Povestea merge mai departe

Publicat în Dilema Veche nr. 970 din 10 noiembrie – 16 noiembrie 2022
Cea mai bună parte din noi jpeg

Despre trupa Vama Veche am aflat pentru prima dată în 1999 de la un prieten din București, eu fiind studentă în Cluj-Napoca la vremea respectivă, care mi-a spus că trebuie să ascult de îndată piesa cu același titlu – „e deosebită, n-am mai auzit așa ceva la noi, o să te lovească un dor cumplit de mare”. Să faci rost de o melodie era mai greu în acei ani decît ne putem imagina acum, cînd avem Internetul în buzunar. Am ajuns pînă și la căminele din Observator, unde foștii mei colegi de liceu, studenți la Politehnică, au reușit pînă la urmă să îmi descarce piesa pe patru dischete, numai că una dintre ele nu mergea și n-am mai putut să o alipesc la loc niciodată. În cele din urmă am găsit și am cumpărat CD-urile Nu am chef azi și Vama Veche și le-am ascultat pînă le-au învățat pe de rost toți vecinii mei din cartierul Gheorgheni. Cînd am aflat că trupa va concerta la Sala Sporturilor, un an mai tîrziu, am simțit la fel ca orice fan adevărat: că viața poate fi minunată.

Îmi amintesc și acum, după mai bine de douăzeci de ani, cu ce eram îmbrăcată, cum am traversat parcul mare, unde are loc acum Untold-ul, cum am așteptat să ascult și să cînt fiecare melodie atît de cunoscută și cum nu mai văzusem atîția clujeni la un loc nicicînd. „Vama Veche“ a fost ultima piesă din concert și, vreme de cinci minute și jumătate, am fost fericită cum numai la 20 de ani, cînd timpul încă nu te-a ajuns din urmă cu bilanțul în mînă, poți fi.

Unul dintre motivele pentru care am dorit să mă mut în București au fost concertele. Pe atunci, evenimentele de amploare ținute în provincie erau extrem de rare. Totul pulsa aici, în Capitală. Am încercat, de-a lungul anilor, să nu ratez nimic din ce mă interesa. În iulie 2007, am avut privilegiul să-l văd pe Mick Jagger cîntînd Start Me Up“ la cîțiva metri distanță de mine, pe Stadionul „Lia Manoliu“, cu puțin timp înainte de închiderea și demolarea acestuia. Era prima dată cînd cei de la The Rolling Stones veneau în România, dar concertul a sfîrșit prin a fi intens criticat pentru accesul greoi și lipsa apei de băut, într-o lună caniculară. Tot ce-mi amintesc eu este că m-am bucurat de muzică. În primăvara lui 2010, am fost la AC/DC în Piața Constituției. A doua zi trebuia să mă trezesc la ora 4, să plec în Deltă împreună cu un ONG, iar bagajul meu nu era încă făcut. Peste două luni, îi vedeam și pe cei de la Aerosmith la Zone Arena, cu Reamonn în deschidere. Apoi am inaugurat Arena Națională cu Depeche Mode, un concert de colecție, în mai 2013. Doi ani mai tîrziu, alături de fanii Take That de altădată, am cîntat cu Robbie Williams în față la Casa Poporului și, pentru că știe să facă spectacol, l-am mai aplaudat o dată după încă patru ani, la Untold. În 2017, abia i-am așteptat pe cei de la Kings of Leon, am filmat pînă n-am mai avut baterie la telefon și am găsit cu greu un taxi să ajung acasă cît de repede s-a putut. Nu de alta, dar trebuia neapărat să trimit pînă a doua zi niște invitații pentru emisiunea politică la care lucram și am aflat despre asta abia cînd eram deja pe drum spre concert.

© A. Docea
© A. Docea

În 2019, deja mă săturasem să trimit invitații oamenilor politici, după concerte, și nu mai eram angajată nicăieri. Noroc că îmi cumpărasem în avans bilete la Bon Jovi, la Ed Sheeran și la Untold și decisesem să încep cu adevărat căutarea unui alt loc de muncă abia după ce voi fi savurat pe deplin aceste concerte. Trupa Bon Jovi o ratasem în 2011, cînd a susținut un spectacol memorabil, iar eu eram plecată din țară. Pe vreme aceea sufeream de „the fear of missing out” mai ceva decît acum, la vîrsta de mijloc, și m-am supărat rău că n-am putut potrivi altfel lucrurile. Să zicem că în 2019 nici eu, nici Jon n-am mai fost aceiași.

De Ed Sheeran îmi amintesc ca de ultimul eveniment mare din București de dinainte de pandemie. Am mai găsit loc doar pe scaun, lucru pe care încerc să îl evit întotdeauna. Mi se pare că dacă nu stai cu orele pe gazon, în picioare, alături de ceilalți fani, cît mai aproape de scenă, ratezi tot farmecul cîntatului live. Este și rațiunea pentru care prefer, de multe ori, să merg singură la concerte – nu pot supune pe nimeni la așa ceva, dacă nu simte la fel. Pentru Armin van Buuren, care de obicei mixează de la miezul nopții și care este și motivul pentru care am fost atîția ani la Untold, e indicat să-ți ocupi locul pe stadion, în față, pe la 10 seara. În 2019, concertul lui a ținut șapte ore și jumătate și doar ploaia ne-a oprit să stabilim un record la Cluj-Napoca.

Și în noaptea de după concertul lui Ed Sheeran a plouat torențial, iar eu am reușit să scriu în sfîrșit un articol pentru Dilema veche, la care eram atunci doar colaborator, despre jurnalismul de televiziune, pomenind pentru prima dată și de plecarea mea din TVR. „Iluzia libertății“ se numea el și, așa cum meseria de jurnalist te face, într-un fel, să crezi că ești lipsit de constrîngeri și că îți poți aranja viața cum dorești, mersul la concerte vine pentru mine cu „iluzia tinereții”, muzica e ancora mea în vremurile cînd călătoria nu se desfășoară conform planului, teleportarea instantanee în anii în care timpul încă nu mă ajunsese din urmă, necruțător, cu tabela de bilanț în mînă. Unul dintre concurenții de la Vocea României a recunoscut recent că a ales echipa lui Tudor Chirilă datorită unei muzici care „l-a crescut cu fiecare vers”. Și eu cred în continuare că „Vama Veche“ e o melodie cum nu mai e alta la noi, dar poate și pentru că e singura care, pentru cinci minute și jumătate, mă face să am iar 20 de ani. 

Pentru luna iulie am deja bilet la Depeche Mode, tot la Arena Națională, cumpărat în primele zile în care s-au pus în vînzare – evident, pe gazon. 2023 nu sună rău deloc.

Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.
avocat legalro 2 png
6 motive pentru care ar trebui să alegi un avocat local
Când vine vorba de probleme juridice, alegerea unui avocat potrivit este esențială. Una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua este să colaborezi cu un avocat local.
termosemineu dolinex 3 png
Avantajele unui termoșemineu pe peleți și cum să faci cea mai bună alegere
Căldura confortabilă a unui termoșemineu pe peleți nu este doar un răsfăț, ci și o soluție eficientă și sustenabilă pentru încălzirea locuinței.
Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.

Parteneri

turisti calatorii city break aeroport zboruri jpg
Haos în aer vara asta. Destinațiile cu cele mai mari întârzieri. Cum pot turiștii români să-și salveze vacanța
Problemele din traficul aerian provoacă întârzieri majore pe tot globul, dar unele destinații sunt mai afectate decât altele, după cum dezvăluie o recentă analiză realizată de publicația The Telegraph. Prin urmare, și turiștii români se vor confrunta din nou în această vară cu întârzieri de zbor.
Cristina Radu romanca in cel mai trist oras UK foto Instagram png
Ce spun româncele care trăiesc în cel mai trist oraș din Marea Britanie
Pe vremuri o urbe plină de viață, Barrow-in-Furness, este considerată la ora actuală cel mai trist oraș din Marea Britanie, din cauza șomajului, a numeroaselor probleme cu drogurile și a faptului că foarte multe firme s-au închis.
longevitate jpg
Ți-ar plăcea să trăiești 150 de ani? Atunci trebuie să renunți la sex!
Imaginați-vă că ar exista o rețetă sigură pentru a trăi 150 de ani. O viață lungă, plină de experiențe și realizări. Oare acest vis ar putea deveni realitate? Potrivit profesorului Alex Zhavoronkov, directorul Fundației de Cercetare în Biogerontologie, acest lucru ar putea fi posibil, însă cu un pre
muzica casti shutterstock
8 probleme serioase pe care muzica le poate vindeca. Poate fi un medicament minune
Muzica are un impact profund asupra oamenilor, iar acest lucru nu se limitează doar la o formă de divertisment. Studiile științifice au demonstrat că muzica poate fi un adevărat medicament, având beneficii importante asupra sănătății fizice și mentale.
pestera theopetra jpg
Descoperirea care a schimbat istoria cunoscută. Ce vechime are și cum arată cea mai veche construcție ridicată de mâna omului
O peșteră din Grecia, locuită de oameni acum 130.000 de ani, schimbă istoria cunoscută. În acest sit incredibil, specialiștii au descoperit urmele primei construcții realizate de hominizi, într-o epocă în care acest lucru era considerat aproape imposibil.
image png
Exerciții care ameliorează durerile de la încheieturile mâinilor provocate de utilizarea prelungită a computerului
Utilizarea prelungită a computerului este o realitate zilnică pentru multe persoane, iar efectele acestui obicei nu sunt deloc de neglijat.
unt de arahide jpg
Unt de arahide sănătos. Cea mai bună și delicioasă rețetă
Untul de arahide este adesea privit cu suspiciune atunci când vine vorba de alimentație sănătoasă. Însă, în forma lui naturală și preparat acasă, poate deveni un aliat de nădejde în orice regim echilibrat.
americani foto captura video jpg
Ce știu americanii de rând despre România. Răspunsurile date pe stradă sunt cele mai amuzante
Un tânăr român care studiază în SUA a vrut să vadă ce știu americanii despre țara lui. Imaginile postate pe You Tube s-au viralizat în scurt timp.
oua incondeiate muzeul ciocanesti, suceava   foto arhiva marilena niculita (7) jpeg
Festivalul Ouălor Încondeiate, ediție aniversară, începe în weekend la Ciocănești. „Tradiția s-a păstrat cel mai bine în Bucovina”
În satul-muzeu Ciocănești din județul Suceava se desfășoară, în perioada 5-6 aprilie 2025, a XX-a ediție a „Festivalului Național al Ouălor Încondeiate”. Sute de meșteri din toată țara, copii și adulți, vor face, din nou, din meșteșugul încondeierii ouălor atracția principală.