Polițetea e pe gratis?

Publicat în Dilema Veche nr. 1031 din 11 ianuarie – 17 ianuarie 2024
image png

Am fost întotdeauna un copil politicos pentru că „pe vremea mea” se punea mare preț pe politețe în educația copiilor, adică în parenting, ca să mă exprim în limbajul de acum. Să nu fii obraznic, „să nu răspunzi”, să nu te amesteci în conversațiile adulților, că nu e treaba ta, să nu faci gălăgie, să nu deranjezi, să saluți (inclusiv pe bărbați cu „sărut mîna”, asta se întîmpla doar în Ardeal), să spui mereu „mulțumesc”, să te adresezi adulților numai cu dumneavoastră, să ajuți o bătrînică să treacă strada, chiar dacă bătrînica nu voia să traverseze (ăsta era un banc), să împarți jucăriile tale cu alți copii și cîte și mai cîte alte mici norme de comportament cu care ne dresaseră. Eram copilul care niciodată, în tren, nu refuza o piersică pe care i-o întindea o tanti, o lua și o mînca, chiar dacă nu avea nici un chef de piersică, apoi spunea cu recunoștință „mulțumesc”. 

De altfel, și la școală ne învățaseră ceva cu „prinosul recunoștinței noastre”. Trebuia să fim mereu recunoscători celor din jur, părinților pentru că au grijă de noi, patriei, partidului și Tovarășului doar pentru că existau în viața noastră. Și recunoștința era tot o dovadă de politețe, mă simțeam mereu obligată față de ceilalți chiar dacă nu-mi ofereau nimic. Odată, într-o vizită la bunica unei colege, a trebuit să mănînc trei felii de dovleac copt, doar din politețe, pînă mi s-a făcut rău pentru că uram dovleacul copt, însă știam că în vizită trebuie să mulțumești gazdele și să mănînci tot din farfurie. Tot din politețe împrumutam cariocile cu 24 de culori, atunci cînd mi se cereau, sau jocul Păcălici, chiar dacă primeam înapoi cărțile desperecheate. Multe am avut de îndurat din cauza politeții în exces, oare e bine să-ți crești copiii așa?

Desigur, am devenit un adult extrem de politicos. Toată viața adultă am stat regulamentar la coadă, niciodată nu mi-a trecut prin minte că aș putea să mă bag în față. Cînd era de așteptat, am așteptat pînă la limita așteptării, inclusiv pe banii mei, la clinci medicale private, unde teoretic există niște programări, însă m-am gîndit mereu: bietul doctor, poate că e blocat în trafic și nu poate să ajungă la timp, poate că e la toaletă, poate că-și ia o pauză binemeritată. La petrecerile care însoțesc un eveniment, unde există un bufet suedez, sînt mereu cea care rămîne nemîncată, chiar dacă mi-e o foame de lup – mi se pare indecent și nepoliticos să mă înghesui ca să-mi umplu farfuria, să dau din coate, să mă aplec peste ceilalți ca să apuc nu știu ce tartine cu icre și creveți din care toți molfăie cu satisfacție, de obicei sînt cea care mai prinde doar grisinele sau culege vreun cîrnăcior abandonat pe un platou. 

Ascult oamenii din politețe, deși de multe ori nu mă interesează ce spun. Uneori îmi zic că e un interes „profesional” – hai să vedem, poate că sînt personaje pe care le-aș putea folosi undeva, cîndva, dar cei mai mulți dintre ei nu sînt deloc personaje, sînt doar oameni nevorbiți pentru care nici măcar nu contează dacă într-adevăr îi ascultă cineva, vor doar să-și facă numărul, așa că am ascultat din politețe numai inepții la viața mea din partea unor oameni care nu au nimic de spus. Mi-am petrecut ore la telefon cu diferiți oameni cărora nu puteam să le închid pentru că niciodată nu găseam o scurtă pauză necesară în care să intervin, să le zic că am altceva de făcut în afară de a-i asculta pe ei. Adormeam cu telefonul la ureche, din politețe. Și exemplele pot continua. Adevărul este că n-aș fi simțit politețea asta ca pe o povară și uneori ca pe un obstacol în a-mi atinge scopurile, dacă aș fi trăit într-o țară cu oameni politicoși, dar nu e cazul. 

Prima dată cînd am ajuns într-o țară occidentală, pe la începutul anilor 2000, am fost șocată să descopăr atîția alții ca mine, am avut cumva senzația că am ajuns „acasă”. Eram înconjurată numai de chipuri zîmbitoare, „mulțumesc“ în dreapta, „mulțumesc“ în stînga, o coadă era coadă, toată lumea aștepta cu răbdare, toți mă ascultau cu atenție, fără să mă întrerupă, dacă aveam ceva de spus. Mi-am zis: e ceva fals aici, artificial, sînt doar norme în societate, i-au „dresat” mai bine decît pe noi, dar m-am convins cu timpul că era un comportament natural. Am fost șocată și cînd am ajuns pentru prima oară la Berlin cu mașina – politețea în trafic era ceva de speriat, toți respectau regulile, îți acordau prioritate, dacă era cazul, nimeni nu claxona, așa cum nimeni nu vorbea tare pe stradă. Odată, taică-miu a ridicat vocea pe stradă la Paris (pe vremea cînd Parisul încă mai era Paris), așa vorbește el, tare, s-au uitat la el ca la unul care tocmai scăpase de la balamuc. Nu e de mirare că și compatrioții noștri se molipsesc repede de politețea asta occidentală, vin acasă și nu-și mai aruncă mucurile de țigară pe jos, le țin în buzunar pînă găsesc un coș de gunoi (aiurea!). Așa că mi-am zis: trebuie să am răbdare, se vor schimba lucrurile și pe noi! 

De fiecare dată cînd mă întorceam în țară, după o cură de politețe de-o săptămînă, două, mă comportam chiar și mai politicos decît înainte. Îi zîmbeam și îi mulțumeam vînzătoarei de la magazin, chiar dacă se uita încruntată la mine și îmi azvîrlea în silă produsele pe tejghea, mă gîndeam: săraca, uite că are o zi proastă, i s-a îmbolnăvit pisica, are salariul mic etc. Acum toate vînzătoarele au învățat să mormăie „Cu drag!”, deși privirea lor e de multe ori aceeași, vor să te strîngă de gît, nu alta, dar măcar e un pas înainte, e o formă de politețe artificială. Chiar dacă cei din jur se comportau ca niște bădărani, am continuat să fiu politicoasă, uneori din inerție, m-am comportat politicos și în mediul online, am scris comentarii decente, în vreme ce alții se trezeau vorbind și se înjurau ca la ușa cortului, m-am simțit vinovată atunci cînd nu am răspuns prompt la mesajele private. Și m-am bucurat cînd am întîlnit, din ce în ce mai rar, oameni ca mine, ca să exersăm împreună tot acest balet pe care îl presupune politețea. Mi-am zis: în fond, de ce m-aș purta altfel? Politețea nu mă costă nimic, e pe gratis. Oare chiar așa e? 

Apoi mi-am dat seama că, într-o țară ca România, a fi politicos e de fapt un mare efort de voință, oferi ceva fără să primești nimic în schimb, lași de la tine în favoarea celuilalt, a șmecherului, a omului cu tupeu, a celui care se bagă în față, a celei care ocupă două locuri într-un tren aglomerat, deși nu are nevoie decît de unul singur, însă pe celălalt e musai să-și țină bagajul care nu încape în compartimentul pentru bagaje. Oamenii ăștia te privesc senini de parcă totul li se cuvine și, în final, tot ei au de cîștigat, nu se va consemna nicăieri că tu ai cedat cu zîmbetul pe buze, ba dimpotrivă, tu, cel politicos, ești un fraier. 

Așa că, în sfîrșit, pe la vîrsta asta de mijloc, am lăsat-o mai ușor cu politețea, în anumite situații neesențiale, și brusc nu am mai simțit că fac parte dintr-o categorie defavorizată. Nu, nu mă bag în față la coadă, dar evit cozile, dacă „se dă ceva” și se îmbulzește lumea merg în altă parte unde poate că nu se dă nimic. Mănînc bine înaintea petrecerilor cu bufet suedez, mă doare-n cot de tartinele lor cu icre. Dacă nu arde, nu mai răspund la telefon cu zilele, îl țin pe modul silențios, anumite mesaje mă prefac că nu le văd, nu mai comentez nimic pe nici un Facebook, mai postez eu uneori, pe principiul „Nu sunați, ies eu din cînd în cînd”. Nu-i mai zîmbesc vînzătoarei de la market dacă observ că s-a trezit iar cu fața la cearceaf, o las în boii ei. Nu mai mulțumesc pentru nimicuri, nu-mi mai arăt „prinosul recunoștinței”. Nu mai aștept cu orele, pur și simplu renunț, reprogramez și-mi găsesc altceva mai bun de făcut. Și, mai ales, nu-mi mai pierd timpul cu toți nevorbiții, în fond e timpul meu, e viața mea, dacă unul începe să-și facă numărul, întorc spatele și plec. Am început să iau și atitudine. Cu tupeu. Îi zic cucoanei din tren care a ocupat două locuri, unul pentru bagaj: „Ești o nesimțită. Mai mergi și tu pînă în Germania, nu doar pînă la Sinaia, poate vei avea ceva de învățat...”. De cînd procedez așa, nu mă simt deloc un om mai puțin politicos, mă simt doar mai bine cu capul.

jackpot jpg
Păcănelele de iarnă de la Winner Casino - Ce slot-uri să NU ratezi la sfârșitul acestui an!
Sezonul rece a venit cu multe oportunități pentru persoanele pasionate de gambling.
implant dentar 11 jpg
De ce să apelezi la implant dentar Megagen?
Dinții reprezintă o parte foarte importantă a corpului uman. Cu ajutorul acestora se produce masticația.
damian jpg
„În artă, nu ești niciodată singur” – Adrian Damian, omul din spatele SynergyX, instalația interactivă care va surprinde zecile de mii de vizitatori de la RDW 2024
Mărturisește că fuge de definiții și se ferește de etichetări. Totuşi, putem spune despre scenograful Adrian Damian că este unul dintre cei mai talentați artiști din generația lui și că superputerea lui este să transforme spațiile în personaje.
eveniment2 jpg
Sadeck Waff a semnat momentul surpriză din cadrul evenimentului IQOS Together X
Evenimentul aniversar a celebrat spiritul IQOS printr-un festival al simțurilor dedicat comunității. Toate simțurile au fost activate într-o simfonie de mișcări și culori al cărei punct culminant a fost invitatul special al evenimentului.
igiena jpg
Lucruri pe care nu le știai despre istoria igienei și a îngrijirii personale
În multe culturi tradiționale ale lumii, femeile necăsătorite trebuiau să acorde mai multă atenție aspectului și igienei corporale, decât altele.
featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.

Parteneri

Gabriela Cristea (49 de ani) și Tavi Clonda (44 de ani)  și-au luat fetițele și s-au oprit în aeroport cu destinația: Franța-Paris, Disneyland
Tavi Clonda, uluit de câți bani a scos din buzunar pentru două pahare de șampanie la Disneyland: „Noroc că mi le-a umplut”
Gabriela Cristea și Tavi Clonda au avut parte de una dintre cele mai frumoase vacanțe, căci au mers împreună cu cele două fetițe ale lor, Victoria și Iris, la Disneyland în Paris. Însă, se pare că distracția nu a fost deloc una ieftină. Cât a plătit Tavi Clonda pentru două pahare cu șampanie în locu
Ceremonia de învestire a noului șef al Statului Major al Apărării, Vlad Gheorghiță, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Șeful Statului Major al Apărării: Avem un sistem de supraveghere aeriană foarte bun. Dronele, probabil distruse de forţele ucrainene
Șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiţă Vlad a declarat joi că România are un sistem de supraveghere antiaeriană „foarte bun” și că rămăşiţele de drone de provenienţă rusească găsite în România sunt, cel mai probabil, rezultatul acţiunilor forţelor armate ucrainene.
guma mestecat haine shutterstock1 jpg
Trucul ingenios care ne ajută să scăpăm de guma de mestecat lipită de haine! Problema se rezolvă în doar câteva minute
Din păcate, tuturor ni s-a întâmplat măcar odată să ne așezăm pe un scaun și să ne dăm seama că ni s-a lipit gumă de mestecat pe haine. Iar dacă se întâmplă să nu observăm problema imediat, guma poate deveni foarte dificil de îndepărtat de pe hainele noastre.
agresiune sexuala viol unica.md
Caz revoltător în Capitală. Profesor reținut pentru că a violat doi băieți
După ce „antrenorul de genii”, Lajos Kristof, a fost prins în flagrant de polițiștii bucureșteni în timp ce viola un copil de 14 ani, un alt caz revoltător iese la iveală. Un profesor de 51 de ani din Capitală a fost reținut joi, 25 iulie, fiind acuzat de viol asupra unui minor.
bianca censori sanii goi sexy profimedia (2) jpg
Bianca Censori se urcă la volan în sânii goi! Soția lui Kanye West, surprinsă în ipostaze provocatoare
Bianca Censori (29 de ani), soția rapperului american Kanye West (47 de ani), a fost surprinsă zilele trecute în timp ce ieșea dintr-un salon de înfrumusețare din Los Angeles și se îndrepta spre mașina ei. Așa cum și-a obișnuit deja fanii, modelul și arhitectul australian a optat pentru o ținută sum
avioane parcate aeroport aterizare avion frankfurt shutterstock 1702941451 jpg
România și alte 16 state, somate să aplice uniform taxele pentru rutele aeriene și cele de aeroport
Comisia Europeană a trimis joi scrisori de punere în întârziere României şi altor 16 state membre pentru neaplicarea corectă a anumitor dispoziţii de tarifare a cerului unic european (SES).
image png
Circulația va fi închisă și restricționată pe A2, în weekend, în zona nodului rutier A2 cu A0
Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere anunţă pentru weekend închiderea temporară şi, respectiv, restricţionarea circulaţiei pe autostrada A2 Bucureşti - Constanţa, în zona nodului rutier A2 cu A0, pentru finalizarea lucrărilor la lotul 1 al Autostrăzii de Centură București.
Banner Monica Tatoiu
Reacția dură a Monicăi Tatoiu, după ce a văzut fotografiile cu profesorul îmbrăcat în fustă scurtă: „M-a abuzat emoțional și estetic!”. Ce propunere are în cazul lui?
Monica Tatoiu și-a exprimat părerea despre cazul profesorului de la Universitate București, îmbrăcat în ținută de damă. La ce teste vrea să îl supună?
batrana italia jpg
O italiancă de 110 ani dezvăluie secretul longevității sale. Este cea mai în vârstă femeie din Bergamo VIDEO
Tonia, 110 ani, cea mai în vârstă femeie din Bergamo: „Secretul meu? În afară de dietă, mă rog mereu. Dar nu am văzut niciodată marea”.
image
Când, unde? - Brad Pitt sfârșește într-un mod dramatic
„Babylon” este un film din 2022 regizat de Damien Chazelle, cunoscut pentru lucrări anterioare ca "La La Land" și "Whiplash". Acest film ambițios și extravagant explorează perioada tumultuoasă a tranziției de la filmele mute la cele vorbite în Hollywood-ul anilor 1920. Jack Conrad, interpretat de Brad Pitt, este un actor de mare succes în era filmelor mute din Hollywood. Pe parcursul filmului, el trece printr-o serie de evenimente care ilustrează atât culmile succesului, cât și inevitabilul declin cauzat de tranziția industriei către filmele sonore. Până la urmă, moare prin sinucidere.
image
George Restivan o desființează pe Adriana Bahmuțeanu: „Am făcut ceea ce orice tată ar face pentru a-și salva fiul / Adriana a vrut să scape de Mara Bănică”
Adriana Bahmuțeanu a anunțat că s-a despărțit de soțul ei, George Restivan, care deja se află în Statele Unite. Prezentatoarea TV nu a enunțat adevăratul motiv al separării, ci a dat vina pe distanță. George, pe de altă parte, susține că exista multă tensiune în familia lor și că a fugit din țară ca să-și salveze fiul, pe Blake.
image
Lux la superlativ: Plaje unde tarifele pentru șezlonguri depășesc Mamaia. Prețurile sunt astronomice
În căutarea unei vacanțe de lux pe plajele lumii? Atunci, pregătește-te să scoți din buzunar sume considerabile pentru a te bucura de soare și mare.