Orașe paralele

Publicat în Dilema Veche nr. 1020 din 26 octombrie – 2 noiembrie 2023
image

Cînd se întîmplă să mă viziteze prieteni pentru un week-end în București, mă gîndesc la o listă cu locuri, evenimente și experiențe, pe care o parcurgem în funcție de timpul și de cheful lor. Dacă e un concert sau un festival în acea perioadă mergem acolo, ori vedem un spectacol de teatru, ne plimbăm prin muzee mici sau căutăm ceainării în Cotroceni, trecem prin parcuri și bem o cafea pe terase care-mi amintesc un pic de Berlin. Pot, fără probleme, să fac un tur și prin centrul vechi, rezervare la un restaurant cunoscut sau o incursiune la mall. Nici unul dintre aceste locuri nu face însă parte din Bucureștiul meu.

Mă gîndesc de multă vreme că, în ultimii 20 de ani, mi-am construit propria mea Capitală pe care o știu pe dinafară fără hartă, cu toate „punctele de view” de pe ea marcate bizar prin cartiere periferice, stații și pasaje – unele nu mai există, iar altele nici nu au fost vreodată decît în imaginația mea. Bucureștiul meu începe cu galeria Rapidului de la un meci din Giulești, jucat în nocturnă, care se auzea de la ultimul etaj al unui bloc de lîngă Podul Grant, unde am locuit în primele săptămîni. Continuă cu concertele pe care le filmam în cluburi, pe vremea cînd credeam că a cunoaște trupe rock e cel mai grozav lucru care ți se poate întîmpla. Cu alergatul după ultimul 41 și toate poveștile pe care le-am auzit în el, înainte să avem mereu căștile în urechi – despre prime întîlniri, admiteri la facultate, lucratul peste program și felul în care ne rămîn mici iubirile. Cu tîrgul de carte de la care am apărut pentru prima dată „în cadru”, cu sacoul meu mov și un microfon uriaș pe care trebuia să îl țin mai jos, pentru că-mi tremura rău mîna și se vedea. Cu restaurantul de cartier unde am fost cînd a venit tata în București să cumpărăm garsoniera, iar el s-a dus să-i spună chelneriței să aducă la timp clătitele cu ciocolată, pentru că „fetei îi place să le mănînce fierbinți”. Cu colțuri de stradă la care „noi” s-a transformat în „unul și altul” și cu cafenele în care nu mai pot să ajung, cum n-am fost în stare să merg nici atunci. Cu turnul TVR-ului, multă vreme un fel de „acasă”, cu rele și bune, ca toate casele. Cu locul din Herăstrău unde primăvara vine în februarie și cu apusurile aproape dureroase de noiembrie de pe Lacul Morii. Cu adrese lungi din diverse cartiere, pe care le învățam pe de rost și către care știam perfect să ghidez taxiurile pe străduțe, noaptea – la început, cu pulsul accelerat și o dorință cumplită de a coborî și a alerga mai repede ca ele, apoi cu sacoșe de cumpărături și liste bifate conștiincios și, în cele din urmă, cu ochii în telefon, în alte conversații, alegînd drumul cel mai lung. Cu o trecere de pietoni care, din fericire, acum nu mai există. Cu Parcul Ioanid și propria lui poveste cinematografică, în care mai joc și eu, din cînd în cînd. 

Foto: A. Docea
Foto: A. Docea

M-am întors recent de la FILIT Iași, unde am participat pentru prima dată. Nici în Iași nu mai fusesem. Auzisem că festivalul de literatură are o atmosferă specială, că în Iași pînă și lumina e mereu caldă și cade într-un fel aparte și că în Moldova se mănîncă mai bine ca oriunde. Așa este. M-am plimbat un pic pe străzi, mai mult noaptea, e drept, văzînd Iașiul ca un turist sau, să zicem, un călător, încercînd cumva să-mi imaginez amintirile altora cu orașul. Dacă un teren de sport acum închis o fi fost locul lor de joacă, în vremea în care stăteai la coadă de mai multe ori și erai, pe rînd, copilul tuturor vecinilor. Dacă barurile unde mergeau să fumeze și să asculte Nirvana în liceu mai există. Ce filme or fi văzut în clădirea care e acum un supermarket etajat. Dacă urcau în Copou pe stînga sau, mai degrabă, pe dreapta. Cine juca șah la mesele care sînt un pic mai sus de Teiul lui Eminescu. Dacă sînt și locuri care încă dor.

Hărțile personale ale oamenilor se suprapun peste cele ale orașelor, cu alte moduri de cartografiere, indicînd forme de relief distincte, ca și cînd n-ar fi vorba de același loc. Cu cele în care stai mai mult timp ajungi să ai o relație de iubire și de ură simultan, așa cum se întîmplă în amorurile de care merită să îți aduci aminte. Le-ai văzut și în nopți de vară indiană, cu toate luminile aprinse, și în zile friguroase în care pare că cineva a stins toată magia. Dincolo de Casa Poporului și de Muzeul Satului, de Palatul Culturii și de Muzeul Unirii, orașele devin recipiente, decoruri și deseori personaje în destinul fiecăruia. Versiuni diferite ale aceleiași povești, adevărate toate.

pexels gustavo fring 5163433 jpg
Unelte, materiale și idei pentru o curte bine amenajată
O curte bine organizată îți oferă nu doar un spațiu estetic, ci și un loc practic în care te poți relaxa, lucra în grădină sau petrece timp de calitate cu familia și prietenii.
rehearsal preparation groom s watch hand jpg
Purtați de Eminem, Pharrell și Kanye West – descoperă cel mai popular ceas printre artiști!
Hai să recunoaștem: când vezi un ceas Casio G-SHOCK pe încheietura cuiva, nu te gândești doar la ore și minute.
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul  jpg
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul?
Radierea unui autovehicul din circulație poate părea un proces complicat, dar, dacă ai toate documentele pregătite și urmezi pașii necesari, totul devine mult mai simplu.
featured image jpg
Minimalismul, o alegere de viață pentru tot mai multe persoane împlinite pe plan profesional
A avea puține bunuri materiale și a efectua puține cheltuieli era în trecut caracteristic doar persoanelor cu venituri modeste.
Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.

Parteneri

Jaqueline Cristian (EPA) jpg
Jaqueline Cristian a ratat calificarea în optimi la turneul de la Roma
Jaqueline Cristian a fost eliminată de Diana Shnaider în turul 3 al turneului Masters de la Roma. Sportiva a ratat 10 mingi de break, statistică care s-a dovedit, în cele din urmă, a fi decisivă.
Andreea Raicu, foto Instagram jpg
Afacerea cu care Andreea Raicu face mulți bani. Experiența neplăcută a unei cliente: „Foarte dezamăgită”
Afacerea cu haine a Andreei Raicu (47 de ani) este o sursă bună de venit, însă, ca oricare altă afacere, nu este lipsită de provocări.
Marius Lulea, vicepreşedinte AUR, foto Facebook AUR
Ce spune prim-vicepreședinte AUR despre varianta unui guvern minoritar, după alegeri, cu premier Călin Georgescu
Marius Lulea, prim-vicepreședinte AUR, nu exclude ideea instalării unui guvern minoritar cu Călin Georgescu premier, „dacă se vede în această postură”, după alegerile prezidențiale.
horoscop jpg
Horoscop 11 mai. O zodie renaște, alta are șansa vieții – duminică, ziua care stă sub semnul schimbării
Horoscop duminică, 11 mai. Fie că este vorba de dragoste, sănătate sau bani, Universul vă îndeamnă să priviți lucrurile cu răbdare și discernământ.
India a lansat Operațiunea Sindoor în Pakistan FOTO Profimedia jpg
Pakistanul şi India au convenit o încetare imediată a focului. Trump, după „noapte lungă de negocieri, mediate de SUA”: „Sunt încântat”
Pakistanul şi India au ajuns la un acord privind o încetare a focului „imediată”, a anunţat sâmbătă după-amiază ministrul de externe pakistanez Ishaq Dar, potrivit DPA şi AFP.
Cristian Diaconescu. FOTO Mediafax Foto / Alexandru Dobre
Afirmațiile lui George Simion readuc în discuția problema vizelor pentru SUA. Ce spune un consilier prezidențial despre negocierile cu americanii
Consilierul prezidenţial pe probleme de securitate Cristian Diaconescu susține ca viitorul președinte al României are obligația să facă demersuri pentru ca românii să călătorească fără viza în SUA.
Mirela Vaida, foto Instagram jpg
Mirela Vaida a dezvăluit secretul tenului său impecabil. Prezentatoarea TV folosește un produs ieftin cu multe beneficii pentru piele, care ține ridurile la distanță
Prezentatoarea TV Mirela Vaida (43 de ani) afișează, la fiecare apariție, o piele sănătoasă și un ten impecabil. Surprinzător, secretul său de frumusețe nu constă în produse cosmetice scumpe sau tratamente sofisticate, ci într-un produs simplu și accesibil.
colaj articol gabriela  firea si nicusor dan foto mediafax
Gabriela Firea ia în calcul varianta candidaturii la Primăria Capitalei, dacă Nicușor Dan va fi ales președinte. „Așteptăm decizia românilor”
Europarlamentara Gabriela Firea, fostul edil al Capitalei în perioada 2016-2020, a declarat că ia în calcul să candideze la Primărie dacă Nicușor Dan va fi ales președinte.
Crin Antonescu votează în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Cum descrie Crin Antonescu situația politica a momentului: „Două secte dezlănțuite au ocupat România electorală”
Crin Antonescu, candidatul Puterii care nu s-a calificat în turul 2 al alegerilor prezidențiale, cataloghează lupta politică dintre Nicușor Dan și George Simion drept un război al sectelor.