Ordinea morală a lumii

Publicat în Dilema Veche nr. 953 din 14 – 20 iulie 2022
image

Astăzi, avortul este legal în majoritatea țărilor europene, cu cîteva excepții precum Malta, Principatul Andorra (unde avortul este interzis sub orice formă, chiar dacă viața mamei este în pericol) sau Polonia – aceasta din urmă permițînd avortul doar în cazuri de viol sau incest. Însă, în multe țări din lume, avortul este încă strict interzis: Congo, Egipt, Gabon, Guineea-Bissau, Madagascar, Mauritania, Senegal, Honduras, Nicaragua, Surinam, Haiti, Republica Dominicană, Filipine, Irak, Laos etc., etc. În El Salvador, legislația consideră avortul ca fiind o omucidere agravată, iar femeile care fac avort riscă pînă la 50 de ani de închisoare.

În Europa, prima țară care a legalizat avortul a fost Suedia, în 1938, Regatul Unit urmînd să o facă după 29 de ani, în 1967. Franța a luat această decizie în 1975, iar Spania, în 2009. Deocamdată, nici o țară nu a stabilit dreptul la avort în Constituție – așa cum planifică să facă în prezent Franța, mai ales în siajul recentei decizii a Curții Supreme din SUA, privind cazul Roe vs Wade.

Ce a însemnat Roe vs Wade

În 1969, Norma McCorvey – cunoscută sub pseudonimul legal „Jane Roe” –, o mamă singură, cu doi copii, a rămas însărcinată, în urma unui viol. Trăind în Texas, unde avortul era permis doar dacă sarcina amenința viața mamei, a decis să conteste aceste legi cu ajutorul a două avocate, Sarah Weddington și Linda Coffee, care au intentat în numele ei un proces la tribunalul federal al SUA împotriva procurorului local, Henry Wade, un aprig militant anti-avort. Cazul a fost respins, iar tînăra în vîrstă de 25 de ani a trebuit să nască. Totuși, în 1973, a făcut apel la Curtea Supremă a SUA, alături de o altă tînără din Georgia, Sandra Bensing – avocații lor susținînd că legile privind avortul în Texas și Georgia sînt neconstituționale, deoarece încalcă dreptul fundamental la viața privată, menționat în Constituție. De data aceasta, decizia Curții Supreme le-a fost favorabilă – iar concluzia, una clară: dreptul la intimitatea vieții private, prevăzut de Constituția SUA, protejează și dreptul unei femei de a întrerupe o sarcină.

Acea decizie, care a funcționat ca un scut de protecție pentru dreptul la avort, a fost însă anulată pe 24 iunie 2022, judecătorii motivînd faptul că dreptul la avort nu este menționat de facto în Constituție – drept urmare, fiecare stat este liber să decidă dacă le autorizează sau nu.

Consecințele interzicerii avortului

Ce provoca interdicția avortului? Un boom demografic și viață fericită sau, mai degrabă, nefericire și moarte? Potrivit Institutului Guttmacher, rata sarcinilor nedorite tinde să fie mai mare tocmai în țările care interzic complet avortul decît în țările în care acesta este permis. Ca urmare, numărul avorturilor ajunge să fie similar în țările în care avortul este restricționat cu cel din țările unde procedura este, în general, legală. Însă avorturile ilegale, clandestine și făcute rareori în condiții de siguranță provoacă complicații și chiar moartea. „Interzicerea avortului nu va face ca acesta să dispară, ci doar să pună în pericol viața femeii care nu vrea să aibă un copil” – conchide cercetarea institutului.

Pentru că, ne place sau nu, chiar există și femei care nu vor să aibă copii. Ce se întîmplă dacă le obligi să ducă sarcina la termen și să dea naștere unui copil pe care nu-l doresc?

Este o întrebare care a dat naștere unui studiu de referință – The Turnaway Study, realizat de cercetători de la Universitatea din California care au urmărit, timp de cinci ani, viețile a 1.000 de femei, dintre care unele au făcut avort, iar altele, care deși și-au dorit întreruperea sarcinii, au fost obligate (de legi sau de familie) să o ducă la termen.

Care sînt, așadar, efectele reale ale unei sarcini nedorite asupra vieții femeilor? Ce se întîmplă cu sănătatea mentală, fizică și cu bunăstarea socio-economică a celor care au vrut și au făcut avort spre deosebire de cele care au vrut să-l facă, dar le-a fost interzis?

Principala concluzie a studiului Turnaway este că avortul nu dăunează sănătății și bunăstării femeilor, însă un avort refuzat și obligativitatea maternității le diminuează considerabil calitatea vieții pe toate planurile: sănătate, familie, financiar. Potrivit cercetătorilor, în urma unei sarcini nedorite, însă dusă pînă la termen, există mai multe șanse ca, spre finalul celor nouă luni, să apară complicații grave, inclusiv eclampsie și deces. Social, în mare parte, odată ce nasc, acestea rămîn legate de parteneri abuzivi. După ce i se refuză un avort, o femeie suferă de anxietate și pierderea stimei de sine, iar după naștere, cele mai multe renunță la visuri și la planuri de viață. În plus, după o naștere nedorită, cele mai multe se confruntă cu o sănătate precară. 

Și nu doar ele sînt afectate, ci și copiii care se nasc în urma unei sarcini nedorite.

„De cele mai multe ori, cînd unei femei i se refuză un avort, i se reduce securitatea financiară și, implicit, siguranța, atît a ei, cît și a copilului. Femeile cărora li se refuză un avort au șanse de aproape patru ori mai mari de a avea un venit al gospodăriei sub nivelul sărăciei decît cele care au făcut un avort, și șanse de trei ori mai mari de a ajunge șomere. În multe cazuri, femeile cărora li se refuză un avort nu au suficienți bani pentru a plăti pentru nevoile de bază ale familiei, cum ar fi hrana, locuința și transportul.”

image

Moralitatea avortului

Argumentele pro- și anti-avort sînt arhicunoscute și ar putea fi rezumate, pe de o parte, la dreptul femeii de a alege ce viață vrea să ducă, pe de alta, la moralitate. Și, bineînțeles, cum trăim într-o societate de oameni morali, moralitatea are întîietate. Dar la ce anume se referă aceasta cînd vine vorba despre avort? La sanctitatea vieții, în primul rînd – însă nu este vorba despre sanctitatea vieții unei femei, ci a fetusului, a „darului” divin pe care această femeie l-a primit – acela de a procrea –, un dar care nu poate fi, nu-i așa, refuzat. Cum ar fi însă să vorbim despre moralitate din prisma dreptului la viață al femeii?

A făcut-o Judith Jarvis Thomson, doctor în filosofie, care a publicat în 1971 un articol devenit celebru, A Defence of Abortion, în care, acceptînd teoria că fătul are dreptul la viață, argumentează și faptul că dreptul fătului la viață nu surclasează dreptul femeii însărcinate – acela de a avea jurisdicție asupra corpului și a vieții sale. Prin urmare, avortul indus este admisibil din punct de vedere moral. Și o demonstrează folosind o metaforă care a devenit cunoscută drept „Argumentul violonistului”.

„Te trezești într-o bună dimineață că ești legată de un violonist în stare de inconștiență. Un violonist, de altfel, celebru, care a fost diagnosticat cu o boala fatală și întru ajutorarea căruia a sărit întreaga Societate a Iubitorilor de Muzică. Aceștia au convocat cei mai buni doctori din lume și împreună au ajuns la concluzia că tu ești singura persoană compatibilă din punct de vedere fizic pentru a-l menține în viață. Drept care ai fost răpită din casa ta, smulsă din viața ta, iar peste noapte, circuitul sanguin al violonistului a fost conectat la circuitul tău sanguin. Ți se spune că, dacă l-ai deconecta, ar muri, dar dacă ai aștepta nouă luni, violonistul și-ar putea învinge boala și ai putea să-l deconectezi în siguranță, așa că moral ar fi să-l salvezi.”

Thomson ridică astfel problema acțiunilor morale: căci este într-adevăr moral să salvezi pe cineva dacă vezi că se îneacă, însă alta este să-l salvezi cu prețul propriei vieți – în acest caz, nu poți condamna pe cineva la moralitatea eroismului. Este, așadar, moral să condamni o femeie să aibă un copil pe care nu și-l dorește?

Ei bine, nu –  este permis să te deconectezi de violonist, chiar dacă acest lucru îi va cauza moartea, căci dreptul cuiva la viață nu include dreptul de a folosi corpul altei persoane și, prin urmare, prin deconectarea violonistului, nu-i încalcă dreptul acestuia la viață, ci doar îl privează de ceva la care nu are dreptul. „Dacă îi permiți să-ți folosească corpul în continuare, pentru a supraviețui, aceasta este o bunătate din partea ta, însă nu este ceva ce se poate pretinde de la tine ca fiind cuvenit.”

Din același motiv, susține Thomson, avortul nu încalcă dreptul legitim al fătului la viață, ci pur și simplu îl privează de utilizarea neconsensuală a corpului gravidei și a funcțiilor de susținere a vieții – la care, în fapt, nu are dreptul.

Bineînțeles, cînd vine vorba despre o sarcină nedorită, dusă pînă la capăt, nu vorbim doar de nouă luni, ci de o întreagă viață. Asta în cazul în care mama nu-și abandonează copilul – ceea ce, nu-i așa, este considerat a fi ceva abominabil (spre deosebire de un tată care, dacă își abandonează copilul, este cel mult un ticălos, însă nu un degenerat).

Și, pentru că tot vorbim despre moralitate, care e un bolovan prins doar de picioarele unei femei care nu-și dorește un copil, poate că ar trebui să vorbim și despre statisticile milioanelor de copii abandonați în întreaga lume, de soarta copiilor accidentali, nedoriți, care cresc la limita sărăciei, și probabil că, atunci, vehemenții anti-avort vor avea ceva mai bun de făcut, găsind de cuviință să-i ajute, în primul rînd, pe aceștia – adoptîndu-i și oferindu-le viața pentru care ei înșiși au militat. Cred că asta ar fi ordinea morală.

Foto: wikimedia commons

Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:
pexels cottonbro 3927233 jpg
3 idei de cadouri pe care le poți oferi în funcție de perioadele specifice ale anului
Cadourile bine alese pot avea un impact semnificativ asupra relațiilor de muncă, fie că sunt destinate angajaților sau partenerilor de afaceri.
parfum1 jpg
Rolul parfumului în cultura pop
Oamenii din Occident cred că fenomenul pe care îl definim astăzi drept „cultură pop” a existat aproape întotdeauna. Aceasta se referă la produse culturale pentru artă, muzică, modă, film, dans, televiziune, radio, literatură, animație, sport, etc

Parteneri

Maria Zaharova FOTO Profimedia jpg
Conferința de presă a Mariei Zaharova, întreruptă de un telefon misterios. Ce i-au transmis șefii despre atacul cu rachete balistice asupra Ucrainei
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a primit un apel telefonic în timpul unei conferințe de presă cu jurnaliștii și i s-a interzis să comenteze informațiile privind un atac cu rachete balistice rusești asupra Ucrainei.
chef scarlatescu jpg
Rețeta de cafea turcească a lui Chef Cătălin Scărlătescu. Ce face când apa dă în clocot? Așa va avea un gust unic și delicios
Nenumărați români beau cafea zilnic, iar indiferent de cât de mult ne place această băutură, tot va veni o zi în care ne vom sătura de gustul acesteia.
image png
Curtea Penală Internațională a emis mandate de arestare pentru premierul Netanyahu și Yoav Gallant
Curtea Penală Internațională (CPI) a emis joi mandate de arestare pentru prim-ministrul Benjamin Netanyahu și fostul ministru al apărării Yoav Gallant, a anunțat instanța pe X/Twitter.
festival jpg
Chocolate Saga-ediția a IVa, ediție specială de Crăciun, începe pe 22 noiembrie, la Sala Polivalentă din București
Mâine, 22 noiembrie 2024, ciocolatierii români își lansează colecțiile de dulciuri și cadouri pentru sărbătorile de iarnă, la Sala Polivalentă din București. Expoziția va fi deschisă de vineri până duminică.
nicusor dan referendum Foto Facebook 1250 jpg
Mesajul lui Nicușor Dan pentru bucureșteni înaintea referendumului de duminică
Duminică, bucureștenii vor da un vot în plus față de restul românilor. Ei vor decide soarta Capitalei, după ce Nicușor Dan, primarul general i-a chemat la un referendum unde vor răspunde la trei întrebări. Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan,
Cristian Tudor Popescu FB jpg
CTP: Am decis că o voi vota pe Elena Lasconi, are cele mai mari șanse să-l împiedice pe G. Simion să pătrundă în turul 2
Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a anunțat că la alegerile prezidențiale de duminică o va vota pe Elena Lasconi. Are cele mai mari șanse să-l împiedice pe George Simion să pătrundă în turul 2, a mai transmis gazetarul. El susține că decizia a luat-o în urma unor analize matematice.
suc de lămâie beneficii jpeg
Fierbe lămâi seara și bea conținutul imediat după ce te trezești. Beneficiile pentru sănătate sunt nenumărate
Rutina noastră de dimineață este extrem de importantă, iar dacă suntem atenți la ce mâncăm și bem, putem să ne oferim un plus de energie și de voie bună de-a lungul întregii zile.
dus jpg
Simptomul precoce al unei boli neurologice grave ar putea apărea sub duș, avertizează medicii. „Lipsa mirosului de șampon și săpun ar putea fi un semn”
Un medic neurolog a dezvăluit că incapacitatea de a simți mirosul de șampon și săpun la duș ar putea fi un posibil indicator al problemelor cognitive.
Centrala de la Zaporojie FOTO Profimedia
Tensiune la la Zaporojie. Centrala nucleară, „la un pas de a rămâne în pană” din cauza atacurilor rușilor
Centrala nucleară Zaporojie se află "la un pas de a rămâne în pană de curent pentru a doua oară în această săptămână" din cauza atacurilor ruse, a denunţat Ministerul Energiei de la Kiev.