Pandemie și suflet

Publicat în Dilema Veche nr. 863 din 22 - 28 octombrie 2020
Zizi și neantul jpeg

A trecut perioada de îngrozitoare teroare de la începutul pandemiei, cea în care simțeai amenințarea sinistrei boli în adîncul oaselor, ca pe un frig imens. Era, pînă la urmă, frica de moarte în starea ei pură, nealterată. Frica de necunoscutul ce s-ar fi putut instala în tine și te-ar fi putut anihila.

Au urmat diverse etape, venite puhoi una peste alta, un asalt pestriț și dificil de combătut, tocmai din cauza acestui amestec. Nu știai pe unde te mai lovește scîrbavnica de boală: dacă nu te-a prins cu totul, ca să-ți distrugă sănătatea, ataca prin ricoșeu, cînd ți-era lumea mai dragă și unde te așteptai mai puțin. Ce vreau să spun, de fapt, e că efectele pandemiei au fost de toate felurile, puține pozitive, așa cum scriam optimist pe la începuturile ei.

Da, recluziunea de astă dată forțată ar fi putut trezi plăcerea lucrului cu sine și descoperirea unui strat ascuns și mai profund al identității noastre. Poate s-a întîmplat și asta, în unele cazuri. Dar stratul descoperit n-a fost de fiecare dată unul al generozității și iubirii necondiționate de aproape, ci dimpotrivă: au țîșnit ca dintr-o groapă de gunoi reziduurile fiecăruia.

S-au copt, în primul rînd, în tăcerea izolării, orgoliile. Orgoliile ținute sub obroc în perioada în care spuma vieții sociale te ținea în priză. Acum au ieșit de pe sub plăpumi în lumea mare și au trecut la atac, precum niște anaconde. În lipsa clipelor palpitante, au creat unele. Oamenii și-au scos anacondele la atac, precum Jedi-i săbiile, dar în stil Darth Vader. În luptele astea, au picat capete, unele la întîmplare, într-o brambureală a confuziilor. În urma căreia, însă, unii s-au trezit fără slujbe. Alții, fără prieteni. Iar alții, cei mai mulți, stupefiați de ce le-au auzit urechile în perioada asta, sunînd pe cîte unul și altul. Unii s-au comportat impecabil și au rămas prieteni buni, sărind la greu. Alții au clacat nervos și au început să se lamenteze excesiv, făcînd drame existențiale din faptul că nu au avut apă caldă și că nu le-a venit femeia la curățenie. Lucrurile mici s-au gonflat și au devenit esențiale, ca un airbag care se umflă cînd nu e nici un accident.

Unii au devenit, în urma pandemiei, atotștiutori și tare siguri pe ei. Deodată, teorii care li se păreau posibile și marginale au devenit centrale, un soi de axis mundi. Problema e că asta s-a întîmplat nu doar pentru ei, ci și pentru ceilalți. S-au transformat, peste noapte, în profeți de buzunar, care se credeau de geamantan. Un astfel de profet, simpatic chiar, a venit la mine, serios, să mă convingă să nu mai port mască. Purtasem cu el, în alte vremuri, conversații interesante pe tema meditațiilor, a desăvîrșirii spirituale, a felului cum să fii Zen etc. Deodată, se transformase într-un potențial pericol pentru cei din jur.

Alții, chiar în momente de restriște, s-au gîndit că cea mai bună soluție e să-mi țină teorii de fapt moraliste cu iz de salvatoare. Detest, oricum, sfaturile, ideea de soluție existențială pe care i-o „servești” celuilalt de pe treapta de mai sus, de pe o poziție „ușor” superioară. Cu platitudini și generalități, pigmentate cu laude de sine, presărate printre rînduri. Făceau parte din categoria celor docți și raționali, cu răspunsuri la toate, pentru care lumea e așezată în mici și multe cutiuțe. Nu, mulțumesc. Pentru mine, lumea se odihnește într-o mare cutie uzată și prăfuită, dar umană și a mea.

În sfîrșit, o altă categorie sînt cei egoiști. Nu că n-am fi cu toții egoiști, nu că nu ne-am pune, cei mai mulți dintre noi, de cele mai multe ori, propriile nevoi înaintea celor ale altora. Dar unii au făcut, în momentele astea, mai evident lucrul ăsta, ignorîndu-i pe ceilalți din carapacea lor. Carapace care a devenit un fel de Xanadu al lui Citizen Kane. Chiar oameni dintre cei mai apropiați au ales Xanadu-ul ăsta în locul unei simple vorbe bune sau interacțiuni umane. Recunosc că și eu am avut tendința asta de izolare. Dar nu neapărat ca să „mă dedau plăcerilor”, ci ca să mă ascund de intemperii. Nu m-am simțit nicicum ca-ntr-un Xanadu, ci ca-ntr-o vizuină în care-mi mai piteam, cu chiu, cu vai, cîte-o alună.

Există, însă, o ultimă catgorie, și cea mai bună dintre toate: oamenii altruiști, care i-au ajutat cu adevărat pe alții în perioada asta. Fie cu o conversație, nu dintre cele atotștiutoare de profesoară de religie și domnișoară bătrînă pe deasupra, ci din cele deschise, în care e loc și de nevoile celuilalt. Un umăr cald pe care să-ți pui, măcar pentru un minut, capul devenit brusc bolovan.

Cei care te-au ajutat cu adevărat, cu diverse resurse, cînd nu știai pe unde să mai scoți cămașa. Și, deloc în ultimul rînd, doctorii, o mînă de doctori pricepuți și umani pe care i-am avut alături o viață, aproape, și care nu m-au dezamăgit niciodată. Pe care i-am putut suna aproape oricînd, cu lucruri importante, dar și de nimic, care m-au scos din situații uneori limită și care m-au liniștit. Cărora le mulțumesc pe această cale.

Și, în această notă optimistă, nu pot să nu termin cu un loc comun: a fost, totuși, palpitant (și mai este încă) în pandemie.

Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.
avocat legalro 2 png
6 motive pentru care ar trebui să alegi un avocat local
Când vine vorba de probleme juridice, alegerea unui avocat potrivit este esențială. Una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua este să colaborezi cu un avocat local.
termosemineu dolinex 3 png
Avantajele unui termoșemineu pe peleți și cum să faci cea mai bună alegere
Căldura confortabilă a unui termoșemineu pe peleți nu este doar un răsfăț, ci și o soluție eficientă și sustenabilă pentru încălzirea locuinței.
Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.

Parteneri

paine prajita jpeg
Trucul genial care ne ajută să facem pâinea prăjită perfectă! De ce ingredient avem nevoie
Puține preparate sunt mai ușor de făcut, dar, în același timp, mai greu de făcut bine, decât pâinea prăjită.
schitul trivale foto facebook jpg
Povestea schitului unde a fost depus temporar capul domnitorului Mihai Viteazul
În Pădurea Trivale din Pitești, într-o zonă de o frumusețe aparte, se află Schitul Trivale, un lăcaș de cult cu o poveste aparte, ridicat în secolul al XVII-lea, lăcaș ce este totodată cea mai veche construcție din oraș.
image png
Sucul din două ingrediente, făcut în casă, care te răcorește și te menține hidratat în zilele călduroase
În zilele călduroase, când temperaturile cresc, este esențial să îți menții corpul hidratat și răcoros. Și ce metodă mai bună de a face acest lucru decât cu un suc natural, preparat rapid și ușor din doar două ingrediente?
Visa Mastercard American Express carduri FOTO Shutterstock
BCE vrea ca Europa să renunțe la Visa, Mastercard și Alipay. Când ar putea fi implementtat euro digital
Președintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, face apel la o revoluție a plăților care să distrugă dependența Europei de platformele americane și chineze precum Visa, Mastercard, PayPal și Alipay.
chiftele de peste cu legume jpg
Chiftele de pește la cuptor cu legume
Este genul de mâncare care aduce confort, dar și echilibru, perfectă pentru întreaga familie.
tarta cu crema de vanilie jpg
Tartă cu cremă de vanilie
Tarta cu cremă de vanilie este perfectă pentru ocazii speciale sau pur și simplu pentru zilele în care vrei ceva dulce, dar rafinat.
paste cu praz jpg
Paste cu praz
Perfecte pentru o cină lejeră sau un prânz, aceste paste te surprind prin simplitatea lor și te cuceresc prin gust.
salata de primavara jpg
Salată de primăvară
Un preparat pline de savoare te ajută să menții un regim echilibrat, datorită aportului redus de calorii.
supa de somon jpg
Supă de somon
Vrei ceva sănătos și reconfortant? Pregătește această supă de somon.