Plutire și pai

Publicat în Dilema Veche nr. 1009 din 10 august – 16 august 2023
image

Pe plajă, pînă pe la 12 ani, să zicem, am urmat fidel regulile mamei. Dar apoi a venit o vîrstă de la care au început să fie încălcate. De pe la 12-13 ani am mers la înot. La hotelul din Mangalia la care stăteam era și o bază de tratament, puteai face tot ce-ți dorea inima ca să te pui în formă, de la nămol la bazin de sulf, saună și masaj. Tot ce era mai fancy pe vremea aceea.

Mama a încercat să mă ia și pe mine la toate acele proceduri, explicîndu-mi pe îndelete cum și de ce fac bine. Nu a reușit să mă convingă: am încercat cîteva și m-am plictisit de moarte. Singurul loc în care mi-am găsit rostul a fost la piscina hotelului. O piscină încălzită, foarte curată, cu apa crescînd de la mică la adîncă. Și cu un profesor de înot răbdător, cumsecade și perseverent. Cu care am prins aripi. Profesorul m-a învățat un înot fără pretenții de competitivitate. O înaintare lentă pe luciul apei, cu capul aproape complet în afară, împingînd puternic, dar silențios din picioare. Mi-a deslușit secretul respirației, secretul rezistenței ei pe termen lung. Pînă la urmă, pe cel al plutirii paradiziace. După cîteva încercări ratate, am prins șpilul și de atunci nimeni nu m-a mai putut opri: mă îndreptam liniștit, dar hotărît, spre celălalt capăt al bazinului, cel în care nu-i atingeai fundul. Nu mă interesa ce era în jur, vedeam ca prin ceață, era un peisaj de fundal. Faptul că înaintam aproape pe nesimțite, că nimic nu-mi împiedica plutirea era incredibil. Dar mai neașteptată mi se părea fericirea pe care o descoperisem cu ajutorul acestei plutiri. Era o fericire simplă, pe care mi-o puteam genera singură doar prin această străbatere lină a luciului apei. Și de care nu mă mai săturam. 

Mersul la bazin mi-a dat și o oarecare independență. Mama nu venea întotdeauna, așa că era unul dintre puținele locuri în care eram pe cont propriu. Am constatat, încă de atunci, raportarea diferită la cei din jur, la lume în general pe care ți-o dă singurătatea. Mai întîi, ești mai deschis către exterior și, ca atare, observi atitudinile și privirile celor din jur. Apoi devii mai responsabil, pentru că nu mai e nimeni la îndemînă să-ți poarte de grijă și toate amănuntele sîcîitoare pe care mama sau bunicii le rezolvau altădată îți revin în sarcină, acum, doar ție. De la spălatul atent la duș, așa cum te învățase mama ta, fără să atingi aproape nimic, ca-ntr-un joc periculos, pînă la mersul la bar de după. Un întreg ritual care, cel puțin la început, mi se păruse dificil: îl îndeplineam cu pași nesiguri, fără certitudinea că am ales varianta cea mai bună a fiecărei acțiuni întreprinse. Cu timpul, m-am rodat: gesturile, de la găsirea singurului colț relativ curat în care să-mi agăț prosopul pînă la uscatul corect cu foehnul, mi-au intrat în reflex. Au devenit ca un balet inestetic, dar legat, pe care-l repetasem de prea multe ori ca să-i mai încurc pașii. 

Cireașa de pe tort era mersul la barul hotelului. Singură, de obicei în halatul meu alb cu pitici verzi și portocalii și cu glugă. După o zi-două de timiditate evidentă, învățasem să mi-o maschez într-o aroganță stîngace. Deși îmi simțeam singurătatea ca pe un imens clopot de oțel pe care-l purtam pe umeri și care mă-mpiedica în mișcări, mă cocoțam aparent nonșalantă pe scaunul înalt și rotitor de la bar. Iar apoi, după ce mă roteam puțin, ca să arăt lumii că-i stăpînesc mișcările, comandam veselă, de parcă lumea ar fi fost a mea, un Pepsi. Și da, era un eveniment că se găsea acolo, căci asta nu se mai prea întîmpla în multe alte locuri. Iar Pepsiul nu venea în sticla cunoscută. Ci într-un pahar lung și înalt, mai elegant decît văzusem eu vreodată și mai ales cu gheață și pai. 

În halatul meu cu pitici, cocoțată pe scaunul rotitor, trăgeam încet din pai și mă legănam. Nu știu dacă mă simțeam ca o divă, căci pe vremea aceea habar n-aveam ce era asta, dar știu că lumea era a mea. După fericirea plutirii fără limită venea și aceasta, mai meschină, dar destul de consistentă, a luării în stăpînire a lumii. Sau măcar a unui colțișor al ei.

Cea mai bună parte din noi jpeg
Să găsești oameni la fel ca tine
A îndrăzni să vorbești despre o boală înseamnă a crea o comunitate.
Zizi și neantul jpeg
„Luna cadourilor” și cenușiul
Simțeam cum realitatea tindea, făcea chiar presiuni asupra noastră, a locuitorilor ei, să se transforme în irealitatea din Lumea de lemn.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cine o mai ține minte pe „fata de la pagina 5?” – cum recuperăm anii ’90?
Ar trebui să existe undeva la un loc de cinste într-un muzeu al presei românești de după 1989.
E cool să postești jpeg
Termopanul, valoare națională
„O bojdeucă trendy“, „Parchetul este cumpărat de la Dedeman sau Praktiker?“
p 20 Balaam WC jpg
Originea regilor magi
E un mag dintre caldeeni? Un ghicitor în stele? Un vrăjitor malefic?
Theodor Pallady jpeg
O carte despre oameni și îngeri
Cititorul va descoperi în text rațiunea tainică a Întrupării: doar omul – cu anatomia lui de lut și sufletul său nemuritor – avea să fie o imago Dei.
p 24 F  Prica jpg
Cu ochii-n 3,14
„Un cal a reușit cumva să iasă din boxa lui și umblă prin avion.”
image png
Oamenii din fotografii
Să-i facem să supraviețuiască.
image png
Malliștii
După film, ne-am dus să ne căutăm mașina în parcarea subterană, acolo, în hruba aia imensă și întunecoasă se termină fericirea.
image png
Lectura, antidotul violenței?
Cel mai des, este invocată lipsa timpului: „N-am mai citit pentru că m-a copleșit oboseala”.
image png
Mărturia lui Pascal
Cuvinte care „nu vor trece”, pline de „har și de adevăr”.
p 20 Iași WC jpg
Provincia ca problemă
Iar faptele, cîte și cum se fac ele, capătă cadențe cosmice, ca în sfîșietorul testament al Olguței.
p 21 la Lorin WC jpg
Olimpul litoralului românesc (2)
Ceva din spiritul stațiunii, un je-ne-sais-quoi, îi face și pe sportivii de performanță să își facă aici cantonamentele.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Lacrimile ei se amestecă cu cele ale acestui bazin“.
image png
Toate lucrurile care s-au schimbat
E nevoie de atît de puțin după ce anii își fac treaba.
image png
Capoate și feminități
Așa, diferențele dintre interior și exterior erau într-o măsură abolite.
image png
Piața Romană
Fetele de 20 de ani de acum nu-și mai pierd vremea în astfel de bodegi.
image png
Zgomotul și furia
Drept urmare, există mai multe metode tradiționale de a riposta unui vecin zgomotos.
image png
Cîteva note despre agapa creștină
Evident că nimeni, mîncînd laolaltă, nu stătea să filosofeze. Eram însă alături de Domnul.
p 20 Arik Ascherman WC jpg
Traumă şi discernămînt
Dar, în ciuda singurătăţii şi a primejdiilor acum mult mai aspre, rabinul îşi continuă patrularea, nu părăseşte paza.
p 24 D  Stanciu jpg
Cu ochii-n 3,14
Într-un supermarket, la raionul de alimente exotice, am descoperit mămăliga ambalată în vid, „gata preparată”.
image png
Lumi fragile
Am perceput „schimbul de scrisori”, formulare care în curînd va trece și ea într-o arhivă a limbii, ca pe un fel de apel la memorie.
image png
Frig și acasă
Cert e că, în ciuda condițiilor aparent vitrege, m-am simțit acasă acolo.
image png

Adevarul.ro

image
Extrădarea lui Cherecheș. Precedentul Fiat creat de Germania într-un caz similar, finalizat tragic
Un fost polițist de frontieră, condamnat la închisoare cu executare pentru corupție și prins în Germania, la fel ca primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, nu a fost niciodată extrădat. Polițistul în vârstă de 48 de ani a murit în Germania, în urma unui accident.
image
Bărbat găsit mort într-o scorbură, în Neamţ. Sfârșitul victimei este învăluit în mister
Decesul unui bărbat este învăluit în mister, cadavrul acestuia fiind descoperit în scorbura unui copac dintr-o pădure care străjuie, alături de culmile Cozla şi Pietrica, municipiul Piatra Neamţ.
image
Viața extravagantă a Regelui Charles: I se calcă șireturile de la pantofi, iar un angajat are obligația să îi pună pastă de dinți pe periuța regală
Este deja un fapt cunoscut că Regele Charles are unele idiosincrazii cel puțin interesante. Iar în noua sa carte "Endgame: Inside the Royal Family and the Monarchy’s Fight for Survival", autorul Omid Scobie dezvăluie și mai multe dintre cererile bizare ale lui Charles.

HIstoria.ro

image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.
image
Trucul folosit Gheorghiu-Dej când a mers la Moscova pentru ca Stalin să tranșeze disputa cu Ana Pauker
Cînd merge la Moscova pentru ca Stalin să tranşeze în disputa cu Ana Pauker, Dej foloseşte, din instinct, un truc de invidiat.