Pantofi și vreme rea

Publicat în Dilema Veche nr. 1019 din 19 octombrie – 25 octombrie 2023
image

Într-o lume în care totul funcționează, urbană și așezată, în care ai acces la tot ce-ți dorește inima, nu are de ce să te sperie venirea frigului. În „vizuina” ta, pe care o poți oricînd reaproviziona, ești asigurat. 

Poți să-ți cumperi, oricînd, haine groase, la prețuri rezonabile. Poți să-ți dai drumul la căldura funcțională și care nu te costă o avere. Nu-i nevoie să faci provizii ori să pui conserve, pentru că se găsesc de toate la magazine: de calitate și naturale.

Asta, evident, într-o lume ideală. Oricum, în momentul de față, trăim mai aproape de lumea asta decît în alte epoci: dacă nu în privința costurilor, unde lucurile stau cu totul altfel, cel puțin legat de acces. În vremea lui Ceaușescu, în mohorîții ani 1980, nici gînd de toate astea. 

Venirea frigului, cam de la mijlocul lui octombrie încolo, nu era chiar o bucurie. Pentru că apăreau o serie de nevoi în plus, destul de stringente, care nu erau ușor de satisfăcut. Cum ar fi să-ți cumperi ghete, printre altele. 

Astăzi sună de-a dreptul hilar. Oriunde ai intra, cu prețuri de toate felurile, poți găsi o pereche rezonabilă de pantofi ori ghete. Atunci chiar nu era așa. Puteai intra în cîte magazine de pantofi voiai și nu găseai aproape nimic care să ți se potrivească. Dacă aveai și o măsură mai mare decît standardul, atunci chiar era o problemă. Deveneai o problemă. O nevoie de bază se transforma într-un deziderat pentru care trebuia să te lupți.

Desigur, nu era precum în copilăria părinților mei, din vremea războiului sau de după război, în care totul fusese și mai greu. Atunci chiar trecuseră prin foamete și sărăcie. În copilăria și adolescența mea trăiai într-o societate aparent așezată, în care toată lumea, vrînd-nevrînd, avea locuri de muncă și bani. Și totuși, uneori, chiar deseori, nu aveai ce face cu banii. 

Nu aveai ce face cu ei dacă îți permiteai să vrei să trăiești într-o lume normală și simplă. În care, dacă intrai într-un magazin, îți puteai permite, pur și simplu, cu puținii bani pe care-i aveai, să-ți cumperi o pereche de ghete. Fără să ai o conversație îndelungă cu vînzătorul. Fără să trebuiască să intri în relații personale cu el, fără să trebuiască să-l pui să-ți promită că, atunci cînd va primi marfă, îți va pune deoparte și ție o pereche de ghete. Fără să-i sugerezi ori chiar să-i spui de la obraz că asta va presupune și o recompensă din partea ta. 

Toate problemele astea de corupție mică (sau nu chiar?) sînt nimic pe lîngă cele cu adevărat grave pe care le pot avea oamenii în vremuri neașezate. Dar atunci se presupunea că trăiam vremuri oarecum așezate. Una peste alta, aproape singura pereche de pantofi pe care mi-o amintesc din copilărie spre adolescență este una pe care am cumpărat-o de la Clujana, care cred că era pe Lipscani. Astăzi cu siguranță nu i-am considera frumoși. 

În primul rînd, forma lor. Erau mult prea ascuțiți, prea lunguieți. Totuși, nu chiar penibili. Se opreau undeva înainte de limita penibilului. Și aveau două lucruri care-i salvau: materialul și culoarea. Erau din piele. Cu o talpă nu mai știu din ce, dar care părea potrivită. Și aveau o culoare mai neobișnuită: un fel de maro cărămiziu. Care, culmea, te ducea cu gîndul la natură. Îți amintea de un anumit tip de sol. Și, bonus, se închideau cu șiret. 

Erau, din fericire, numărul meu și i-am aprobat, fără ezitări, înțelegîndu-ne din priviri, și mama, și eu. Detectarea lor fusese, cu certitudine, o victorie. Măruntă, dar semeață. Una din amintirile mele normale, chiar fericite, dintr-un magazin socialist. 

După care i-am tot purtat, am și poze cu ei. Nu se asortau neapărat la ceva și, totuși, mergeau cu orice. Și cu balonzaidul bleumarin pe care-l aveam atunci. Și, mai ales, cu ciorapii negri groși și puțin lăsați, pentru că erau mai mari. 

Nu erau chiar precum pantofii lui Dorothy. Dar o să mi-i amintesc mereu. Fără exagerări. Cu un zîmbet.

image png
Supraviețuire
Pentru că am aflat de pe Facebook că o pisică îngheață și moare de frig la -15 de grade.
image png
Autenticitatea, între parfum și mujdei
În psihologie, esența unei personalități este definită, în principiu, de cinci caracteristici centrale.
image png
Speranța
Speranţa este una dintre virtuţile teologice.
image png
Scriptura: arbore, spital, cer
Pentru că Dumnezeu însuși li se dezvăluie ca o carte care „nu se închide”.
image png
Inima casei
Acum, la facultate, împreună cu colegele mele, doctorande în arhitectură, Irina Scobiola și Silvia Costiuc, îi învățăm pe studenții noștri cum să proiecteze o locuință.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Sau că liliecii sînt, în unele privințe, niște creaturi de invidiat? Sau că bat sex e totuna cu bad sex?
image png
Moș Nicolae
Poveștile lor nu mi-au diminuat cu nimic credința în Moși.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Sărbătorile vin!”
Problema nu prea are legătură cu renul Rudolf și vorbește mai mult despre tine.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Să găsești oameni la fel ca tine
A îndrăzni să vorbești despre o boală înseamnă a crea o comunitate.
Zizi și neantul jpeg
„Luna cadourilor” și cenușiul
Simțeam cum realitatea tindea, făcea chiar presiuni asupra noastră, a locuitorilor ei, să se transforme în irealitatea din Lumea de lemn.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cine o mai ține minte pe „fata de la pagina 5?” – cum recuperăm anii ’90?
Ar trebui să existe undeva la un loc de cinste într-un muzeu al presei românești de după 1989.
E cool să postești jpeg
Termopanul, valoare națională
„O bojdeucă trendy“, „Parchetul este cumpărat de la Dedeman sau Praktiker?“
p 20 Balaam WC jpg
Originea regilor magi
E un mag dintre caldeeni? Un ghicitor în stele? Un vrăjitor malefic?
Theodor Pallady jpeg
O carte despre oameni și îngeri
Cititorul va descoperi în text rațiunea tainică a Întrupării: doar omul – cu anatomia lui de lut și sufletul său nemuritor – avea să fie o imago Dei.
p 24 F  Prica jpg
Cu ochii-n 3,14
„Un cal a reușit cumva să iasă din boxa lui și umblă prin avion.”
image png
Oamenii din fotografii
Să-i facem să supraviețuiască.
image png
Malliștii
După film, ne-am dus să ne căutăm mașina în parcarea subterană, acolo, în hruba aia imensă și întunecoasă se termină fericirea.
image png
Lectura, antidotul violenței?
Cel mai des, este invocată lipsa timpului: „N-am mai citit pentru că m-a copleșit oboseala”.
image png
Mărturia lui Pascal
Cuvinte care „nu vor trece”, pline de „har și de adevăr”.
p 20 Iași WC jpg
Provincia ca problemă
Iar faptele, cîte și cum se fac ele, capătă cadențe cosmice, ca în sfîșietorul testament al Olguței.
p 21 la Lorin WC jpg
Olimpul litoralului românesc (2)
Ceva din spiritul stațiunii, un je-ne-sais-quoi, îi face și pe sportivii de performanță să își facă aici cantonamentele.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Lacrimile ei se amestecă cu cele ale acestui bazin“.
image png
Toate lucrurile care s-au schimbat
E nevoie de atît de puțin după ce anii își fac treaba.
image png
Capoate și feminități
Așa, diferențele dintre interior și exterior erau într-o măsură abolite.

Adevarul.ro

image
Caz șocant în Olt. Un bărbat a fost decapitat, iar capul i-a fost aruncat la WC
Un caz șocant de crimă s-a produs miercuri, 6 decembrie 2023, în jurul orei 14,30, în localitatea Slătioara din județul Olt. Un bărbat a fost decapitat de un altul.
image
Manele cu conotații sexuale, la balurile de boboci din Craiova. "Au ajuns să le arate pe scenă și cum se face" VIDEO
Un liceu renumit din Craiova este arătat cu degetul după ce în spațiul public au apărut imagini de la petrecerea elevilor de clasa a IX-a. Artistul Luis Gabriel, anunțat pe afișul evenimentului drept "special guest". este acuzat că a cântat în fața minorilor melodii obscene.
image
Scandal în Italia: Bijutier condamnat la 17 ani de închisoare pentru uciderea a doi hoți care i-au legat fiica și i-au jefuit magazinul VIDEO
Un bijutier din Italia a fost condamnat la 17 ani de închisoare pentru că a împușcat mortal doi hoți care i-au jefuit magazinul și i-au legat fiica. Sentința a declanșat o dezbatere aprinsă privind limitele autoapărării în Italia.

HIstoria.ro

image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.