Pandemie și suflet

Publicat în Dilema Veche nr. 863 din 22 - 28 octombrie 2020
Zizi și neantul jpeg

A trecut perioada de îngrozitoare teroare de la începutul pandemiei, cea în care simțeai amenințarea sinistrei boli în adîncul oaselor, ca pe un frig imens. Era, pînă la urmă, frica de moarte în starea ei pură, nealterată. Frica de necunoscutul ce s-ar fi putut instala în tine și te-ar fi putut anihila.

Au urmat diverse etape, venite puhoi una peste alta, un asalt pestriț și dificil de combătut, tocmai din cauza acestui amestec. Nu știai pe unde te mai lovește scîrbavnica de boală: dacă nu te-a prins cu totul, ca să-ți distrugă sănătatea, ataca prin ricoșeu, cînd ți-era lumea mai dragă și unde te așteptai mai puțin. Ce vreau să spun, de fapt, e că efectele pandemiei au fost de toate felurile, puține pozitive, așa cum scriam optimist pe la începuturile ei.

Da, recluziunea de astă dată forțată ar fi putut trezi plăcerea lucrului cu sine și descoperirea unui strat ascuns și mai profund al identității noastre. Poate s-a întîmplat și asta, în unele cazuri. Dar stratul descoperit n-a fost de fiecare dată unul al generozității și iubirii necondiționate de aproape, ci dimpotrivă: au țîșnit ca dintr-o groapă de gunoi reziduurile fiecăruia.

S-au copt, în primul rînd, în tăcerea izolării, orgoliile. Orgoliile ținute sub obroc în perioada în care spuma vieții sociale te ținea în priză. Acum au ieșit de pe sub plăpumi în lumea mare și au trecut la atac, precum niște anaconde. În lipsa clipelor palpitante, au creat unele. Oamenii și-au scos anacondele la atac, precum Jedi-i săbiile, dar în stil Darth Vader. În luptele astea, au picat capete, unele la întîmplare, într-o brambureală a confuziilor. În urma căreia, însă, unii s-au trezit fără slujbe. Alții, fără prieteni. Iar alții, cei mai mulți, stupefiați de ce le-au auzit urechile în perioada asta, sunînd pe cîte unul și altul. Unii s-au comportat impecabil și au rămas prieteni buni, sărind la greu. Alții au clacat nervos și au început să se lamenteze excesiv, făcînd drame existențiale din faptul că nu au avut apă caldă și că nu le-a venit femeia la curățenie. Lucrurile mici s-au gonflat și au devenit esențiale, ca un airbag care se umflă cînd nu e nici un accident.

Unii au devenit, în urma pandemiei, atotștiutori și tare siguri pe ei. Deodată, teorii care li se păreau posibile și marginale au devenit centrale, un soi de axis mundi. Problema e că asta s-a întîmplat nu doar pentru ei, ci și pentru ceilalți. S-au transformat, peste noapte, în profeți de buzunar, care se credeau de geamantan. Un astfel de profet, simpatic chiar, a venit la mine, serios, să mă convingă să nu mai port mască. Purtasem cu el, în alte vremuri, conversații interesante pe tema meditațiilor, a desăvîrșirii spirituale, a felului cum să fii Zen etc. Deodată, se transformase într-un potențial pericol pentru cei din jur.

Alții, chiar în momente de restriște, s-au gîndit că cea mai bună soluție e să-mi țină teorii de fapt moraliste cu iz de salvatoare. Detest, oricum, sfaturile, ideea de soluție existențială pe care i-o „servești” celuilalt de pe treapta de mai sus, de pe o poziție „ușor” superioară. Cu platitudini și generalități, pigmentate cu laude de sine, presărate printre rînduri. Făceau parte din categoria celor docți și raționali, cu răspunsuri la toate, pentru care lumea e așezată în mici și multe cutiuțe. Nu, mulțumesc. Pentru mine, lumea se odihnește într-o mare cutie uzată și prăfuită, dar umană și a mea.

În sfîrșit, o altă categorie sînt cei egoiști. Nu că n-am fi cu toții egoiști, nu că nu ne-am pune, cei mai mulți dintre noi, de cele mai multe ori, propriile nevoi înaintea celor ale altora. Dar unii au făcut, în momentele astea, mai evident lucrul ăsta, ignorîndu-i pe ceilalți din carapacea lor. Carapace care a devenit un fel de Xanadu al lui Citizen Kane. Chiar oameni dintre cei mai apropiați au ales Xanadu-ul ăsta în locul unei simple vorbe bune sau interacțiuni umane. Recunosc că și eu am avut tendința asta de izolare. Dar nu neapărat ca să „mă dedau plăcerilor”, ci ca să mă ascund de intemperii. Nu m-am simțit nicicum ca-ntr-un Xanadu, ci ca-ntr-o vizuină în care-mi mai piteam, cu chiu, cu vai, cîte-o alună.

Există, însă, o ultimă catgorie, și cea mai bună dintre toate: oamenii altruiști, care i-au ajutat cu adevărat pe alții în perioada asta. Fie cu o conversație, nu dintre cele atotștiutoare de profesoară de religie și domnișoară bătrînă pe deasupra, ci din cele deschise, în care e loc și de nevoile celuilalt. Un umăr cald pe care să-ți pui, măcar pentru un minut, capul devenit brusc bolovan.

Cei care te-au ajutat cu adevărat, cu diverse resurse, cînd nu știai pe unde să mai scoți cămașa. Și, deloc în ultimul rînd, doctorii, o mînă de doctori pricepuți și umani pe care i-am avut alături o viață, aproape, și care nu m-au dezamăgit niciodată. Pe care i-am putut suna aproape oricînd, cu lucruri importante, dar și de nimic, care m-au scos din situații uneori limită și care m-au liniștit. Cărora le mulțumesc pe această cale.

Și, în această notă optimistă, nu pot să nu termin cu un loc comun: a fost, totuși, palpitant (și mai este încă) în pandemie.

featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.
avocat legalro 2 png
6 motive pentru care ar trebui să alegi un avocat local
Când vine vorba de probleme juridice, alegerea unui avocat potrivit este esențială. Una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua este să colaborezi cu un avocat local.
termosemineu dolinex 3 png
Avantajele unui termoșemineu pe peleți și cum să faci cea mai bună alegere
Căldura confortabilă a unui termoșemineu pe peleți nu este doar un răsfăț, ci și o soluție eficientă și sustenabilă pentru încălzirea locuinței.
Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale jpg
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale
Succesul unei afaceri depinde de integrarea unor servicii strategice care să optimizeze procesele, să crească vizibilitatea și să personalizeze experiența clienților.
Cu sau fara alarmare incendiu pentru spatiile industriale Ce spune legea jpg
Cu sau fără alarmare incendiu pentru spațiile industriale? Ce spune legea?
Siguranța în spațiile industriale este o prioritate majoră, iar prevenirea incendiilor joacă un rol esențial în protejarea angajaților, a bunurilor și a mediului înconjurător.
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulti  La ce rezultate te poti astepta jpg
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulți. La ce rezultate te poți aștepta?
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar nu mai este considerat o soluție exclusiv pentru copii și adolescenți, fiind din ce în ce mai frecvent întâlnit și în rândul adulților.
pexels tima miroshnichenko 6474471 jpg
Tot ce ai nevoie pentru construcții rezistente și încălzire sustenabilă
Construirea sau renovarea unei case reprezintă o investiție majoră, care necesită materiale de calitate și soluții sustenabile.
Vechea dilema sa alegem un sejur in Palma de Mallorca relaxant sau aventuros jpg
Vechea dilemă: să alegem un sejur în Palma de Mallorca relaxant sau aventuros?
Palma de Mallorca, o destinație idilică în inima Insulelor Baleare, este cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, cultura vibrantă și oportunitățile nesfârșite de distracție. Indiferent dacă îți dorești o vacanță „relaxantă” sau „aventuroasă”, Palma de Mallorca are ceva special pentru toți tur
featured image jpg
Jocul responsabil în cazinouri online: cum protejează operatorii experiențele pasionaților de gambling
Prin natura lor, jocurile de noroc se bazează pe modul aleatoriu în care poate decurge o acțiune.
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.

Parteneri

Vizita premierului maghiar, Viktor Orban, la sediul guvernului României, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Viktor Orban cere să fie interzise în Ungaria ONG-urile şi mass-media finanţate de SUA în timpul administraţiei Biden
Premierul conservator ungar Viktor Orban a cerut adoptarea unor legi mai severe care să permită interzicerea acelor mass-media şi ONG-uri care au beneficiat de ajutor financiar american în timpul administraţiei preşedintelui Joe Biden, scrie miercuri presa locală citată de agenţiile EFE şi MTI.
accident feroviar isu OLT4 jpeg
Circulația feroviară rămâne întreruptă în zona accidentului grav din Olt. „Va fi o acțiune amplă, pe un interval de minimum 48 h”
Două vagoane dintr-un tren de marfă au deraiat, acroșând locomotiva unui alt tren de marfă. Se așteaptă finalizarea cercetărilor pentru a se putea interveni.
boghis jpg
O perlă balneo-climaterică din România se vinde cu 3 milioane de euro. Elena Udrea a investit aici
Stațiunea balneo-climaterică Băile Boghiș din județul Sălaj a fost scoasă la vânzare, după ce firma care administra complexul, Băi Boghiș SRL, a intrat în faliment. Următoarea licitație este stabilită pentru data de 21 februarie
Gabriel Andronache   lider de grup al PNL FOTO Facebook Grup PNL jpg
„Azi în Camera Deputaților s-au separat apele”. Liderul deputaților PNL îi acuză pe suveraniști că sunt „cu rușii”
Liderul deputaților PNL, Gabriel Andronache, a declarat, miercuri, că la Camera Deputaților „s-au separat apele”. Acesta a menționat că formațiunile politice PNL, PSD, USR, UDMR, Minorități „cu NATO, Europa și americanii”, în timp ce AUR, S.O.S., POT sunt „cu rușii”.
avion pasageri toronto captura video jpg
Avionul s-a prăbușit, dar lor le ardea de bagaje: „E un miracol că au supraviețuit toți!”
Experții în aviație sunt de părere că doar o minune i-a salvat pe cei 80 de oameni aflați în avionul Delta Air Lines, care s-a răsturnat luni după o aterizare forțată pe Aeroportul Pearson, din Toronto.
nwaneri jpg
Puștiul pe care englezii îl anunță drept viitorul Messi: Este minunat să îl privești
Nwaneri, născut în 2007, este ultimul star lansat de managerul spaniol Mikel Arteta la Arsenal.
O persoană vârstnică citind o carte   pixabay jpg
De unde vine expresia „e atât de prost de zici că e făcut pe vapor”. Se fac sau nu produse pe vapoare?
Expresia „e făcut pe vapor” este des folosită în limbajul cotidian pentru a descrie un obiect sau un produs de proastă calitate.
dublin ploaie profimedia jpg
N-au mai văzut lumina soarelui de 11 zile! Localnicii din Dublin sunt disperați
Stația meteo Met Éireann de la Aeroportul Dublin nu a înregistrat nici o oră de soare în ultimele 11 zile. Mai multe regiuni din Irlanda au fost acoperite de nori gri, în special în est și în Dublin, timp de mai mult de o săptămână. Vremea rea i-a băgat pe localnici în depresie.
2447e4ead97878811db5067f21d0d893 webp
Profesor ucrainean, spion pentru ruși. Cum a fost recrutat și ce informații conținea „raportul” întocmit pentru Kremlin
Un profesor și un agent de securitate spionau soldați și instalații ale forțelor armate ucrainene la instrucțiunile Serviciului Federal de Securitate (FSB), la Harkov.