Peşte - şi alte acvatice

Publicat în Dilema Veche nr. 446 din 30 august - 5 septembrie 2012
Spital, în Franţa jpeg

Abia în ultimul timp, în perioada cînd a mea odraslă era mică, am conştientizat ideea de... peşte. Ideea, precum şi peştele în sine: medicul pediatru spunea să-i dăm peşte măcar o dată pe săptămînă... Omega 3... etc.

Pentru mine, a cam fost o surpriză. Şi o problemă, avînd în vedere că, în familia mea, peştele aproape nu exista ca aliment. Da, se mîncau şniţele şi cartofi prăjiţi, chifteluţe, supă cu găluşti. Dar peşte, aproape niciodată. Era un fel... alien.

Senzaţie întreţinută şi de o percepţie greşită, probabil, în lumina propriilor frici, a poveştii lui Dickens „Osul de peşte fermecat“: în mintea mea de atunci, o vedeam pe prinţesă înecîndu-se cu osul de peşte, aşa cum mă înecasem eu cu unul, la una din foarte rarele mese festive din familia extinsă în care s-a „servit“ aşa ceva – crap pare-mi-se. (Asta după ce un binevoitor din familie mi-a spus una din replicile deja clasice în ce priveşte peştele, şi anume „Nu are decît oase mari, şira spinării, nu-ţi fă probleme“.)

Aşa că a trebuit să mă documentez despre peşte şi peşti. Pe vremea lui Ceauşescu, cam singurul pe care-l ştiam, pane, de prin restaurante, era şalăul. Aşa pane cum era, fără oase şi fără personalitate, părea tot un fel de şniţel mai puţin savuros. Ceilalţi peşti erau stavrizii, cred, congelaţi, pe care-i fierbeam pentru rarele noastre pisici. Despre care ştiu un singur lucru: miroseau îngrozitor (deşi alţi oameni din vremea aceea ne-au certat că-i dăm mîţelor, pentru că sînt foarte buni şi pentru oameni).

Peştii „posibili“ erau cei din conserve, care se puteau mînca, aveau oase aproape invizibile, şi care, la petrecerile din adolescenţa mea, erau serviţi sub formă de pastă; icrele, cîte se găseau; batogul afumat care, deşi avea ceva oase, se putea mînca; guvizii de la 2 Mai, grămezi-grămezi, cu cartofi prăjiţi; şi peştii de plastic pe care Zîna Mării (unul din personajele vastei mitologii de familie de atunci) ni-i punea pe lampă mie şi unei prietene, pe cînd stăteam în Mangalia.

În perioada de după ’89 apăruseră păstrăvii. Care, din nefericire, mi-au confirmat imaginea mea despre peşte, ca aliment: ceva care se mănîncă foarte greu, cu mari riscuri (oasele) şi din care te alegi cu foarte puţin. Salvarea ihtioformă a fost tot o conservă, şi anume cea de ton: în vremea aceea s-a descoperit că era bun la orice, de la salate cu porumb la spaghete.

Singurii peşti, neconservaţi, din acea perioadă, pe care i-am acceptat, au fost hamsiile mici şi uleioase din Prichindelul de la Neptun. La început de ani 2000 se mîncau după eforturile unei lungi cozi cu îmbrîncituri, pe un carton slinos, cu chiflă şi mujdei.

Tot în anii 2000 am descoperit alte vietăţi acvatice, situate în altă parte pe lanţul trofic, care m-au făcut să-mi schimb percepţia asupra locuitorilor buni de mîncat ai apelor: fructele de mare, creveţii şi scoicile. Fără oase şi gustoase, se puteau mînca aproape oricum.

Tîrziu, a apărut şi în viaţa mea, cu greu, somonul. Şi apoi, ca o încununare a ideii de peşte fără oase, care seamănă cu o friptură de porc, tonul (neconservat).

Astea toate la oraş, în supermarketuri şi restaurante. La mare, însă, au evoluat şi acolo lucrurile: de cîţiva ani mergem la o terasă la 2 Mai, Dinamo, unde luăm peşti mari, buni şi nu foarte scumpi. Acolo mi-am făcut eu reiniţierea în materie de mîncat peşte: am înţeles, în sfîrşit, după ani, cum se pot scoate oasele fără eforturi care să-ţi strice plăcerea. Şi aşa am putut mînca calcan, zargan şi păstrugă, scăpînd cu viaţă după. Şi chiar plăcîndu-mi.

Odată iniţierea (ce-i drept tardivă) făcută, am început să am ochi şi pentru alte locuri cu peşte şi fructe de mare de pe litoralul românesc. Nu am găsit nici unul care să se compare cu faimosul Dalboka din Bulgaria, unde poţi mînca scoici cu aproape orice. Totuşi, există cîteva – dar nu destule! – locuri posibile.

Unul dintre ele este Popasul pescarilor, din Olimp. Acolo, dacă scapi viu după ce treci calea ferată care e chiar înainte de restaurant, ai ocazia să înfuleci, chiar pe malul mării, scoici, melci şi peşti de toate felurile. Nu foarte ieftini, ce-i drept, dar e un început... 

Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)

Adevarul.ro

image
Județ sub teroarea urșilor și a șerpilor. Localnicii dintr-un municipiu se tem de trei zile să iasă din case VIDEO
Urșii au dat iama în mai multe zone locuite din Vâlcea. În reședința de județ, într-un cartier al orașului, fiarele au ajuns să se plimbe pe străzi, iar o familie s-a trezit cu un șarpe în casă.
image
De ce a „înghețat” la nivel ridicat prețul legumelor românești. Explicațiile unui fenomen neobișnuit
Legumele românești se vând la fel de scump ca la începutul sezonului, iar obișnuita pantă descendentă nu se face simțită ca în alți ani. De peste două săptămâni, prețurile la tarabe au înghețat, la propriu
image
Teoriile conspiraționiste și reticența la vaccin anulează un secol de cercetare medicală. Ce boli grave revin în forță
Medicii trag un semnal de alarmă și dau de înțeles că din cauza reticenței la vaccinare riscăm să anulăm aproape un secol de cercetare medicală. Boli care erau ținute în frâu, unele aproape eradicate, se întorc amenințător, făcând victime, tocmai fiindcă găsesc teren propice.

HIstoria.ro

image
O tentativă de sinucidere în închisoarea Pitești: Povestea dramatică a lui Nicolae Eșianu
Nicolae Eșianu s-a născut la Cluj în 1923. Tatăl, director la Banca Ardeleană, iar mama, profesoară. Școala primară o face la Sibiu și apoi Liceul Militar la Târgu Mureș. În 1942 își dă bacalaureatul la Liceul Gheorghe Lazăr din Sibiu.
image
Războiul aerian împotriva Germaniei
Pe la mijlocul anului 1943, soarta războiului s-a întors în favoarea Aliaților atât în Europa, cât și în Pacific. Informațiile ULTRA au jucat un rol extrem de important în războiul aerian deasupra Germaniei.