Pierdute, uitate, recuperate (?)

Publicat în Dilema Veche nr. 630 din 17-23 martie 2016
Cui i e frică de educaţia sexuală? jpeg

„Urcau tot mai sus. (…) În cele din urmă, de parc-ar fi ajuns în capul scărilor, în fața lor apăru un cîmp strălucitor de nori, drept și alb ca o farfurie. Soarele arunca dungi aurii peste cîmp și, spre marea lor mirare, zăriră, atîrnînd la capătul unui nor, luna, care parcă fusese ancorată acolo.

Era plină de tot felul de obiecte: umbrele, genți, cărți, jucării, bagaje, bastoane de crichet, haine, papuci, mănuși, genul de lucuri pe care oamenii le uită prin autobuze, sau în trenuri, sau pe o bancă în vreun parc.

Printre toate aceste felurite lucruri, în fața unei sobe de gătit, era un fotoliu vechi, stricat, în care stătea un domn cu chelie, care tocmai dădea să bea dintr-o ceașcă. (…)

– Eu trebuie să stau treaz zi și noapte ca să am grijă de lucruri. Și, la urma urmei, oamenii ar putea să fie mai atenți și s-aibă grijă să nu-și piardă cutiile de cacao, și nici ceștile în care poți pune cacaoa. (…)

Omul de pe Lună oftă adînc. (…)

– Toate lucrurile pierdute merg pe lună?

Jane se gîndi la cîte lucruri se pierduseră pe lume și se întrebă dacă era loc pentru toate.

– Da, cele mai multe, îi răspunse Omul de pe Lună. E un fel de magazie.“ (P.L. Travers, Mary Poppins și casa de alături, RAO, 1995, traducere de Larisa Avram)

Fragmentul de mai sus m-a lămurit, cînd eram mai mică, ce se întîmplă cu obiectele pe care le pierdem inexplicabil. M-am gîndit la ele după ce colega mea, Cristina Ștefan, a anunțat un Dosar despre obiectele pierdute. Tot de cînd am auzit de Dosarul ăsta s-a întîmplat ceva inexplicabil (nu că majoritatea lucrurilor n-ar fi așa): am avut vreo trei zile în care am tot pierdut cîte ceva.

Întîi, s-a întîmplat cu o biată pungă plină cu ceaiuri (după ce am pierdut-o, am constatat că, de fapt, mai conținea și două ciocolate amărui, dintre care una cu portocale, favorita mea și a ursului Paddington, dacă ar fi descoperit-o). Lunar, să zicem, mă aprovizionez cu ceaiuri de la un magazin care arată precum cele din Mary Poppins. Ceaiurile de acolo nu sînt ieftine, dar sînt bune, și e un întreg ritual cînd le cumpăr: o întreb de fiecare dată pe vînzătoare ce mi-ar mai recomanda în afară de cele negre, pe care oricum le vreau. Și ea-mi prezintă, plină de entuziasm, tot soiul de combinații frumos colorate și devastator mirositoare. Care, de fapt, nu-mi spun nimic. După care cumpăr aceleași ceaiuri negre, în cantități uriașe.

În ziua respectivă, m-am plimbat cu punga prin multe locuri. Era o simplă pungă albă, de hîrtie, ușoară. Dar acțiunile zilei nu erau simple. Sau, mai bine zis, nu erau plăcute. Implicau birocrație și registraturi, la care s-a adăugat un aleatoriu șofer de taxi aparent civilizat, dar, de fapt, foarte homofob, care mi-a spus, înainte să cobor, concluzia lui „în problemă“: „Homosexualii nu pot fi fericiți“. Cred că pe fundalul acestei replici mi-am uitat ceaiurile mele pentru următoarea lună pe podeaua fără suflet a taxiului său.

Punga cu ceaiuri a fost doar un început timid. A urmat o pungă mult mai mare, cu cărți. E adevărat că nu erau cele mai bune cărți, ci mai curînd unele utilitare, dintre cele care se vindeau trei la preț de două. Erau despre relații, copii, bărbați, cum să te psihanalizezi singur în 10 minute, cum să fii Zen în aceleași 10 minute și cum să meditezi între două alergături. Respectiva pungă a provenit de la Cărtureștiul din AFI. M-am plimbat cu ea, după o lungă și neprielnică zi, pe la bancomate, toalete, fast-food-uri și, în final, într-o sală de cinema. Mai întîi am uitat-o pe un bancomat. Nimeni n-a observat-o și, din fericire, m-am întors cît ai clipi și am recuperat-o. Apoi aceeași pungă a intrat cu mine la film și s-a rezemat confortabil pe fotoliul de piele din sala VIP, pe care, de altfel, și eu am dormitat la mizerabilul film cu multă alergătură și la fel de multe împușcături degeaba.

După care, ieșind de la film și oprindu-mă în diverse locuri înainte de parcare, am ajuns acasă fără respectiva pungă. Era prea tîrziu și prea mult ca să mă mai întorc după ea. M-am resemnat cu fatidica traiectorie a unor obiecte care, pur și simplu, nu-ți sînt menite. După cum spunea o prietenă de-a mea, astroloagă, era eclipsă de soare în ziua aia…

Glumesc. Dar nu total. Există zile proaste, în mic. Nu se întîmplă neapărat catastrofe umanitare, ci mici dezastre personale. Pierzi o pungă, două pungi sau o persoană, poate. Sau ești cît pe ce. Mi-am amintit că, pe cînd eram mică, îmi plăceau urșii de talie mică, galbeni, chinezești și blănoși. Atît de blănoși încît nu li se mai vedeau ochii. Desigur, pe urșii în cauză nu-i putea chema altfel decît Blăniță. Pe primul urs Blăniță l-am pierdut într-un troleibuz 82 sau 87 de la Șura Mare de atunci. Pe al doilea nu mai țin minte unde. Cert e că a trebuit să-mi fie cumpărați vreo trei pînă să rămîn cu unul (pe care-l am și azi).

Unele obiecte sînt făcute să fie pierdute, uitate, plînse. Dar pot fi și recuperate, poate chiar de la Omul de pe Lună, cu ceva efort.

image png
Supraviețuire
Pentru că am aflat de pe Facebook că o pisică îngheață și moare de frig la -15 de grade.
image png
Autenticitatea, între parfum și mujdei
În psihologie, esența unei personalități este definită, în principiu, de cinci caracteristici centrale.
image png
Speranța
Speranţa este una dintre virtuţile teologice.
image png
Scriptura: arbore, spital, cer
Pentru că Dumnezeu însuși li se dezvăluie ca o carte care „nu se închide”.
image png
Inima casei
Acum, la facultate, împreună cu colegele mele, doctorande în arhitectură, Irina Scobiola și Silvia Costiuc, îi învățăm pe studenții noștri cum să proiecteze o locuință.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Sau că liliecii sînt, în unele privințe, niște creaturi de invidiat? Sau că bat sex e totuna cu bad sex?
image png
Moș Nicolae
Poveștile lor nu mi-au diminuat cu nimic credința în Moși.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Sărbătorile vin!”
Problema nu prea are legătură cu renul Rudolf și vorbește mai mult despre tine.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Să găsești oameni la fel ca tine
A îndrăzni să vorbești despre o boală înseamnă a crea o comunitate.
Zizi și neantul jpeg
„Luna cadourilor” și cenușiul
Simțeam cum realitatea tindea, făcea chiar presiuni asupra noastră, a locuitorilor ei, să se transforme în irealitatea din Lumea de lemn.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cine o mai ține minte pe „fata de la pagina 5?” – cum recuperăm anii ’90?
Ar trebui să existe undeva la un loc de cinste într-un muzeu al presei românești de după 1989.
E cool să postești jpeg
Termopanul, valoare națională
„O bojdeucă trendy“, „Parchetul este cumpărat de la Dedeman sau Praktiker?“
p 20 Balaam WC jpg
Originea regilor magi
E un mag dintre caldeeni? Un ghicitor în stele? Un vrăjitor malefic?
Theodor Pallady jpeg
O carte despre oameni și îngeri
Cititorul va descoperi în text rațiunea tainică a Întrupării: doar omul – cu anatomia lui de lut și sufletul său nemuritor – avea să fie o imago Dei.
p 24 F  Prica jpg
Cu ochii-n 3,14
„Un cal a reușit cumva să iasă din boxa lui și umblă prin avion.”
image png
Oamenii din fotografii
Să-i facem să supraviețuiască.
image png
Malliștii
După film, ne-am dus să ne căutăm mașina în parcarea subterană, acolo, în hruba aia imensă și întunecoasă se termină fericirea.
image png
Lectura, antidotul violenței?
Cel mai des, este invocată lipsa timpului: „N-am mai citit pentru că m-a copleșit oboseala”.
image png
Mărturia lui Pascal
Cuvinte care „nu vor trece”, pline de „har și de adevăr”.
p 20 Iași WC jpg
Provincia ca problemă
Iar faptele, cîte și cum se fac ele, capătă cadențe cosmice, ca în sfîșietorul testament al Olguței.
p 21 la Lorin WC jpg
Olimpul litoralului românesc (2)
Ceva din spiritul stațiunii, un je-ne-sais-quoi, îi face și pe sportivii de performanță să își facă aici cantonamentele.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Lacrimile ei se amestecă cu cele ale acestui bazin“.
image png
Toate lucrurile care s-au schimbat
E nevoie de atît de puțin după ce anii își fac treaba.
image png
Capoate și feminități
Așa, diferențele dintre interior și exterior erau într-o măsură abolite.

Adevarul.ro

image
Fiara de plastic. Povestea Daciei „Lăstun“ Maxi, un Fiat 500 al românilor, care nu a mai ieșit pe poartă
Dacia 500 „Lăstun“ ar fi trebuit să fie pentru români cam ce a fost Fiat 500 pentru italieni, Renault 5 pentru francezi, WV pentru germani. O mașină din gama mini, mai degrabă pentru tineret. O maşină de oraş, potrivită pentru transportul urban. A fost ideea și dorința lui Nicolae Ceaușescu
image
SPECIAL Elvira Popescu: de la actriță la contesă, devenită „Notre Dame du Théâtre“ FOTO/VIDEO
Cum a ajuns o româncă din București să devină o actriță contesă mai cunoscută în Franța decât celebra Greta Garbo.
image
Lista celor mai periculoase alimente din lume. Cinci alimente la care nu te-ai aștepta să fie incluse
În întreaga lume, există anumite alimente periculoase care pot provoca de la intoxicații alimentare ușoare până la deces, în cazuri extreme.

HIstoria.ro

image
Un posibil caz de braconaj arheologic în Moldova, în secolul al XVII-lea
Un posibil caz de braconaj asupra unui tumul din Moldova istorică este consemnat într-un document de la 1635, notează arheologul Vasile Diaconu, pe pagina sa de Facebook.
image
Moartea lui Aurel Vlaicu. Concluziile anchetei
În cursul anchetei în cazul accidentului aeronautic în care și-a pierdut viața Aurel Vlaicu (31 august/13 septembrie 1913) s-au conturat două ipoteze, pe care locotenentul av. Gheorghe Negrescu le prezintă astfel:
image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.