Părinţi şi specialişti

Publicat în Dilema Veche nr. 417 din 9-15 februarie 2012
Bucurii uitate jpeg

Articole pe Internet, cărţi de psihologie pe înţelesul tuturor, reviste glossy de psihologie, săptămînale pentru mămici şi bebeluşi, training-uri pentru părinţi perfecţi. Un bagaj de informaţii rezonabil, la îndemînă, pentru oricine îşi doreşte să-şi perfecţioneze relaţia cu propriul copil. În majoritatea cazurilor, cu mici şi triste excepţii, sînt oferite sfaturi de bun-simţ, reguli de bună purtare cu cel mic, sugestii de dialoguri formatoare, informaţii despre dezvoltarea intelectuală, emoţională şi fizică a copilului, poveşti educative, idei care te pot scoate din încurcătură la fiecare pas pe care-l faci alături de copilul tău. Limbajul folosit este accesibil neiniţiaţilor, textele cuprind reflecţii ale altor părinţi trecuţi prin aceleaşi experienţe, astfel încît cititorul să nu se simtă singur cu dilemele lui. Iar cursurile dezbat probleme familiare oricărui adult greu încercat de rolul de părinte.

Sînt însă destule voci care cîrcotesc împotriva acestui tip de informare „în masă“. Culorile roz în care se vorbeşte despre maternitate, fotografiile cu zîmbete bine retuşate ale unei familii fericite, sfaturile la minut care promit să facă minuni, toate sînt numai bune de sădit sentimente de vinovăţie în sufletul unui părinte căruia nu-i prea reuşesc nici regulile de aur ale fermităţii şi consecvenţei, nici răbdarea fără limite, nici iubirea absolut, dar absolut, necondiţionată. Cauzele şi efectele invocate de specialişti par dintr-odată extrem de complicate, programul pe care trebuie să-l urmezi ca să devii un bun părinte pare unul fără sfîrşit, normele de comunicare cu propriul copil ameninţă să te transforme într-un robot programat cu răspunsuri perfecte.

Aşadar: faptul că există o mulţime de surse de informare cu privire la educaţia unui copil are, pe de o parte, nenumărate efecte benefice: nu-i puţin lucru pentru un părinte să afle că problemele cu care el se confruntă sînt şi ale altora. Că există cauze obiective ale acestora – particularităţi de vîrstă sau de mediu familial, de exemplu – sau cauze care ţin de vreo reacţie a lui, neadecvată, dar uşor de remediat. Pe scurt: că nu e (chiar) singur în nedumeririle lui şi că există soluţii.

Pe de altă parte, însă, odată ce închizi cartea, calculatorul sau pleci de la training, rămîi, totuşi, singur, faţă în faţă cu copilul tău. Ai de luptat singur cu propriile bariere – modelul parental sub semnul căruia tu însuţi ai crescut, prejudecăţile, falsele standarde impuse de cercurile sociale în care trăieşti, oboseala, interacţiunea dintre multiplele roluri sociale pe care le ai de jucat, nemulţumirile, eşecurile etc. Ai de dat răspunsuri imediate celui mic din faţa ta, răspunsuri eficiente, prompte, „educative“.

Ce soluţii rezonabile pot găsi? Mai întîi, nu mă pot aştepta ca o frază spusă întocmai ca la carte copilului meu să nască asupra lui efecte copleşitoare, decît dacă ştiu exact cînd, cum şi dacă să o spun. Cărţile ar trebui deci să lucreze în primul rînd asupra mea, să mă las transformat, de experienţă, informaţii, din adult, în părinte. Apoi, sfaturile din cărţi au mai curînd menirea de a mă pune pe gînduri, decît aceea de a oferi reţete infailibile. Au rostul să mă oprească din reacţiile cu efect negativ asupra copilului meu. Să mă facă să-mi iau un răgaz, să-mi cunosc copilul mai bine. Doar cunoscîndu-i foarte bine nevoile, dorinţele, curiozităţile, îmi voi putea construi autoritatea de părinte. Doar aşa vorbele mele, şi nu cele din cărţi sau articole, vor fi ascultate.

Maria Iordănescu este psiholog.

Cea mai bună parte din noi jpeg
Cînd v-ați simțit singuri ultima dată?
Te poți simți însingurat într-o mare de oameni, dacă relațiile cu ei nu sînt potrivite.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum se pleca în State în anii ’90?
Astfel, exemplele pot continua, căci românul, odată ajuns cetăţean american, face tot posibilul să-şi uite limba şi obiceiurile, dar năravurile şi le păstrează.
E cool să postești jpeg
Vînzătorul nostru, stăpînul nostru
Rămîne însă o întrebare: politețea, grija, respectul sînt oare condiționate de bani sau derivă din calitatea umană?
p 20 jpg
Incultură religioasă şi incultură universitară
Numeroasele miniaturi ilustrative preiau, alături de modele musulmane, imagistică de tip budist chinez şi creştin bizantin.
Theodor Pallady jpeg
Un iluminist evreu în Țara Românească
Cronica relațiilor dintre români și evrei a fost uneori armonioasă, alteori convulsivă și tragică, în funcție de contexte sociale, dinamici ideologice și evoluții geopolitice inevitabil fluctuante.
index jpeg 3 webp
Cîtă nefericire în urbea lui Bucur!
La noi, aici, în București și în anul de grație 2023, sub ce pictăm oamenii sfîșiați, absurd, de haite, pe cîmpurile năpădite de buruieni ale unui oraș care agonizează fără să o știe?
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cehoaica Vera Czernak n-a mai suportat infidelitățile soțului ei, așa că într-o zi a decis să se arunce de la balcon. A căzut exact peste soțul ei care tocmai se întorcea acasă. El a murit, ea a supraviețuit.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Ei fac din noapte ziuă ş-a zilei ochi închid”
După ce vorbeam, mă culcam la loc. Nu i-am zis niciodată, dar se pare că știa. Mai tare decît cronotipul (și decît majoritatea lucrurilor) rămîne iubirea, se pare.
Zizi și neantul jpeg
Dimineți de iarnă
Mă făcea să simt că pămîntul nu-mi fuge de sub picioare. Că lucrurile pot avea sens și pot fi la locurile lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
La munca de jos
Oare n-ar trebui, la vîrsta lor, să plece în niște excursii ca să vadă lumea, să-și cumpere autorulote cum fac pensionarii din Germania, să-și petreacă revelioanele prin insule cu o climă mai blîndă?
E cool să postești jpeg
Bătaia e ruptă de rai – chipuri ale răului
Grăitoare pentru acest comportament defensiv este, de altfel, și zicala românească „Bătaia e ruptă din rai”, în fapt, o legitimare a violenței.
p 20 WC jpg
Democrația și Biserica în secolul XXI
Așa cum participarea demos-ului la viața cetății e însăși democrația, participarea laicatului la viața Bisericii e însuși creștinismul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Benedict al XVI-lea
Aproape intactă mi-a rămas, după zece ani, amintirea ultimei slujbe pe care a prezidat-o la San Pietro, în Miercurea Cenușii.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La știrile TV, imagini dintr-un supermarket și apoi opinia unei fete de la carne, despre cum mai merge vînzarea acum, după ce s-a încheiat iureșul sărbătorilor: „E foarte scăzută un picuț“. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Comoara e pretutindeni
Încerc să împing frica mult în fundul rucsacului, undeva între sacul de dormit și polarul de rezervă, amintindu-mi că o să fie vocală, dar n-o s-o las să conducă.
Zizi și neantul jpeg
Tache și cenușiul
Interesant e că pînă și în amintitrile mele culoarea paltonului său a rămas incertă: uneori mi-l amintesc gri, alteori negru.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cabana Caraiman
Nicăieri nu am simțit un munte mai sălbatic decît la cabana Caraiman, simți hăul, abruptul, aproape de tine țopăie caprele negre.
E cool să postești jpeg
Seducția pesimismului
Seducția pesimismului e mare. Abandonul e mai facil decît lupta.
p 20 WC jpg
André Scrima şi „cerurile lumii”
A interoga şi alte tradiţii spirituale decît cea proprie, a percepe relaţia lor cu „cerul” să nu aibă oare nici o legătură cu credinţa, nici o legătură cu Dumnezeu? Să vedem.
Theodor Pallady jpeg
Nevoia unei revoluții a bunului-simț
Creștinii cu scaun la cap sînt primii care au datoria de a se delimita de această grotescă mistificare, chiar dacă au de ce să deteste fandoseala elucubrantă a taberei adverse.
index jpeg 3 webp
Dorință pentru 2023
Ar putea fi arhitecții convingători în a spune că putem salva natura începînd cu oamenii care suferă?
p 24 A  Damian IMG 4760 jpg
Cu ochii-n 3,14
● În a treia zi a acestui an, Greta Thunberg a împlinit 20 de ani. Și ce dacă? (S. V.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Zile din viața noastră
Spunea recent cineva din jurul meu că, în tinerețe, zilele trec repede, iar anii se duc greu.
Zizi și neantul jpeg
Timpul de dinainte
Ce ne-ar fi scos din sărite, probabil, altădată, atunci ne bucura. Sau măcar ne amuza. Nimeni nu voia să fie nici Scrooge, nici Grinch.

Adevarul.ro

image
Cum a slăbit Damian Drăghici aproape 70 de kilograme. „Am avut zile când puteam să trăiesc doar din zahăr” VIDEO
Artistul, care a dezvăluit cum s-a transformat din punct de vedere fizic și mental, povestit că cea mai mare luptă pe care a dus-o a fost cea cu zahărul, și nu cea cu kilogramele.
image
Mută un singur băț de chibrit pentru a rezolva acest test de inteligență. Ai 20 de secunde la dispoziție
Acest exercițiu matematic devine corect printr-o singură mutare. Doar cei cu o inteligență peste medie îl pot face în mai puțin de 20 de secunde.
image
Condimentul ieftin care luptă împotriva cancerului. Poate fi folosit în mâncăruri, deserturi și băuturi
Acest condiment nu doar că este la îndemâna oricui și aromatizează perfect preparatele gătite, dar are și numeroase beneficii pentru sănătate.

HIstoria.ro

image
Moștenirea fabuloasă a lui Heinrich Schliemann, descoperitorul Troiei
Când, în 1891, i s-a citit testamentul, s-a dovedit că Heinrich Schliemann lăsase în urmă o moștenire (apropo de lichidități, judecând după valoarea de azi) de aproximativ 100 de milioane de euro.
image
„Orașul de aur”, de sub nisipurile Egiptului
Pe lista descoperirilor recente și considerate fascinante se înscrie și dezvăluirea unui oraș de aur, din Luxor, Egipt.
image
Ce mai mare soprană a nostră, Hariclea Darclée, cea care a salvat opera La Tosca / VIDEO
E duminică, 14 ianuarie 1900, iar pe scena Teatrului Constanzi din Roma are loc o premieră memorabilă:„Tosca”, opera în trei acte a lui Giacomo Puccini. E prima reprezentaţie a poveştii dramatice care va cuceri lumea, iar soprana româncă Hariclea Darclée o interpretează pe Floria Tosca.