Polițetea e pe gratis?

Publicat în Dilema Veche nr. 1031 din 11 ianuarie – 17 ianuarie 2024
image png

Am fost întotdeauna un copil politicos pentru că „pe vremea mea” se punea mare preț pe politețe în educația copiilor, adică în parenting, ca să mă exprim în limbajul de acum. Să nu fii obraznic, „să nu răspunzi”, să nu te amesteci în conversațiile adulților, că nu e treaba ta, să nu faci gălăgie, să nu deranjezi, să saluți (inclusiv pe bărbați cu „sărut mîna”, asta se întîmpla doar în Ardeal), să spui mereu „mulțumesc”, să te adresezi adulților numai cu dumneavoastră, să ajuți o bătrînică să treacă strada, chiar dacă bătrînica nu voia să traverseze (ăsta era un banc), să împarți jucăriile tale cu alți copii și cîte și mai cîte alte mici norme de comportament cu care ne dresaseră. Eram copilul care niciodată, în tren, nu refuza o piersică pe care i-o întindea o tanti, o lua și o mînca, chiar dacă nu avea nici un chef de piersică, apoi spunea cu recunoștință „mulțumesc”. 

De altfel, și la școală ne învățaseră ceva cu „prinosul recunoștinței noastre”. Trebuia să fim mereu recunoscători celor din jur, părinților pentru că au grijă de noi, patriei, partidului și Tovarășului doar pentru că existau în viața noastră. Și recunoștința era tot o dovadă de politețe, mă simțeam mereu obligată față de ceilalți chiar dacă nu-mi ofereau nimic. Odată, într-o vizită la bunica unei colege, a trebuit să mănînc trei felii de dovleac copt, doar din politețe, pînă mi s-a făcut rău pentru că uram dovleacul copt, însă știam că în vizită trebuie să mulțumești gazdele și să mănînci tot din farfurie. Tot din politețe împrumutam cariocile cu 24 de culori, atunci cînd mi se cereau, sau jocul Păcălici, chiar dacă primeam înapoi cărțile desperecheate. Multe am avut de îndurat din cauza politeții în exces, oare e bine să-ți crești copiii așa?

Desigur, am devenit un adult extrem de politicos. Toată viața adultă am stat regulamentar la coadă, niciodată nu mi-a trecut prin minte că aș putea să mă bag în față. Cînd era de așteptat, am așteptat pînă la limita așteptării, inclusiv pe banii mei, la clinci medicale private, unde teoretic există niște programări, însă m-am gîndit mereu: bietul doctor, poate că e blocat în trafic și nu poate să ajungă la timp, poate că e la toaletă, poate că-și ia o pauză binemeritată. La petrecerile care însoțesc un eveniment, unde există un bufet suedez, sînt mereu cea care rămîne nemîncată, chiar dacă mi-e o foame de lup – mi se pare indecent și nepoliticos să mă înghesui ca să-mi umplu farfuria, să dau din coate, să mă aplec peste ceilalți ca să apuc nu știu ce tartine cu icre și creveți din care toți molfăie cu satisfacție, de obicei sînt cea care mai prinde doar grisinele sau culege vreun cîrnăcior abandonat pe un platou. 

Ascult oamenii din politețe, deși de multe ori nu mă interesează ce spun. Uneori îmi zic că e un interes „profesional” – hai să vedem, poate că sînt personaje pe care le-aș putea folosi undeva, cîndva, dar cei mai mulți dintre ei nu sînt deloc personaje, sînt doar oameni nevorbiți pentru care nici măcar nu contează dacă într-adevăr îi ascultă cineva, vor doar să-și facă numărul, așa că am ascultat din politețe numai inepții la viața mea din partea unor oameni care nu au nimic de spus. Mi-am petrecut ore la telefon cu diferiți oameni cărora nu puteam să le închid pentru că niciodată nu găseam o scurtă pauză necesară în care să intervin, să le zic că am altceva de făcut în afară de a-i asculta pe ei. Adormeam cu telefonul la ureche, din politețe. Și exemplele pot continua. Adevărul este că n-aș fi simțit politețea asta ca pe o povară și uneori ca pe un obstacol în a-mi atinge scopurile, dacă aș fi trăit într-o țară cu oameni politicoși, dar nu e cazul. 

Prima dată cînd am ajuns într-o țară occidentală, pe la începutul anilor 2000, am fost șocată să descopăr atîția alții ca mine, am avut cumva senzația că am ajuns „acasă”. Eram înconjurată numai de chipuri zîmbitoare, „mulțumesc“ în dreapta, „mulțumesc“ în stînga, o coadă era coadă, toată lumea aștepta cu răbdare, toți mă ascultau cu atenție, fără să mă întrerupă, dacă aveam ceva de spus. Mi-am zis: e ceva fals aici, artificial, sînt doar norme în societate, i-au „dresat” mai bine decît pe noi, dar m-am convins cu timpul că era un comportament natural. Am fost șocată și cînd am ajuns pentru prima oară la Berlin cu mașina – politețea în trafic era ceva de speriat, toți respectau regulile, îți acordau prioritate, dacă era cazul, nimeni nu claxona, așa cum nimeni nu vorbea tare pe stradă. Odată, taică-miu a ridicat vocea pe stradă la Paris (pe vremea cînd Parisul încă mai era Paris), așa vorbește el, tare, s-au uitat la el ca la unul care tocmai scăpase de la balamuc. Nu e de mirare că și compatrioții noștri se molipsesc repede de politețea asta occidentală, vin acasă și nu-și mai aruncă mucurile de țigară pe jos, le țin în buzunar pînă găsesc un coș de gunoi (aiurea!). Așa că mi-am zis: trebuie să am răbdare, se vor schimba lucrurile și pe noi! 

De fiecare dată cînd mă întorceam în țară, după o cură de politețe de-o săptămînă, două, mă comportam chiar și mai politicos decît înainte. Îi zîmbeam și îi mulțumeam vînzătoarei de la magazin, chiar dacă se uita încruntată la mine și îmi azvîrlea în silă produsele pe tejghea, mă gîndeam: săraca, uite că are o zi proastă, i s-a îmbolnăvit pisica, are salariul mic etc. Acum toate vînzătoarele au învățat să mormăie „Cu drag!”, deși privirea lor e de multe ori aceeași, vor să te strîngă de gît, nu alta, dar măcar e un pas înainte, e o formă de politețe artificială. Chiar dacă cei din jur se comportau ca niște bădărani, am continuat să fiu politicoasă, uneori din inerție, m-am comportat politicos și în mediul online, am scris comentarii decente, în vreme ce alții se trezeau vorbind și se înjurau ca la ușa cortului, m-am simțit vinovată atunci cînd nu am răspuns prompt la mesajele private. Și m-am bucurat cînd am întîlnit, din ce în ce mai rar, oameni ca mine, ca să exersăm împreună tot acest balet pe care îl presupune politețea. Mi-am zis: în fond, de ce m-aș purta altfel? Politețea nu mă costă nimic, e pe gratis. Oare chiar așa e? 

Apoi mi-am dat seama că, într-o țară ca România, a fi politicos e de fapt un mare efort de voință, oferi ceva fără să primești nimic în schimb, lași de la tine în favoarea celuilalt, a șmecherului, a omului cu tupeu, a celui care se bagă în față, a celei care ocupă două locuri într-un tren aglomerat, deși nu are nevoie decît de unul singur, însă pe celălalt e musai să-și țină bagajul care nu încape în compartimentul pentru bagaje. Oamenii ăștia te privesc senini de parcă totul li se cuvine și, în final, tot ei au de cîștigat, nu se va consemna nicăieri că tu ai cedat cu zîmbetul pe buze, ba dimpotrivă, tu, cel politicos, ești un fraier. 

Așa că, în sfîrșit, pe la vîrsta asta de mijloc, am lăsat-o mai ușor cu politețea, în anumite situații neesențiale, și brusc nu am mai simțit că fac parte dintr-o categorie defavorizată. Nu, nu mă bag în față la coadă, dar evit cozile, dacă „se dă ceva” și se îmbulzește lumea merg în altă parte unde poate că nu se dă nimic. Mănînc bine înaintea petrecerilor cu bufet suedez, mă doare-n cot de tartinele lor cu icre. Dacă nu arde, nu mai răspund la telefon cu zilele, îl țin pe modul silențios, anumite mesaje mă prefac că nu le văd, nu mai comentez nimic pe nici un Facebook, mai postez eu uneori, pe principiul „Nu sunați, ies eu din cînd în cînd”. Nu-i mai zîmbesc vînzătoarei de la market dacă observ că s-a trezit iar cu fața la cearceaf, o las în boii ei. Nu mai mulțumesc pentru nimicuri, nu-mi mai arăt „prinosul recunoștinței”. Nu mai aștept cu orele, pur și simplu renunț, reprogramez și-mi găsesc altceva mai bun de făcut. Și, mai ales, nu-mi mai pierd timpul cu toți nevorbiții, în fond e timpul meu, e viața mea, dacă unul începe să-și facă numărul, întorc spatele și plec. Am început să iau și atitudine. Cu tupeu. Îi zic cucoanei din tren care a ocupat două locuri, unul pentru bagaj: „Ești o nesimțită. Mai mergi și tu pînă în Germania, nu doar pînă la Sinaia, poate vei avea ceva de învățat...”. De cînd procedez așa, nu mă simt deloc un om mai puțin politicos, mă simt doar mai bine cu capul.

Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale jpg
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale
Succesul unei afaceri depinde de integrarea unor servicii strategice care să optimizeze procesele, să crească vizibilitatea și să personalizeze experiența clienților.
Cu sau fara alarmare incendiu pentru spatiile industriale Ce spune legea jpg
Cu sau fără alarmare incendiu pentru spațiile industriale? Ce spune legea?
Siguranța în spațiile industriale este o prioritate majoră, iar prevenirea incendiilor joacă un rol esențial în protejarea angajaților, a bunurilor și a mediului înconjurător.
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulti  La ce rezultate te poti astepta jpg
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulți. La ce rezultate te poți aștepta?
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar nu mai este considerat o soluție exclusiv pentru copii și adolescenți, fiind din ce în ce mai frecvent întâlnit și în rândul adulților.
pexels tima miroshnichenko 6474471 jpg
Tot ce ai nevoie pentru construcții rezistente și încălzire sustenabilă
Construirea sau renovarea unei case reprezintă o investiție majoră, care necesită materiale de calitate și soluții sustenabile.
Vechea dilema sa alegem un sejur in Palma de Mallorca relaxant sau aventuros jpg
Vechea dilemă: să alegem un sejur în Palma de Mallorca relaxant sau aventuros?
Palma de Mallorca, o destinație idilică în inima Insulelor Baleare, este cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, cultura vibrantă și oportunitățile nesfârșite de distracție. Indiferent dacă îți dorești o vacanță „relaxantă” sau „aventuroasă”, Palma de Mallorca are ceva special pentru toți tur
featured image jpg
Jocul responsabil în cazinouri online: cum protejează operatorii experiențele pasionaților de gambling
Prin natura lor, jocurile de noroc se bazează pe modul aleatoriu în care poate decurge o acțiune.
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.

Parteneri

donald trump / FOTO:X/@kylenabecker
Fondatorul unei reţele criminale sofisticate de pe internet, grațiat de Donald Trump
Preşedintele Donald Trump a anunţat marţi că a acordat o graţiere lui Ross William Ulbricht, fondatorul reţelei dark web Silk Road, care, în 2013 la momentul închiderii, avea peste un milion de utilizatori înregistraţi.
profimedia 0955585340 jpg
Demonstrație de forță a grupării Hamas. Mesajul liderilor după ce luptători mascați și înarmați au ieșit din tuneluri pe străzile din Gaza
La intrarea în vigoare a armistițiului în Fâșia Gaza, mii de luptători ai Hamas au ieșit la iveală pentru a asigura schimbul de ostatici contra deținuților israelieni, într-o demonstrație de forță ce semnalează faptul că rămâne puterea dominantă în enclava palestiniană, relatează presa americană.
fructe pixabay jpg
Fructul pe care trebuie să-l consumi în fiecare dimineață. Te trezește mai bine decât cafeaua și vei avea energie pe întreg parcursul zilei
Majoritatea atunci când ne trezim bem, cu siguranță, cafeaua. Bineînțeles, nu vrem să-ți răpim plăcerea de a savura o cafea bună, însă vrem să știi că un anumit fruct îți stimulează corpul cu mai multă energie decât o cafea, ajutând în același timp la stabilizarea zahărului din sânge. Este vorba des
crin antonescu jpeg
Crin Antonescu: „Nu-s convins deloc că dacă Brătianu ar fi viu azi ne-ar rezolva problema actuală a României”
Crin Antonescu, candidatul coaliţiei de guvernare la alegerile prezidenţiale, a declarat, marţi seară, că, dacă Brătianu ar învia, nu ar putea rezolva problemele actuale ale României.
farmacie medicamente pastile shutterstock 717437125 jpg
Criză de medicamente în farmacii. „De ce nu se fac plăți? Ca să nu crească deficitul”
O serie de medicamente, unele dintre acestea pentru afecțiuni foarte grave, lipsesc din farmacii. Se întâmplă la fiecare început de an, iar pacienții au relativ puține opțiuni la dispoziție. Farmaciștii vorbesc și de situații aproape disperate.
Ianis Hagi facebook jpg
Ianis Hagi scoate bani din piatră seacă. Fotbalistul nu-și ține banii la ciorap
Ianis Hagi, 26 de ani, ridică un salariu anual de 1,2 milioane de euro la Glasgow Rangers.
image png
Spuneți adio firelor gri cu această vopsea de casă. Oferă o colorare perfectă încă de la prima utilizare
Dacă te-ai săturat de părul gri și vrei o soluție naturală, accesibilă și eficientă pentru a-l acoperi, există o vopsea de casă care promite să facă minuni. Acest remediu nu doar că oferă o acoperire completă a firelor de păr gri, dar folosește ingrediente naturale care sunt blânde cu scalpul și păr
angelina jolie vivienne knox profimedia jpg
Angelina Jolie își pune copiii să-i care cumpărăturile!
Angelina Jolie și gemenii ei, Vivienne și Knox Jolie-Pitt (16 ani), au oferit ajutor prietenilor apropiați în mijlocul incendiilor din Los Angeles. Familia a fost fotografiată făcând mai multe vizite la magazinul local din Los Feliz
porumb afectat de seceta jpg
Semnele bune de la începutul iernii se risipesc. Fermier: „În perioada asta erau ploi, nu puteai să intri, acum curge praful”
După precipitațiile abundente de la sfârșitul anului trecut, care le-au dat fermierilor din zona de sud a țării speranțe că vor avea cel puțin o cultură de toamnă bună, semnele bune se risipesc. În sudul țării apa din sol începe să fie oproblemă.