Portretul porcului

Publicat în Dilema Veche nr. 758 din 30 august – 5 septembrie 2018
Portretul porcului jpeg

Cu toată nebunia din ultima vreme legată de pesta porcină, m-am tot gîndit la bietele animale și mi-am amintit de un portret al porcului românesc pe care am încercat să-l schițez în urmă cu ceva ani în revista Dilemateca. Reproduc aici cîteva fragmente care sper să vă amuze.

Categoric, porcul pe care l-am văzut acum două săptămîni pe Discovery nu era de-al nostru. Deşi semăna destul de bine şi ar fi putut te inducă oricînd în eroare: acelaşi rît, aceleaşi şunci, aceeaşi privire „mioritică“ de acceptare a sorţii potrivnice: „şi de-o fi să mor…“, parcă doar guiţatul era cu accent. Era porcul unui fermier american, filmat de o vecină vigilentă, în timp ce era înjunghiat cu sînge rece şi fără cloroform în ogradă. Caseta a ajuns la o asociaţie de protecţie a animalelor, s-a lăsat cu proces şi e posibil ca fermierul să nu mai taie niciodată în viaţa lui un alt porc. Nici purcelușii animale de companie, parfumaţi şi coafaţi, ai vedetelor de la Hollywood nu-s ai noştri. Nici măcar porcii Poliţiei franceze, de la Brigada Antidrog, care cu rîturile lor descoperă cocaina pe aeroportul din Lille nu au nici o legătură cu tradiţionalii noştri porci din bătătură. Cît despre porcii nemţeşti, europeni prin definiţie, de două ori mai ieftini decît porcii balcanici şi chipurile cu o carne mai puţin toxică, deoarece nu mor în chinuri, e limpede ca bună ziua că nici ei nu ne aparţin!

Porcii noştri nu-s „vedete“ de talie internaţională, nu apar la TV, aşteaptă cuminţi şi resemnaţi în coteţele lor Ignatul, aşa cum scrie la carte. Sînt aşa-numiţii „porci de bătătură“ (printre ei se mai strecoară poate cîte un specimen hibrid mai puţin docil, cu nume poetic, „porcul din veacul de fier“, rezultat în urma împerecherii porcului „de casă“ cu vierul sălbatic, din a cărui carne se prepară delicatese), aproximativ 4,2 milioane de rîmători din cei cinci milioane, după anumite cifre, căci doar 800.000 sînt porcii „în uniformă“ şi nepersonalizaţi cu nume gen Ghiţă, crescuţi în complexe agricole şi în combinate. Şi, avînd în vedere faptul că, după unele afirmaţii, porcul este pe locul trei în regnul animal pe scara inteligenţei, după maimuţă şi balenă, şi cu mult înaintea cîinelui, nu putem să nu ne întrebăm ce gîndeşte porcul nostru despre propriul său destin. Secole de-a rîndul a fost mai mult sau mai puţin „frate cu românul“, încă din Evul Mediu, din vremea năvălirilor tătare, cînd ţăranul îl abandona în coteţ, desemnîndu-l să-i păzească gospodăria, deoarece pentru tătarii musulmani nu reprezenta „pradă de război“, în timp ce el îşi lua nevasta, copilul şi vaca şi se ascundea în pădure, iar porcul îl aştepta credincios să se întoarcă, scurmînd după ghinde şi jir. În anii comunismului, odată cu raţionalizarea grînelor, a făcut foamea, alături de stăpînul său, conştient în continuare de „datoria“ pe care o are de îndeplinit, nu doar de a hrăni întreaga familie de Crăciun şi pe rudele hămesite de la oraş, dar şi de a reprezenta, sub formă de caltaboşi şi de cîrnaţi, şpaga pentru doctor, primar sau avocat.

Păi, să nu merite el, porcul, un loc de cinste în cultura acestei naţii? Să nu i se scrie poezii, să nu i se închine imnuri şi ode, să nu fie menţionat în manualele şcolare? Cu tristeţe, porcul nostru constată că rolul său în literatura română, de pildă, a fost unul minor. Încercînd să găsească măcar o operă literară mai de Doamne-ajută în care să fie şi el menţionat, porcul „de bătătură“ îşi aminti doar o amărîtă de snoavă cu Păcală care îl ducea să-l vîndă la tîrg, iar el nu voia nici în ruptul capului să meargă înainte, iar „Păcală trage încoace, trage încolo, înjură, se înfurie, dar porcul să se mişte: neam!“ Pînă la urmă, Păcală îl păcăleşte pe bietul porc, se învîrte în jurul animalului, îl ia iar de frînghie şi porneşte din nou la drum, cu porcul supus în urma sa. Dar cînd se întîlneşte cu Tîndală, care îl întreabă unde duce porcul „ăla“ (nici n-avea nume, săracul!), Păcală îi răspunde în şoaptă: „Vorbeşte mai încet, vere! El crede că-l duc înapoi acasă!“ Iar tristeţea porcului nostru ce se vrea personaj literar e cu atît mai mare, fiindcă deşi snoava respectivă demonstrează încă o dată ataşamentul său faţă de stăpîn, ea vrea să scoată în evidenţă mai degrabă credulitatea şi prostia care, chipurile, îl caracterizează. Porcul oftează, căci îşi aminteşte acum proverbele în care este pomenit (şi trebuie să recunoască că sînt o groază!), deloc măgulitoare la adresa sa, printre care „Cine se amestecă în tărîţe, îl mănîncă porcii“ (o adevărată jignire pentru el, un animal inofensiv!), „Cînd or zbura porcii“ (de parcă el şi-ar fi dorit vreodată să zboare!), „La beţie omul este pisică, maimuţă şi pe urmă porc“ (de parcă el s-ar fi atins vreodată de băuturi alcoolice!), „Apucă-l pe porc de urechi şi va ţipa mai tare!“ (el, care detestă violenţa!), precum şi acela care nu-i place pentru că nu e corect politic: „Dracul a mai văzut cal verde, porc deocheat şi bulgar deştept“. Cu un singur proverb e perfect de acord, căci într-adevăr ştie, încă de prin anii ’80, că într-adevăr „porcul nu se îngraşă în ajun“.

Bietul porc, ignorat de toată lumea, mai are o singură mîngîiere: există pe lumea asta şi în literatura română o poveste celebră numai a lui: „Povestea porcului“. Totuşi, „jivina“ grăsună din coteţ n-ar trebui să aibă motive de supărare, căci apariţia sa frecventă în cărţile de bucate româneşti din toate timpurile compensează din plin absenţa sa ca personaj în literatură. Se pare că românii, cînd văd un porc, nu se gîndesc la multiplele sale calităţi, cum ar fi blîndeţea, supuşenia sau chiar inteligenţa, ci la cotlete, antricoate şi costiţă afumată. La o rapidă căutare pe Google, cuvîntul „porc“ este însoţit în cele mai multe cazuri de „friptură de…“. Pentru a exemplifica dragostea neţărmurită a românului pentru carnea de porc, indiferent de modul în care este ea preparată, vom aminti doar ce a scris Ion Pillat în „Invocaţie către marele vier sacrificat“: „Măreaţă creatură din neamul dobitoacelor, Ignatul este pentru tine o sărbătoare filozoficească a mîntuirii de apoi, însîngerată de mult prea înţeleapta-ţi guşă, ce s a lăsat tăiată pentru mai dreapta cinstire a rîvnitei seminţii porcine, cu care s-au ostenit a se hrăni, lăudîndu-i nobilele şi mirositoarele măruntaie, noroadele tuturor vremurilor, de la vlădică la opincă, de la ocnaş pînă la împărat. (…) Slăvit să-ţi fie în veci şoriciul cel împăcat cu soarta maşteră, muşchiuleţii şi cotletele cele resemnate în sosurile purgatoriului domestic, jamboanele înţelepţite de aburii gălbui ai ţuiculiţei!“ Dacă ar şti porcul nostru citatul de mai sus, poate că nu şi ar mai face atîtea probleme legate de faptul că oamenii nu-l respectă îndeajuns şi ar trăi în voie bună, aşteptînd cu bucurie ziua de Ignat. Şi s-ar veseli şi mai tare dacă ar afla că mai există şi alte scrieri despre cît de folositor le este el oamenilor chiar şi după moarte. În Sărbătorile de iarnă şi postul Crăciunului, etnograful Tudor Pamfil explică cum se poate pronostica starea vremii la tăiatul porcului: „Dacă partea subţie a splinei este îndreptată spre miazăzi, înseamnă că iarna vine de la miazănoapte. Dacă splina este umflată către coadă, înseamnă că sfîrşitul iernii va fi greu. Dacă splina este lungă şi subţire, iarna va fi lungă, dar gerurile nu vor fi aspre“.

Foto: wikipedia 

implant dentar 11 jpg
De ce să apelezi la implant dentar Megagen?
Dinții reprezintă o parte foarte importantă a corpului uman. Cu ajutorul acestora se produce masticația.
damian jpg
„În artă, nu ești niciodată singur” – Adrian Damian, omul din spatele SynergyX, instalația interactivă care va surprinde zecile de mii de vizitatori de la RDW 2024
Mărturisește că fuge de definiții și se ferește de etichetări. Totuşi, putem spune despre scenograful Adrian Damian că este unul dintre cei mai talentați artiști din generația lui și că superputerea lui este să transforme spațiile în personaje.
eveniment2 jpg
Sadeck Waff a semnat momentul surpriză din cadrul evenimentului IQOS Together X
Evenimentul aniversar a celebrat spiritul IQOS printr-un festival al simțurilor dedicat comunității. Toate simțurile au fost activate într-o simfonie de mișcări și culori al cărei punct culminant a fost invitatul special al evenimentului.
igiena jpg
Lucruri pe care nu le știai despre istoria igienei și a îngrijirii personale
În multe culturi tradiționale ale lumii, femeile necăsătorite trebuiau să acorde mai multă atenție aspectului și igienei corporale, decât altele.
featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.

Adevarul.ro

image
Despăgubire de 14,5 milioane de euro pentru un fermier din Focșani, care spune că Autostrada A7 îi ruinează afacerea
Afacerea de milioane de euro a unui vrâncean va fi distrusă de Autostrada A7, mai exact de sectorul Focșani-Bacău. Totuși, afaceristul a primit despăgubiri în valoare de peste 14,5 milioane de euro în primă instanță, conform deciziei Tribunalului Vrancea.
image
Traficantul de droguri în casa căruia a murit drogată o elevă de 16 ani, trimis în judecată. Cum a murit fata
Traficantul de droguri acuzat că i-a dat unei eleve de 16 ani un drog sintetic periculos, în urma căruia adolescenta a murit, a fost trimis în judecată, împreună cu alți doi minori.
image
Pensiile vor fi recalculate încă o dată după 1 septembrie. Ce categorie de cetățeni va încasa mai mult
Executivul se pregătește de o a doua recalculare a pensiilor, care va aduce și mai multor seniori majorări financiare consistente.

HIstoria.ro

image
Cine au fost agenții dubli din al Doilea Război Mondial?
Cea mai importantă parte a Operațiunii Fortitude a reprezentat-o rolul jucat de agenți dubli.
image
Când au apărut primele bănci din Țara Românească
Pe măsură ce viața economică a Țării Românești se dezvoltă, apar numeroase proiecte și încercări pentru organizarea instituțiilor naționale de credit. Î
image
Iuliu Maniu interceptat de Siguranță la ordinul lui Armand Călinescu
În 1932 Armand Călinescu e subsecretar de stat la Interne. La 5 decembrie el se mărturisește Jurnalului, ținut zilnic și pe ascuns: