de înarmare nucleară al Coreei de Nord, Phenianul a anunțat că intenționează să lanseze un alt satelit de spionaj în zilele următoare.

HIstoria.ro

image
Cine au fost „indezirabilii”?
Fondul „Bruxelles” al Arhivei Ministerului Afacerilor Externe păstrează în dosarele secțiunii consulare a Legației României la Bruxelles câteva istorii ale unor personaje de rang secund, aventurieri, delincvenți, propagandiști – așa-numiții „indezirabili”.
image
Atacul lui Cuza asupra masoneriei bucureștene
Modernizarea țării, pe care toți românii o doreau, dar care avea reprezentări diferite de la un grup social la altul, a generat tensiuni în tânărul stat. Programul de reforme al lui Cuza a început să fie contestat.
image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.